Leikkaa paahtopaisti mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
Leikkaa paahtopaisti mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.

Lihan marinointia koskevat samat säännöt, marinoit sitten paahtopaistia tai grillilihaa. Oleellista on marinointiin käytetty aika sekä se, kuinka suurina paloina liha marinoidaan. Mausteliemen suolaisuus vaikuttaa myös lihan mehevyyteen.

Kärsivällisyyttä! Pari tuntia ei riitä

Marinointiliemi imeytyy lihan sisään hyvin hitaasti, noin sentin vuorokaudessa. Parin, kolmen tunnin marinoinnilla on lihan maustumiseen melkeinpä sama merkitys kuin juuri ennen kypsennystä lihan pintaan hierotulla pikamausteseoksella.

Suikaleet vai isompi pala?

Mikäli haluat marinoida lihan läpikotaisin, leikkaa se ohuiksi siivuiksi tai suikaleiksi ja anna marinoitua vähintään vuorokausi. Mikäli haluat lihan maistuvan mausteiden lisäksi myös lihalta, marinoi liha isompana palana tai pikamarinoinnilla.

Hyvin suolainen marinadiliemi "imee" itseensä lihan nesteet.

Tarkkana suolan kanssa

Lievästi suolaisessa marinadissa marinoitu liha on mehevämpää kuin suolattomassa tai tiukan suolaisessa marinadissa pitkään maustunut liha. Hyvin suolainen marinadiliemi "imee" itseensä lihan nesteet.

...ja sokerin

Sokeria sisältävät marinointikastikkeet palavat helposti, joten huomioi tämä lihan kypsennyksessä alentamalla kypsennyslämpötilaa ja pidentämällä hieman kypsennysaikaa.

Kultainen kombo: hapanta ja öljyä

Marinoinnissa tarvittavaa happamuutta saadaan muun muassa jugurtista, oluesta, viinistä, sitrusmehusta tai viinietikasta.

Öljy antaa marinoitavalle tuotteelle mehevyyttä. Marinointiin sopivat parhaiten neutraalin makuiset öljyt.

Kätevästi muovipussissa

Marinoi siististi muovipussissa. Näin myös suurelle lihapalalle riittää kohtuullinen määrä marinadia. Muovipussissa lihaa on helppo käännellä, ja mausteseos levitty tasaisesti.

Leikkaa lihaan viiltoja

Marinadin imeytymistä voi isoissa lihapaloissa auttaa leikkaamalla lihan pintaan terävällä veitsellä lyhyitä, lihan syiden suuntaisia viiltoja. Viiltoihin voi lisämaun saamiseksi upottaa myös esimerkiksi silputtuja yrttejä tai valkosipulia.

Oikea mauste kullekin lihalle

Naudanlihan marinadeihin sopivat erilaiset pippurit, laakerinlehti, timjami, rosmariini, chili, valkosipuli ja sipuli.

Porsaanlihan marinadeihin sopivat muun muassa sitruuuna, timjami, salvia, sinappi, inkivääri, chili, valkosipuli, erilaiset pippurit ja korianteri.

Marinoi ennen tai jälkeen

Nestemäisten marinadien lisäksi voit kuivamarinoida eli rubata lihaa. Hiero lihan pintaan kuivattua mausteseosta, jossa on suolaa.

Jälkimarinointi tehdään kypsään ruoka-aineeseen. Kypsän, viipaloidun paahtopaistin voit marinoida joko mausteliemessä tai glaseeraamalla eli voitelemalla kypsän lihan pintaan makeahkoa, kiiltävää maustekastiketta.

  Kokeile: Paras paahtopaisti

  • 1½ kg naudan paahto- tai sisäpaistia

  Marinadi

  • 1 ½ dl hyvää punaviiniä
  • ½ dl ruokaöljyä
  • 1 kelta- tai 2 salottisipulia
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • muutama oksa tuoretta timjamia ja rosmariinia

  Lisäksi

  • vahva muovipussi
  • voita tai margariinia paistamiseen
  • maun mukaan suolaa ja rouhittua mustapippuria
  1. Siisti lihan pinta kalvoista ja kuivaa liha. Laita liha pussiin ja lisää keskenään sekoitetut marinadiainekset. Purista pussista ilma pois ja sulje pussin suu tiukasti. Anna marinoitua jääkaapissa, välillä pussia käännellen vuorokaudesta kahteen.
  2. Ota pussi huoneenlämpöön mielellään noin tunti ennen valmistusta. Pyyhi pinnasta pois ylimääräinen marinadi ja ruskista lihan molemmat puolet rasvassa kuumalla pannulla.
  3. Nosta ruskistettu liha uunivuokaan. Hiero pintaan suolaa ja pippurirouhetta. Työnnä lihalämpömittarin piikki paistin keskelle paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan luuhun. Paista uunin keskitasolla 125 asteessa, kunnes paistin sisälämpötila on noin 60 astetta eli kun paisti on sisältä vielä hieman punertava. Aikaa kuluu noin 1 ½ tuntia.
  4. Nosta paisti uunista ja kääri se saman tien folioon vetäytymään 15 minuutiksi. Leikkaa liha ohuehkoiksi viipaleiksi lihansyitä vasten ja nosta tarjolle esimerkiksi uunijuuresten ja mustaherukkahyytelön kanssa.
  Masaliisa, suklaaruutu vai mokkapala? Rakkaalla klassikolla on lukematon määrä lempinimiä.
  Masaliisa, suklaaruutu vai mokkapala? Rakkaalla klassikolla on lukematon määrä lempinimiä.

  Kodin Kuvalehden äänestyksessä etsittiin mokkapalojen suosituinta lempinimeä. Masaliisa voitti ylivoimaisesti. Nimityksen alkuperästä on hauskoja arvailuja, mutta mikä on totuus?

  Myyjäisten suosikkileivonnaisella mokkapalalla on todellakin monta nimeä! Keräsimme nimiä ensin Facebookissa ja saimme yli 40 vaihtoehtoa. Sen jälkeen lukijat saivat äänestää nimisuosikkinsa. Ylivoimaiseksi voittajaksi nousi masaliisa, joka sai äänistä 44 prosenttia. Ääniä nettikyselyssä annettiin huimat 6211.

  Mutta mistä nimitys masaliisa on peräisin? Lukijoiden äänestykseen jättämistä kommenteista selvisi, että masaliisa tunnetaan vain ja ainoastaan Porissa.

  Päätimme selvittää nimen alkuperän. Soitimme porilaiseen leipomoon ja Kotimaisten kielten keskukseen.

  ”Tavispiirakkaa Masalle ja Liisalle”

  Porin leivän Sarpi-leipomossa masaliisaa on myyty kymmenen vuotta, mutta toimitusjohtaja Timo Vallilla ei ole käsitystä, mistä nimitys on peräisin.

  ”Mekin myimme vielä kymmenen vuotta sitten mokkapaloja, mutta kun kaikki alkoivat kysyä masaliisaa, muutimme leivoksen nimen pysyvästi.”

  ”Masaliisa on käytössä Satakunnan alueella, ja nimi on varmasti muotoutunut kansan suussa. Ehkä lähtökohtana on ollut ajatus leivoksesta, joka sopii kaikille: tavispiirakkaa Masalle ja Liisalle. Mekin myimme vielä kymmenen vuotta sitten mokkapaloja, mutta kun kaikki alkoivat kysyä masaliisaa, muutimme leivoksen nimen pysyvästi”, Valli kertoo.

  ”Kiinnostava nimitys, mutta alkuperästä ei tietoa”

  Kotimaisten kielten keskuksessa masaliisasta kuullaan ensimmäistä kertaa. Erityisasiantuntija Kirsti Aapala kiinnostuu nimityksestä ja lupaa tutkia asiaa. Parin tunnin kuluttua Aapala viestittää:

  ”Arkistoistamme ei valitettavasti löytynyt mitään vinkkejä masaliisa-nimityksen alkuperälle”, Aapala kertoo ja toivoo, että joku lukija tietäisi nimen historian. Se kiinnostaa myös heidän murre-osastoaan.

  ”Alun perin ranskalainen”

  Seuraavaksi on turvauduttava Googleen. Porilaisen Facebook-sivulla nimen alkuperästä on monia arvailuja, mutta ei varmaa tietoa:

  ”Nimi tulee siitä, että Masan Liisa on aikoinaan tehnyt leivosta herkuksi miehelleen. Ehkä he ovat olleet kovin vieraanvaraisia ihmisiä, ja heidän nimensä on lähtenyt kulkuun.”

  ”Historianopettajani kertoi 1980-luvulla Kuninkaanhaassa Porissa, että leivonnainen tuli Ranskasta ja sen nimi kuulosti suomeksi kutakuinkin Masaliisalta.”

  ”Historianopettajani kertoi 1980-luvulla Kuninkaanhaassa Porissa, että leivonnainen tuli Ranskasta ja sen nimi kuulosti suomeksi kutakuinkin Masaliisalta. Olisko ollut peräti jonkun henkilön mukaan nimetty tämä ranskalainen nimi?”

  ”Masaliisa on ristiäisten herkkua. Sitä tarjotaan kastetaan sitten Masa tai Liisa.”

  Tiedätkö masaliisojen alkuperän? Kerro meille ja me kerromme muille!

  Varmaa vastausta masaliisa-nimen alkuperälle ei siis vielä löytynyt. Jos tiedät nimen historiasta, kerro se kommenteissa tai lähetä sähköpostia jenni.rinkinen@sanoma.com.

  Muitakin erikoisuuksia mokkapalanimissä on. Esimerkiksi Heinolassa niistä puhutaan rakkauden makupaloina. Suklainen ja kahvinen leivos tunnetaan myös ruotsinparhaana ja tuulomantorttuna. Olisikin kiinnostavaa tietää myös näiden nimien alkuperä.

  Kaikki saamamme mokkapalojen nimitykset näet tästä jutusta:

  Makea, yleismaito tai gluteeniton: valitse suosikkisi uusista kaurajuomista.
  Makea, yleismaito tai gluteeniton: valitse suosikkisi uusista kaurajuomista.

  Yhä useampi valitsee kahviinsa nykyään maidon sijaan kaurajuoman. Testasimme kolme uutuutta.

  Vegaaninen ja lähellä tuotettu kaura vastaa moneen vaatimukseen, joita nykyelintarvikkeilta toivotaan. Moni ostaakin jo kahviinsa kaurajuomaa, vaikka muuten käyttäisi tavallista maitoa. 

  Kodin Kuvalehden ruokatoimittaja Emilia Kolari testasi kolme suomalaista, vitaminoitua kauramaitoa.

  Kaikki sopivat sekä kahviin että sellaisenaan juotavaksi. Valintaan vaikuttaa, haluatko juomalta enemmän sakeutta vai raikkautta.

  1. Sakea ja makea

  Kaslinkin kaurajuoma on täyteläisempää kuin muut. Makea juoma sopii parhaiten murojen, myslin tai puuron joukkoon. Tuoretuote on säilytettävä jääkaapissa myös avaamattomana. Rasvaa on 1,5 g/100 g, kauraa 10 %, lisätty kalsiumia ja vitamiineja. Kaslink Aito Kaurajuoma 1,65e/1 l.

  2. Yleismaito

  Jos harkitset siirtymistä kasvimaitotuotteisiin, Valion Oddlygood-juoma on helppo alku. Maku on neutraali ja kaurainen. UHT-käsittelyn ansiosta juoma säilyy avaamattomana myös huoneenlämmössä. Rasvaa 1 g / 100 g, kauraa 10 %, lisätty kalsiumia ja vitamiineja. Valio Oddlygood 1,79 e/1 l.

  2. Gluteeniton

  Juustoportin kaurajuoma on tehty gluteenittomasti tuotetusta luomukaurasta. Maku on kepeä ja raikas. Tuoretuote on säilytettävä jääkaapissa myös avaamattomana. Rasvaa 1,5 g / 100 g, kauraa 10 %, lisätty kalsiumia ja vitamiineja. Juustoportti Suomalainen Kaurajuoma 1,99 e/1 l.

  MinnaMinna

  Kahvimaito ei tule enää vain lehmästä – testissä uudet kaurajuomat

  Vierailija kirjoitti: Miksi testattu vain kolmea eri kaurajuomaa, vaikka tarjontaa on paljon enemmän esim. suomessa valmistettu Planti? Kattavampi arvostelu laajemmasta valikoimasta kauratuotteita olisi jees. Otsikon mukaan testissä oli uudet kaurajuomat, ei yleinen vertailu monien kesken :) Mutta laajempi vertailu löytyy esim. täältä: https://www.soppa365.fi/blogit/soppa-maistaa/testasimme-kaurajuomat-vali...
  Lue kommentti