Piparkakkuja tai glögiä on mahdotonta kuvitella ilman oikeita mausteita; vain niillä syntyvät rakastetut maut ja tuoksut. Kokeile rohkeasti mausteita myös uusina yhdistelminä, yllätyt iloisesti.

Jauhettu inkivääri
on vaaleankeltainen ja väkevä mauste, joka on peräisin Kaukoidästä. Jauhettu ja tuore inkivääri ovat aivan eri asioita, eikä jauhettua voi korvata tuoreella. Jouluruuista tuttu mauste sopii piparkakkujen, maustekakkujen, juomien, omenajälkiruokien ja sianliharuokien maustamiseen. Kokeile inkivääri-sokeriseosta viilin maustajana!

Jauhettu kaneli
valmistetaan kanelipuun kuoresta. Jauhettu kaneli kuuluu moniin itämaisiin mausteseoksiin. Meillä sitä syödään riisipuuron päällä ja korvapuusteissa. Jauhettu kaneli sopii loistavasti kaakaon ja kahvin mausteeksi, kakkuihin, leivontaan ja hedelmäjälkiruokiin.

Kokonainen neilikka
saadaan trooppisen puun kuivatuista kukkanupuista. Kokonaista neilikkaa käytetään usein erilaisten kuumien juomien mausteena, etikkasäilykkeissä, marinadeissa sekä silli- ja silakkasäilykkeissä. Jouluna neilikat koristavat kinkun pintaa.

Jauhettu pomeranssi
valmistetaan pomeranssipuun hedelmän kuoresta, joka on kuivatettu auringossa. Jauhetun pomeranssinkuoren maku on voimakas ja muistuttaa appelsiininkuoren makua. Pomeranssinkuori sopii piparkakkuihin, maustekakkuihin, juomiin ja hedelmäjälkiruokiin. Kokeile maustaa sillä itse tehtyä appelsiinimarmeladia!

Jauhettu neilikka
on polttavan voimakas mauste. Arabialainen keittiö pitää kovasti neilikasta, siellä sitä käytetään ympäri vuoden. Meillä jauhettua neilikkaa käytetään piparkakuissa, maustekakuissa, leivonnaisissa sekä kaali- ja porsaanliharuuissa.

Tähtianis
on yksi kauneimmista maustekasveista. Kiinassa erittäin suosittua tähtianista käytetään yleisesti ympäri Aasiaa. Sen maku on voimakas, jo yksi tähtianis maustaa neljän hengen annoksen. Tiiviissä purkissa ja viileässä se säilyttää makunsa yli vuoden. Sopii aasialaisiin ruokiin, kuumiin juomiin ja  hedelmäsalaatin marinadin mausteeksi.

Kardemumma
on inkiväärikasveihin kuuluva ruohovartinen kasvi, jonka siemeniä nautitaan mausteena. Kardemummaa käytetään mausteseosten kuten curryn ja garam masalan ainesosana. Arabimaissa kardemumma maistuu kahvissa. Pohjoismaissa sitä käytetään pullataikinassa, kekseissä ja kuivakakuissa. Kokeile kardemummaa lihamurekkeen tai makkaran mausteena!

Kanelitanko
on maailman vanhimpia ja tunnetuimpia mausteita. Sitä saadaan kanelipuun kuoresta. Tanko sopii hyvin kuumien juomien ja marinadien maustamiseen, kiisseleihin ja aasialaisiin ruokiin. Kanelitankoa voit käyttää useita kertoja, kun
peset ja kuivaat sen hyvin.

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.