Maidon käyttäminen kokkauksessa on välillä kinkkistä. Tästä löydät vinkit, joiden avulla maitosi ei pala pohjaan, juoksetu tai kuohu yli.
Ongelma: maito palaa pohjaan
Maito palaa pohjaan, jos sen sisältämä proteiini eli valkuainen saostuu kuumentaessa kattilan pohjalle. Näin vältät pohjaan palamisen:
Käytä ruuanlaitossa kevyt- tai täysmaitoa, sillä rasvaton maito tarttuu herkemmin pohjaan.
Valitse iso, paksupohjainen teräskattila tai pinnoitettu kattila. Käytä matalia lämpötiloja.
Kun keität maitoa, kiehauta ensin vettä kattilan pohjalla ja lisää maito vasta kiehuvaan veteen. Alenna heti lieden lämpöä ja sekoita keitosta. Veden sijaan voit kuumentaa voita kattilan pohjalla ennen maidon lisäämistä.
Sekoita mieluummin puulastalla kuin puuhaarukalla tai vispilällä. Lasta osuu paremmin pohjaan.
Vähälaktoosinen maito kärähtää pohjaan herkemmin kuin laktoositon maitojuoma.
Ongelma: maito juoksettuu
Maidon proteiinit voivat saostua suolan, mausteiden, happamien marjojen, tomaatin, sitruunan tai pinaatin vaikutuksesta. Sitä sanotaan juoksettumiseksi. Näin vältät juoksettumisen:
Mausta maitoruoka aina vasta valmiina.
Suurusta keitto tai kastike ennen kuin lisäät siihen hapanta raaka-ainetta.
Ongelma: maito kuohuu yli
Maito kuohuu helposti, koska kuumentaessa sen pintaan muodostuu kalvo, joka estää höyrystyvän nesteen haihtumisen. Näin vältät ylikuohumisen:
Älä käytä kattilassa kantta. Muista sekoittaa maitoa pohjia myöten.
Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2015.