
Silmät tarkkana kaupan kalatiskillä. Sinne on ilmestynyt niljakkaan näköinen made, joka on sydäntalven herkkua parhaimmillaan.
Vaalea mateen liha on pehmeää ja vähärasvaista ja maistuu hieman muskotilta. Made on vähäruotoista ja se hajoaa herkästi. Ei siis kannata pettyä, jos keitossa tai muhennoksessa ei ole montaa isoa kalapalaa.
Mateen pinta on niljakas, limainen ja nahka sitkeää. Kalaa ostettaessa kannattaa pyytää kauppiasta nylkemään made valmiiksi.
Mateen maksa on erityistä herkkua, joten se kannattaa myös käyttää. Liota maksaa kylmässä vedessä tunti ennen käyttöä ja lisää maksa ruokaan vasta viitisen minuuttia ennen tarjoilua.
Mausta madekeittoa halutessasi sitruunamehulla valkoviinillä.
Kokeile madetta pyöryköihin ja muhennokseen
Madepyörykät
- 1 kg keitettyä ja jauhettua madetta
- 2 kananmunaa
- 1½ dl kermaa
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 dl korppujauhoja
- suolaa, valkopippuria, sipulia maun mukaan
- voita paistamiseen
- Perkaa, nylje ja huuhdo made. Kiehauta kala niin, että ruodot irtoavat.
- Jauha keitetty ja ruodittu made esimerkiksi lihamyllyssä hienoksi. Lisää kananmunat, kerma, sitkosaineet ja mausteet ja vaivaa massa taikinaksi.
- Leivo taikina pyöryköiksi ja paista voissa pannulla kypsäksi.
Mademuhennos
- 750 g madetta
- 50 g voita tai margariinia
- 2–3 rkl vehnäjauhoja
- suolaa
- 3–4 maustepippuria
- 1 tl sokeria
- ½ sitruunan mehu
- 1 keltuainen
- ½ dl kermaa
- Kalttaa ja paloittele made kattilaan.
- Lisää joukkoon voi, vehnäjauhot, mausteet ja vesi. Anna seoksen kiehua kypsäksi. Lisää joukkoon sokeri ja sitruunamehu.
- Saosta muhennos lisäämällä siihen keltuainen. Viimeistele kermalla.
Reseptit: Kalatalouden keskusliitto
Kuva: Tapio Gustafsson / Kalatalouden keskusliitto