Piparkakkuja tai glögiä on mahdotonta kuvitella ilman oikeita mausteita; vain niillä syntyvät rakastetut maut ja tuoksut. Kokeile rohkeasti mausteita myös uusina yhdistelminä, yllätyt iloisesti.

Jauhettu inkivääri
on vaaleankeltainen ja väkevä mauste, joka on peräisin Kaukoidästä. Jauhettu ja tuore inkivääri ovat aivan eri asioita, eikä jauhettua voi korvata tuoreella. Jouluruuista tuttu mauste sopii piparkakkujen, maustekakkujen, juomien, omenajälkiruokien ja sianliharuokien maustamiseen. Kokeile inkivääri-sokeriseosta viilin maustajana!

Jauhettu kaneli
valmistetaan kanelipuun kuoresta. Jauhettu kaneli kuuluu moniin itämaisiin mausteseoksiin. Meillä sitä syödään riisipuuron päällä ja korvapuusteissa. Jauhettu kaneli sopii loistavasti kaakaon ja kahvin mausteeksi, kakkuihin, leivontaan ja hedelmäjälkiruokiin.

Kokonainen neilikka
saadaan trooppisen puun kuivatuista kukkanupuista. Kokonaista neilikkaa käytetään usein erilaisten kuumien juomien mausteena, etikkasäilykkeissä, marinadeissa sekä silli- ja silakkasäilykkeissä. Jouluna neilikat koristavat kinkun pintaa.

Jauhettu pomeranssi
valmistetaan pomeranssipuun hedelmän kuoresta, joka on kuivatettu auringossa. Jauhetun pomeranssinkuoren maku on voimakas ja muistuttaa appelsiininkuoren makua. Pomeranssinkuori sopii piparkakkuihin, maustekakkuihin, juomiin ja hedelmäjälkiruokiin. Kokeile maustaa sillä itse tehtyä appelsiinimarmeladia!

Jauhettu neilikka
on polttavan voimakas mauste. Arabialainen keittiö pitää kovasti neilikasta, siellä sitä käytetään ympäri vuoden. Meillä jauhettua neilikkaa käytetään piparkakuissa, maustekakuissa, leivonnaisissa sekä kaali- ja porsaanliharuuissa.

Tähtianis
on yksi kauneimmista maustekasveista. Kiinassa erittäin suosittua tähtianista käytetään yleisesti ympäri Aasiaa. Sen maku on voimakas, jo yksi tähtianis maustaa neljän hengen annoksen. Tiiviissä purkissa ja viileässä se säilyttää makunsa yli vuoden. Sopii aasialaisiin ruokiin, kuumiin juomiin ja  hedelmäsalaatin marinadin mausteeksi.

Kardemumma
on inkiväärikasveihin kuuluva ruohovartinen kasvi, jonka siemeniä nautitaan mausteena. Kardemummaa käytetään mausteseosten kuten curryn ja garam masalan ainesosana. Arabimaissa kardemumma maistuu kahvissa. Pohjoismaissa sitä käytetään pullataikinassa, kekseissä ja kuivakakuissa. Kokeile kardemummaa lihamurekkeen tai makkaran mausteena!

Kanelitanko
on maailman vanhimpia ja tunnetuimpia mausteita. Sitä saadaan kanelipuun kuoresta. Tanko sopii hyvin kuumien juomien ja marinadien maustamiseen, kiisseleihin ja aasialaisiin ruokiin. Kanelitankoa voit käyttää useita kertoja, kun
peset ja kuivaat sen hyvin.

Miltä maistuu hyönteisruoka ensikertalaisten suussa? Kodin Kuvalehden toimitus voitti ensipöyristyksensä ja kokeili uutta sirkkagranolaa.

Toimituksen pöydällä on kipollinen sirkkagranolaa:  herkullisen rapeiksi paahtuneita hiutaleita, kurpitsansiemeniä, isoja, pulleita sirkkoja siipineen ja koipineen.

Testissä on kotimaisen EntoCuben valmistama Samu Sirkkagranola, joka on tullut kauppoihin joulukuun alussa 2017. Markkinoilla on lisäksi ainakin Fazerin sirkkaleipää sekä Kultasuklaan sirkkasuklaata.

Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista ruuaksi pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lähellä lihaa, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto. 

Kodin Kuvalehden toimituksen ensikertalaiset lähestyivät sirkkaruokaa varovasti.

Ennen

”Yök, ne näkyy siinä! Sirkkaleipää oli helpompi maistaa, kun siinä ötökät oli jauhettu näkymättömiin.”

”En pysty. En millään. Tässä menee raja. Miksi niiden pitää olla kokonaisia?”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Kokeilkoon lapseni aikanaan, mutta minä en pysty!”

”Miksi sirkkoja pitää sekoittaa nimenomaan mysliin ja leipään? Ja suklaaseen! Eihän niihin kuulu pekonikaan!”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Onkohan hyönteisillä tunteet?”

Jälkeen

“Olin vähän pettynyt, ettei sirkka maistunut mitenkään.”

”Tämä maistuu mysliltä, pelkältä mysliltä. Vähän suolainen aromi.”

”Se ajatus rupesi ällöttämään, jos söisi granolaa maidon kanssa. Mitä jos sirkat kelluu maidon pinnalla?”

”Kynnys oli tosi korkea. Melkein kuin olisi poiminut lattialta kärpäsen ja pannut suuhun.”

”Yh, nyt suklaata perään.”

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

1. Valitse jauhoisia perunoita

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.

Vaihtelun vuoksi:

Vegaaninen perunalaatikko

Valmista  perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda voi maidottomaan rasiamargariiniin ja maito kaurapohjaiseen, kuumennusta kestävään kahvimaitoon, esimerkiksi Oatly iKaffeen.

Mausteinen perunalaatikko

Tee perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda siirappi muscovadosiirappiin ja lisää muskottipähkinän lisäksi ½ tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kardemummaa ja ½ tl jauhettua neilikkaa.

Oikaistu gluteeniton perunalaatikko

Jätä perunalaatikosta pois vehnäjauhot ja vesi. Oikaise imeltämisvaihe lisäämällä perunoiden joukkoon siirappia tavallista reilummin, 3–4 rkl. Vähennä suolan määrä yhteen teelusikalliseen. Paista tavallisen perunalaatikon tapaan. 

6 annosta, 30 min + 6 t

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • vettä keittämiseen
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 50 g voita
  • 4 dl täysmaitoa
  • 1½ tl suolaa
  • ½ tl muskottipähkinää
  • (2 rkl siirappia)
  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
  2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
  3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
  4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
  5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
  6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.
Riitta-Ahkku

Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista. Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena. Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa. Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.
Lue kommentti