Ylälauteella on kuuma, ja kuumuutta lisää­ vastan huitomisesta lähtevä ilmavirta. Odotan malttamattomana vuo­roani.

Löylyhuoneen täyttää tuoreen koivun ja puhtaan Sunlightin tuoksu. Sisko poistuu punakkana pukuhuoneeseen. Vihdoin tulee minun vuoroni mennä vatsalleni lauteelle.

Mummi aloittaa alusta rituaalinsa ja noituu Simo sitsi nitsi natsi, enmie polta, paanmie vettä. Loitsu rytmittää vihtomista. Vastan­lehdet tarttuvat pohkeisiin ja käsivarsiin, kun mummi hakkaa niin, että ihoa polttaa. Painan kasvot kiinni lauteisiin. Kohta helpottaa.

Mummi se vain lisää löylyä. Simo sitsi nitsi natsi, enmie polta, paanmie vettä. Mutta niin kuin aina, hän pitää lupauksensa, ja saan päälleni lempeän huuhtelun haalealla vedellä. Sama käsittely toistuu, kun käännyn selälleni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kikatan, kun karheat kädet hankaavat korvat, hiukset ja kasvot.

Mummi on siisti ja topakka. Siksi päivän pölyt pestään lapsenlapsista riuskasti. Nahka punoittaa ja jalkapohjia kutittaa. Kikatan, kun karheat kädet hankaavat korvat, hiukset ja kasvot. Lopuksi vadillinen haaleaa vettä päälle, ja valmista tuli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pihasaunio tuoksuu­ saunapolulla, kun auringon laskiessa sipsutan puhtoisena tupaan, jossa odottavat pulla ja marjamehu. Radiossa soivat lauantain toivotut.

Vihtomisesta en enää välitä, mutta sen tuoksua täytyy saunassa olla. Siksi kesäisin, kun sauna on lämmitetty, ripustan koivunoksan löylyhuoneen naulaan tuomaan nostalgista tunnelmaa. Nostalgiaa on myös siinä, että pesemme mieheni kanssa toistemme selät karhealla harjalla ja huuhtelemme lempeästi haalealla vedellä.

Mikä on sinun rakkain saunamuistosi? Kerro se kommenteissa!

Myrskyluodon Maikki

1980-luvulla hiuksissa oli hopeageeliä Dingon juhannuskonsertin jälkeen. Mummolan rantasaunassa saunottaessa hopeaglitter jumiutui pesuvateihin ja sai mummokin kimallusta hiuksiinsa. Järvi, löylyt ja pienet detaljit ovat mielessä. Hipsittiin ruohikossa pyyhkeet turbaanilla mummon ja äidin kanssa kohti tupaa. Polun tietyssä vaiheessa piti juosta, ettei äkäinen sonni hermostu. Saunan jälkeen sain oman pullon jaffaa, jonka korkki oli sellaista vedettäväää mallia.

  • ylös 31
  • alas 43
Vierailija

Lapsuuden kotisaunan lämpimät saunamuistot liittyvät juuri tuohon kuvassa olevaan saunaan :) Talvipakkasella oli mukava kokemus juosta saunasta lumihankeen vilvoittelemaan...

  • ylös 29
  • alas 27
Sisältö jatkuu mainoksen alla