Tämän kuvan juju on pienenpienissä annospaloissa.
Tämän kuvan juju on pienenpienissä annospaloissa.

Luonnonvalo on ruokakuvaajan paras kaveri: se näyttää varjon suunnan ja tuo värit esiin. Viisi vinkkiä parempiin ruokakuviin antaa valokuvaaja Anna Huovinen.

1. Suosi pieniä astioita

Ruoka näyttää isolta ja houkuttelevalta, kun sen asettelee mahdollisimman pienille astioille. Siirrä siis kuvattava ruoka kahvikupin alustalle ja jälkiruokakulhoon. Näin ruuan yksityiskohdat tulevat esiin ja värikkäimmät asiat saa aseteltua päällimmäiseksi.

Unohda valkoinen ja etsi kaapista astioita, joissa on värisävyjä.

Miltä näyttää jo hieman syöty mutta yhä kaunis annos?

Annos ei aina tarvitse lainkaan astiaa. Ruoka näyttää hyvältä leikkuulaudalla tai leivinpaperin päällä ja spagetin voi kiertää haarukkaan. Taustalle voi asettaa palan kangasta tai servetin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuvan ei tarvitse olla liian aseteltu, vaan se saa olla myös suttuinen ja syöty. Haukkaa siis piirakasta palanen ennen kuvaamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kaksi askelta ikkunasta

Ruokakuvauksen nyrkkisääntö on: ota kuva luonnonvalossa. Jos valoa ei ole, älä ota kuvaa. Parhaan tuloksen saa, kun sisällä astuu kaksi askelta ikkunasta ja ottaa kuvan juuri siinä.

Loisteputkivalossa ruoka saattaa näyttää pöydällä hyvältä, mutta kuvassa se ei sitä enää ole. Annoksesta tulee aina väärän värinen, koska ihmissilmä ei pysty erottamaan onko keinovalo violettia, punaista vai keltaista.

Jos on pakko kuvata hämärässä, suosi lisävaloa tai heijasta valkoisella pahvilla kohteeseen lisää luonnonvaloa. Valo voi olla kirkasvalolamppu tai valo, jossa on päivänvalon sävyinen lamppu.

Paras lopputulos syntyy, jos kuvattavan ruuan ja valon väliin saa läpikuultavan verhon. Tällöin valo ei tule annokseen liian kovana.

3. Varjon suunta ratkaisee

Varjoton kuva ei ole hyvä kuva.

Ruokaa kuvattaessa on tärkeä oppia katsomaan, mihin varjo menee. Parhaimman kuvan saa, kun varjo kulkee alaspäin joko oikealle tai vasemmalle. Loisteputki ei tuo varjoa, joten valo tulee vain yhteen kohtaan kuvattavan asian päälle ja kaikki muu jää tummaksi.

Zoomilla taustasta saa epätarkan.

Kannattaa myös katsoa, miltä sama tilanne näyttää eri katselukorkeudelta. Trendinä on kuvata annoksen päältä.

Sivulta kuvaaminen on vaikeampaa. Kannattaa silti kokeilla, miltä sama annos näyttää, jos menee kauemmas ja zoomaa kohteeseen. Näin taustasta tulee epätarkka ja annos tulee paremmin esiin.

Puhelimella kuvattaessa liiku eri korkeuksille. Mene maahan makaamaan ja kuvaa sieltä, jotta kuva ei ole aina seisomakorkeudelta.

4. Mieti ympäristöä ja tee kuvalle tarina

Ennen kuvaamista katso, mikä ruuassa on kivoin kohta. Keskity siihen, mutta mieti myös se, montako elementtiä eli astiaa, ruokailuvälinettä, liinaa ja yrttiä kuvassa voisi olla.

Ajattelua helpottaa, kun miettii, missä tilanteessa ruokaa syötäisiin ja kenen kanssa. Onko oma keittiö paras tausta vai pitäisikö mennä ulos pihalle ja asetella ruoka sinne?

5. Tutustu puhelimeesi ja anna sen hoitaa viimeinen säätö

Hyvä kuva ei koskaan synny ilman korjailua. Siksi kannattaa tutustua puhelin säätöihin ja korvata vähintään kuvan sävy ja kontrasti.

Jos kuvan haluaa jakaa esimerkiksi Instagramissa, voi hyödyntää kuvaohjelman ehdotuksia.

Ruuassa täytyy olla väriä, jotta se näyttää herkulliselta. Väärässä keinovalossa tai eri vuorokauden aikoina kuvista tulee helposti sinertäviä tai kellertäviä, joten niitä kannattaa värikorjailla.

Jos ruoka hukkuu samanväriseen taustaan, hyödynnä kontrasteja, joilla ruuan saa korostumaan irti taustasta. Kuvaa pitää aina myös skarpata, jotta se on tarpeeksi terävä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla