Leikkaa paahtopaisti mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
Leikkaa paahtopaisti mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.

Lihan marinointia koskevat samat säännöt, marinoit sitten paahtopaistia tai grillilihaa. Oleellista on marinointiin käytetty aika sekä se, kuinka suurina paloina liha marinoidaan. Mausteliemen suolaisuus vaikuttaa myös lihan mehevyyteen.

Kärsivällisyyttä! Pari tuntia ei riitä

Marinointiliemi imeytyy lihan sisään hyvin hitaasti, noin sentin vuorokaudessa. Parin, kolmen tunnin marinoinnilla on lihan maustumiseen melkeinpä sama merkitys kuin juuri ennen kypsennystä lihan pintaan hierotulla pikamausteseoksella.

Suikaleet vai isompi pala?

Mikäli haluat marinoida lihan läpikotaisin, leikkaa se ohuiksi siivuiksi tai suikaleiksi ja anna marinoitua vähintään vuorokausi. Mikäli haluat lihan maistuvan mausteiden lisäksi myös lihalta, marinoi liha isompana palana tai pikamarinoinnilla.

Hyvin suolainen marinadiliemi "imee" itseensä lihan nesteet.

Tarkkana suolan kanssa

Lievästi suolaisessa marinadissa marinoitu liha on mehevämpää kuin suolattomassa tai tiukan suolaisessa marinadissa pitkään maustunut liha. Hyvin suolainen marinadiliemi "imee" itseensä lihan nesteet.

...ja sokerin

Sokeria sisältävät marinointikastikkeet palavat helposti, joten huomioi tämä lihan kypsennyksessä alentamalla kypsennyslämpötilaa ja pidentämällä hieman kypsennysaikaa.

Kultainen kombo: hapanta ja öljyä

Marinoinnissa tarvittavaa happamuutta saadaan muun muassa jugurtista, oluesta, viinistä, sitrusmehusta tai viinietikasta.

Öljy antaa marinoitavalle tuotteelle mehevyyttä. Marinointiin sopivat parhaiten neutraalin makuiset öljyt.

Kätevästi muovipussissa

Marinoi siististi muovipussissa. Näin myös suurelle lihapalalle riittää kohtuullinen määrä marinadia. Muovipussissa lihaa on helppo käännellä, ja mausteseos levitty tasaisesti.

Leikkaa lihaan viiltoja

Marinadin imeytymistä voi isoissa lihapaloissa auttaa leikkaamalla lihan pintaan terävällä veitsellä lyhyitä, lihan syiden suuntaisia viiltoja. Viiltoihin voi lisämaun saamiseksi upottaa myös esimerkiksi silputtuja yrttejä tai valkosipulia.

Oikea mauste kullekin lihalle

Naudanlihan marinadeihin sopivat erilaiset pippurit, laakerinlehti, timjami, rosmariini, chili, valkosipuli ja sipuli.

Porsaanlihan marinadeihin sopivat muun muassa sitruuuna, timjami, salvia, sinappi, inkivääri, chili, valkosipuli, erilaiset pippurit ja korianteri.

Marinoi ennen tai jälkeen

Nestemäisten marinadien lisäksi voit kuivamarinoida eli rubata lihaa. Hiero lihan pintaan kuivattua mausteseosta, jossa on suolaa.

Jälkimarinointi tehdään kypsään ruoka-aineeseen. Kypsän, viipaloidun paahtopaistin voit marinoida joko mausteliemessä tai glaseeraamalla eli voitelemalla kypsän lihan pintaan makeahkoa, kiiltävää maustekastiketta.

    Kokeile: Paras paahtopaisti

    • 1½ kg naudan paahto- tai sisäpaistia

    Marinadi

    • 1 ½ dl hyvää punaviiniä
    • ½ dl ruokaöljyä
    • 1 kelta- tai 2 salottisipulia
    • ½ tl suolaa
    • ½ tl rouhittua mustapippuria
    • muutama oksa tuoretta timjamia ja rosmariinia

    Lisäksi

    • vahva muovipussi
    • voita tai margariinia paistamiseen
    • maun mukaan suolaa ja rouhittua mustapippuria
    1. Siisti lihan pinta kalvoista ja kuivaa liha. Laita liha pussiin ja lisää keskenään sekoitetut marinadiainekset. Purista pussista ilma pois ja sulje pussin suu tiukasti. Anna marinoitua jääkaapissa, välillä pussia käännellen vuorokaudesta kahteen.
    2. Ota pussi huoneenlämpöön mielellään noin tunti ennen valmistusta. Pyyhi pinnasta pois ylimääräinen marinadi ja ruskista lihan molemmat puolet rasvassa kuumalla pannulla.
    3. Nosta ruskistettu liha uunivuokaan. Hiero pintaan suolaa ja pippurirouhetta. Työnnä lihalämpömittarin piikki paistin keskelle paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan luuhun. Paista uunin keskitasolla 125 asteessa, kunnes paistin sisälämpötila on noin 60 astetta eli kun paisti on sisältä vielä hieman punertava. Aikaa kuluu noin 1 ½ tuntia.
    4. Nosta paisti uunista ja kääri se saman tien folioon vetäytymään 15 minuutiksi. Leikkaa liha ohuehkoiksi viipaleiksi lihansyitä vasten ja nosta tarjolle esimerkiksi uunijuuresten ja mustaherukkahyytelön kanssa.
    Omenamuffinit sopivat erinomaisesti pitkille aamiaisille ja iltapäiväkahveille. Ne valmistuvat lähes yhtä nopeasti kuin pannullinen kahvia.
    Omenamuffinit sopivat erinomaisesti pitkille aamiaisille ja iltapäiväkahveille. Ne valmistuvat lähes yhtä nopeasti kuin pannullinen kahvia.

    Syksyn nopeimmat ja helpoimmat muffinit maustetaan kanelilla ja kardemummalla. Mehevyyden takaa omenasose ja maku on ihanan maustekakkumainen.

    Huikea omenakausi jatkuu aina vaan ja mehukkaita omppuja riittää vieläkin soseeksi ja piirakaksi!

    Näihin muffineihin saa omenasosetta kulutettua mahtavalla tavalla: sose tuo taikinaan mehevyyttä, mutta omenan maku ei tule esiin liikaa. Omenasoseen ansiosta taikina ei kaipaa edes kananmunaa ja rasvaakin kuluu vain pieni loraus.

    Helppojen muffinien kaava: sekoita, pyöräytä, paista

    Muffineihin on helppo ihastua, koska työvaiheita on vain muutama: sulata rasva (tai käytä öljyä, jolloin tämänkin vaiheen voi unohtaa), sekoita kuivat aineet ja pyöräytä sekaisin soseen kanssa. Taikinaa ei kannata sekoittaa yhtään ylimääräistä, ettei se sitkisty.

    Omenasoseesta tehdyt muffinit ovat maidottomia, kananmunattomia ja gluteenittomia.

    Nämä omppumuffinit maustoin perinteisesti kanelilla ja kardemummalla. Jauhoina käytin tummaa gluteenitonta jauheseosta sekä gluteenittomia kauraleseitä.

    Sain siis muffineista kätevästi maidottomia, kananmunattomia ja gluteenittomia. Muffineista tulee tietysti herkullisia myös käyttämällä tavallisia vehnäjauhoja ja pieniä kaurahiutaleita.

    Muffinit säilyvät mehevinä useita päiviä

    Samaan tapaan kuin suosituissa mustikkamuffineissa, myös näissä muffinin pinta on ihanan rapea juuri paistamisen jälkeen. Jos rapeuden kanssa ei ole niin tarkka, näitä muffineita kelpaa jemmata pari päivää: muffinien mausteinen maku vain syvenee ja muffinien rakenne säilyy hyvänä ja kosteana.

    Jos muffinit haluaa pakastaa, kannattaa käyttää isoja vuokia, jotta muffinit eivät kuivahda.

    Artikkeli jatkuu alapuolella
    Supernopeat omenamuffinit
    Resepti
    Supernopeat omenamuffinit
    Happamia, sanoi kettu! Mutta eivät niin happamia, jos malttaa odottaa ensimmäisiin pakkasiin.
    Happamia, sanoi kettu! Mutta eivät niin happamia, jos malttaa odottaa ensimmäisiin pakkasiin.

    Pihat ja puistot ovat syksyisin pullollaan evästä muillekin kuin linnuille. Tutustu vähemmän käytettyihin marjoihin, niiden parhaaseen poiminta-aikaan ja helppoihin säilöntätapoihin.

    Pihlajanmarjan happamuus vähenee ensimmäisten yöpakkasten jälkeen

    Pihlajat notkuvat viimeistään syyskuussa hehkuvan punaisina marjoista. Satoa voi kerätä vielä pakkasellakin. Se kannattaa: marjojen kirpeys taittuu yöpakkasten jälkeen.

    Myös tuoreet alkusyksyn pihlajanmarjat kannattaa pakastaa ennen käyttöä, jotta maku pehmenee hieman. Marjat voi lisäksi ryöpätä kiehuvassa vedessä ennen säilöntää. Kuivatut marjat on hyvä rouhia.

    Vierekkäisten pihlajien marjat voivat maistua aivan erilaisilta.

    Marjojen karvaus vaihtelee, ja jopa vierekkäisten pihlajien marjat maistuvat aivan erilaisilta.

    Pihlajanmarjat sisältävät saman verran C-vitamiinia kuin lakka, ja ne ovat erinomainen kuidun lähde.

    Hyvää hillossa ja etikkaliemessä:

    1. Käytä pihlajanmarjoja sekahilloissa. Sen parhaat makukaverit ovat omena ja kesäkurpitsa.
    2. Säilö pihlajanmarjat etikkaliemeen. Hapokkaita pihlajanmarjoja voi käyttää kapristen tapaan.

    Kokeile myös:

    Artikkeli jatkuu alapuolella
    Pihlajanmarjavispipuuro
    Resepti
    Pihlajanmarjavispipuuro

    Ruusunmarja on unohdettu superruoka – huikea määrä C-vitamiinia

    Mieto ruusunmarja eli kiulukka sopii soseeksi ja kuivattavaksi. Ruusunmarjaa voi myös syödä sellaisenaan.

    Kaikkien ruusujen marjoja voi syödä. Ruusunmarjojen väri vaihtelee oranssista punaiseen ja lähes mustaan.

    Parhaiten siemenet saa poistettua pikkulusikan varrella.

    Tuoreina ruusunmarjan siemenet kutittavat ikävästi kurkussa. Siemenet ovat kovia eivätkä pehmene edes kypsyessä, joten ne kannattaa poistaa hilloa ja sosetta tehdessä. Parhaiten siemenet saa poistettua pikkulusikan varrella.

    Halkaistut ruusunmarjat voi keittää soseeksi veden ja sokerin kanssa. Sose säilyy umpioiduissa purkeissa tai sen voi pakastaa, jolloin sokeria tarvitaan vähemmän. 

    Ruusunmarjat on helpoin kerätä elo-syyskuussa, kun ne ovat kypsiä mutta eivät vielä pehmeitä.

    Jos kuivat ruusunmarjat jauhaa rouheeksi, ei siemeniä tarvitse poistaa.

    Viipaloidut marjat voi kuivata ritilällä huoneenlämmössä tai 40-asteisessa uunissa. Jos kuivat ruusunmarjat jauhaa rouheeksi, ei siemeniä tarvitse poistaa.

    Kokeile:

    Artikkeli jatkuu alapuolella
    Ruusutikkunekut
    Resepti
    Ruusutikkunekut

    Tyrnissä tiivistyy terveellisyys ja trendikkyys – kokeile nice creamia 

    Tyrni on luonnonvaraisista marjoista ravintorikkaimpia. Siitä saa paljon C- ja E-vitamiinia, kuituja ja hyviä rasvahappoja.

    Tyrniä viljellään koriste- ja marjapensaina. Luonnonvaraisena se kasvaa Pohjanlahden rannikoilla ja Lounais-Suomessa. Villityrnissä on isot piikit, jotka hankaloittavat marjojen keräämistä. Tyrni kerätään 7–10 päivää marjan värin muuttumisesta kirkkaanoranssiksi.

    Marjat ovat parhaimmillaan ensimmäisten yöpakkasten jälkeen.

    Sato kypsyy yleensä syyskuun alusta lähtien, ja satokausi jatkuu lokakuun ajan. Marjat ovat parhaimmillaan ensimmäisten yöpakkasten jälkeen.

    Oksia voi kopautella kepillä, jotta marjat saa putoamaan esimerkiksi lakanalle maahan.

    Vegaaninen tyrnipehmis

    Tyrnistä ja banaanista syntyy mainio vegaaninen pehmisjäätelö, jota kutsutaan nimellä nice cream.

    1. Viipaloi 2 banaania ja pakasta ne pariksi tunniksi.
    2. Laita jäiset banaanit, ¾ dl tyrnimehutiivistettä ja ½ tl kardemummaa tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon.
    3. Soseuta samettiseksi pehmikseksi.

    Kokeile myös:

    Artikkeli jatkuu alapuolella
    Appelsiini-tyrnivispipuuro
    Resepti
    Appelsiini-tyrnivispipuuro
    Artikkeli jatkuu alapuolella
    Tyrnin lumous
    Resepti
    Tyrnin lumous

    Marja-aronia on syksyn värikkäin pensas – marjat sopivat omenoiden seuraan

    Aronia kasvaa nopeasti tuuheiksi pensaiksi ja kukkii kauniisti, joten sitä kasvaa usein pensasaitoina ja yleisissä puistoissa.

    Sato kypsyy elo-syyskuussa, ja marjat säilyvät hyvinä pitkään. Happamanmakean marjan maku paranee pienten pakkasten jälkeen.

    Marja-aronia sopii mehuihin, hyytelöihin, hilloihin ja mausteeksi. Marja-aroniaa kannattaa yhdistää muihin marjoihin tai omenaan.

    Muista! Älä poimi marjoja autotien vierestä.

    Kokeile:

    Artikkeli jatkuu alapuolella
    Aronialihapata
    Resepti
    Aronialihapata
    Artikkeli jatkuu alapuolella
    Mysli kuivatuista marjoista
    Resepti
    Mysli kuivatuista marjoista