
Kiinnostaako gluteeniton leivonta, mutta vehnäjauhottomuus mietityttää? Tutustu vaihtoehtoihin ja onnistut varmasti.
Jos ohjeessa on desilitra vehnäjauhoja, sen tilalle sopii:
- 2/3 dl perunajauhoja
- 1 dl maissitärkkelystä
- 1 dl riisijauhoja
- ¾ dl täysjyväriisijauhoja
- ¾ dl maissijauhoja
- ¾ dl tattarijauhoja
- 1 dl hirssijauhoja
- 1 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 2/3 dl Jytte-jauhoja
Leivo näin!
Gluteenittomat jauhot leipoutuvat muita huonommin, koska gluteeni antaa taikinoille sitkon. Käytä taikinanesteenä jotain proteiinia sisältävää kuten kermaa, jogurttia, soijamaitoa, piimää tai maitoa. Taikinaan voi laittaa myös rahkaa tai soijajauhoja.
Gluteenittomiin leivonnaisiin kannattaa lisätä psylliumia eli plantago-kasvin siemenistä jauhettua jauhetta. Luontaistuotekaupasta saatava aine antaa sitkoa ja kuohkeuttaa, eivätkä leivonnaiset murene niin helposti. Hiivataikinoihin tarvitaan 1–2 ruokalusikallista psylliumjauhetta nestelitraa kohti.
Leivinjauheleivonnaisissa psylliumia lisätään teelusikallinen kolmeen desiin jauhoja. Psylliumin lisäksi leipoutuvuutta parantavat myös perunahiutaleet.
Gluteenittomiin, vaaleisiin leivonnaisiin saa väriä esimerkiksi kasvissoseilla. Leipoutuvuus, maku ja ulkonäkö paranevat, kun lisäät taikinaan rouheita, hiutaleita tai siemeniä.
Gluteeniton taikina vaatii pidemmän vaivauksen kuin tavallinen. Näin leivonnaisista tulee hieman kuohkeampia.
Muotoile sämpylät kostutetuin käsin. Syö leivonnaiset tuoreina ja pakasta ylimääräiset, sillä ne kuivuvat herkästi.