Dukkahissa pyöritetty lohi saa arkiruuan maistumaan juhlalta. Tee mausteseos itse tai käytä valmista.
Dukkahissa pyöritetty lohi saa arkiruuan maistumaan juhlalta. Tee mausteseos itse tai käytä valmista.

Meri-Tuuli ja Pipsa saivat kotikokkaajat rakastumaan pähkinäiseen mausteseokseen. Dukkah antaa lohelle ihanan rapean pinnan ja runsaasti makua. Tässä hittilohen resepti ja Meri-Tuulin muut dukkah-vinkit.

”Otetaan jotain tavallista ja jopa ylenkatsottua. Tuodaan siihen uusi idea ja kas, tavallinen on noussut uudelle tasolle!”

Näin kuvailee Meri-Tuuli Väntsi hitiksi noussutta dukkah-lohta. Hittiresepti syntyi, kun Meri-Tuuli ja Pipsa Hurmerinta kokkasivat lohta Samassa liemessä -ohjelmassaan.

Sinkkumies halusi oppia valmistamaan helppoja arkiruokia, joissa olisi jokin ravintoloista tuttu juju. Ja niin lohifile leikattiin annospaloiksi. Palat pyöriteltiin dukkah-mausteseoksessa ja paistettiin nopeasti kuumalla pannulla. Mies rakastui reseptiin heti, samoin ohjelman katsojat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Dukkah nostaa arkisen lohen aivan uudelle tasolle.

”Saimme lohijakson jälkeen hurjan paljon kyselyjä, mistä dukkahia voisi ostaa. Dukkahia oli ollut saatavilla vain muutamista paikoista, ja hetkellisesti maustetta ei ollut mahdollista ostaa muualta kuin Stockan Herkusta. Muut marketit eivät saaneet sitä, koska Stocka oli herännyt menekkiin heti ohjelman jälkeen ja ostanut koko maahantuojan varaston tyhjäksi”, Meri-Tuuli kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuuma pannu takaa rapean pinnan

Lohen salaisuus on pähkinäisessä maussa, mutta myös helppoudessa. Ruoka onnistuu takuuvarmasti, jos vain osaa paistaa lohta tarpeeksi kuumalla pannulla.

”Jos kalan paistaa liian haalealla pannulla, se höyryttyy ja hauduttuu kypsäksi. Ruokaan saa paistopinnan ja mausteet heräävät henkiin vain, kun lieden laittaa täysille. Pannu vaihtoon, jos se ei kestä kuumuutta”, Meri-Tuuli vinkkaa.

Dukkah hurmasi heti

Meri-Tuulin maustemaailman dukkah mullisti 2000-luvun alussa. Sisustuskaupasta löytyneessä purkissa olivat juustokuminan, korianterinsiementen ja pähkinän maut täydellisessä balanssissa.

”Pähkinä sitoo maut seoksessa yhteen. Juustokumina ja korianterinsiemenet vaativat yleensä kypsennyksen, mutta tässä seoksessa maut toimivat myös kylminä”, Meri-Tuuli hehkuttaa.

Ihan ensimmäiseksi Meri-Tuuli ripotteli maustetta öljyn päälle ja dippasi siihen leipää. Sen jälkeen Meri-Tuuli on käyttänyt dukkahia marinadeissa, dipeissä ja koristeluissa.

”Dukkah on hurmaava ja erilainen mauste, jolla saa helposti uusia vivahteita arki- ja juhlakokkailuun”, Meri-Tuuli sanoo.

Meri-Tuuli kertoo blogissaan, kuinka monikäyttöistä maustetta voi tehdä itse. Hittilohen lisäksi Meri-Tuuli myös vinkkaa muita dukkah-herkkuja. Blogiin pääset tästä:

Dukkah-lohi

75 g puffattua amaranttia
3 rkl dukkah-mausteseosta
1 tl suolaa + lisää suolaa kalan pintaan
2 rkl sumakkia
4 lohifilettä ilman nahkaa
rypsiöljyä paistamiseen

  1. Sekoita amarantti, dukkah, 1 teelusikallinen suolaa ja sumakki lautasella.
  2. Lämmitä rypsiöljy paistinpannussa. Ripottele lohifileille suolaa ja pyörittele fileet mausteseoksessa kaikilta puolilta.
  3. Paista maustettuja fileitä kaksi kerrallaan kuumalla pannulla muutama minuutti per puoli. Lohi saa jäädä keskeltä hieman raa’aksi.

Lähde: Pipsa Hurmerinta, Meri-Tuuli Väntsi: Samassa liemessä (WSOY)

Sisältö jatkuu mainoksen alla