
Maukas ja rakenteeltaan sopiva pohja on onnistuneen piirakan ensimmäinen ehto. Kokosimme erilaisten peruspohjien reseptit.
Joskus piirakka menee pieleen tunnollisesta reseptin seuraamisesta huolimatta. Näillä nikseillä onnistut aina!
- Opettele tuntemaan uunisi. Uunin sisälämpötila voi olla ihan muuta kuin nappula väittää. Jos piirakan pinta ruskistuu ennen kuin pohja on kypsä, uunisi on liian kuuma. Paista silloin piirakka matalammassa lämmössä kuin ohjeessa neuvotaan.
- Kokeile pohjiin erilaisia täysjyväjauhoja. Vahvan makuinen raastettu juustokin sopii piirakan pohjaan. Saat uutta makua käyttämällä pohjaan rahkaa, maustettuja tuorejuustoja tai kasvissoseita. Lisää tarvittaessa jauhoja.
- Piirakkataikinan aineet nypitään yhteen nopeasti. Jos taikinaa vaivaa liikaa, pohjasta tulee sitkeä.
- Nypittävien aineiden, ainakin voin, on oltava jääkaappikylmää.
- Taikinan lepäämisellä tarkoitetaan, että taikina saa rauhassa viilentyä jääkaapissa. Näin sitä on helppo käsitellä ja kaulia tai painella kylmänä vuokaan.
- Pohjan voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa kelmuun käärittynä litteänä pakettina.
- Jääkaapissa lepäämässä ollut taikina ei tartu kaulitessa pöytään, kun ripottelet pöydälle runsaasti jauhoja.
- Voit kaulita taikinan myös kahden leivinpaperiarkin välissä.
- Kääri kaulittu taikina kaulimen ympärille ja nosta vuokaan, niin se ei hajoa yhtä herkästi kuin käsin nostaessa.
- Älä venytä kaulittua taikinaa enää vuoassa, ettei taikina vetäydy uunissa alkuperäiseen mittaansa.
- Piirakkaa paistetaan ensin uunin alatasolla, jotta pohjataikina kypsyy. Sen jälkeen paistos nostetaan uunin keskitasolle, jolloin täyteeseen tulee kaunis väri.
- Jos piirakan täyte on kovin kostea, esipaista pohjaa uunin alatasolla kymmenisen minuuttia ja lisää täyte vasta sen sitten.
- Taikinan reunat pysyvät ylhäällä, jos ympäröit ne foliolla esipaistamisen aikana.
- Älä tarjoa piirakkaa kuumana suoraan uunista, vaan anna sen vetäytyä noin 15 minuuttia. Vartin aikana piirakka on kiinteytynyt ja sitä on helpompi leikata. Myös maku on ehtinyt tasaantua.
- Jos piirakkapohja jää uunissa raa´aksi, leikkaa piirakasta paloja tai irrota koko piirakka irtopohjavuoasta ja lämmitä paistinpannulla. Harmi kääntyy voitoksesi: piirakan pohjasta tulee ihanan rapea!
Valitse mieleisesi pohja
Piirakkapohjia on erilaisia. Tässä kolme tavallisinta ohjetta, joita voit soveltaa jokaiseen suolaiseen piirakkaan.
Pohja 1 = mehevin
- 150 g voita tai margariinia
- 1 ½ dl perunamuusijauhetta
- 3 dl hiivaleipäjauhoja
- ½ tl leivinjauhetta
- ½ tl suolaa
- 1 dl kylmää vettä
Pohja 2 = klassisin
- 125 g voita
- noin 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl kylmää vettä
Pohja 3 = rapein
- 150 g voita tai margariinia
- 2 ½–3 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 muna
- 2 rkl kylmää vettä
- 1 dl juustoraastetta
Valmistusohje on sama kaikkien kolmen taikinan kohdalla:
Nypi pohja-aineet taikinaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Painele taikina litteäksi, kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vinkit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2013.
Seuraa meitä Facebookissa