Opi tunnistamaan mausteet, joiden maku ja tuoksu tekevät oikean joulun.

Jauhettu inkivääri

on vaaleankeltainen ja väkevä mauste, joka on peräisin Kaukoidästä. Jauhettu ja tuore inkivääri ovat aivan eri asioita, eikä jauhettua voi korvata tuoreella. Sopii piparkakkujen, maustekakkujen, juomien, omenajälkiruokien ja sianliharuokien maustamiseen. Kokeile myös viilissä sokerin kanssa!

Jauhettua kanelia

saadaan kanelipuun kuoresta. Jauhettu kaneli kuuluu moniin itämaisiin mausteseoksiin. Meillä sitä syödään riisipuuron päällä ja ripotellaan korvapuustin väliin. Sopii loistavasti kaakaon ja kahvin mausteeksi, kakkuihin, leivontaan ja hedelmäjälkiruokiin.

Kokonaisia neilikoita

saadaan trooppisen puun kuivatuista kukkanupuista. Kokonaista neilikkaa käytetään usein erilaisten kuumien juomien mausteena, etikkasäilykkeissä, marinadeissa sekä silli- ja silakkasäilykkeissä. Jouluna ne koristavat kinkun pintaa.

Pomeranssi

on appelsiinin näköinen hedelmä, jonka kuorta kuivatetaan auringossa. Jauhetun pomeranssinkuoren maku on voimakas ja appelsiininkuorimainen. Sopii piparkakkujen mausteeksi, maustekakkuihin, juomiin ja hedelmäjälkiruokiin. Kokeile maustaa sillä appelsiinimarmeladia!
Jauhetussa neilikassa
on polttavan voimakas maku. Arabialainen keittiö pitää kovasti neilikasta, siellä sitä käytetään ympäri vuoden. Meillä sitä käytetään piparkakuissa, maustekakuissa, leivonnaisissa sekä kaali- ja porsaanliharuuissa.

Tähtianis

on yksi kauneimmista maustekasveista. Se on hyvin suosittu Kiinassa, ja sitä käytetään yleisesti ympäri Aasiaa. Jo yksi voimakasarominen tähtianis maustaa neljän hengen annoksen. Tiiviissä purkissa ja viileässä se säilyttää makunsa yli vuoden. Sopii aasialaisten ruokien joukkoon, riisin, kuumien juomien ja hedelmäsalaatin maustamiseen.

Kardemumma

on inkiväärikasveihin kuuluva ruohovartinen kasvi. Sen siemeniä käytetään erilaisten mausteseosten kuten curryn ja garam masalan ainesosana. Arabimaissa kardemumma maistuu kahvissa. Pohjoismaissa sitä käytetään pullataikinoissa, kekseissä ja kuivakakuissa. Kokeile murekkeen tai makkaran mausteena!

Kanelitanko

on maailman vanhimpia ja tunnetuimpia mausteita, ja sitä saadaan kanelipuun kuoresta. Sopii hyvin kuumien juomien ja marinadien maustamiseen, kiisseleihin ja aasialaisiin ruokiin. Kanelitangon voit käyttää useamman kerran, kun peset ja kuivaat sen hyvin.

Tarjoa porovuohenjuustorullat näkkileivän päältä. Katso videolta, miten rullaus onnistuu kätevimmin.

Poro-vuohenjuustorullat

12 annosta | 15 min + 1 vrk pakastaminen

Ainekset:

  • 1 pkt (100 g) poron kylmäsavupaistia viipaleina (Pirkka)
  • 1 pkt (150 g) pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
  • 1 prk (120 g) smetanaa
  • ½ dl kuivattua marjasekoitusta (Biokia)
  • 2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  1. Levitä iso pala tuorekelmua työlaudalle. Asettele päälle poroviipaleet hieman limittäin 25 cm x 25 cm:n kokoiseksi levyksi.
  2. Lusikoi vuohenjuusto ja smetana kulhoon. Vatkaa ne sähkövatkaimella kuohkeaksi. Levitä seos nuolijalla poroviipaleiden päälle.
  3. Ripottele päälle kuivatut marjat ja hienonnettu rosmariini. Kääräise rullaksi kääretortun tapaan kelmua apuna käyttäen. Kääri rulla sitten kelmuun ja nosta leikkuulaudan päällä pakastimeen. Anna jäätyä mieluiten seuraavaan päivään.
  4. Anna pororullan sulaa kohmeiseksi puoli tuntia leikkuulaudalla. Leikkaa rulla reilun sentin viipaleiksi. Nostele palat vadille pienten saaristolaisnäkkärien päälle. Anna sulaa vielä vartti ennen tarjoilua.
  5. Tarjoa alkuruokien tai aperitiivin kanssa.

Vinkki! Aseta pororullat näkkärien päälle vasta vähän ennen tarjoilua, jotta näkkärit eivät pehmene. Voit tarjota rullat myös saaristolaisleipänappien päältä.

Ohut näkkileipä on mitä mainioin alusta joulun ihanimmille alkupaloille. Katso videolta, miten kätevästi rapea herkku valmistuu.

 

 

Saaristolaisnäkkäri

16 isoa ja 16 pientä, 30 min +  1 t 30 min 

Ainekset

  • 2 ½ dl appelsiinimehua
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • ½ dl kaljamaltaita
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja

Valmista näin

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, maltaat ja puolet ruisjauhoista. Vatkaa tasaiseksi. Mittaa taikinaan loput ruis- ja vehnäjauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin, kunnes se on kaksinkertainen. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa se 16 yhtä suureen palaan. 
  3. Levitä pöydälle leivinpaperi ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Nostele paperille 8 taikinapalaa. Taputtele ne jauhotetuin käsin tasaisiksi. Ripottele päälle hieman jauhoja ja kauli palat pyöreiksi näkkäreiksi, joiden halkaisija on runsaat 10 senttiä. Ajele levyjen päältä näkkärikaulimella tai pistele leipiä haarukalla. 
  4. Ota leipien keskeltä pieni pala pois jauhoissa pyöräytetyllä snapsilasilla tai pienellä piparkakkumuotilla. Nosta pikkupalat toiselle leivinpaperille.
  5. Vetäise näkkärit leivinpaperin avulla pellille. Paista 250-asteisessa uunissa 6–9 minuuttia näkkärien paksuudesta riippuen. Paista toinen pellillinen sekä pikkunäkkärit samoin.
  6. Tarjoa näkkärit alkupalojen kanssa. Säilytä kuivassa paikassa.