Hyvin suunnittelemalla juhlat onnistuvat ilman stressiä. Kokosimme juhlien järjestäjän aikataulua varten oppaan.

* Kuukausi aikaisemmin

- Leivo pakastimeen pullat, sämpylät ja kakkupohjat.

* Monta viikkoa etukäteen

- Osta kahvit, teet, sokerit ja muut kuivatuotteet, myös lautasliinat.

* Pari viikkoa ennen juhlaa

- Osta juhlajuomat.

- Samoihin aikoihin on hyvä varmistaa, ettei ruokailuastioista, lautasliinoista, tarjoiluastioista ja ottimista tule pulaa.

- Pikkuleivätkin voi hyvin leipoa jo pari viikkoa aikaisemmin ja säilyttää viileässä.

- Varmista, että perheen juhlavaatteet ja kengät ovat kunnossa.

* Viikko ennen juhlia

- Tee kunnollinen siivous.

- Järjestele samalla laseille sekä kahvikupeille laskutilaa hyllyille ja ikkunalaudoille.

- Kerää pois helposti rikkoutuvat koriste-esineet, jos tiedossa on tungosta.

- Tarkista pöytäliinat ja silitä ne tarvittaessa.

- Järjestele kylmätiloja, keittiönkaappeja sekä työpöydät niin, että keittiössä on helppo työskennellä.

* Pari päivää ennen juhlia

- Laita kylmänä tarjottavat juhlajuomat viilenemään ja tarvittaessa kylmäpatruunoita pakastimeen kylmälaukkuja varten. Kylmälaukut toimivat juhlapäivänä hyvänä välivarastona juomille.

- Pakasta tarvittaessa myös runsaasti jääpaloja. Boolia varten kannattaa pakastaa isoja jääpaloja esimerkiksi pakastusrasioissa.

- Silitä perheen juhlavaatteet ja tarkista, että kaikille on puhtaita sukkia ja ehjiä sukkahousuja.

* Päivää ennen juhlia

- Imuroi ja pyyhi pölyt.

- Varaa keittiöön riittävästi astiapyyhkeitä ja roskapusseja.

- Varaa oma roska-astia vieraiden tuomille kukkien käärepapereille.

- Varmista myös, että vessapaperia on riittävästi.

- Kata astiat noutopöytään.

- Täytä kakkupohjat, mutta kakusta riippuen kuorruta ja koristele ne vasta juhlapäivänä.

- Käy keittiöapulaisten kanssa asiat läpi ja tee jääkaapin oveen lista siitä, mitä on tarkoitus tarjoilla ja mitä löytyy mistäkin.

- Tee kaikki mahdolliset esivalmistelut. Esimerkiksi salaattiainekset voi pilkkoa omiin rasioihinsa, jolloin salaatti on helppo koota vasta vähän ennen tarjoilua.

* Juhla-aamuna

- Ota sämpylät, pullat ja kahvikakut pakastimesta ja koristele kakut.

- Syö hyvä aamupala, jotta jaksat juhlia!

 

Mehevin lohi on juuri sopivasti punervaa.
Mehevin lohi on juuri sopivasti punervaa.

Uunilohi on yksi rakastetuimmista kotiruuista. Kolmella niksillä vältät kalan ylikypsentämisen ja saat tutusta ruokalajista entistäkin mehukkaamman.

1. Kypsennä miedolla lämmöllä

Säädä uuni 150 asteeseen. Matalassa lämmössä kala muhii kypsäksi lempeästi. Jos haluat pinnan ruskistuvan, käytä 200 asteen lämpöä ja lyhennä kypsennysaikaa.

2. Odota hetki

Käytä pehmeän makuista merisuolaa ja anna sen imeytyä kalan pintaan 10 minuuttia ennen kypsentämistä.

3. Anna punertaa

Valmiin lohen täydellinen sisälämpötila on 42–50 astetta. Digitaalinen paistolämpömittari helpottaa arviointia. 42-asteinen kala punertaa sisältä reilusti. 50-asteinen on kypsää, mutta mehevää. Yli 60-asteisesta kalasta tulee ylikypsää ja kuivaa.

Tee perinteinen uunilohi tällä reseptillä – löydät ohjeesta myös kolme ihanaa maustamisvinkkiä!

Artikkeli jatkuu alapuolella
Perinteinen uunilohi
Resepti
Perinteinen uunilohi

 

Omenamuffinit sopivat erinomaisesti pitkille aamiaisille ja iltapäiväkahveille. Ne valmistuvat lähes yhtä nopeasti kuin pannullinen kahvia.
Omenamuffinit sopivat erinomaisesti pitkille aamiaisille ja iltapäiväkahveille. Ne valmistuvat lähes yhtä nopeasti kuin pannullinen kahvia.

Syksyn nopeimmat ja helpoimmat muffinit maustetaan kanelilla ja kardemummalla. Mehevyyden takaa omenasose ja maku on ihanan maustekakkumainen.

Huikea omenakausi jatkuu aina vaan ja mehukkaita omppuja riittää vieläkin soseeksi ja piirakaksi!

Näihin muffineihin saa omenasosetta kulutettua mahtavalla tavalla: sose tuo taikinaan mehevyyttä, mutta omenan maku ei tule esiin liikaa. Omenasoseen ansiosta taikina ei kaipaa edes kananmunaa ja rasvaakin kuluu vain pieni loraus.

Helppojen muffinien kaava: sekoita, pyöräytä, paista

Muffineihin on helppo ihastua, koska työvaiheita on vain muutama: sulata rasva (tai käytä öljyä, jolloin tämänkin vaiheen voi unohtaa), sekoita kuivat aineet ja pyöräytä sekaisin soseen kanssa. Taikinaa ei kannata sekoittaa yhtään ylimääräistä, ettei se sitkisty.

Omenasoseesta tehdyt muffinit ovat maidottomia, kananmunattomia ja gluteenittomia.

Nämä omppumuffinit maustoin perinteisesti kanelilla ja kardemummalla. Jauhoina käytin tummaa gluteenitonta jauheseosta sekä gluteenittomia kauraleseitä.

Sain siis muffineista kätevästi maidottomia, kananmunattomia ja gluteenittomia. Muffineista tulee tietysti herkullisia myös käyttämällä tavallisia vehnäjauhoja ja pieniä kaurahiutaleita.

Muffinit säilyvät mehevinä useita päiviä

Samaan tapaan kuin suosituissa mustikkamuffineissa, myös näissä muffinin pinta on ihanan rapea juuri paistamisen jälkeen. Jos rapeuden kanssa ei ole niin tarkka, näitä muffineita kelpaa jemmata pari päivää: muffinien mausteinen maku vain syvenee ja muffinien rakenne säilyy hyvänä ja kosteana.

Jos muffinit haluaa pakastaa, kannattaa käyttää isoja vuokia, jotta muffinit eivät kuivahda.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Supernopeat omenamuffinit
Resepti
Supernopeat omenamuffinit