Kuvat
Panu Pälviä
Lihapiirakkaa herkullisempaa välipalaa ei ehkä olekaan!
Lihapiirakkaa herkullisempaa välipalaa ei ehkä olekaan!

Puraise lämmintä, itse tehtyä lihapiirakkaa. Parempaa evästä ei olekaan. Uunissa piirakat kypsyvät ilman rasvan käryä ja niistä tulee hiukan kevyempiä kuin uppopaistetut.

Itse tehty lihapiirakka on koukuttavan herkullinen välipala. Uunissa siitä tulee myös terveellisempi kuin uppopaistettuna. Lopuksi paistetun piiraan pintaan sipaistaan vain vähän sulaa voita.

Perinteisesti lihapiirakoiden sisällä on riisiä ja jauhelihaa mausteenaan pippuria ja kuivattuja yrttejä. Naudan jauheliha on vähärasvaisempaa, mutta sika-nautaakin voi käyttää. 

Lihapiirakan kuori on tuttu hiivataikina, joka kannattaa vaivata kunnolla. Näin taikinasta tulee kimmoisaa ja se nousee huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi. Hiivaleipäjauhot tuovat taikinaan rakennetta ja makua, mutta vehnäjauhoillakin taikina onnistuu. Joukossa voi käyttää muutaman desin sämpyläjauhoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saat leivottua taikinasta 18 reilua piirakkaa tai 24 pienempää. Samoista aineksista voi tehdä myös kokonaisen peltipiirakan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

 

Lihapiirakat uunissa

18 kpl | n. 2 tuntia

5 dl maitoa

50 g tuorehiivaa

1 tl suolaa

100 g voita tai margariinia

n. 11 dl hiivaleipä-vehnäjauhoja

Täyte

2 dl puuroriisiä

5 dl vettä

½ tl suolaa

1 iso sipuli

2 valkosipulinkynttä

400 g naudan jauhelihaa

1 rkl öljyä

1 tl paprikajauhetta

2 rkl tomaattipyreetä

2 tl oreganoa kuivattuna

1½ tl suolaa

1 tl mustapippuria

Voitelu

1 muna

½ dl seesaminsiemeniä

75 g voita tai margariinia sulatettuna

 

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola. Sulata voi tai margariini.

Lisää lämpimään maitoon puolet jauhoista. Vatkaa taikinaa 5 minuuttia. Lisää puolet sulatetusta voista. Vaivaa taikinaa kimmoisaksi 5 minuuttia. Lisää loput jauhot ja voi. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.

Valmista täyte. Huuhtele puuroriisi ja kaada samea vesi pois. Toista, kunnes vesi on kirkasta. Lisää riisi, vesi ja suola kattilaan. Keitä hiljalleen 15 minuuttia.

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Lisää pannulle öljy, sipulit ja jauheliha ruskistumaan. Lisää paprikajauhe, tomaattipyree, oregano, suola ja pippuri.

Kumoa taikina pöydälle. Pyöritä taikinasta pötkö ja jaa se 18 osaan. Pyöritä palat palloiksi. Litistä ne kädellä. Kauli pallot soikeiksi letuiksi (ø 15 cm).

Nosta piirakoille pari ruokalusikallista täytettä. Painele piiraiden reunat kiinni haarukalla. Nostata vielä 15 minuuttia. Kuumenna samalla uuni 225 asteeseen.

Voitele piirakat munalla. Jos reunat ovat turvonneet pulleiksi, painele vielä haarukalla. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista uunissa noin 12 minuuttia.

Lusikoi kuumien piirakoiden päälle voisulaa.

 

Lue Kodin Kuvalehdestä 23/2023, kuinka muunnat reseptin helposti kasvispiirakoiksi. Tilaajana voit lukea koko ruokajutun ja muut ruokareseptit myös täältä. Jos et vielä ole tilaaja, kokeile Digilehdet.fi-palvelua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla