Tammikuu on blinien aikaa. Niiden perinteistä seuraa ovat mäti, sipuli ja smetana, mutta lisukkeita ja reseptiä voi myös vaihdella. Lue ohjeet ja herkuttele blineillä!

Rapeaksi paistetut blinit ovat herkkua, josta vain harva voi olla pitämättä.

Erityisen hyvän tarjottavan niistä tekee se, että jokainen voi valita täytteet oman makunsa mukaan. Tuttuja seuralaisia blineille ovat voisula, mäti (muikun tai kirjolohen), sipulisilppu, sienisalaatti, smetana, suolakurkut ja hunaja.

Blinien juju piilee niissä käytettävissä tattarijauhoissa. Blinitaikina kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii nousta rauhassa. Taikinan voi tehdä jo edellisenä iltana ja jättää tekeytymään yön yli jääkaappiin.

Blinitaikinaan voi lisätä myös perunaa. Välimerellistä makua blineihin saa, kun käyttää lisää taikinaan kesäkurpitsaa ja aurinkokuivattua tomaattia.

Kokeile erilaisia täytteitä

Jos mäti ei maistu tai haluat muuten vaihtelua blineihin, kokeile täyteläistä katkaraputäytettä, lempeän kirpeää suolakurkkutäytettä tai ruokaisaa vorschmarktäytettä.

Jälkiruokablinit

Blinit sopivat mainiosti myös jälkiruuaksi. Perinteisiä lettuja pulleammat jälkiruokablinit maistuvat kermavaahdon tai rahkan ja hillon kera.

Paista valurautapannussa

Kodin Kuvalehden ruokatoimittaja Kiia Renko on järjestänyt ystävilleen blinikutsuja, joihin on tullut toisinaan isokin joukko ihmisiä.

"Olen paistanut valtavan satsin blinejä valmiiksi pakkaseen ystäväni kanssa, ja ne on lämmitetty uunissa ennen tarjoamista", Kiia kertoo.

Vaikka blini on Kiian mielestä ehdottomasti parhaimmillaan suoraan pannulta, ei paistosysteemi pannulta lautaselle toimi kotikeittiössä, jos ruokailijoita on paljon.

Pannuksi Kiia kannustaa valitsemaan mieluiten valurautaisen blinipannun.

"Minusta sillä saa blineihin kauneimman paistopinnan. Blinit voi paistaa myös lettupannulla, jolloin saa monta pikkubliniä yhdellä pannullisella. Jotenkin perinteinen, tarpeeksi iso blini maistuu minusta kuitenkin parhaimmalta."

Kiialla on vielä vinkki ystävänpäivän varalle.

"Blinipannu on muuten tosi kiva ystävänpäivälahja!"

Lue myös:

Laurin madekeitto

Kuinka paljon juhliin varataan tarjottavaa?

 

Tarjoa porovuohenjuustorullat näkkileivän päältä. Katso videolta, miten rullaus onnistuu kätevimmin.

Poro-vuohenjuustorullat

12 annosta | 15 min + 1 vrk pakastaminen

Ainekset:

  • 1 pkt (100 g) poron kylmäsavupaistia viipaleina (Pirkka)
  • 1 pkt (150 g) pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
  • 1 prk (120 g) smetanaa
  • ½ dl kuivattua marjasekoitusta (Biokia)
  • 2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  1. Levitä iso pala tuorekelmua työlaudalle. Asettele päälle poroviipaleet hieman limittäin 25 cm x 25 cm:n kokoiseksi levyksi.
  2. Lusikoi vuohenjuusto ja smetana kulhoon. Vatkaa ne sähkövatkaimella kuohkeaksi. Levitä seos nuolijalla poroviipaleiden päälle.
  3. Ripottele päälle kuivatut marjat ja hienonnettu rosmariini. Kääräise rullaksi kääretortun tapaan kelmua apuna käyttäen. Kääri rulla sitten kelmuun ja nosta leikkuulaudan päällä pakastimeen. Anna jäätyä mieluiten seuraavaan päivään.
  4. Anna pororullan sulaa kohmeiseksi puoli tuntia leikkuulaudalla. Leikkaa rulla reilun sentin viipaleiksi. Nostele palat vadille pienten saaristolaisnäkkärien päälle. Anna sulaa vielä vartti ennen tarjoilua.
  5. Tarjoa alkuruokien tai aperitiivin kanssa.

Vinkki! Aseta pororullat näkkärien päälle vasta vähän ennen tarjoilua, jotta näkkärit eivät pehmene. Voit tarjota rullat myös saaristolaisleipänappien päältä.

Ohut näkkileipä on mitä mainioin alusta joulun ihanimmille alkupaloille. Katso videolta, miten kätevästi rapea herkku valmistuu.

 

 

Saaristolaisnäkkäri

16 isoa ja 16 pientä, 30 min +  1 t 30 min 

Ainekset

  • 2 ½ dl appelsiinimehua
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • ½ dl kaljamaltaita
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja

Valmista näin

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, maltaat ja puolet ruisjauhoista. Vatkaa tasaiseksi. Mittaa taikinaan loput ruis- ja vehnäjauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin, kunnes se on kaksinkertainen. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa se 16 yhtä suureen palaan. 
  3. Levitä pöydälle leivinpaperi ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Nostele paperille 8 taikinapalaa. Taputtele ne jauhotetuin käsin tasaisiksi. Ripottele päälle hieman jauhoja ja kauli palat pyöreiksi näkkäreiksi, joiden halkaisija on runsaat 10 senttiä. Ajele levyjen päältä näkkärikaulimella tai pistele leipiä haarukalla. 
  4. Ota leipien keskeltä pieni pala pois jauhoissa pyöräytetyllä snapsilasilla tai pienellä piparkakkumuotilla. Nosta pikkupalat toiselle leivinpaperille.
  5. Vetäise näkkärit leivinpaperin avulla pellille. Paista 250-asteisessa uunissa 6–9 minuuttia näkkärien paksuudesta riippuen. Paista toinen pellillinen sekä pikkunäkkärit samoin.
  6. Tarjoa näkkärit alkupalojen kanssa. Säilytä kuivassa paikassa.