TÄTÄ MIELTÄ. Joskus yksi villasukkapari voi painaa kahden sukupolven mieltä neljän vuosikymmenen ajan.

Ihminen saa näköjään kehitettyä trauman mistä tahansa. Yksi minun sitkeimmistä henkisistä vammoistani syntyi alakoulussa, ja se tuli villasukasta.

Tarkemmin: kahdesta villasukasta. Toinen oli kokoa 35, toinen 37, vaikka ne kuuluivat samaan pariin. Tosin isomman sukan varren ensimmäinen kerros oli niin kireä, että sukkaa oli vielä hankalampi vetää jalkaan kuin pienempää.

Ne olivat elämäni ensimmäiset omin käsin neulotut villasukat. Seuraavat neuloin 42 vuotta myöhemmin.

Kätevät emännät – ja minä

Ei, minä en ole käsityöihminen. Kätevien emäntien maalaiskylässä se oli paha juttu. Oikean naisen tunnisti puikkojen kilinästä ja sukkulan kolinasta.

Kylällä kiersi legendana kertomus koulukaveristani, joka osasi jo kahdeksanvuotiaana pujottaa kangaspuihin loimilangat ja niidet ja mitä kaikkea.

Resorin neulominen oli ylivoimainen suoritus.

Minulle kaksi oikein – kaksi nurin -resorin neulominen oli ylivoimainen suoritus vielä 13-vuotiaanakin. Sen muotopuolen resorin neuloin slipoveriin seitsemännellä luokalla, jolloin oli vielä pakko osallistua käsityötunneille. (Hassua, en muista, miten minä slipoverin lopulta tuhosin. Käänsinkö kompostiin vai työnsinkö keskuslämmitysuuniin?)

Äiti saattoi huokaista hiukan, mutta en ole varma. Ääneen hän totesi, että hyvinhän sinulla koulu muuten menee, ja kieltäytyi ehdottomasti tekemästä neulomisläksyjä puolestani. Käsitöistä jäi päättötodistukseen kuutonen.

Mummous velvoittaa: edes yhdet sukat

Aikuisuuden hienoimpia puolia on se, ettei tarvitse neuloa, jos ei halua. Niin minä ajattelin ja päätin unohtaa kotikylän arvot. Nainen se on sellainenkin nainen, jonka peukalo on keskellä kämmentä.

Hiukan tosin epäröin, kun tulin äidiksi. Pitäisikö edes yrittää, jotta lapset saisivat vaikka vain yhdet oman emon neulomat töppöset?

Onneksi suvussa oli näppäriä isoäitejä, jotka ratkaisivat pulman puolestani. Kil kil kil, heidän puikkonsa kilkattivat, ja muksujen varpaat pysyivät lämpiminä.

Toinen isoäideistä neuloi oitis tulokkaalle somat sukat.

Sitä en arvannut, että ongelma tulisi vastaani uudemmankin kerran ja niin väkevänä, että minun olisi pakko käydä traumaani päin: minusta tuli mummo.

Toinen isoäideistä neuloi oitis tulokkaalle somat sukat.

Purin hammasta ja kävin ostamassa marketista puikot ja kasan sukkalankoja.

Mitä, eikö kukaan arvostele?

Ensin neuloin yhdet aikuisten sukat. Niiden kiilakavennukset osuivat vähän erikoiseen paikkaan, koska luin netistä printtaamani ohjeet väärin.

Muuten sukista tuli ihan kelvot, samankokoisetkin. Käsityönopettaja olisi antanut niistä ehkä seiskan, mutta hei, nyt ei ollut ketään arvostelemassa suoritusta. Se tuntui hyvältä.

Toiset ja kolmannet aikuisten sukat onnistuivat vielä paremmin. Neljänsien jälkeen vaihdoin puikot pienempiin ja aloin neuloa lapsen kokoa.

Kivat tuli, oikein sopivat, ysi miikka. Lapsenlapsi oli harjoitellessa varttunut kolmevuotiaaksi.

Onnelliset naispolvet

Olin neulomassa ehkä kolmansia aikuisten sukkia, kun äiti tuli käymään.

”Onko tuolla neule?” hän huudahti heti olohuoneeseen ehdittyään ja hyökkäsi nappaamaan tv-tasolle unohtuneen sukanpuolikkaan.

Liukkaasti liikkuu 80-vuotiaaksi, ihmettelin.

”Onpa sileää, niin siisti kantapääkin”, äiti kehui vähän liian vuolaasti.

"Ei se tyttö neuloa osaa, mutta kyllä hän vielä itsensä elättää."

Sitten hän jatkoi:

”Olenko kertonut, mitä opettajasi aikoinaan minulle sanoi? Hän sanoi, että ei se tyttö neuloa osaa, mutta kyllä hän vielä itsensä elättää, jos ei muuten niin kirjoittamalla.”

Ensin suututti. Just joo. Että ihan on opettajan pitänyt lohduttaa, vaikka koulu meni hyvin.

Sitten alkoi naurattaa. Äiti näytti niin onnelliselta.

Taisi hänkin juuri päästä yhdestä vuosikymmeniä jatkuneesta traumasta.

Kysely

Osaatko neuloa villasukan?

Osaan
Osaan
75.2%
En
En
21.8%
En tiedä, en ole koskaan kokeillut
En tiedä, en ole koskaan kokeillut
2.9%
Ääniä yhteensä: 238
Tilaajille
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”

Vuosi sitten Ellan äiti toivoi, että 14-vuotias tytär huostaanotetaan. ”Mitä olemme tehneet väärin? Se ajatus on pyörinyt mielessä viime vuodet. Enemmän kuin mitään toivon, että jonain päivänä saisimme lapsemme takaisin.”

 

”Tyttäreni huostaanotettiin vuosi sitten. Tai aluksi se oli kiireellinen sijoitus. Ella oli juuri täyttänyt 14 vuotta, oli huhtikuu ja seiskaluokan kevätlukukausi.

Minä toivoin kiireellistä sijoitusta. Sanoin silloin miehelleni, että joko minä lähden tai...

Call-to-action avainsana
tilaa
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.

Kirjailija Saara Turunen pohtii välillä liikaa, mitä muut hänestä ajattelevat.

Lause ’Ketään ei kiinnosta’ kalskahtanee hiukan negatiiviselta, mutta sen merkitys on itselleni päinvastainen.

Välillä pohdin liikaa, mitä muut minusta ajattelevat. Voinko hakea lisää kakkua, jos kävin jo kahdesti? Rohkenenko ottaa vastaan työtehtävän, jossa saattaisin epäonnistua? Uskallanko mennä hautajaisiin, jos puin vahingossa punaiset kengät? Entäpä ne syntymäpäivät, joissa nauroin kovaäänisesti, otteeni lipesi ja kompastuin portaissa?

”Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista.”

Kun tällaiset ajatukset alkavat jyllätä päässäni, sanon itselleni: ketään ei kiinnosta.

Lauseen opetti rakas ystäväni. Hän kertoi kärsineensä samanlaisista ajatuksista, mutta ymmärtäneensä, että ne olivat turhia. Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista. Ihmiset ovat kiinnostuneempia omista kengistään ja kompuroinneistaan.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 5/2018.