Juhannuksena kukat ovat kauneimmillaan, joten niitä kelpaa poimia kyllä.
Juhannuksena kukat ovat kauneimmillaan, joten niitä kelpaa poimia kyllä.

Kukkia tyynyn alle ja katse peiliin. Juhannustaiat ovat yöttömän yön leikkisää puuhaa nyt, kun luonto on kukkeimmillaan. 

Juhannusyö on lemmentaikojen yö. Ennen vanhaan nuoret, naimahaluiset tytöt lähtivät kokolta poikatalon ruispeltoon kieriskelemään. Tytöt kieriskelivät alastomina ja uskoivat, että samalla kun kaste tarttuu heidän vartaloonsa, lemmenhuuma nousee pojan päähän.

Nykyään harva asuu enää ruispellon laidalla eikä moni ruispeltoa edes tunnista, mutta taikoja, jotka sopivat kaupunkiasujillekin.

Sulhoa kaipaavalle

  • Tunnetuin taika on kerätä juhannusyönä seitsemän kukkalajin kimppu ja asettaa se oman tyynyn alle. Näin uneen pitäisi ilmaantua tulevan sulhon kuva.

  • Tyynyn alle voi laittaa myös nelilehtisen apilan tai saunavastan ilman sidettä.

  • Tulevan sulhon saattaa nähdä myös, jos kiertää keskiyöllä saunan kolmasti ja katsoo sitten saunanluukusta sisään. Sama vaikutus on, jos löytää metsälähteen ja kurkistaa sinne. Mieluusti alastomana.

  • Alastomuus on valttia myös silloin, jos menee juhannusyönä kosken keskelle kivelle istumaan ainoastaan olkiside vyönä. Sulho saapuu uskomuksen mukaan myös silloin, kun lakaisee alastomana makuuhuoneen lattia ainoastaan punainen rihma vyötäröllä.

  • Ja jos saunan jälkeen heität saunavastan saunan katolle, niin siitä suunnasta, minne vastan puinen osa osoittaa, saapuu sulhanen.

  • Juhannusyönä voi myös kuunnella käen kukuntaa. Niin monta kertaa kuin käki kukkuu, niin monta vuotta kuluu siihen, kun sulho saapuu.

Taikavoimia metsän pohjalta

Yksi juhannusyön mysteereistä oli se, että silloin uskottiin sananjalan kukkivan. Sananjalka on itiökasvi, joka ei kuki koskaan, mutta tämä luonnontieteellinen seikka ei silloin vielä ollut tiedossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos juhannusyönä siis uskaltautui metsään ja löysi kukkivan sananjalan, piti olla vikkelä ja ottaa nopeasti lakastuvasta kukasta siemen talteen. Siemenestä sai taikavoimia, sen avulla ymmärsi kaikkia kieliä, saattoi avata kaikki ovet ja lukot ja olipa siemenellä valtaa tehdä kantajansa näkymättömäksikin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla