Hyvin suunnittelemalla juhlat onnistuvat ilman stressiä. Kokosimme juhlien järjestäjän aikataulua varten oppaan.

* Kuukausi aikaisemmin

- Leivo pakastimeen pullat, sämpylät ja kakkupohjat.

* Monta viikkoa etukäteen

- Osta kahvit, teet, sokerit ja muut kuivatuotteet, myös lautasliinat.

* Pari viikkoa ennen juhlaa

- Osta juhlajuomat.

- Samoihin aikoihin on hyvä varmistaa, ettei ruokailuastioista, lautasliinoista, tarjoiluastioista ja ottimista tule pulaa.

- Pikkuleivätkin voi hyvin leipoa jo pari viikkoa aikaisemmin ja säilyttää viileässä.

- Varmista, että perheen juhlavaatteet ja kengät ovat kunnossa.

* Viikko ennen juhlia

- Tee kunnollinen siivous.

- Järjestele samalla laseille sekä kahvikupeille laskutilaa hyllyille ja ikkunalaudoille.

- Kerää pois helposti rikkoutuvat koriste-esineet, jos tiedossa on tungosta.

- Tarkista pöytäliinat ja silitä ne tarvittaessa.

- Järjestele kylmätiloja, keittiönkaappeja sekä työpöydät niin, että keittiössä on helppo työskennellä.

* Pari päivää ennen juhlia

- Laita kylmänä tarjottavat juhlajuomat viilenemään ja tarvittaessa kylmäpatruunoita pakastimeen kylmälaukkuja varten. Kylmälaukut toimivat juhlapäivänä hyvänä välivarastona juomille.

- Pakasta tarvittaessa myös runsaasti jääpaloja. Boolia varten kannattaa pakastaa isoja jääpaloja esimerkiksi pakastusrasioissa.

- Silitä perheen juhlavaatteet ja tarkista, että kaikille on puhtaita sukkia ja ehjiä sukkahousuja.

* Päivää ennen juhlia

- Imuroi ja pyyhi pölyt.

- Varaa keittiöön riittävästi astiapyyhkeitä ja roskapusseja.

- Varaa oma roska-astia vieraiden tuomille kukkien käärepapereille.

- Varmista myös, että vessapaperia on riittävästi.

- Kata astiat noutopöytään.

- Täytä kakkupohjat, mutta kakusta riippuen kuorruta ja koristele ne vasta juhlapäivänä.

- Käy keittiöapulaisten kanssa asiat läpi ja tee jääkaapin oveen lista siitä, mitä on tarkoitus tarjoilla ja mitä löytyy mistäkin.

- Tee kaikki mahdolliset esivalmistelut. Esimerkiksi salaattiainekset voi pilkkoa omiin rasioihinsa, jolloin salaatti on helppo koota vasta vähän ennen tarjoilua.

* Juhla-aamuna

- Ota sämpylät, pullat ja kahvikakut pakastimesta ja koristele kakut.

- Syö hyvä aamupala, jotta jaksat juhlia!

 

Tarjoa porovuohenjuustorullat näkkileivän päältä. Katso videolta, miten rullaus onnistuu kätevimmin.

Poro-vuohenjuustorullat

12 annosta | 15 min + 1 vrk pakastaminen

Ainekset:

  • 1 pkt (100 g) poron kylmäsavupaistia viipaleina (Pirkka)
  • 1 pkt (150 g) pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
  • 1 prk (120 g) smetanaa
  • ½ dl kuivattua marjasekoitusta (Biokia)
  • 2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  1. Levitä iso pala tuorekelmua työlaudalle. Asettele päälle poroviipaleet hieman limittäin 25 cm x 25 cm:n kokoiseksi levyksi.
  2. Lusikoi vuohenjuusto ja smetana kulhoon. Vatkaa ne sähkövatkaimella kuohkeaksi. Levitä seos nuolijalla poroviipaleiden päälle.
  3. Ripottele päälle kuivatut marjat ja hienonnettu rosmariini. Kääräise rullaksi kääretortun tapaan kelmua apuna käyttäen. Kääri rulla sitten kelmuun ja nosta leikkuulaudan päällä pakastimeen. Anna jäätyä mieluiten seuraavaan päivään.
  4. Anna pororullan sulaa kohmeiseksi puoli tuntia leikkuulaudalla. Leikkaa rulla reilun sentin viipaleiksi. Nostele palat vadille pienten saaristolaisnäkkärien päälle. Anna sulaa vielä vartti ennen tarjoilua.
  5. Tarjoa alkuruokien tai aperitiivin kanssa.

Vinkki! Aseta pororullat näkkärien päälle vasta vähän ennen tarjoilua, jotta näkkärit eivät pehmene. Voit tarjota rullat myös saaristolaisleipänappien päältä.

Ohut näkkileipä on mitä mainioin alusta joulun ihanimmille alkupaloille. Katso videolta, miten kätevästi rapea herkku valmistuu.

 

 

Saaristolaisnäkkäri

16 isoa ja 16 pientä, 30 min +  1 t 30 min 

Ainekset

  • 2 ½ dl appelsiinimehua
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • ½ dl kaljamaltaita
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja

Valmista näin

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, maltaat ja puolet ruisjauhoista. Vatkaa tasaiseksi. Mittaa taikinaan loput ruis- ja vehnäjauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin, kunnes se on kaksinkertainen. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa se 16 yhtä suureen palaan. 
  3. Levitä pöydälle leivinpaperi ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Nostele paperille 8 taikinapalaa. Taputtele ne jauhotetuin käsin tasaisiksi. Ripottele päälle hieman jauhoja ja kauli palat pyöreiksi näkkäreiksi, joiden halkaisija on runsaat 10 senttiä. Ajele levyjen päältä näkkärikaulimella tai pistele leipiä haarukalla. 
  4. Ota leipien keskeltä pieni pala pois jauhoissa pyöräytetyllä snapsilasilla tai pienellä piparkakkumuotilla. Nosta pikkupalat toiselle leivinpaperille.
  5. Vetäise näkkärit leivinpaperin avulla pellille. Paista 250-asteisessa uunissa 6–9 minuuttia näkkärien paksuudesta riippuen. Paista toinen pellillinen sekä pikkunäkkärit samoin.
  6. Tarjoa näkkärit alkupalojen kanssa. Säilytä kuivassa paikassa.