Ampiaisenpistoa pystyy omin toimin välttämään. Jos ehdit silti saada sellaisen, joissakin tilanteissa on syytä lähteä lääkäriin.

Ympärillä pyörivä ampiainen aiheuttaa helposti paniikin tunteen, mutta huitominen ei kannata. Ampiaiset nimittäin pistävät puolustautessaan. Vaikka vaikealta tuntuisi, parasta on yrittää olla paikoillaan ja odottaa ampparin lentävän tiehensä.

Yhden ampiaisen pisto on harvoin aikuiselle vaarallinen. Useimmiten pistokohtaan ilmestyy punoittava paukama, jota ei saisi raapia.

Jos pistot kuitenkin sijaitsevat kaulan, pään tai suun alueella tai niitä on useita, on syytä lähteä sairaalaan. Allergikon, lapsen, vanhuksen ja raskaana olevan kannattaa mennä lääkärin vastaanotolle varmuuden vuoksi joka tapauksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pahimmassa tapauksessa ampiaisen pisto voi aiheuttaa anafylaktisen reaktion eli kurkun turpoamisen. Reaktio voi tulla viiveellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toinen vaara ampiaisenpiston saamiseen piilee herkkupöydässä, vaikka se ensimmäisenä tulisi mieleen. Hajuvesi, makeat ruuat ja sokeriset juomat houkuttelevat ampiaisia. Jos limpparipullon on jättänyt pihapöydälle, kannattaa siis vilkaista, ettei sen sisälle ole lentänyt ampiaista.

Jos tietää olevansa yliherkkä ampiaisille tai mehiläisille, mökkireissulla on hyvä kuljettaa mukana apteekista reseptillä saatavaa adrenaliinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla