Pienet kalat kannattaa perata, suolata ja grillata kokonaisina.
Pienet kalat kannattaa perata, suolata ja grillata kokonaisina.

Kuinka onnistuu kokonaisen broilerin paisto? Mistä tiedän, onko kala kypsää? Tässä täydelliset vinkit kesän grilliherkkujen kypsentämiseen.

Grillaa koko filee

  • 1 kg takuumureaa naudan ulkofileetä
  • 1 dl marinadia
  • 1–3 tl sormisuolaa
  • 1 rkl mustapippuria myllystä
  1. Ota liha huoneenlämpöön noin 1–1½ tuntia ennen grillausta. Poista fileestä kalvot. Marinoi fileetä esimerkiksi savu-valkosipulimarinadissa vähintään viisi tuntia. Pyyhi marinadi fileen pinnalta talouspaperilla.
  2. Grillaa fileeseen voimakkaalla lämmöllä kauttaaltaan kaunis, ruskea pinta, jos haluat nauttia lihan mediumina eli sisältä punertavana.
  3. Aseta lämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja anna kypsyä miedolla lämmöllä, kunnes fileen sisälämpötila on 55 astetta. Tähän kuluu fileen paksuudesta riippuen 15–20 minuuttia. Voit myös paahtaa grillissä lihan pinnan kauttaaltaan ja jälkikypsentää lihan 120-asteisessa uunissa.
  4. Nosta filee grillistä ja anna sen levätä muutama minuutti työpöydällä, jotta pintalämpötila laskee. Peitä filee foliolla ja anna sen vetäytyä vähintään 15 minuuttia ennen viipalointia. Kokonainen filee jatkaa kypsymistä vielä foliossa. Käännä filee kertaalleen ympäri vetäyttämisen aikana, jotta nesteet tasoittuvat lihassa.
  5. Ennen viipalointia fileen pinnan voi vielä kuumentaa nopeasti grillissä. Viipaloi filee ½–1 sentin paksuiksi viipaleiksi.
  6. Jos haluat lihasta läpikypsää mutta mehevää, esikypsennä lihaa uunissa kannellisessa uunivuoassa tai folioon käärittynä. Jatka kypsennystä, kunnes sisälämpötila on 65 astetta. Liha viimeistellään nopeasti kuumassa grillissä, jolloin siihen saadaan kaunis paistopinta ja grillin aromit.

Vinkki! Ylijääneestä fileestä saat loistavaa leivänpäällistä. Säilytä fileeviipaleet jääkaapissa.

Hampurilaisia & makkaraa

  • Varaa noin 150 g hyvää, tuoretta naudanjauhelihaa hampurilaista kohti. Mehevimmät burgerit saat jauhelihasta, jonka rasvapitoisuus on 10–15 prosenttia, mutta vähärasvainen paistijauhelihakin käy hampurilaispihveihin. Mausta jauheliha kevyesti suolalla ja sekoita huolellisesti. Muotoile jauhelihasta noin kahden sentin paksuisia, tiiviitä pihvejä. Pihvit vetäytyvät hieman kokoon grillattaessa.
  • Sipaise pihvien pintaan öljyä ja aseta lämpömittari yhteen pihviin. Grillaa molemmin puolin, kunnes sisälämpötila on 55 astetta. Sivele pihvien pintaan grillauskastiketta valmistuksen aikana. Pihvit jälkikypsyvät vielä noin 60 asteen sisälämpöön, jolloin liha jää hieman punertavaksi sisältä. Ilman mittaria pihvin oikean kypsyyden voi päätellä, kun pihvin kääntämisen jälkeen paistopinnalle tihkuu hieman lihasnestettä. Silloin pihvistä tulee mehevä.
  • Raakamakkarasta saa makoisaa grilliruokaa epäsuorassa lämmössä grillaamalla. Lampaansuoleen tehty makkara kypsyy kymmenessä minuutissa. Porsaansuoleen valmistettu vaatii 20 minuutin grillauksen. Voit myös pistellä muutaman reiän makkaroihin ja pikakeittää ne ennen grillausta.

Mehevä broileri

  • Kokonainen grillissä paahdettu broileri onnistuu parhaiten epäsuoralla grillaamisella. Täytetty broileri kannattaa sitoa hyvin ennen grillausta. Yrttivoi nahan alla mehevöittää lintua. Paistomittari asetetaan reiden paksuimpaan kohtaan niin, ettei se kosketa luuta. Valmiin broilerin sisälämpötila on noin 80 astetta. Noin 1,3-kiloinen  broileri valmistuu grillissä noin tunnissa ja 15 minuutissa.
  • Kypsän broilerin koipi irtoaa helposti ja haarukalla pistäessä pintaan nousee kirkasta lihasnestettä. Linnun alle kannattaa laittaa grillatessa foliovuoka, joka kerää rasvat. Rintaleikkeet valmistuvat noin puolessa tunnissa ja koipipalat 40 minuutissa. Tunnin uittaminen suolasokerivedessä estää kosteuden haihtumista broilerinlihasta. Kevytsuolattu liha ei suolavettä kaipaa.
  • Suorassa grillauksessa rintafileen paloja grillataan noin 5–8 minuuttia per puoli. Jos käytät lihalämpömittaria, siirrä broilerin palat 72 asteessa vetäytymään viideksi minuutiksi grillin epäsuoraan lämpöön, pois lämmönlähteen päältä.

Kalaa helposti

  • Kun grillataan kalaa, ensiarvoisen tärkeitä ovat grillin puhtaus ja kuumuus, jotta kala ei tartu kiinni ritilöihin. Kalafileet kannattaa suolata kevyesti 2–3 tuntia ennen grillausta, sillä suolautuessaan liha kiinteytyy hieman.
  • Kala kannattaa aina grillata suomustettuna mutta nahan kanssa. Fileen pintaan sipaistaan kevyesti öljyä ennen grillausta. Grillaa kala ensin nahkapuolelta kunnolla rapeaksi ja lihapuolelta vain nopeasti. Käytä kääntämiseen puhdasta, teräväkärkistä metallilastaa.
  • Lohi, nieriä, rautu, siika ja muut rasvaiset kalat sopivat erinomaisesti grillattaviksi. Kuha, ahven ja muut vähärasvaiset kalat kuivahtavat helposti.
  • Kun grillaat paksuja kalapaloja, voit paistaa niihin nopeasti pintavärin ja siirtää ne sen jälkeen folion päälle kypsymään.
  • Pienet kalat kannattaa perata, suolata ja grillata kokonaisina. Myös kokonaiset isot kalat onnistuvat mainiosti, kun niitä kypsyttelee grillissä miedolla lämmöllä kuvun alla. Perinteinen tapa kokeilla kalan kypsyys on vetää selkäevä irti. Kun kala on kypsä, se irtoaa helposti.

Katkaravut nopeasti

  • Ravut ovat hyvää grilliruokaa, sillä kuuma grilli korostaa niiden makua.  Pakastetut jättikatkaravut voi virkistää ennen grillausta pitämällä niitä puolisen tuntia jääkaapissa suolavedessä (ruokalusikallinen suolaa litraan vettä).
  • Katkarapujen kuivahtamisen voi estää marinoinnilla tai voitelemalla niitä grillatessa öljyllä tai voisulalla. Parhaiten maku säilyy kuoripäällysteisillä äyriäisillä. Kuorta voi leikata hiukan halki ja pyöräyttää pyrstöt valkosipuliöljyssä ennen grillausta.

Vihannekset viiruille

  • Lähes kaikki kasvikset sopivat grilliin. Paljon tärkkelystä sisältävät kasvikset kuten jauhoiset perunat ja bataatti eivät välttämättä vaadi esikypsennystä mutta pitkän kypsennysajan grillissä.
  • Isokuituiset kasvikset, leikkopavut, parsa ja parsakaali, sekä suuret kasvispalat kannattaa esikeittää. Ne voi myös kypsentää folionyytissä kevyesti maustettuina voin tai öljyn kera jolloin kasvikset kypsyvät höyryssä.
  • Nopeasti kypsyviä kasviksia ovat kesäkurpitsa, munakoiso, kevätsipulit, viljellyt sienet, esikeitetty maissi, tomaatti ja paprika. Pitkää kypsentämistä miedolla lämmöllä vaativat perunoiden lisäksi porkkanat ja muut juurekset. Kasvikset kannattaa sivellä oliiviöljyllä, sillä niiden pinta kuivahtaa helposti.
  • Grillattu juusto sopii mainiosti salaatin seuraksi. Esimerkiksi saganaki ja halloumi valmistuvat grillillä tai parilalla parissa minuutissa. Juustot grillataan korkeassa lämmössä ja käännetään vain kerran.

Ohjeet antoi keittiömestari Sami Hiltunen

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.