Punaista lihaa, broileria vai ehkä kalaa? Raaka-aineet vaativat omanlaisensa käsittelyn grillissä.

Grillaa koko filee

1 kg takuumureaa naudan ulkofileetä
1 dl marinadia
1–3 tl sormisuolaa
1 rkl mustapippuria myllystä

Ota liha huoneenlämpöön noin 1–1½ tuntia ennen grillausta. Poista fileestä kalvot. Marinoi fileetä esimerkiksi savu-valkosipulimarinadissa vähintään viisi tuntia. Pyyhi marinadi fileen pinnalta talouspaperilla.

Grillaa fileeseen voimakkaalla lämmöllä kauttaaltaan kaunis, ruskea pinta, jos haluat nauttia lihan mediumina eli sisältä punertavana.

Aseta lämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja anna kypsyä miedolla lämmöllä, kunnes fileen sisälämpötila on 55 astetta. Tähän kuluu fileen paksuudesta riippuen 15–20 minuuttia. Voit myös paahtaa grillissä lihan pinnan
kauttaaltaan ja jälkikypsentää lihan 120-asteisessa uunissa.

Nosta filee grillistä ja anna sen levätä muutama minuutti työpöydällä, jotta pintalämpötila laskee. Peitä filee foliolla ja anna sen vetäytyä vähintään 15 minuuttia ennen viipalointia. Kokonainen filee jatkaa kypsymistä vielä foliossa. Käännä filee kertaalleen ympäri vetäyttämisen aikana, jotta nesteet tasoittuvat lihassa.

Ennen viipalointia fileen pinnan voi vielä kuumentaa nopeasti grillissä. Viipaloi filee ½–1 sentin paksuiksi viipaleiksi.

Jos haluat lihasta läpikypsää mutta mehevää, esikypsennä lihaa uunissa kannellisessa uunivuoassa tai folioon käärittynä. Jatka kypsennystä, kunnes sisälämpötila on 65 astetta. Liha viimeistellään nopeasti kuumassa grillissä,
jolloin siihen saadaan kaunis paistopinta ja grillin aromit.

Vinkki! Ylijääneestä fileestä saat loistavaa leivänpäällistä. Säilytä fileeviipaleet jääkaapissa.

Hampurilaisia & makkaraa

Varaa noin 150 g hyvää, tuoretta naudanjauhelihaa hampurilaista kohti. Mehevimmät burgerit saat jauhelihasta, jonka rasvapitoisuus on 10–15 prosenttia, mutta vähärasvainen paistijauhelihakin käy hampurilaispihveihin. Mausta jauheliha kevyesti suolalla ja sekoita huolellisesti. Muotoile jauhelihasta noin kahden sentin paksuisia, tiiviitä pihvejä. Pihvit vetäytyvät hieman kokoon grillattaessa.

Sipaise pihvien pintaan öljyä ja aseta lämpömittari yhteen pihviin. Grillaa molemmin puolin, kunnes sisälämpötila on 55 astetta. Sivele pihvien pintaan grillauskastiketta valmistuksen aikana. Pihvit jälkikypsyvät vielä noin 60 asteen sisälämpöön, jolloin liha jää hieman punertavaksi sisältä. Ilman mittaria pihvin oikean kypsyyden voi päätellä, kun pihvin kääntämisen jälkeen paistopinnalle
tihkuu hieman lihasnestettä. Silloin pihvistä tulee mehevä.

Raakamakkarasta saa makoisaa grilliruokaa epäsuorassa lämmössä grillaamalla. Lampaansuoleen tehty makkara kypsyy kymmenessä minuutissa. Porsaansuoleen valmistettu vaatii 20 minuutin grillauksen. Voit myös pistellä muutaman reiän makkaroihin ja pikakeittää ne ennen grillausta.

Mehevä broileri

Kokonainen grillissä paahdettu broileri onnistuu parhaiten epäsuoralla grillaamisella. Täytetty broileri kannattaa sitoa hyvin ennen grillausta. Yrttivoi nahan alla mehevöittää lintua. Paistomittari asetetaan reiden paksuimpaan
kohtaan niin, ettei se kosketa luuta. Valmiin broilerin sisälämpötila on noin 80 astetta. Noin 1,3-kiloinen  broileri valmistuu grillissä noin tunnissa ja 15 minuutissa.

Kypsän broilerin koipi irtoaa helposti ja haarukalla pistäessä pintaan nousee kirkasta lihasnestettä. Linnun alle kannattaa laittaa grillatessa foliovuoka, joka kerää rasvat. Rintaleikkeet valmistuvat noin puolessa tunnissa ja koipipalat 40 minuutissa. Tunnin uittaminen suolasokerivedessä estää kosteuden haihtumista broilerinlihasta. Kevytsuolattu liha ei suolavettä kaipaa.

Suorassa grillauksessa rintafileen paloja grillataan noin 5–8 minuuttia per puoli. Jos käytät lihalämpömittaria, siirrä broilerin palat 72 asteessa vetäytymään viideksi minuutiksi grillin epäsuoraan lämpöön, pois lämmönlähteen
päältä.

Kalaa helposti

Kun grillataan kalaa, ensiarvoisen tärkeitä ovat grillin puhtaus ja kuumuus, jotta kala ei tartu kiinni ritilöihin. Kalafileet kannattaa suolata kevyesti 2–3 tuntia ennen
grillausta, sillä suolautuessaan liha kiinteytyy hieman.

Kala kannattaa aina grillata suomustettuna mutta nahan kanssa. Fileen pintaan sipaistaan kevyesti öljyä ennen grillausta. Grillaa kala ensin nahkapuolelta kunnolla rapeaksi ja lihapuolelta vain nopeasti. Käytä kääntämiseen puhdasta, teräväkärkistä metallilastaa.

Lohi, nieriä, rautu, siika ja muut rasvaiset kalat sopivat erinomaisesti grillattaviksi. Kuha, ahven ja muut vähärasvaiset kalat kuivahtavat helposti.

Kun grillaat paksuja kalapaloja, voit paistaa niihin nopeasti pintavärin ja siirtää ne sen jälkeen folion päälle kypsymään.

Pienet kalat kannattaa perata, suolata ja grillata kokonaisina. Myös kokonaiset isot kalat onnistuvat mainiosti, kun niitä kypsyttelee grillissä miedolla lämmöllä kuvun alla. Perinteinen tapa kokeilla kalan kypsyys on vetää selkäevä irti.Kun kala on kypsä, se irtoaa helposti.

Katkaravut nopeasti

Ravut ovat hyvää grilliruokaa, sillä kuuma grilli korostaa niiden makua.  Pakastetut jättikatkaravut voi virkistää ennen grillausta pitämällä niitä puolisen tuntia jääkaapissa suolavedessä (ruokalusikallinen suolaa litraan vettä).

Katkarapujen kuivahtamisen voi estää marinoinnilla tai voitelemalla niitä grillatessa öljyllä tai voisulalla. Parhaiten maku säilyy kuoripäällysteisillä äyriäisillä. Kuorta voi leikata hiukan halki ja pyöräyttää pyrstöt valkosipuliöljyssä
ennen grillausta.

Vihannekset viiruille

Lähes kaikki kasvikset sopivat grilliin. Paljon tärkkelystä sisältävät kasvikset kuten jauhoiset perunat ja bataatti eivät välttämättä vaadi esikypsennystä mutta pitkän kypsennysajan grillissä.

Isokuituiset kasvikset, leikkopavut, parsa ja parsakaali, sekä suuret kasvispalat kannattaa esikeittää. Ne voi myös kypsentää folionyytissä kevyesti maustettuina voin tai öljyn kera jolloin kasvikset kypsyvät höyryssä.

Nopeasti kypsyviä kasviksia ovat kesäkurpitsa, munakoiso, kevätsipulit, viljellyt sienet, esikeitetty maissi, tomaatti ja paprika. Pitkää kypsentämistä miedolla lämmöllä vaativat perunoiden lisäksi porkkanat ja muut juurekset. Kasvikset kannattaa sivellä oliiviöljyllä, sillä niiden pinta kuivahtaa helposti.

Grillattu juusto sopii mainiosti salaatin seuraksi. Esimerkiksi saganaki ja halloumi valmistuvat grillillä tai parilalla parissa minuutissa. Juustot grillataan korkeassa lämmössä ja käännetään vain kerran.

Ohjeet antoi keittiömestari Sami Hiltunen

Piparirasioiden teosta on tullut Salla Kinnusen rakas jouluperinne.

KOUKUSSA. Kun Salla Kinnunen saa uuden piparkakkujen koristeluidean, sitä on kokeiltava heti. Silloin lapset ja mies tietävät antaa äidille työrauhan.

Miten jäit koukkuun piparkakkujen koristeluun?

Olen pikkutytöstä asti pitänyt leipomisesta ja käynyt vuositolkulla kokkikerhoissa. Muutama vuosi sitten hurahdin täysillä koristeluun. Koukutuin, kun huomasin, että minähän osaan. En ole ikinä ollut kovin luova, mutta koristellessa sain kaunista lopputulosta aikaan. Se tuntui hienolta.

Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.
Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.

Millaisen olon koristelu sinulle tuottaa?

Keskityn koristeluun niin vahvasti, että vierelläni voisi räjähtää vaikka pommi, enkä huomaisi. Koristelun jälkeen olen täynnä energiaa. Kaunis lopputulos tuo virkeän mielen. Meillä lapsetkin tietävät, että pipareiden koristelu on äidin oma juttu. Yhteiset piparinleivontahetket ovat erikseen.

Mitä tapahtuu, kun saat uuden idean?

Viime vuoden itsenäisyyspäivänä katsoin Linnan juhlia, kun yhtäkkiä tajusin, että kaapissa olevien piparkakkuakkojenkin pitää saada juhla­leningit. Ei auttanut kuin ruveta sekoittamaan kuorrutetta. Kun idea juolahtaa mieleeni, into toteuttaa se on niin voimakas, että minun on lähdettävä heti koristelemaan. Olen joskus jättänyt pihatyöt kesken ja rynnännyt sisälle leipomaan.


Välineiden kanssa ei tarvitse hienostella. Cocktailtikut ja väriaineet saa tavallisesta ruokakaupasta.


Millaisia ideoita piparista voi toteuttaa?

Leivon mieluiten perinteisiä sydämiä, nalleja tai piparirasioita, sillä niissä pääsen nopeasti koristeluvaiheeseen. Viime talvena mieheni ehdotti, että tekisimme piparista talomme ulkosaunan näköisen talon. Epäröin, sillä kaavojen piirtäminen on työlästä. Mies kuitenkin lupasi koota talon, ja minä sain keskittyä koristelemiseen.

Mitä, jos et pääse koristelemaan, vaikka haluaisit?

Yleensä leivon piparitaikinan suvussa kulkevilla resepteillä. Joskus olen kuitenkin ostanut valmiin taikinan, jotta se olisi pakastimessa odottamassa, kun koristelupakko iskee. Silloin tiedän, että jo tunnin kuluttua olen pursottamassa pikeeriä.


Pursottaminen on Sallan lempipuuhaa. Joskus voi tehdä pikkutarkkaa ja välillä suurpiirteistä jälkeä.


Mitä perheesi ajattelee hurahduksestasi?

Jos vihjaan ääneen, että haluaisin päästä koristelemaan, mieheni saattaa sanoa lapsille, että lähdetäänpäs ulos leikkimään. Toisinaan mietin, onko se liikaa vaadittu. Olen kuitenkin huomannut, että miehenikin pitää siitä, että minulla on oma juttuni. On koko perheen kannalta hyvä asia, jos jokaisella on asia, jonka parissa voi rauhoittua täysin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 23/2017. Salla Kinnunen pitää Arjen aurinkoja -leivontablogia

Vinkit aloittelijalle

 1. Sekoita kuorrute eli pikeeri itse tomusokerista, munanvalkuaisesta ja sitruunamehusta. Kotitekoinen pikeeri levittyy ja kiinnittää osat paremmin kuin kaupan valmiskuorrutteet.
 2. Pikeerin pursottamisen työkaluksi riittää pieni Minigrip-pussi. Lusikoi kuorrutetta pussiin, leikkaa kulmaan ihan pieni reikä ja ala pursottaa.
 3. Tavallinen cocktailtikku sopii kuorrutteen levittämiseen ja pikkutarkkaan koristeluun.
Tummanpuhuva sinappi on tehty punajuuresta. Piparkakkusiirappia voi kokeilla vaikka homejuustolle.

Itse tehdyt piparkakkusiirappi tai punajuurisinappi valmistuvat nopeasti ja täydentävät joulupöydän. Kauniissa purkeissa ne sopivat myös lahjoiksi.

Nämä lahjat ehtii valmistaa kiireinenkin: punajuurisinappi ja piparkakkusiirappi valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Piparkakkusiirappi on ihana lisä joululetuille, paahtoleivälle tai jäätelöön. Punajuuri taas antaa sinapille veikeän aromin ja kauniin, jouluisen värin.

Voit vielä koristella ja nimikoida purkit jouluisesti esimerkiksi itsetehdyillä etiketeillä, dymo-teipillä ja koristenauhalla.

Punajuurisinappi

6 dl | 15 min

Tarvikkeet:

 • pieniä lasipurkkeja
 • 2 dl punajuurisosetta
 • 2 dl punajuurimehua
 • 3 dl sokeria
 • 1 dl rypsiöljyä
 • ½ dl sinapinsiemeniä
 • 1 rkl balsamiviinietikkaa
 • 2 tl suolaa
 • 2 dl sinappijauhetta

Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet pitämällä niitä 100-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kiehuvassa vedessä 5 minuuttia.

Sekoita kattilassa punajuurisose, -mehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää öljy, sinapinsiemenet, balsamiviinietikka ja suola. Keitä pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon sinappijauhe.

Kaada lämmin sinappi kuumiin tölkkeihin (varo käsiä!) ja sulje kannet. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

Piparkakkusiirappi

3 dl | 20 min

 • 3 ½ dl sokeria
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl jauhettua inkivääriä
 • 2 tl piparkakkumaustetta
 • 2 tähtianista
 • 1 kanelitanko

Yhdistä kattilassa sokeri ja vesi. Lisää inkivääri ja piparkakkumauste, tähtianikset ja kanelitanko. Kuumenna seos kiehuvaksi. Laske lieden lämpötilaa heti, kun seos kiehahtaa. Anna liemen kiehua 15 minuuttia hiljalleen poreillen. Sekoita välillä.

Siivilöi siirappi ja kaada desinfioituun lasipulloon (katso puhdistusohje punajuurisinapin reseptistä yllä.) Siirappi säilyy jopa vuoden.