KK kokosi kokeneilta juhlien järjestäjiltä vinkkejä, jotka helpottavat todistetusti hauskojen juhlien järjestämistä.

Valmistelu

Juhlien järjestäminen alkaa siivouksella. Turhan tarkka ei siivouksessa pidä olla, mutta turha roina on saatava nurkista pois. Kevään juhlissa upeinta ovat varmasti puhtaat ikkunat: niillä kannattaa säväyttää.

Teen kolme listaa lasten synttäreille, yksi vieraiden nimet toinen tarjottavat herkut ja kolmas leikit ja ohjelmanumerot. Kutsukorttien jälkeen ruksailen ilmoittautuneet joten tiedän montako juhlijaa on tulossa.

Postilaatikolle laitetaan aina ilmapalloja että vieraat tietävät varmasti olevansa oikeassa paikassa ( Tästä ollaan saatu usein kiitosta) Portaiden kaiteeseen ripustetaan onnittelukyltti tai Tervetuoa-kyltti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aikataulut kannattaa listata paperille - ja tehdä aikataulusta mieluummin hieman liian väljä. Paljon tulee kuitenkin vastaan asioita, joita ei ole huomannut aikatauluttaa, ja jos juhlien alla iskee vaikkapa flunssa, ei kipeänä voi touhuta putkeen ilman lepotaukoja. Stressikin helpottuu, kun aikataulussa on pelivaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tilat

Jos väkeä tulee paljon, naulakon voi siirtää rohkeasti rappukäytävään. Viereen kannattaa laittaa tuoli sekä telineet kengille ja takeille. Muistuta vieraita, etteivät jätä arvotavaroita taskuihin.

Turhat ovet voi kantaa juhlien ajaksi vinttiin. Toisinaan ovet ovat toimineet pukkijalkojen päällä myös loistavina lisäpöytinä.

Parveke on mainio lisätila. Viileinä vuodenaikoina se toimii kylmiönä ruuille ja juomille, kesällä varastona esimerkiksi kuohuviinilasitarjottimille.

Kattaus ja sisustus

Olemme ostaneet taloyhtiön käyttöön kuohuviinilasit, kahvikupit, lautaset ja aterimet, joita säilytämme yhteisessä kellarissa. Niitä voi lainata tarvitessa.

Häissä kysyimme astioita lainaksi ystäviltämme. Meitä ei haitannut lainkaan, että kahvipöydässä oli erilaisia kuppeja.

Koristeluun panostan. Juhlissamme kukat toivottavat tervetulleiksi jo ulko-ovella. Lakkiaisissa sovin talonmiehen kanssa, että kukkakoristeita sai olla myös portaikossa johdattamassa vieraita juhlahuoneistoomme. Luonnonoksat, kukat ja yrtit ovat halpa ja raikas vaihtoehto.

Puutarhajuhliimme oli tulossa 12 ihmistä, enkä millään keksinyt riittävän isoa kulhoa salaatille. Muistin sitten, että vajassa piilee muinoin äitiysavustuspakkauksessa tullut valkoinen emalivati. Se kaivettiin esiin, pestiin ja kas, siihen mahtui juuri niin paljon salaattia kuin pitikin! 

Varaa astioita tarpeeksi. Kakkulautasia saa olla reilusti vieraiden määrään nähden. Monet ottavat aina uuden lautasen.

Kun mietit tarjoilua ja tarjottavien määrää, mieti samalla, miten laitat ne esille ja mihin astioihin. Nostele astiat vaikka pöydälle ja laputa ne. Näet heti, paljonko mikäkin vie tilaa, eikä tule turhaan suunniteltua liian montaa sortimenttia,jotka eivät mahdu kaikki tarjolle.

Ruuanlaitto

Pidän juhlia harvoin, mutta ns. kerran elämässä -juhliin panostan. Haluan, että ne jäävät mieleen elämän kohokohtina. Ylioppilasjuhlat olivat sellaiset.  Tarjottavia valmistettiin etukäteen, ja niitä varten lainasin kahden tuttavan pakastimia. Ihmiset auttavat mielellään, kunhan uskaltaa kysyä.

Pöydän ei tarvitse pullottaa sen seitsemää sorttia, muutama varma herkku ja näyttävä kattaus ovat parempi vaihtoehto.

Kohokohtia kesäjuhlissamme oli, kun 20 litraa mansikoita dipattiin valkoisella ja tummalla suklaalla. Mansikkamaljoja sijoitettiin joka huoneeseen. Herkut hupenivat hetkessä!

Olimme muuttamassa ulkomaille ja täysin uupuneita koko ruljanssista. Halusimme kuitenkin juuri ennen suurmuuttoa järjestää juhlat ystävillemme. Kutsun yhteydessä pyysimme jokaista pariskuntaa tuomaan suolaista tai makeaa syötävää noutopöytään. Vahvistaessaan tulonsa he ilmoittivat, mitä tulee. Ihmiset vaikuttivat kiitollisilta, kun saivat olla näin avuksi. Pöytä oli kerta kaikkiaan upea, fiilis oli rento ja ruokaillessa tunnelma oli vähän kuin maistiaisissa; herkkuja ihasteltiin ja ihmeteltiin ja kokit antoivat omia ohjeitaan. Ilman nyyttikesti-ideaa emme olisi voineet pitää unohtumattomia juhlia! 

Ohjelma

Kun lapsilla on tekemistä, myös aikuiset viihtyvät paremmin. Varaamme lapsille aina askartelutarvikkeita, lukemista ja leluja yhteen huoneeseen. Oli myös loistoajatus pyytää naapurin lukiolaistyttöä leikittämään pienimpiä.

Häissä oli monia, jotka eivät tunteneet toisiaan, joten ennen häitä esittelimme heidät toisilleen Facebook-ryhmän kautta. Häitä edeltävänä iltana järjestimme rennot grillibileet ja siellä leikin, joissa vieraat järjestäytyivät nurmikolle kuvitellulla maailmankartalla. Vieraita oli monesta eri maasta ja näin ihmiset pystyivät luomaan kokonaiskuvan, kuka oli häissä vieraana. Sitten vieraat järjestettiin joukkueisiin ja he ottivat osaa hääpariaiheiseen visaan.

Lahjat on mukava avata juhlan aikana. Päinvastaista kuulee väitettävän, mutta se on pötyä: kaikki pitävät siitä, että heidän tuomansa lahjat saavat huomiota edes hetken. Tarkemmin voi kiittää toki myöhemmin.

Kuvaaminen tai videoiminen voi turhaan jäykistää tilannetta. Pyydä kuvaajaksi vaikkapa sopivanikäinen lapsi – se lepyttää kamerakauhuisetkin. Jos haluat huippulaadukkaat kuvat, palkkaa ammattilainen.

Muutama leikki sopii juhlaan kuin juhlaan. Aikuisten bileisiin voi sopia uuden drinkin sekoittaminen, häihin paikallisen kansantanssin askeleet.

Vietin viime vuoden jälkimmäisen puoliskon töissä Shanghaissa. Joulun alla järjestin läksiäiset, joihin kutsuin paikallisia ystäviäni sekä työpaikkani väkeä. Pyysin kaikkia vieraita sisään tullessa kirjoittamaan nimensä paperiin ja otin heistä yksitellen kuvat lappu kädessä. Myöhemmin kokosin kuvista ison ryhmäkuvan, joka jäi minulle ja vierailleni muistoksi juhlista.

Elävä musiikki tai viihde tekevät aina terää. Moni kuuluisakin artisti esiintyy mielellään yksityisjuhlissa, jotkut heistä hankkivat niillä pääelantonsa. Laulajan esitysajaksi riittää 20 minuuttia, stand up -koomikolle 10–15 minuuttia. He voivat muokata ohjelmiston juhlan mukaan. 

Pystytä juhliin valokuvanurkka, jossa vieraat saavat ottaa itsestään hassuja kuvia. Niistä tulee hauskoja muistoja ja samalla kaikki saavat tekemistä. 

Asenne

Parhaat 50-vuotisjuhlat, joissa olen ollut, peruttiin sateen takia. Vieraat kuitenkin vaativat saada tulla paikalle. Ilma kirkastui, ja sankari sai lahjaksi innokkaan talkoojoukon vanhan talon kunnostustöihin.

Olen oppinut kantapään kautta, että ei tarvitse olla täydellinen. Huumori ja asenne korvaavat puutteet!

 

Näin onnistut kokkaamaan komean juhlabuffetin

Sisältö jatkuu mainoksen alla