4 hengelle

4 pihvikarjan sisä- tai ulkofileepihviä, à 150 g
suolaa, vastarouhittua mustapippuria
paistamiseen voi-öljyseosta

Sitruunabearnaise
350 g voita
2 salottisipulia
8 kokonaista valkopippuria
1 oksa timjamia
1 pieni laakerinlehti
2 rkl sitruunamehua
3 (luomu)kananmunankeltuaista
2 tl raastettua (luomu)sitruunankuorta


Pihvi
1. Ota pihvit noin puoli tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Kuivaa pihvien pinta talouspaperilla. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla.

2. Paista pihvit pannulla öljy-voiseoksessa, noin 1½ minuuttia molemmilta puolilta jos haluat raa'ahkot pihvit, 2½–3 minuuttia molemmilta puolilta jos haluat mediumin ja noin 5 minuuttia molemmilta puolilta jos haluat kypsät pihvit. Voit myös paistaa pihveihin ensin kauniin värin pannulla ja nostaa ne sen jälkeen 175-asteiseen uuniin 4–9 minuutiksi. Tarjoile papulisäkkeen kanssa.

Sitruunabearnaise
1. Sulata voi pienessä kattilassa miedolla lämmöllä. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä. Kaada kirkas voi varovasti toiseen astiaan siten, että vaalea hera jää kattilaan. Kastikkeeseen tarvitaan 2 dl kirkastettua voita. Pidä kirkastettu voi hellalla miedolla lämmöllä.

2. Kuori ja kuutioi sipulit. Laita ne toiseen kattilaan pippureiden, timjamin ja laakerilehden kanssa. Lisää joukkoon sitruunamehu. Kiehauta seos ja jatka kiehuttamista, kunnes seosta on jäljellä yksi ruokalusikallinen. Siivilöi seos.

3. Laita sitruunamehu takaisin kattilaan ja nosta  vesihauteeseen. Lisää huoneenlämpöiset keltuaiset ja sekoita, kunnes seos on paksua ja kermaista. Lisää kirkastettu voi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen, kunnes seos on kastikemaista. Jos se tuntuu liian paksulta, lisää tilkka vettä. Mausta suolalla ja sitruunankuoriraasteella.

Vinkki! Oikaise ja käytä valmista pussibearnaisea. Mausta se 2 teelusikallisella raastettua sitruunankuorta.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sanna Peurakoski