Varhaisperunoista syntyy makoisin salaatti, mutta onnistuu ihan normipotuistakin.
Varhaisperunoista syntyy makoisin salaatti, mutta onnistuu ihan normipotuistakin.

Ronskeiksi paloiksi jätetyt perunat, juuri paahdettu pekoni ja pestosta tutut maut ovat vastustamattomia yhdessä. Tämä perunasalaatti on ehdoton hitti vappuna, juhlien noutopöydässä ja keväisenä iltapalana.

Rakastan perunasalaatteja: perinteistä perunan, suolakurkun, omenan ja majoneesin yhdistelmää sekä raikasta kevätsipulin, tillin, savulohen ja perunan liittoa. Mutta suurimman nautinnon tuo pekonilla ryyditetty pestoperunasalaatti.

Perinteinen pesto on perheemme arkisuosikki: syömme monitoimikoneella hienonnettua kastiketta yleensä spagetin kanssa tai dippaamme siihen leipää. Perunasalaattiin pesto eksyi vahingossa.

Sekoita ja nauti, pesto ei aina tarvitse monitoimikonetta

Olin jälleen kerran työntänyt monitoimikoneeseen nipun basilikaa, parmesaanilohkoja, pinjansiemeniä ja oliiviöljyä. Valmistauduin surauttamaan seoksen hienoksi, mutta sitten keksin. Miksi ihmeessä yhdistelmästä täytyisi aina tehdä kastike? Voisihan raaka-aineet jättää rouheiksi ja vain sekoittaa keskenään.

Seos oli herkullista. Oli varhaisperunoiden aika, joten spagetti lymyili kaapin perällä. Keitin siis perunat, pilkoin niitä hieman ja lisäsin seokseen lämpiminä. Lopputulos oli mahtava. Tein uusintaversion heti seuraavana päivänä ja ruskistin joukkoon pekonia. Salaatti oli vieläkin parempaa. Söimme kulhollisen sellaisenaan, mitään lisukkeita täyttävä salaatti ei kaivannut.

Anna perunan imeä kunnolla yrttiöljyn makua

Perunasalaatti on yhä suosikkimme, ja ohje on hieman jalostunut vuosien aikana. Nyt teen yrttiöljyn erikseen ja annan perunoiden muhia siinä hetken. En pilko perunoita vaan mäsäytän kuuman perunan rakenteen rikki leikkuulaudalla. Näin perunat maistuvat mielestäni parhailta. Perunat kuorin vain, jos kuori tuntuu poikkeuksellisen paksulta.

Salaatti on parasta tuoreena vielä hieman lämpimänä. Salaatti maistuu hyvältä myös jääkaappikylmänä, joten se sopii mainiosti retkievääksi.

Tässä myös muut perunasalaattisuosikit:

Kirkas peruna-pekonisalaatti

4–6 annosta, 40 min

  • 600–800 g perunoita
  • 50 g pinjansiemeniä
  • 1 pkt (140 g) pekonia
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 ruukku basilikaa
  • 100 g parmesaania
  1. Pese perunat ja laita kiehumaan veteen.
  2. Paahda kuivalla pannulla pinjansiemeniä ja siirrä lautaselle jäähtymään.
  3. Lisää pekonit kylmälle pannulle ja anna ruskistua. Nosta paistunut pekoni talouspaperin päälle, ja anna ylimääräisen rasvan imeytyä paperiin. Leikkaa rapea pekoni saksilla pieniksi paloiksi.
  4. Raasta parmesaani.
  5. Tee perunoiden marinadi. Lorauta reilusti oliiviöljyä kulhon pohjalle. Öljy saa maistua salaatissa, joten käytä sellaista, josta pidät.
  6. Hienonna joukkoon ruukullinen tuoretta basilikaa. Myös rucola, lehtipersilja ja korianteri käyvät hyvin.
  7. Siirrä kypsät perunat leikkuulaudalle ja kuori tarvittaessa. Paina perunaa haarukalla, jotta se rikkoutuu. Palat saavat jäädä isoiksi. Laita vielä lämpimät perunapalat yrttiöljyn joukkoon, jotta kastike imeytyy perunaan kunnolla.
  8. Lisää pinjansiemenet, parmesaaniraaste ja hienonnettu pekoni. Nostele ainekset käsin sekaisin. Koristele basilikalla ja rucolalla. Tarjoa sellaisenaan tai grilliruuan lisukkeena.