
Varhaisperunat ovat alkukesän parasta sesonkiruokaa. Perunoiden keittämisessä on yksi muistisääntö ylitse muiden: lisää perunat aina kiehuvaan veteen!
Ensimmäiset potut maistuvat parhailta ihan vain keitettynä ja tillillä maustettuna. Jotta perunoiden maku olisi paras mahdollinen, perunat kannattaa keittää heti maasta nostamisen jälkeen. Lisää perunat aina kiehuvaan veteen, näin niiden koostumus säilyy parhaiten.
Seuraavilla ohjeilla keität napakoita pottuja, jotka eivät taatusti maistu vetisiltä.
Rapsuta puhtaaksi – säilytä kylmässä vedessä
Raaputa vastanostetut varhaisperunat juoksevassa vedessä juuresharjalla puhtaiksi. Nosta perunat odottamaan puhtaaseen, kylmään veteen.
Kiehuta vesi ja lisää riittävästi suolaa
Kiehauta vesi. Lisää kiehuvaan veteen suolaa yksi teelusikallinen yhtä vesilitraa kohti. Lisää halutessasi muutama oksa tilliä.
Yritä valita keittokattilaan samankokoisia perunoita. Anna perunoiden kiehua rauhallisesti poreilevassa vedessä.
Isompia pottuja pitää keittää kauemmin kuin pieniä, joten lisää kiehuvaan vesikattilaan perunat kokojärjestyksessä: ensin suuret, sitten keskikokoiset ja vasta lopuksi pienet. Pienet voivat kypsyä jo 8 minuutissa, mutta suuret saattavat tarvita 20 minuuttiakin.
Vettä tarvitsee olla vain sen verran, että se juuri ja juuri peittää perunat. Kun kaikki perunat ovat kiehumassa, kaada ylimääräinen vesi pois.
Kokeile perunoiden kypsyyttä tikulla. Perunat kannattaa keittää vain juuri ja juuri kypsiksi, koska ne jatkavat vielä kypsymistään kuumassa kattilassa.
Keittiöpyyhe vie perunoista ylimääräisen kosteuden
Kaada vesi pois kattilasta ja poista tillinvarret. Nosta kattila hetkeksi kuumalle levylle, niin ylimääräinen kosteus haihtuu.
Laita kattilan ja kannen väliin keittiöpyyhe tai muutama talouspaperinpala. Anna kuivahtaa hetki.
Lisää lopuksi kattilaan tuoretta tilliä ja pari voinokaretta.
Grillissäkin onnistuu
Uudet perunat voi myös grillata foliopussissa. Pussiin sujautetaan raakojen perunoiden lisäksi voita, silputtuja sipulinvarsia ja mausteita. Näin perunoista tulee hirmuisen maukkaita.
Vältteletkö perunaa? Ei kannata!
Myös perunaa välttelevän kannattaa nautiskella alkukesän herkusta. Varhaisperuna sisältää vähemmän hiilihydraatteja kuin syksyn perunat.