KK kokosi kokeneilta juhlien järjestäjiltä vinkkejä, jotka helpottavat todistetusti hauskojen juhlien järjestämistä.

Valmistelu

Juhlien järjestäminen alkaa siivouksella. Turhan tarkka ei siivouksessa pidä olla, mutta turha roina on saatava nurkista pois. Kevään juhlissa upeinta ovat varmasti puhtaat ikkunat: niillä kannattaa säväyttää.

Teen kolme listaa lasten synttäreille, yksi vieraiden nimet toinen tarjottavat herkut ja kolmas leikit ja ohjelmanumerot. Kutsukorttien jälkeen ruksailen ilmoittautuneet joten tiedän montako juhlijaa on tulossa.

Postilaatikolle laitetaan aina ilmapalloja että vieraat tietävät varmasti olevansa oikeassa paikassa ( Tästä ollaan saatu usein kiitosta) Portaiden kaiteeseen ripustetaan onnittelukyltti tai Tervetuoa-kyltti.

Aikataulut kannattaa listata paperille - ja tehdä aikataulusta mieluummin hieman liian väljä. Paljon tulee kuitenkin vastaan asioita, joita ei ole huomannut aikatauluttaa, ja jos juhlien alla iskee vaikkapa flunssa, ei kipeänä voi touhuta putkeen ilman lepotaukoja. Stressikin helpottuu, kun aikataulussa on pelivaraa.

Tilat

Jos väkeä tulee paljon, naulakon voi siirtää rohkeasti rappukäytävään. Viereen kannattaa laittaa tuoli sekä telineet kengille ja takeille. Muistuta vieraita, etteivät jätä arvotavaroita taskuihin.

Turhat ovet voi kantaa juhlien ajaksi vinttiin. Toisinaan ovet ovat toimineet pukkijalkojen päällä myös loistavina lisäpöytinä.

Parveke on mainio lisätila. Viileinä vuodenaikoina se toimii kylmiönä ruuille ja juomille, kesällä varastona esimerkiksi kuohuviinilasitarjottimille.

Kattaus ja sisustus

Olemme ostaneet taloyhtiön käyttöön kuohuviinilasit, kahvikupit, lautaset ja aterimet, joita säilytämme yhteisessä kellarissa. Niitä voi lainata tarvitessa.

Häissä kysyimme astioita lainaksi ystäviltämme. Meitä ei haitannut lainkaan, että kahvipöydässä oli erilaisia kuppeja.

Koristeluun panostan. Juhlissamme kukat toivottavat tervetulleiksi jo ulko-ovella. Lakkiaisissa sovin talonmiehen kanssa, että kukkakoristeita sai olla myös portaikossa johdattamassa vieraita juhlahuoneistoomme. Luonnonoksat, kukat ja yrtit ovat halpa ja raikas vaihtoehto.

Puutarhajuhliimme oli tulossa 12 ihmistä, enkä millään keksinyt riittävän isoa kulhoa salaatille. Muistin sitten, että vajassa piilee muinoin äitiysavustuspakkauksessa tullut valkoinen emalivati. Se kaivettiin esiin, pestiin ja kas, siihen mahtui juuri niin paljon salaattia kuin pitikin! 

Varaa astioita tarpeeksi. Kakkulautasia saa olla reilusti vieraiden määrään nähden. Monet ottavat aina uuden lautasen.

Kun mietit tarjoilua ja tarjottavien määrää, mieti samalla, miten laitat ne esille ja mihin astioihin. Nostele astiat vaikka pöydälle ja laputa ne. Näet heti, paljonko mikäkin vie tilaa, eikä tule turhaan suunniteltua liian montaa sortimenttia,jotka eivät mahdu kaikki tarjolle.

Ruuanlaitto

Pidän juhlia harvoin, mutta ns. kerran elämässä -juhliin panostan. Haluan, että ne jäävät mieleen elämän kohokohtina. Ylioppilasjuhlat olivat sellaiset.  Tarjottavia valmistettiin etukäteen, ja niitä varten lainasin kahden tuttavan pakastimia. Ihmiset auttavat mielellään, kunhan uskaltaa kysyä.

Pöydän ei tarvitse pullottaa sen seitsemää sorttia, muutama varma herkku ja näyttävä kattaus ovat parempi vaihtoehto.

Kohokohtia kesäjuhlissamme oli, kun 20 litraa mansikoita dipattiin valkoisella ja tummalla suklaalla. Mansikkamaljoja sijoitettiin joka huoneeseen. Herkut hupenivat hetkessä!

Olimme muuttamassa ulkomaille ja täysin uupuneita koko ruljanssista. Halusimme kuitenkin juuri ennen suurmuuttoa järjestää juhlat ystävillemme. Kutsun yhteydessä pyysimme jokaista pariskuntaa tuomaan suolaista tai makeaa syötävää noutopöytään. Vahvistaessaan tulonsa he ilmoittivat, mitä tulee. Ihmiset vaikuttivat kiitollisilta, kun saivat olla näin avuksi. Pöytä oli kerta kaikkiaan upea, fiilis oli rento ja ruokaillessa tunnelma oli vähän kuin maistiaisissa; herkkuja ihasteltiin ja ihmeteltiin ja kokit antoivat omia ohjeitaan. Ilman nyyttikesti-ideaa emme olisi voineet pitää unohtumattomia juhlia! 

Ohjelma

Kun lapsilla on tekemistä, myös aikuiset viihtyvät paremmin. Varaamme lapsille aina askartelutarvikkeita, lukemista ja leluja yhteen huoneeseen. Oli myös loistoajatus pyytää naapurin lukiolaistyttöä leikittämään pienimpiä.

Häissä oli monia, jotka eivät tunteneet toisiaan, joten ennen häitä esittelimme heidät toisilleen Facebook-ryhmän kautta. Häitä edeltävänä iltana järjestimme rennot grillibileet ja siellä leikin, joissa vieraat järjestäytyivät nurmikolle kuvitellulla maailmankartalla. Vieraita oli monesta eri maasta ja näin ihmiset pystyivät luomaan kokonaiskuvan, kuka oli häissä vieraana. Sitten vieraat järjestettiin joukkueisiin ja he ottivat osaa hääpariaiheiseen visaan.

Lahjat on mukava avata juhlan aikana. Päinvastaista kuulee väitettävän, mutta se on pötyä: kaikki pitävät siitä, että heidän tuomansa lahjat saavat huomiota edes hetken. Tarkemmin voi kiittää toki myöhemmin.

Kuvaaminen tai videoiminen voi turhaan jäykistää tilannetta. Pyydä kuvaajaksi vaikkapa sopivanikäinen lapsi – se lepyttää kamerakauhuisetkin. Jos haluat huippulaadukkaat kuvat, palkkaa ammattilainen.

Muutama leikki sopii juhlaan kuin juhlaan. Aikuisten bileisiin voi sopia uuden drinkin sekoittaminen, häihin paikallisen kansantanssin askeleet.

Vietin viime vuoden jälkimmäisen puoliskon töissä Shanghaissa. Joulun alla järjestin läksiäiset, joihin kutsuin paikallisia ystäviäni sekä työpaikkani väkeä. Pyysin kaikkia vieraita sisään tullessa kirjoittamaan nimensä paperiin ja otin heistä yksitellen kuvat lappu kädessä. Myöhemmin kokosin kuvista ison ryhmäkuvan, joka jäi minulle ja vierailleni muistoksi juhlista.

Elävä musiikki tai viihde tekevät aina terää. Moni kuuluisakin artisti esiintyy mielellään yksityisjuhlissa, jotkut heistä hankkivat niillä pääelantonsa. Laulajan esitysajaksi riittää 20 minuuttia, stand up -koomikolle 10–15 minuuttia. He voivat muokata ohjelmiston juhlan mukaan. 

Pystytä juhliin valokuvanurkka, jossa vieraat saavat ottaa itsestään hassuja kuvia. Niistä tulee hauskoja muistoja ja samalla kaikki saavat tekemistä. 

Asenne

Parhaat 50-vuotisjuhlat, joissa olen ollut, peruttiin sateen takia. Vieraat kuitenkin vaativat saada tulla paikalle. Ilma kirkastui, ja sankari sai lahjaksi innokkaan talkoojoukon vanhan talon kunnostustöihin.

Olen oppinut kantapään kautta, että ei tarvitse olla täydellinen. Huumori ja asenne korvaavat puutteet!

 

Näin onnistut kokkaamaan komean juhlabuffetin

Piparirasioiden teosta on tullut Salla Kinnusen rakas jouluperinne.

KOUKUSSA. Kun Salla Kinnunen saa uuden piparkakkujen koristeluidean, sitä on kokeiltava heti. Silloin lapset ja mies tietävät antaa äidille työrauhan.

Miten jäit koukkuun piparkakkujen koristeluun?

Olen pikkutytöstä asti pitänyt leipomisesta ja käynyt vuositolkulla kokkikerhoissa. Muutama vuosi sitten hurahdin täysillä koristeluun. Koukutuin, kun huomasin, että minähän osaan. En ole ikinä ollut kovin luova, mutta koristellessa sain kaunista lopputulosta aikaan. Se tuntui hienolta.

Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.
Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.

Millaisen olon koristelu sinulle tuottaa?

Keskityn koristeluun niin vahvasti, että vierelläni voisi räjähtää vaikka pommi, enkä huomaisi. Koristelun jälkeen olen täynnä energiaa. Kaunis lopputulos tuo virkeän mielen. Meillä lapsetkin tietävät, että pipareiden koristelu on äidin oma juttu. Yhteiset piparinleivontahetket ovat erikseen.

Mitä tapahtuu, kun saat uuden idean?

Viime vuoden itsenäisyyspäivänä katsoin Linnan juhlia, kun yhtäkkiä tajusin, että kaapissa olevien piparkakkuakkojenkin pitää saada juhla­leningit. Ei auttanut kuin ruveta sekoittamaan kuorrutetta. Kun idea juolahtaa mieleeni, into toteuttaa se on niin voimakas, että minun on lähdettävä heti koristelemaan. Olen joskus jättänyt pihatyöt kesken ja rynnännyt sisälle leipomaan.


Välineiden kanssa ei tarvitse hienostella. Cocktailtikut ja väriaineet saa tavallisesta ruokakaupasta.


Millaisia ideoita piparista voi toteuttaa?

Leivon mieluiten perinteisiä sydämiä, nalleja tai piparirasioita, sillä niissä pääsen nopeasti koristeluvaiheeseen. Viime talvena mieheni ehdotti, että tekisimme piparista talomme ulkosaunan näköisen talon. Epäröin, sillä kaavojen piirtäminen on työlästä. Mies kuitenkin lupasi koota talon, ja minä sain keskittyä koristelemiseen.

Mitä, jos et pääse koristelemaan, vaikka haluaisit?

Yleensä leivon piparitaikinan suvussa kulkevilla resepteillä. Joskus olen kuitenkin ostanut valmiin taikinan, jotta se olisi pakastimessa odottamassa, kun koristelupakko iskee. Silloin tiedän, että jo tunnin kuluttua olen pursottamassa pikeeriä.


Pursottaminen on Sallan lempipuuhaa. Joskus voi tehdä pikkutarkkaa ja välillä suurpiirteistä jälkeä.


Mitä perheesi ajattelee hurahduksestasi?

Jos vihjaan ääneen, että haluaisin päästä koristelemaan, mieheni saattaa sanoa lapsille, että lähdetäänpäs ulos leikkimään. Toisinaan mietin, onko se liikaa vaadittu. Olen kuitenkin huomannut, että miehenikin pitää siitä, että minulla on oma juttuni. On koko perheen kannalta hyvä asia, jos jokaisella on asia, jonka parissa voi rauhoittua täysin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 23/2017. Salla Kinnunen pitää Arjen aurinkoja -leivontablogia

Vinkit aloittelijalle

 1. Sekoita kuorrute eli pikeeri itse tomusokerista, munanvalkuaisesta ja sitruunamehusta. Kotitekoinen pikeeri levittyy ja kiinnittää osat paremmin kuin kaupan valmiskuorrutteet.
 2. Pikeerin pursottamisen työkaluksi riittää pieni Minigrip-pussi. Lusikoi kuorrutetta pussiin, leikkaa kulmaan ihan pieni reikä ja ala pursottaa.
 3. Tavallinen cocktailtikku sopii kuorrutteen levittämiseen ja pikkutarkkaan koristeluun.
Tummanpuhuva sinappi on tehty punajuuresta. Piparkakkusiirappia voi kokeilla vaikka homejuustolle.

Itse tehdyt piparkakkusiirappi tai punajuurisinappi valmistuvat nopeasti ja täydentävät joulupöydän. Kauniissa purkeissa ne sopivat myös lahjoiksi.

Nämä lahjat ehtii valmistaa kiireinenkin: punajuurisinappi ja piparkakkusiirappi valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Piparkakkusiirappi on ihana lisä joululetuille, paahtoleivälle tai jäätelöön. Punajuuri taas antaa sinapille veikeän aromin ja kauniin, jouluisen värin.

Voit vielä koristella ja nimikoida purkit jouluisesti esimerkiksi itsetehdyillä etiketeillä, dymo-teipillä ja koristenauhalla.

Punajuurisinappi

6 dl | 15 min

Tarvikkeet:

 • pieniä lasipurkkeja
 • 2 dl punajuurisosetta
 • 2 dl punajuurimehua
 • 3 dl sokeria
 • 1 dl rypsiöljyä
 • ½ dl sinapinsiemeniä
 • 1 rkl balsamiviinietikkaa
 • 2 tl suolaa
 • 2 dl sinappijauhetta

Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet pitämällä niitä 100-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kiehuvassa vedessä 5 minuuttia.

Sekoita kattilassa punajuurisose, -mehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää öljy, sinapinsiemenet, balsamiviinietikka ja suola. Keitä pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon sinappijauhe.

Kaada lämmin sinappi kuumiin tölkkeihin (varo käsiä!) ja sulje kannet. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

Piparkakkusiirappi

3 dl | 20 min

 • 3 ½ dl sokeria
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl jauhettua inkivääriä
 • 2 tl piparkakkumaustetta
 • 2 tähtianista
 • 1 kanelitanko

Yhdistä kattilassa sokeri ja vesi. Lisää inkivääri ja piparkakkumauste, tähtianikset ja kanelitanko. Kuumenna seos kiehuvaksi. Laske lieden lämpötilaa heti, kun seos kiehahtaa. Anna liemen kiehua 15 minuuttia hiljalleen poreillen. Sekoita välillä.

Siivilöi siirappi ja kaada desinfioituun lasipulloon (katso puhdistusohje punajuurisinapin reseptistä yllä.) Siirappi säilyy jopa vuoden.