Leikkaa paahtopaisti mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
Leikkaa paahtopaisti mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.

Lihan marinointia koskevat samat säännöt, marinoit sitten paahtopaistia tai grillilihaa. Oleellista on marinointiin käytetty aika sekä se, kuinka suurina paloina liha marinoidaan. Mausteliemen suolaisuus vaikuttaa myös lihan mehevyyteen.

Kärsivällisyyttä! Pari tuntia ei riitä

Marinointiliemi imeytyy lihan sisään hyvin hitaasti, noin sentin vuorokaudessa. Parin, kolmen tunnin marinoinnilla on lihan maustumiseen melkeinpä sama merkitys kuin juuri ennen kypsennystä lihan pintaan hierotulla pikamausteseoksella.

Suikaleet vai isompi pala?

Mikäli haluat marinoida lihan läpikotaisin, leikkaa se ohuiksi siivuiksi tai suikaleiksi ja anna marinoitua vähintään vuorokausi. Mikäli haluat lihan maistuvan mausteiden lisäksi myös lihalta, marinoi liha isompana palana tai pikamarinoinnilla.

Hyvin suolainen marinadiliemi "imee" itseensä lihan nesteet.

Tarkkana suolan kanssa

Lievästi suolaisessa marinadissa marinoitu liha on mehevämpää kuin suolattomassa tai tiukan suolaisessa marinadissa pitkään maustunut liha. Hyvin suolainen marinadiliemi "imee" itseensä lihan nesteet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

...ja sokerin

Sokeria sisältävät marinointikastikkeet palavat helposti, joten huomioi tämä lihan kypsennyksessä alentamalla kypsennyslämpötilaa ja pidentämällä hieman kypsennysaikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kultainen kombo: hapanta ja öljyä

Marinoinnissa tarvittavaa happamuutta saadaan muun muassa jugurtista, oluesta, viinistä, sitrusmehusta tai viinietikasta.

Öljy antaa marinoitavalle tuotteelle mehevyyttä. Marinointiin sopivat parhaiten neutraalin makuiset öljyt.

Kätevästi muovipussissa

Marinoi siististi muovipussissa. Näin myös suurelle lihapalalle riittää kohtuullinen määrä marinadia. Muovipussissa lihaa on helppo käännellä, ja mausteseos levitty tasaisesti.

Leikkaa lihaan viiltoja

Marinadin imeytymistä voi isoissa lihapaloissa auttaa leikkaamalla lihan pintaan terävällä veitsellä lyhyitä, lihan syiden suuntaisia viiltoja. Viiltoihin voi lisämaun saamiseksi upottaa myös esimerkiksi silputtuja yrttejä tai valkosipulia.

Oikea mauste kullekin lihalle

Naudanlihan marinadeihin sopivat erilaiset pippurit, laakerinlehti, timjami, rosmariini, chili, valkosipuli ja sipuli.

Porsaanlihan marinadeihin sopivat muun muassa sitruuuna, timjami, salvia, sinappi, inkivääri, chili, valkosipuli, erilaiset pippurit ja korianteri.

Marinoi ennen tai jälkeen

Nestemäisten marinadien lisäksi voit kuivamarinoida eli rubata lihaa. Hiero lihan pintaan kuivattua mausteseosta, jossa on suolaa.

Jälkimarinointi tehdään kypsään ruoka-aineeseen. Kypsän, viipaloidun paahtopaistin voit marinoida joko mausteliemessä tai glaseeraamalla eli voitelemalla kypsän lihan pintaan makeahkoa, kiiltävää maustekastiketta.

  Kokeile: Paras paahtopaisti

  • 1½ kg naudan paahto- tai sisäpaistia

  Marinadi

  • 1 ½ dl hyvää punaviiniä
  • ½ dl ruokaöljyä
  • 1 kelta- tai 2 salottisipulia
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • muutama oksa tuoretta timjamia ja rosmariinia

  Lisäksi

  • vahva muovipussi
  • voita tai margariinia paistamiseen
  • maun mukaan suolaa ja rouhittua mustapippuria
  1. Siisti lihan pinta kalvoista ja kuivaa liha. Laita liha pussiin ja lisää keskenään sekoitetut marinadiainekset. Purista pussista ilma pois ja sulje pussin suu tiukasti. Anna marinoitua jääkaapissa, välillä pussia käännellen vuorokaudesta kahteen.
  2. Ota pussi huoneenlämpöön mielellään noin tunti ennen valmistusta. Pyyhi pinnasta pois ylimääräinen marinadi ja ruskista lihan molemmat puolet rasvassa kuumalla pannulla.
  3. Nosta ruskistettu liha uunivuokaan. Hiero pintaan suolaa ja pippurirouhetta. Työnnä lihalämpömittarin piikki paistin keskelle paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan luuhun. Paista uunin keskitasolla 125 asteessa, kunnes paistin sisälämpötila on noin 60 astetta eli kun paisti on sisältä vielä hieman punertava. Aikaa kuluu noin 1 ½ tuntia.
  4. Nosta paisti uunista ja kääri se saman tien folioon vetäytymään 15 minuutiksi. Leikkaa liha ohuehkoiksi viipaleiksi lihansyitä vasten ja nosta tarjolle esimerkiksi uunijuuresten ja mustaherukkahyytelön kanssa.
  Sisältö jatkuu mainoksen alla