Kupillinen kuumaa juomaa lämmittää niin mielen, kielen kuin kylmät sormetkin. Nappaa herkulliset ohjeet pakkaspäivän juomiin!

1. Vaahtokarkkikaakao
1 l täysmaitoa
6 rkl kaakaojauhetta
4 rkl pieniä vaahtokarkkeja
4 kanelitankoa

Kuumenna maito kattilassa, sekoita kaakaojauhe. Laita lusikallinen vaahtokarkkia mukeihin, kaada kaakao päälle ja nauti. Jos vaahtokarkit ovat suuria, voit pilkkoa ne pienemmiksi. Koristele juoma kanelitangolla.
Ohje on neljälle hengelle.

2. Flunssan karkottava mustaherukkajuoma
1,5 l mustaherukkateetä
2 dl vahvaa mustaherukkamehua
1 dl punaviinisiirappia tai maun mukaan kanelia

Sekoita kuuman mustaherukkateen joukkoon mustaherukkamehu ja punaviinisiirappi. Kaada mukeihin tai kummajuomalaseihin. Ripota juomien pinnalle hieman kanelia. Tarjoa heti.

3. Lämmin kaneliomenajuoma
1 l omenamehua
2 dl sokeria
1 kanelitanko
6-7 kokonaista neilikkaa
1-2 tl anista

Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Kiehauta ja nosta sen jälkeen hautumaan kannen alle 15 min. Siivilöi juoma ja kaada mukeihin.

4. Mausteinen puolukkaglögi
250 g puolukoita
1 l vettä
1-1,5 dl sokeria
1 kanelitanko
1 vaniljatanko paloiteltuna
pala tuoretta inkivääriä kuorittuna

Mittaa aineet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua noin 15 minuuttia. Siivilöi.
Kaada mukeihin tai glögilaseihin. Tarjoa heti.

5. Suklaa-kanelikahvi
2 mukillista
3 dl kuumaa kahvia
2-3 rkl valmista suklaakastiketta
1 rkl vaahterasiirappia
3 dl kuumaa maitoa
kermavaahtoa
kanelia

Sekoita kuuman kahvin joukkoon suklaakastike ja vaahterasiirappi. Lisää  kuuma maito ja sekoita.
Kaada juoma kahteen mukiin.
Laita päälle hieman kermavaahtoa. Ripottele lisäksi päälle hieman kanelia.

6. Mustaherukka-appelsiinitoti
6 dl sokeroitua mustaherukkamehua
1 tl kanelia tai kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
2 dl appelsiinimehua
koristeeksi:appelsiiniviipale

Kuumenna mustaherukkamehu ja mausta kanelilla ja vaniljasokerilla.
Lisää appelsiinimehu. Kaada kuumankestäviin laseihin.
Koristele lasit appelsiiniviipaleilla.

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.