Pienessä kodissa tavaraa on usein pakko karsia, ja jokainen jäljelle jäävä huonekalu joutuu hoitamaan ainakin kahta tehtävää. Pieni koti innostaakin luoviin ratkaisuihin.

1 Pärjää vähemmällä

Pienen kodin tärkein vinkki: Karsi kaikki ylimääräinen! Käytä varastotilat tarkkaan hyväksesi ja mieti joka tavarasta, tarvitsetko sitä. Älä ahda kaappeja täyteen – muuten et löydä etsimääsi ja pieni tila käy hermoille.

2 Hämää peilillä

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kookas peili saa tilan näyttämään suuremmalta. Aseta peili rennosti lattialle seinää vasten tai nosta se katsekorkeudelle ja kiinnitä seinään. Peili hämää  luomalla vaikutelman, että huone jatkuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3 Kasvata korkealle

Jos lattiatilaa on vähän ja korkeutta riittää, nosta tavaroita seinälle. Taitettavat varatuolit säilyvät kätevästi seinäkoukuissa. Yöpöydäksi käy seinälle  kiinnitettävä pieni hylly. Sohvan taakse kiinnitettävä hylly voi korvata sohvapöydän. Jos pienessä keittiössä ei ole tarpeeksi kaappitilaa, mikään ei estä asentamasta kaappeja katonrajaan asti. Ellei kaupasta löydy sopivaa, voit teettää kaapit puusepällä mittojen mukaan.

4 Hanki katseenvangitsija

Pienessä tilassa katsojan huomio kannattaa kiinnittää yhteen asiaan. Maalaa tai tapetoi seinä tehostevärillä tai hanki yksi näyttävä huonekalu, joka herättää huomiota.

5 Älä ahda täyteen

Älä tunge pieneen tilaan liikaa tavaraa. Sisusta koti asukkaille, älä vieraille. Toki on hyvä ajatella myös mahdollisia vieraita, mutta varatuolit ja astiat voi kyläilyjen välillä viedä vaikka vinttiin. Pidä kaapeissa vain tarpeelliset, juuri nyt käytössä olevat astiat, esineet ja kausivaatteet.

6 Värillä on väliä

Älä pelkää käyttää värejä, mutta pidä kodin väritys hallinnassa. Kokonaan vaalea koti on harmoninen ja ilmava, mutta voi näyttää tylsältä.  Tehosteväreillä tylsäkin muuttuu mielenkiintoisemmaksi.

7 Etsi tyhjät kolot

Esimerkiksi portaiden alle jää usein hukkatilaa, joka kannattaa käyttää hyväksi. Jos tilassa ei mahdu seisomaan, tee siitä työpiste, jossa istutaan tai käytä se varastona.

8 Jätä lattiatilaa

Valitse siroja ja kevyitä huonekaluja. Pinottavat kalusteet säästävät tilaa ja läpikuultavat lisäävät avaruuden tuntua. Pyörillä kulkevia kalusteita on helppo siirtää tarpeen mukaan.

9 Mieti valaistus

Älä tingi valaistuksesta, sillä pimeys saa huoneen näyttämään pienemmältä. Hanki hyvä yleisvalaisin ja muutama tunnelmavalaisin luomaan kodikkuutta.

10 Tee "huonejako"

Vaikka kodissa olisi vain yksi huone, jaa tila kuin siellä olisi erikseen olohuone, makuuhuone ja keittiö. Erottele ”huoneet” toisistaan matoilla ja kalusteilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla