TÄTÄ MIETIN. Muisti on ihmeellinen. Jonkin aivan pienen hetken, pari sanaa vuosien takaa, voi muistaa kuin eilisen päivän.

Minä muistan esimerkiksi nämä:

Olin ollut vuosia töissä samassa työpaikassa. Talossa oli paljon ihmisiä töissä eri osastoilla.  

Eräs heistä oli mies, jonka näin samassa kerroksessa monta kertaa viikossa. En tuntenut häntä juurikaan, tervehdimme käytävällä.

Kun sitten päätin vaihtaa työpaikkaa, hän oli ilmeisesti kuullut lähdöstäni. Yllättäen hän sanoi vastaan tullessaan: ”Sinä olet sellainen, joka hymyilee aina.”

Vieläkin tuo muisto nostaa vedet silmiin.

"Olisit ollut siinä hyvä."

Isäni uskosta kykyihini puolestaan kertoi lause, jonka muistan hänen sanoneen. Isä kertoi harmitelleensa sitä, ettei minua viety ajamaan mikroautoamme radoille.

Kysyin, miksi se harmittaa. Hän sanoi, että olisin ollut siinä hyvä.

Kysyin, mistä hän sen tiesi. Isä vastasi: ”Sen näki ilmeestä.”

Muisto naurattaa vieläkin.

Tämänkin muistan:

Opiskeluaikanani lähdin mukaan järjestötoimintaan. Viihdyin mainiosti ja tutustuin joukkoon kivoja ihmisiä. Nauroimme paljon, ja roikuin mielelläni paikalla iltamyöhään.

"Muistan sen varmasti koko ikäni."

Kerran yksi porukkaan kuuluneista sanoi pienessä keittiöön kerääntyneessä porukassa: ”Siellä missä Arja on, on aina hauskaa.”

Muistan senkin varmasti koko ikäni.

Ja tämän muistan:

Äitini oli sairastanut jo pitkään. Minun kävi häntä hirveästi sääliksi, koska sairastamiseen kuului paljon raskaita asioita. Yritin auttaa, minkä pystyin. Tehdä kotihommia. Ostaa hänelle jotain, mikä ilahduttaisi.

Kerran vanhempieni luona käydessäni oli aurinkoinen kevättalven päivä. Muistan, kuinka tulin keittiöstä äitini luo makuuhuoneeseen innostuneena kertomaan, mitä olin siellä puuhannut.

Äiti alkoi hymyillä, ja sanoi: ”Minulla on sitten ihana tytär.”

Vastasin: ”Ja minulla ihana äiti.”

Jotain olen yrittänyt toisilta oppia. Etten jättäisi sanomatta sitä kaunista, minkä voi vielä sanoa.

Tilaajille
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”

Vuosi sitten Ellan äiti toivoi, että 14-vuotias tytär huostaanotetaan. ”Mitä olemme tehneet väärin? Se ajatus on pyörinyt mielessä viime vuodet. Enemmän kuin mitään toivon, että jonain päivänä saisimme lapsemme takaisin.”

 

”Tyttäreni huostaanotettiin vuosi sitten. Tai aluksi se oli kiireellinen sijoitus. Ella oli juuri täyttänyt 14 vuotta, oli huhtikuu ja seiskaluokan kevätlukukausi.

Minä toivoin kiireellistä sijoitusta. Sanoin silloin miehelleni, että joko minä lähden tai...

Call-to-action avainsana
tilaa
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.

Kirjailija Saara Turunen pohtii välillä liikaa, mitä muut hänestä ajattelevat.

Lause ’Ketään ei kiinnosta’ kalskahtanee hiukan negatiiviselta, mutta sen merkitys on itselleni päinvastainen.

Välillä pohdin liikaa, mitä muut minusta ajattelevat. Voinko hakea lisää kakkua, jos kävin jo kahdesti? Rohkenenko ottaa vastaan työtehtävän, jossa saattaisin epäonnistua? Uskallanko mennä hautajaisiin, jos puin vahingossa punaiset kengät? Entäpä ne syntymäpäivät, joissa nauroin kovaäänisesti, otteeni lipesi ja kompastuin portaissa?

”Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista.”

Kun tällaiset ajatukset alkavat jyllätä päässäni, sanon itselleni: ketään ei kiinnosta.

Lauseen opetti rakas ystäväni. Hän kertoi kärsineensä samanlaisista ajatuksista, mutta ymmärtäneensä, että ne olivat turhia. Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista. Ihmiset ovat kiinnostuneempia omista kengistään ja kompuroinneistaan.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 5/2018.