Joskus piirakka menee pieleen tunnollisesta reseptin seuraamisesta huolimatta. Näillä nikseillä onnistut aina!

1. Opettele tuntemaan uunisi. Uunin sisälämpötila voi olla ihan muuta kuin nappula väittää. Jos piirakan pinta ruskistuu ennen kuin pohja on kypsä, uunisi on liian kuuma. Paista silloin piirakka matalammassa lämmössä kuin ohjeessa neuvotaan.

2. Kokeile pohjiin erilaisia täysjyväjauhoja. Vahvan makuinen raastettu juustokin sopii piirakan pohjaan. Saat uutta makua käyttämällä pohjaan rahkaa, maustettuja tuorejuustoja tai kasvissoseita. Lisää tarvittaessa jauhoja.

3. Piirakkataikinan aineet nypitään yhteen nopeasti. Jos taikinaa vaivaa liikaa, pohjasta tulee sitkeä. 

4. Nypittävien aineiden, ainakin voin, on oltava jääkaappikylmää.

5. Taikinan lepäämisellä tarkoitetaan, että taikina saa rauhassa viilentyä jääkaapissa.  Näin sitä on helppo käsitellä ja kaulia tai painella kylmänä vuokaan.

6. Pohjan voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa kelmuun käärittynä litteänä pakettina. 

7. Jääkaapissa lepäämässä ollut taikina ei tartu kaulitessa pöytään, kun ripottelet pöydälle runsaasti jauhoja. 

8. Voit kaulita taikinan myös kahden leivinpaperiarkin välissä.

9. Kääri kaulittu taikina kaulimen ympärille ja nosta vuokaan, niin se ei hajoa yhtä herkästi kuin käsin nostaessa.

10. Älä venytä kaulittua taikinaa enää vuoassa, ettei taikina vetäydy uunissa alkuperäiseen mittaansa. 

12. Piirakkaa paistetaan ensin uunin alatasolla, jotta pohjataikina kypsyy. Sen jälkeen paistos nostetaan uunin keskitasolle, jolloin täyteeseen tulee kaunis väri.

13. Jos piirakan täyte on kovin kostea, esipaista pohjaa uunin alatasolla kymmenisen minuuttia ja lisää täyte vasta sen sitten. Taikinan reunat pysyvät ylhäällä, jos ympäröit ne foliolla esipaistamisen aikana.

14. Älä tarjoa piirakkaa kuumana suoraan uunista, vaan anna sen vetäytyä noin 15 minuuttia. Vartin aikana piirakka on kiinteytynyt ja sitä on helpompi leikata. Myös maku on ehtinyt tasaantua.

15. Jos piirakkapohja jää uunissa raa´aksi, leikkaa piirakasta paloja tai irrota koko piirakka irtopohjavuoasta ja lämmitä paistinpannulla. Harmi kääntyy voitoksesi: piirakan pohjasta tulee ihanan rapea!

Valitse mieleisesi pohja

Piirakkapohjia on erilaisia. Tässä kolme tavallisinta ohjetta, joita voit soveltaa jokaiseen suolaiseen piirakkaan.

Pohja 1 = mehevin

150 g voita tai margariinia
1 ½ dl perunamuusijauhetta
3 dl hiivaleipäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 dl kylmää vettä

Pohja 2 = klassisin

125 g voita
noin 3 dl vehnäjauhoja
1 dl kylmää vettä

Pohja 3 = rapein

150 g voita tai margariinia
2 ½–3 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 muna
2 rkl kylmää vettä
1 dl juustoraastetta

Valmistusohje on sama kaikkien kolmen taikinan kohdalla:

Nypi pohja-aineet taikinaksi. 
Painele taikina litteäksi, kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa.

Vinkit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2013. 

Piparirasioiden teosta on tullut Salla Kinnusen rakas jouluperinne.

KOUKUSSA. Kun Salla Kinnunen saa uuden piparkakkujen koristeluidean, sitä on kokeiltava heti. Silloin lapset ja mies tietävät antaa äidille työrauhan.

Miten jäit koukkuun piparkakkujen koristeluun?

Olen pikkutytöstä asti pitänyt leipomisesta ja käynyt vuositolkulla kokkikerhoissa. Muutama vuosi sitten hurahdin täysillä koristeluun. Koukutuin, kun huomasin, että minähän osaan. En ole ikinä ollut kovin luova, mutta koristellessa sain kaunista lopputulosta aikaan. Se tuntui hienolta.

Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.
Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.

Millaisen olon koristelu sinulle tuottaa?

Keskityn koristeluun niin vahvasti, että vierelläni voisi räjähtää vaikka pommi, enkä huomaisi. Koristelun jälkeen olen täynnä energiaa. Kaunis lopputulos tuo virkeän mielen. Meillä lapsetkin tietävät, että pipareiden koristelu on äidin oma juttu. Yhteiset piparinleivontahetket ovat erikseen.

Mitä tapahtuu, kun saat uuden idean?

Viime vuoden itsenäisyyspäivänä katsoin Linnan juhlia, kun yhtäkkiä tajusin, että kaapissa olevien piparkakkuakkojenkin pitää saada juhla­leningit. Ei auttanut kuin ruveta sekoittamaan kuorrutetta. Kun idea juolahtaa mieleeni, into toteuttaa se on niin voimakas, että minun on lähdettävä heti koristelemaan. Olen joskus jättänyt pihatyöt kesken ja rynnännyt sisälle leipomaan.


Välineiden kanssa ei tarvitse hienostella. Cocktailtikut ja väriaineet saa tavallisesta ruokakaupasta.


Millaisia ideoita piparista voi toteuttaa?

Leivon mieluiten perinteisiä sydämiä, nalleja tai piparirasioita, sillä niissä pääsen nopeasti koristeluvaiheeseen. Viime talvena mieheni ehdotti, että tekisimme piparista talomme ulkosaunan näköisen talon. Epäröin, sillä kaavojen piirtäminen on työlästä. Mies kuitenkin lupasi koota talon, ja minä sain keskittyä koristelemiseen.

Mitä, jos et pääse koristelemaan, vaikka haluaisit?

Yleensä leivon piparitaikinan suvussa kulkevilla resepteillä. Joskus olen kuitenkin ostanut valmiin taikinan, jotta se olisi pakastimessa odottamassa, kun koristelupakko iskee. Silloin tiedän, että jo tunnin kuluttua olen pursottamassa pikeeriä.


Pursottaminen on Sallan lempipuuhaa. Joskus voi tehdä pikkutarkkaa ja välillä suurpiirteistä jälkeä.


Mitä perheesi ajattelee hurahduksestasi?

Jos vihjaan ääneen, että haluaisin päästä koristelemaan, mieheni saattaa sanoa lapsille, että lähdetäänpäs ulos leikkimään. Toisinaan mietin, onko se liikaa vaadittu. Olen kuitenkin huomannut, että miehenikin pitää siitä, että minulla on oma juttuni. On koko perheen kannalta hyvä asia, jos jokaisella on asia, jonka parissa voi rauhoittua täysin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 23/2017. Salla Kinnunen pitää Arjen aurinkoja -leivontablogia

Vinkit aloittelijalle

  1. Sekoita kuorrute eli pikeeri itse tomusokerista, munanvalkuaisesta ja sitruunamehusta. Kotitekoinen pikeeri levittyy ja kiinnittää osat paremmin kuin kaupan valmiskuorrutteet.
  2. Pikeerin pursottamisen työkaluksi riittää pieni Minigrip-pussi. Lusikoi kuorrutetta pussiin, leikkaa kulmaan ihan pieni reikä ja ala pursottaa.
  3. Tavallinen cocktailtikku sopii kuorrutteen levittämiseen ja pikkutarkkaan koristeluun.
Tummanpuhuva sinappi on tehty punajuuresta. Piparkakkusiirappia voi kokeilla vaikka homejuustolle.

Itse tehdyt piparkakkusiirappi tai punajuurisinappi valmistuvat nopeasti ja täydentävät joulupöydän. Kauniissa purkeissa ne sopivat myös lahjoiksi.

Nämä lahjat ehtii valmistaa kiireinenkin: punajuurisinappi ja piparkakkusiirappi valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Piparkakkusiirappi on ihana lisä joululetuille, paahtoleivälle tai jäätelöön. Punajuuri taas antaa sinapille veikeän aromin ja kauniin, jouluisen värin.

Voit vielä koristella ja nimikoida purkit jouluisesti esimerkiksi itsetehdyillä etiketeillä, dymo-teipillä ja koristenauhalla.

Punajuurisinappi

6 dl | 15 min

Tarvikkeet:

  • pieniä lasipurkkeja
  • 2 dl punajuurisosetta
  • 2 dl punajuurimehua
  • 3 dl sokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • ½ dl sinapinsiemeniä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl sinappijauhetta

Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet pitämällä niitä 100-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kiehuvassa vedessä 5 minuuttia.

Sekoita kattilassa punajuurisose, -mehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää öljy, sinapinsiemenet, balsamiviinietikka ja suola. Keitä pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon sinappijauhe.

Kaada lämmin sinappi kuumiin tölkkeihin (varo käsiä!) ja sulje kannet. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

Piparkakkusiirappi

3 dl | 20 min

  • 3 ½ dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 2 tähtianista
  • 1 kanelitanko

Yhdistä kattilassa sokeri ja vesi. Lisää inkivääri ja piparkakkumauste, tähtianikset ja kanelitanko. Kuumenna seos kiehuvaksi. Laske lieden lämpötilaa heti, kun seos kiehahtaa. Anna liemen kiehua 15 minuuttia hiljalleen poreillen. Sekoita välillä.

Siivilöi siirappi ja kaada desinfioituun lasipulloon (katso puhdistusohje punajuurisinapin reseptistä yllä.) Siirappi säilyy jopa vuoden.