
Maksalaatikollekin on nimikkopäivänsä, 10.10. Useimmille ruoka on tuttu einespakkauksesta, mutta ruskeaa riisiherkkua voi tehdä myös itse.
Maksalaatikko on Suomalaisen Työn liiton teettämän tutkimuksen mukaan Suomen ostetuin eines.
Maksalaatikkoa on syönyt meistä lähes jokainen, mutta vain harva on tehnyt sitä itse. Maksalaatikko on vähän isotöinen, eikä itsetehdyn laatikon maku muistuta eineslaatikkoa oikeastaan lainkaan.
Laatikkoon voi käyttää jauhetun maksan lisäksi joko riisiä tai ohraa. Olennaista on hauduttaa laatikkoa tarpeeksi pitkään ja valella siirappia laatikon pintaan. Saat myös itse päättää, teetkö laatikon rusinoilla vai ilman.
Maksalaatikon voi pakastaa.
Maksalaatikkoa kannattaa tehdä isompi annos kerralla. Jäähdytä ylimääräinen laatikko heti. Voit käyttää sen viikon sisällä, jos säilytät jääkaapissa. Maksalaatikon voi myös pakastaa.
Maksalaatikko kannattaa lämmittää mikron sijaan pannulla. Voissa paistaminen tuo laatikkoon lisää väriä ja antaa siihen paikoin rapean pinnan.
Tiesitkö einesmaksalaatikosta?
- Saarioisilla maksalaatikon resepti on pysynyt muuttumattomana 60 vuotta. Riisiä ja maksaa maustavat edelleen valkopippuri ja suola.
-
Perinteisessä maksalaatikossa on keskimäärin 21 rusinaa.
-
Maksalaatikoita paistetaan tunti 30-metrisessä uunissa.
-
Ensimmäiset laatikot myytiin pakettiautosta vuonna 1957. Menekki oli joitakin kymmeniä laatikoita päivässä.
-
Saarioisilta kerrotaan, että yrityksen maksalaatikkoa myydään lähes 9 miljoonaa rasiaa vuodessa.
-
Einesmaksalaatikkoa valmistavat useimmat valmisruokayritykset, Saarioisten lisäksi muun muassa Atria, Kokkikartano ja HK.