Maidon käyttäminen kokkauksessa on välillä kinkkistä. Tästä löydät vinkit, joiden avulla maitosi ei pala pohjaan, juoksetu tai kuohu yli.

Ongelma: maito palaa pohjaan

Maito palaa pohjaan, jos sen sisältämä proteiini eli valkuainen saostuu kuumentaessa kattilan pohjalle. Näin vältät pohjaan palamisen:

Käytä ruuanlaitossa kevyt- tai täysmaitoa, sillä rasvaton maito tarttuu herkemmin pohjaan.

Valitse iso, paksupohjainen teräskattila tai pinnoitettu kattila. Käytä matalia lämpötiloja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun keität maitoa, kiehauta ensin vettä kattilan pohjalla ja lisää maito vasta kiehuvaan veteen. Alenna heti lieden lämpöä ja sekoita keitosta. Veden sijaan voit kuumentaa voita kattilan pohjalla ennen maidon lisäämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sekoita mieluummin puulastalla kuin puuhaarukalla tai vispilällä. Lasta osuu paremmin pohjaan.

Vähälaktoosinen maito kärähtää pohjaan herkemmin kuin laktoositon maitojuoma. 

Ongelma: maito juoksettuu

Maidon proteiinit voivat saostua suolan, mausteiden, happamien marjojen, tomaatin, sitruunan tai pinaatin vaikutuksesta. Sitä sanotaan juoksettumiseksi. Näin vältät juoksettumisen:

Mausta maitoruoka aina vasta valmiina.

Suurusta keitto tai kastike ennen kuin lisäät siihen hapanta raaka-ainetta.

Ongelma: maito kuohuu yli

Maito kuohuu helposti, koska kuumentaessa sen pintaan muodostuu kalvo, joka estää höyrystyvän nesteen haihtumisen. Näin vältät ylikuohumisen:

Älä käytä kattilassa kantta. Muista sekoittaa maitoa pohjia myöten.

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2015.

    Sisältö jatkuu mainoksen alla