Yksinkertainen kesäruoka saa parhaan makunsa hyvästä suolasta, sitruunasta ja tuoreesta tillistä.
Yksinkertainen kesäruoka saa parhaan makunsa hyvästä suolasta, sitruunasta ja tuoreesta tillistä.

Kesämökillä kokkaus on rentoa, mutta ruuan mausta ei tarvitse tinkiä. Muista vain muutama perusjuttu!

Kesämökillä kokkaavaa saattaa odottaa tylsä yllätys. Ainoa mauste on edelliskesiltä jäänyt, paakkuuntunut suola, sekä valmiiksi rouhittu pippuri, jonka kosteus on jämäyttänyt purkin pohjalle. Korvaa vanhat mausteet uusilla, mutta älä suotta hamstraa kymmeniä purkkeja ja pusseja. 

Näillä muutamalla mausteella pärjäät läpi kesän.

1. Hyvä suola

Ruuanlaittoon sopivan hienon merisuolan lisäksi laadukas sormisuola pitää huolen, että grillattu pihvi tai kala oikeasti maistuu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Pippurimylly

Jos et raaski ottaa mökille keittiösi parasta pippurimyllyä, osta sellainen kaupan maustehyllystä valmiiksi täytettynä. Unohda valmiiksi rouhitut pippurit, jos et käytä niitä muutenkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Sitruuna

Sitruuna raikastaa kalan, grillibroilerin ja -kasvikset. Parasta on tavallinen luomusitruuna, josta voi käyttää myös kuoren. Vaikka kyseessä ei ole mauste, sitruuna on niin olennainen osa ruokien maustamisessa, ettei sitä kannata unohtaa.

4. Yrttiseos

Provencen yrttiseos on käytännöllinen sekä grillatuille kasviksille, kalalle, broilerille että possulle. On vaikea keksiä ruokaa, johon tämä yrttiseos ei sopisi. Sekoita kotona valmiiksi 1 osa kuivattua timjamia, 1 osa rosmariinia, 1 osa kynteliä ja 1 osa salviaa. Lisää 4 osaa kuivattua oreganoa. Voit ostaa myös kaupasta valmiin Provencen yrttiseoksen, joka toimii aina.

5. Voimakkaampi rub-mausteseos

Jos haluat maustaa grillilihoja hieromalla niiden pintaan mausteita, voi tämänkin seoksen tehdä valmiiksi. Sekoita esimerkiksi 1 osa rouhittua mustapippuria, 1 osa kuivattua timjamia, 1 osa cayennenpippuria tai chilihiutaleita, 2 osaa kuivattua oreganoa, 2 osaa savupaprikajauhetta ja 3 osaa paprikajauhetta. Muuntele tulisuuden astetta säätelemällä cayennenpippurin määrää makusi mukaan. Käytä broilerin ja lihan maustamiseen, ennen ja/tai jälkeen grillaamisen.

6. Tuoreyrtit

Älä säästele kesäkeittiössä tuoreyrteistä! Niillä saat tavallisistakin ruokalajeista kesäisiä. Hyvässä kesäkeittiössä on tuoretta tilliä, lehtipersiljaa, ruohosipulia ja basilikaa aina käden ulottuvilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla