TÄTÄ MIETIN. Täditkin ovat tyttöjä, vaikka näyttäisivät keski-ikäisiltä, opetin aikuisuutta lähestyvälle lapselleni.

Lapseni katsoi joululahjaksi saamiani valokuvia.

Kuvissa minä ja ystäväni istumme yöpaidat päällä aamupalapöydässä ja laulamme pikkupäissään kesäiltana Sannin keikalla.

"Omituisia aikuisia", 15-vuotias sanoo.

Me jonotamme Neumannin nimikirjoituksia, näpsimme sinä ja minä -selfieitä ja otamme takaisin sen, että 32 vuotta aiemmin vanhempamme eivät päästäneet meitä Dingon keikalle.

"Omituisia aikuisia", 15-vuotias tytär sanoo.

Ei ollenkaan!

On selvästikin elämänohjeen aika.

Kerron lapsuuden ja aikuisuuden välillä olevalle tyttärelleni, että siirtyminen aikuisuuteen on joissakin asioissa kyllä iso.

"Aikuisasioihin liittyvät vakuutukset ja maitolitran hinta ja perheenjäsenten kaiken maailman -ajat."

Niihin aikuisasioihin liittyvät vakuutukset ja asuntolainan marginaalit, vessapaperin ja maitolitran hintojen vertailu sekä se, että omien menojen lisäksi pitäisi muistaa vielä muutaman muunkin perheenjäsenen hammaslääkäri-, kehityskeskustelu-, harrastus- ja kaiken maailman -ajat.

Sitten on asioita, jotka eivät juurikaan muutu. Valokuvissa ja peilissä me saatamme näyttää keski-ikäisiltä, mutta kuva kertoo vain pienen palan totuutta.

Kerron lapselleni tärkeimmän: Täditkin ovat tyttöjä.

"Edelleen me nauramme toistemme hyville ja huonoille jutuille, syömme sipsiä ja vertailemme paitoja."

Kun tapaan hyviä ystäviäni, meillä on "tyttöjen ilta" eikä naisten ilta. Me puhumme kyllä työstämme ja kasvavista lapsistamme ja vanhenevista vanhemmistamme, mutta puhuimmehan me ennenkin koulusta ja perheistä.

Edelleen me nauramme toistemme hyville ja huonoille jutuille, syömme sipsiä ja karkkia ja kysymme sitten toisiltamme, laitanko tämän vai tuon paidan.

"Kannattaa olla tätinäkin myös tyttö. Tarpeeksi mutta ei liian vakava, siis liian vakava itsensä suhteen. Silloin elämä on paljon hauskempaa", sanon lapselleni.

Sanonta "Ikä on vain numeroita" on puppua: kyllä ikä tuntuu vaihtelevasti alaselässä ja hartioissa ja missä milloinkin.

Mutta tyttöyttä vanhemisen ei kannata antaa viedä.

Tilaajille
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”

Vuosi sitten Ellan äiti toivoi, että 14-vuotias tytär huostaanotetaan. ”Mitä olemme tehneet väärin? Se ajatus on pyörinyt mielessä viime vuodet. Enemmän kuin mitään toivon, että jonain päivänä saisimme lapsemme takaisin.”

 

”Tyttäreni huostaanotettiin vuosi sitten. Tai aluksi se oli kiireellinen sijoitus. Ella oli juuri täyttänyt 14 vuotta, oli huhtikuu ja seiskaluokan kevätlukukausi.

Minä toivoin kiireellistä sijoitusta. Sanoin silloin miehelleni, että joko minä lähden tai...

Call-to-action avainsana
tilaa
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.

Kirjailija Saara Turunen pohtii välillä liikaa, mitä muut hänestä ajattelevat.

Lause ’Ketään ei kiinnosta’ kalskahtanee hiukan negatiiviselta, mutta sen merkitys on itselleni päinvastainen.

Välillä pohdin liikaa, mitä muut minusta ajattelevat. Voinko hakea lisää kakkua, jos kävin jo kahdesti? Rohkenenko ottaa vastaan työtehtävän, jossa saattaisin epäonnistua? Uskallanko mennä hautajaisiin, jos puin vahingossa punaiset kengät? Entäpä ne syntymäpäivät, joissa nauroin kovaäänisesti, otteeni lipesi ja kompastuin portaissa?

”Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista.”

Kun tällaiset ajatukset alkavat jyllätä päässäni, sanon itselleni: ketään ei kiinnosta.

Lauseen opetti rakas ystäväni. Hän kertoi kärsineensä samanlaisista ajatuksista, mutta ymmärtäneensä, että ne olivat turhia. Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista. Ihmiset ovat kiinnostuneempia omista kengistään ja kompuroinneistaan.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 5/2018.