Hyvin suunnittelemalla juhlat onnistuvat ilman stressiä. Kokosimme juhlien järjestäjän aikataulua varten oppaan.

* Kuukausi aikaisemmin

- Leivo pakastimeen pullat, sämpylät ja kakkupohjat.

* Monta viikkoa etukäteen

- Osta kahvit, teet, sokerit ja muut kuivatuotteet, myös lautasliinat.

* Pari viikkoa ennen juhlaa

- Osta juhlajuomat.

- Samoihin aikoihin on hyvä varmistaa, ettei ruokailuastioista, lautasliinoista, tarjoiluastioista ja ottimista tule pulaa.

- Pikkuleivätkin voi hyvin leipoa jo pari viikkoa aikaisemmin ja säilyttää viileässä.

- Varmista, että perheen juhlavaatteet ja kengät ovat kunnossa.

* Viikko ennen juhlia

- Tee kunnollinen siivous.

- Järjestele samalla laseille sekä kahvikupeille laskutilaa hyllyille ja ikkunalaudoille.

- Kerää pois helposti rikkoutuvat koriste-esineet, jos tiedossa on tungosta.

- Tarkista pöytäliinat ja silitä ne tarvittaessa.

- Järjestele kylmätiloja, keittiönkaappeja sekä työpöydät niin, että keittiössä on helppo työskennellä.

* Pari päivää ennen juhlia

- Laita kylmänä tarjottavat juhlajuomat viilenemään ja tarvittaessa kylmäpatruunoita pakastimeen kylmälaukkuja varten. Kylmälaukut toimivat juhlapäivänä hyvänä välivarastona juomille.

- Pakasta tarvittaessa myös runsaasti jääpaloja. Boolia varten kannattaa pakastaa isoja jääpaloja esimerkiksi pakastusrasioissa.

- Silitä perheen juhlavaatteet ja tarkista, että kaikille on puhtaita sukkia ja ehjiä sukkahousuja.

* Päivää ennen juhlia

- Imuroi ja pyyhi pölyt.

- Varaa keittiöön riittävästi astiapyyhkeitä ja roskapusseja.

- Varaa oma roska-astia vieraiden tuomille kukkien käärepapereille.

- Varmista myös, että vessapaperia on riittävästi.

- Kata astiat noutopöytään.

- Täytä kakkupohjat, mutta kakusta riippuen kuorruta ja koristele ne vasta juhlapäivänä.

- Käy keittiöapulaisten kanssa asiat läpi ja tee jääkaapin oveen lista siitä, mitä on tarkoitus tarjoilla ja mitä löytyy mistäkin.

- Tee kaikki mahdolliset esivalmistelut. Esimerkiksi salaattiainekset voi pilkkoa omiin rasioihinsa, jolloin salaatti on helppo koota vasta vähän ennen tarjoilua.

* Juhla-aamuna

- Ota sämpylät, pullat ja kahvikakut pakastimesta ja koristele kakut.

- Syö hyvä aamupala, jotta jaksat juhlia!

 

Makea, yleismaito tai gluteeniton: valitse suosikkisi uusista kaurajuomista.
Makea, yleismaito tai gluteeniton: valitse suosikkisi uusista kaurajuomista.

Yhä useampi valitsee kahviinsa nykyään maidon sijaan kaurajuoman. Testasimme kolme uutuutta.

Vegaaninen ja lähellä tuotettu kaura vastaa moneen vaatimukseen, joita nykyelintarvikkeilta toivotaan. Moni ostaakin jo kahviinsa kaurajuomaa, vaikka muuten käyttäisi tavallista maitoa. 

Kodin Kuvalehden ruokatoimittaja Emilia Kolari testasi kolme suomalaista, vitaminoitua kauramaitoa.

Kaikki sopivat sekä kahviin että sellaisenaan juotavaksi. Valintaan vaikuttaa, haluatko juomalta enemmän sakeutta vai raikkautta.

1. Sakea ja makea

Kaslinkin kaurajuoma on täyteläisempää kuin muut. Makea juoma sopii parhaiten murojen, myslin tai puuron joukkoon. Tuoretuote on säilytettävä jääkaapissa myös avaamattomana. Rasvaa on 1,5 g/100 g, kauraa 10 %, lisätty kalsiumia ja vitamiineja. Kaslink Aito Kaurajuoma 1,65e/1 l.

2. Yleismaito

Jos harkitset siirtymistä kasvimaitotuotteisiin, Valion Oddlygood-juoma on helppo alku. Maku on neutraali ja kaurainen. UHT-käsittelyn ansiosta juoma säilyy avaamattomana myös huoneenlämmössä. Rasvaa 1 g / 100 g, kauraa 10 %, lisätty kalsiumia ja vitamiineja. Valio Oddlygood 1,79 e/1 l.

2. Gluteeniton

Juustoportin kaurajuoma on tehty gluteenittomasti tuotetusta luomukaurasta. Maku on kepeä ja raikas. Tuoretuote on säilytettävä jääkaapissa myös avaamattomana. Rasvaa 1,5 g / 100 g, kauraa 10 %, lisätty kalsiumia ja vitamiineja. Juustoportti Suomalainen Kaurajuoma 1,99 e/1 l.

Itse tehdyt kalapuikot ovat rapeita ja meheviä – tuplasti parempia kuin valmisversiot.

Kalapuikot ovat hyvää arkiruokaa, mutta mitäpä jos joskus tekisikin ne itse?

Valitse seiti tai turska

Kalapuikkoihin sopii erinomaisesti pakasteseiti. Turskasta tehdyt kalapuikot voittavat kuitenkin seitipuikot mehevyydessä. Valitse MSC-merkitty turska tai seiti, niin tiedät, että kala on pyydetty ekologisesti kestävästi.

Tuplaleivitys takaa rapeuden

Leivitys onnistuu tavallisilla vehnä- ja korppujauhoilla. Tuplaleivitys takaa rapean lopputuloksen: pyörittele kalapalat ensin vehnäjauhoseoksessa, dippaa ne sitten kananmunaan ja pyöräytä lopuksi korppujauhoissa.

Kokeile leivitykseen myös japanilaisia pankojauhoja, jotka antavat kalapuikkoihin ihanan rapean ja ilmavan pinnan. Niitä löytyy markettien Aasia-hyllyistä.

Leivitys tarttuu parhaiten, kun kalan pinta on sulanut. Kalapuikot on kuitenkin helpoin paistaa, kun sisus on vielä kohmeinen.

Paista keskilämmöllä

Kuumenna rasva laakealla paistinpannulla. Nostele kalapalat rasvaan paistumaan ja alenna lämpöä. Paista keskilämmöllä noin 5 minuuttia/puoli.

Tarkkaile pannun lämpöä: paistaminen onnistuu parhaiten, kun sisus saa kypsyä rauhassa pinnan kärähtämättä. Paistoaikaan vaikuttaa se, kuinka kohmeisia kalapalat ovat.

Tillidippi on helppo lisuke

Sekoita 1 ruukku tilliä, ½ dl manteleita, 2–3 rkl huoneenlämpöistä rypsiöljyä, 2 rkl sitruunamehua, ripaus suolaa ja mustapippuria teholeikkurissa tasaiseksi kastikkeeksi.

Kalapuikkojen tarkka resepti löytyy Kodin Kuvalehden reseptihausta: