Pienet kalat kannattaa perata, suolata ja grillata kokonaisina.
Pienet kalat kannattaa perata, suolata ja grillata kokonaisina.

Kuinka onnistuu kokonaisen broilerin paisto? Mistä tiedän, onko kala kypsää? Tässä täydelliset vinkit kesän grilliherkkujen kypsentämiseen.

Grillaa koko filee

 • 1 kg takuumureaa naudan ulkofileetä
 • 1 dl marinadia
 • 1–3 tl sormisuolaa
 • 1 rkl mustapippuria myllystä
 1. Ota liha huoneenlämpöön noin 1–1½ tuntia ennen grillausta. Poista fileestä kalvot. Marinoi fileetä esimerkiksi savu-valkosipulimarinadissa vähintään viisi tuntia. Pyyhi marinadi fileen pinnalta talouspaperilla.
 2. Grillaa fileeseen voimakkaalla lämmöllä kauttaaltaan kaunis, ruskea pinta, jos haluat nauttia lihan mediumina eli sisältä punertavana.
 3. Aseta lämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja anna kypsyä miedolla lämmöllä, kunnes fileen sisälämpötila on 55 astetta. Tähän kuluu fileen paksuudesta riippuen 15–20 minuuttia. Voit myös paahtaa grillissä lihan pinnan kauttaaltaan ja jälkikypsentää lihan 120-asteisessa uunissa.
 4. Nosta filee grillistä ja anna sen levätä muutama minuutti työpöydällä, jotta pintalämpötila laskee. Peitä filee foliolla ja anna sen vetäytyä vähintään 15 minuuttia ennen viipalointia. Kokonainen filee jatkaa kypsymistä vielä foliossa. Käännä filee kertaalleen ympäri vetäyttämisen aikana, jotta nesteet tasoittuvat lihassa.
 5. Ennen viipalointia fileen pinnan voi vielä kuumentaa nopeasti grillissä. Viipaloi filee ½–1 sentin paksuiksi viipaleiksi.
 6. Jos haluat lihasta läpikypsää mutta mehevää, esikypsennä lihaa uunissa kannellisessa uunivuoassa tai folioon käärittynä. Jatka kypsennystä, kunnes sisälämpötila on 65 astetta. Liha viimeistellään nopeasti kuumassa grillissä, jolloin siihen saadaan kaunis paistopinta ja grillin aromit.

Vinkki! Ylijääneestä fileestä saat loistavaa leivänpäällistä. Säilytä fileeviipaleet jääkaapissa.

Hampurilaisia & makkaraa

 • Varaa noin 150 g hyvää, tuoretta naudanjauhelihaa hampurilaista kohti. Mehevimmät burgerit saat jauhelihasta, jonka rasvapitoisuus on 10–15 prosenttia, mutta vähärasvainen paistijauhelihakin käy hampurilaispihveihin. Mausta jauheliha kevyesti suolalla ja sekoita huolellisesti. Muotoile jauhelihasta noin kahden sentin paksuisia, tiiviitä pihvejä. Pihvit vetäytyvät hieman kokoon grillattaessa.
 • Sipaise pihvien pintaan öljyä ja aseta lämpömittari yhteen pihviin. Grillaa molemmin puolin, kunnes sisälämpötila on 55 astetta. Sivele pihvien pintaan grillauskastiketta valmistuksen aikana. Pihvit jälkikypsyvät vielä noin 60 asteen sisälämpöön, jolloin liha jää hieman punertavaksi sisältä. Ilman mittaria pihvin oikean kypsyyden voi päätellä, kun pihvin kääntämisen jälkeen paistopinnalle tihkuu hieman lihasnestettä. Silloin pihvistä tulee mehevä.
 • Raakamakkarasta saa makoisaa grilliruokaa epäsuorassa lämmössä grillaamalla. Lampaansuoleen tehty makkara kypsyy kymmenessä minuutissa. Porsaansuoleen valmistettu vaatii 20 minuutin grillauksen. Voit myös pistellä muutaman reiän makkaroihin ja pikakeittää ne ennen grillausta.

Mehevä broileri

 • Kokonainen grillissä paahdettu broileri onnistuu parhaiten epäsuoralla grillaamisella. Täytetty broileri kannattaa sitoa hyvin ennen grillausta. Yrttivoi nahan alla mehevöittää lintua. Paistomittari asetetaan reiden paksuimpaan kohtaan niin, ettei se kosketa luuta. Valmiin broilerin sisälämpötila on noin 80 astetta. Noin 1,3-kiloinen  broileri valmistuu grillissä noin tunnissa ja 15 minuutissa.
 • Kypsän broilerin koipi irtoaa helposti ja haarukalla pistäessä pintaan nousee kirkasta lihasnestettä. Linnun alle kannattaa laittaa grillatessa foliovuoka, joka kerää rasvat. Rintaleikkeet valmistuvat noin puolessa tunnissa ja koipipalat 40 minuutissa. Tunnin uittaminen suolasokerivedessä estää kosteuden haihtumista broilerinlihasta. Kevytsuolattu liha ei suolavettä kaipaa.
 • Suorassa grillauksessa rintafileen paloja grillataan noin 5–8 minuuttia per puoli. Jos käytät lihalämpömittaria, siirrä broilerin palat 72 asteessa vetäytymään viideksi minuutiksi grillin epäsuoraan lämpöön, pois lämmönlähteen päältä.

Kalaa helposti

 • Kun grillataan kalaa, ensiarvoisen tärkeitä ovat grillin puhtaus ja kuumuus, jotta kala ei tartu kiinni ritilöihin. Kalafileet kannattaa suolata kevyesti 2–3 tuntia ennen grillausta, sillä suolautuessaan liha kiinteytyy hieman.
 • Kala kannattaa aina grillata suomustettuna mutta nahan kanssa. Fileen pintaan sipaistaan kevyesti öljyä ennen grillausta. Grillaa kala ensin nahkapuolelta kunnolla rapeaksi ja lihapuolelta vain nopeasti. Käytä kääntämiseen puhdasta, teräväkärkistä metallilastaa.
 • Lohi, nieriä, rautu, siika ja muut rasvaiset kalat sopivat erinomaisesti grillattaviksi. Kuha, ahven ja muut vähärasvaiset kalat kuivahtavat helposti.
 • Kun grillaat paksuja kalapaloja, voit paistaa niihin nopeasti pintavärin ja siirtää ne sen jälkeen folion päälle kypsymään.
 • Pienet kalat kannattaa perata, suolata ja grillata kokonaisina. Myös kokonaiset isot kalat onnistuvat mainiosti, kun niitä kypsyttelee grillissä miedolla lämmöllä kuvun alla. Perinteinen tapa kokeilla kalan kypsyys on vetää selkäevä irti. Kun kala on kypsä, se irtoaa helposti.

Katkaravut nopeasti

 • Ravut ovat hyvää grilliruokaa, sillä kuuma grilli korostaa niiden makua.  Pakastetut jättikatkaravut voi virkistää ennen grillausta pitämällä niitä puolisen tuntia jääkaapissa suolavedessä (ruokalusikallinen suolaa litraan vettä).
 • Katkarapujen kuivahtamisen voi estää marinoinnilla tai voitelemalla niitä grillatessa öljyllä tai voisulalla. Parhaiten maku säilyy kuoripäällysteisillä äyriäisillä. Kuorta voi leikata hiukan halki ja pyöräyttää pyrstöt valkosipuliöljyssä ennen grillausta.

Vihannekset viiruille

 • Lähes kaikki kasvikset sopivat grilliin. Paljon tärkkelystä sisältävät kasvikset kuten jauhoiset perunat ja bataatti eivät välttämättä vaadi esikypsennystä mutta pitkän kypsennysajan grillissä.
 • Isokuituiset kasvikset, leikkopavut, parsa ja parsakaali, sekä suuret kasvispalat kannattaa esikeittää. Ne voi myös kypsentää folionyytissä kevyesti maustettuina voin tai öljyn kera jolloin kasvikset kypsyvät höyryssä.
 • Nopeasti kypsyviä kasviksia ovat kesäkurpitsa, munakoiso, kevätsipulit, viljellyt sienet, esikeitetty maissi, tomaatti ja paprika. Pitkää kypsentämistä miedolla lämmöllä vaativat perunoiden lisäksi porkkanat ja muut juurekset. Kasvikset kannattaa sivellä oliiviöljyllä, sillä niiden pinta kuivahtaa helposti.
 • Grillattu juusto sopii mainiosti salaatin seuraksi. Esimerkiksi saganaki ja halloumi valmistuvat grillillä tai parilalla parissa minuutissa. Juustot grillataan korkeassa lämmössä ja käännetään vain kerran.

Ohjeet antoi keittiömestari Sami Hiltunen

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla