
Valitse taikina käyttötarkoituksen mukaan ja tutustu valmistusohjeisiin. Vaikka nimike olisi sama, eri valmistajien taikinoissa on eroja. Tarkista esimerkiksi maidottomuus ja munattomuus.
Voitaikina maistuu voilta
Mistä tehty, millainen? Yleisnimitys lehtevälle taikinalle, joka on valmistettu aidosta voista.
Missä parhaimmillaan? Joulutortuissa ja pasteijoissa; sellaisissa leivonnaisissa, joihin haluaa voin aromia.
Mitä erikoista? Voitaikinalla leivonnaisesta tulee maukkaampi kuin margariinilla leivotusta.
Tiesitkö tämän? Mitä kylmemmästä voitaikinasta leivot, sitä lehtevämpi on tulos.
Lehtitaikina ei pullistu
Mistä tehty, millainen? Myydään ohuemmiksi kaulittuina levyinä kuin torttutaikina. Valmistettu margariinista.
Missä parhaimmillaan? Leivonnaisissa, joissa on täytettä, mutta myös piirakoissa, viinereissä ja croissanteissa, tortuissa ja pasteijoissa.
Mitä erikoista? Leivonnaiset eivät kohoa uunissa yhtä korkeiksi kuin torttutaikinasta valmistetut.
Tiesitkö tämän? Täytetyt pasteijat eivät nouse liian pulleiksi, vaan pysyvät suuhun sopivina.
Torttutaikinassa on jopa sata kerrosta
Mistä tehty, millainen? Lehteväksi kaulittu taikina, joka on valmistettu margariinista.
Missä parhaimmillaan? Viinereissä, tortuissa ja pasteijoissa.
Mitä erikoista? Lehtevä torttutaikina nousee uunissa korkeammaksi kuin voi- tai torttutaikina. Näyttävimmät joulutortut!
Tiesitkö tämän? Torttutaikinassa voi olla jopa sata lehtevää kerrosta.
Murotaikina sopii pikkuleiville
Mistä tehty, millainen? Nypitty taikina, joka sisältää sokeria. Murotaikinassa ei ole juurikaan nestettä.
Missä parhaimmillaan? Makeissa piirakoissa.
Mitä erikoista? Sopii erinomaisesti myös erilaisten pikkuleipien tekoon.
Tiesitkö tämän? Kauramurotaikinan kauran kuitu imee mukavasti marjatäytteen kosteutta.
Suolainen ja makea piirakkataikina kannattaa esipaistaa
Mistä tehty, millainen? Sekoitettu taikina on kostea, ei hajoa kovin helposti. Makeaan taikinaan lisätty sokeria.
Missä parhaimmillaan? Suolaisissa ja makeissa piirakoissa.
Mitä erikoista? Pohjaa kannattaa esipaistaa viisi minuuttia ja lisätä täytteet vasta sen jälkeen
Tiesitkö tämän? Piirakkataikinassa on vähän nestettä ja vähemmän rasvaa kuin murotaikinassa.
Ruisperunataikina, ruistaikina, ruis-kaurataikina sopivat kinkun kuoreksi
Mistä tehty, millainen? Kuitupitoisempi kuin piirakkataikina. Mehevä ja viljaisa maku.
Missä parhaimmillaan? Suolaisissa piirakoissa ja pasteijoissa, joiden ei tarvitse olla lehteviä.
Mitä erikoista? Esikypsennä pohjaa hetki ja lisää täytteet vasta sen jälkeen. Näin pohja kypsyy varmasti.
Tiesitkö tämän? Kokeile taikinaa myös erilaisiin kukkoihin ja kinkun kuorena.