Kattaus on osa juhla-ateriaa: kaunis kukkakimppu ja omat lautaset jokaiselle ruokalajille riittävät.
Kattaus on osa juhla-ateriaa: kaunis kukkakimppu ja omat lautaset jokaiselle ruokalajille riittävät.

Lammas tuntikausiksi uuniin ja päälle vielä monen sortin lisukkeet... Helpommallakin voi päästä!  KK:n ruokatoimittaja Emilia Kolari vinkkaa, miten loihdit pääsiäisen herkullisimman juhla-aterian vähemmällä vaivalla.

Juhla alkaa kattauksesta

Ateriasta tekee juhlavan jo se, kun eri ruokalajit tarjoillaan omilla lautasilla. Pöydässä tulee istuttua pidempään, kun alkuruoka syödään ensin pieneltä lautaselta ja pääruokaan siirrytään rauhassa yhtä aikaa.

Pöydän saa juhlakuntoon peittämällä sen ensin parilla lattiaan asti ulottuvalla valkoisella lakanalla. Lakanoiden päälle voi laittaa varsinaisen liinan ja kimpun kauniita kukkia, eikä muita koristeluita välttämättä tarvita.

Raikas alkusalaatti maistuu kaikille

Yksinkertaisin alkusalaatti syntyy salaatista, herneenversoista, kananmunasta ja paahdetuista siemenistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kastikkeeksi sopii vinegretti, jossa on 2 osaa öljyä, 1 osa sitrusmehua, hieman hunajaa, suolaa ja pippuria. Sekoita ainekset ensin keskenään ja pyöräytyä sen jälkeen salaatti kastikkeessa. Lisää päälle versot ja uppomunatyyliin tehty kananmuna sekä siemenet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kananmunan voi myös keittää, mutta jättää reilusti pehmeäksi.

Pääruuaksi nopeasti paistettua lammasta ja paahdettua palsternakkaa

Pitkinä lohkoina paahdetut palsternakat ja porkkanat ovat kauniita juhlapöydässä ja maistuvat sekä lampaan että paistetun kalan lisukkeena. Pyörittele lohkot mausteöljyssä, jossa on teelusikallinen valmista yrittimausteseosta, suolaa, pippuria ja tilkka hunajaa, jotta juuresten pinta karamellisoituu. Paahda lohkoja 225-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat paahtuneet kauniin ruskeiksi.

Uunijuureksille saa helpon kastikkeen sekoittamalla pehmeää vuohenjuustoa ja ranskankermaa keskenään, ja maustamalla sen sitruunalla ja pippurilla.

Lampaan ulkofileet kypsyvät pannulla nopeasti. Kuivaa fileet hyvin talouspaperiin, ripottele päälle suolaa ja pippuria. Kiedo kokonaisia timjamin ja rosmariinin oksia ulkofileen päälle pekonisiivulla. Paista kuumalla pannulla ja anna vetäytyä leikkuulaudalla. Lampaan ulkofileet voi lisätä tarjoiluvadille uunijuuresten kanssa.

Moussella täytetty suklaamuna on lasten suosikki ja päättää aterian makeasti

Suklaamuna tekee pääsiäisestä juhlan, varsinkin lapsiperheessä. Helpon ja hauskan jälkiruuan saa, kun leikkaa suklaamunasta hatun irti kuumalla veitsellä ja täyttää sen simppelillä valkosuklaamoussella.

Sulata sata grammaa valkosuklaata mikrossa varovasti ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa kaksi desiä vispikermaa löysäksi vaahdoksi, valuta se valkosuklaan joukkoon ja vatkaa nopsasti tasaiseksi. Pursota pieni määrä pääsiäismunan pohjalle ja viipaloi päälle tuoretta mangoa. Paahdetut pistaasipähkinät kruunaavat muna-annoksen.

Voit kokeilla myös näitä suklaamunista tehtyjä pääsiäisherkkuja:


Raikas ruokajuoma on alkoholiton

Kaikille maistuva juhlava alkoholiton ruokajuoma valmistuu kätevästi mustaherukkatiivisteestä ja kuplavedestä. Juomasta ei kannata tehdä liian vahvaa.

Näin teet kuvan kukka-asetelman

Asettele pieneen lasimaljakkoon rennosti erilaisia kukkia kuten tulppaaneja, hyasintteja ja vettä. Laita pieni maljakko isomman lasimaljan sisään.

Asettele erivärisiä munia maljakoiden väliin jäävään tilaan. Kananmunat kannattaa tyhjentää puhaltamalla tai keittää. Joukkoon sopivat myös kaupan suklaamunat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla