Anja Fagerström on 63-vuotias espoolainen perhepäivähoitaja. Hän on tyttärensä Suvin, 29, omaishoitaja. Suvin siskot Satu, 36, ja Taru, 33, pitävät tiiviisti yhteyttä äitiinsä.
Anja Fagerström on 63-vuotias espoolainen perhepäivähoitaja. Hän on tyttärensä Suvin, 29, omaishoitaja. Suvin siskot Satu, 36, ja Taru, 33, pitävät tiiviisti yhteyttä äitiinsä.

Aikuista kehitysvammaista tytärtään hoitava Anja Fagerström on huolehtinut koko ikänsä muista. Eläkkeellä hän aikoo opetella polttamaan piippua.

"Paperinkeräyskärry painoi jo paljon, ylämäki oli jyrkkä. Monta ovikelloa oli kuitenkin vielä soitettavana, ennen kuin pyörärahat olisivat koossa. Mutta minä jaksoin. Totuin työntekoon pienestä pitäen.

Viisihenkinen perheemme asui 20-neliöisessä asunnossa Helsingin Lauttasaaressa. Kun vieraita tuli, ruokaa tehtiin padallinen ja lattialle sijattiin siskonpeti. Lapsuuskodissamme oli puutetta paljosta, mutta ei koskaan rakkaudesta.

Äitini esimerkin mukaisesti ajattelen vieläkin, että totta kai annan omastani, toisista pidetään huoli. Ei tavaroihin pidä kiintyä, vaan ihmisiin.

ISÄ OLI MERILLÄ ja pitkiä aikoja pois kotoa. Ikävöin häntä, ja isä ikävöi meitä. Tullessaan kotiin hän toi tuliaisia, ihmeellisiä esineitä merten takaa, kerrankin ihanat rottinkiset nukenrattaat. ”Humppii!” huutelin pinnasängystä, ja isä antoi kahvia, jota oli opettanut minut juomaan.

"Laivayhtiöltä tuli kirje, jossa kerrottiin, että isä ei palaa."

Olin 10-vuotias, kun kesän jälkeen innoissani odotin isää jälleen kotiin. Tulikin laivayhtiöltä kirje, jossa kerrottiin, että isä ei palaa. Koruttomassa kirjeessä luvattiin toimittaa isän ruumis Suomeen. Edes sitä emme saaneet. Seuraavassa kirjeessä kerrottiin, että isä on kustannussyistä haudattu St. Pierre Miguelon sotilassaarelle Kanadaan. Osa isän tavaroistakin jäi kateisiin.

En varmaan koskaan saa tietää, mihin isä kuoli.

"Tässä olen enoni huvilalla Alavudella. Vuosi on 1971 ja lahkeet leveät."
"Tässä olen enoni huvilalla Alavudella. Vuosi on 1971 ja lahkeet leveät."

Jokin aika isän kuoleman jälkeen kotonamme vieraili sotilasasuinen nuori mies. Vasta aikuisena ymmärsin, kuka hän oli. Silloin saimme viranomaisilta Ruotsista kirjeen, jossa kerrottiin, että velipuoleni oli kuollut. Olin menettänyt veljen, jota en tiennyt olevankaan. Olisin välittänyt hänestäkin.

Parasta mitä lapsena tiesin oli päästä naapurin Timpan auton kyytiin. Vielä nykyäänkin ajaessani Lauttasaaren Ryssänkärkeen muistan, miten into päästä tien päälle tuntui vatsanpohjassa asti.

"Aloitin työt jo alle kymmenvuotiaana. En osannut jännittää vastuuta."

Rekkajonojen näkeminen käynnisti minut kuin moottorin. Unelmoin jopa rekkakuskin työstä, mutta naapurit ja sukulaiset nauroivat haaveeni hajalle.

Kaukokaipuu lienee verenperintöä isän puolelta, merimiehen maailmannälkää.

TOINEN TOIVEENI oli lastenhoitajan ammatti. Aloitin työt jo alle kymmenvuotiaana. Naapurissamme asuneet Jehovan todistajat antoivat kolmevuotiaan pojan ja kolmen kuukauden ikäisen tyttövauvan hoitooni, kun menivät seurakuntansa tilaisuuksiin.

Olin niin nuori, etten osannut jännittää vastuuta, ja vauvahan oli helppo hoidettava. Sen kun piti sylissä ja antoi välillä maitoa.

Varsinainen työurani alkoi 14-vuotiaana. Hoidin samassa talossa asuvia puolitoistavuotiaita kaksostyttöjä, Annemaria ja Mariannea, täysipäiväisesti. Kävin koulua ja hoidin kaksoset kuin pieni äiti. Asuin perheen yksiössä, vein tytöt aamulla päiväkotiin ja hain iltapäivällä koulun loputtua. Tein läksyt, syötin, pesin ja leikitin, laitoin yöpuulle ja nukutin.

En vieläkään ajattele, että minua olisi käytetty hyväksi, vaikka oikeaa palkkaa en saanut, taskurahoja vain. Ei jäänmurtajalla töissä olleella kaksosten äidillä ollut rahaa, mistä maksaa.

Totta kai olin välillä väsynyt, kerrankin yhteiskoulussa nukahdin suomen tunnille valvottuani toisen kaksosen kanssa edellisen yön.

"Emme edes olleet tietoisia hätäkasteen tarpeesta. Tyttöhän oli täydellinen!"

Elämäni rakkaus, Krister, asui samassa talossa kuin me. Lapsina leikimme yhdessä, nuorina hengailimme samoissa porukoissa.

Kaveruudesta kasvoi rakkaus, ja naimisiin menimme vuonna 1979, kun jo odotin esikoistani.

HAAVEILIN AINA kolmesta lapsesta, ja kolme lasta sain. Satu ja Taru syntyivät Helsingissä. Asuimme Katajanokalla pienessä asunnossa, jossa minulla oli hoitolapsia. Lait olivat silloin erilaisia, ja joskus hoidossani oli tilapäisesti kymmenenkin lasta. Pistin heidät päiväunille sänkyyn poikittain kuin pienet porsaat.

Suvi-vauva ja ylpeät isosiskot Satu ja Taru.
Suvi-vauva ja ylpeät isosiskot Satu ja Taru.

Suvi syntyi 1987, kun asuimme Espoon Soukassa. En ollut mistään huolissani odotusaikoinani. Mieleeni ei tullut, että lapsi voisi olla jotain muuta kuin terve.

”Oletteko miettineet tytölle nimeä?” kysyi huoneeseen rynnännyt kätilö. Emme edes olleet tietoisia hätäkasteen tarpeesta. Tyttöhän oli täydellinen!

Suvin silmät, kauniit pienet korvat ja tiukasti kämmeniin painuneet peukalot olivat kuulemma merkki kehitysvammasta. Minusta hän oli vain soma, ja kovin pikkuruinen.

"Suvilla todettiin harvinainen kromosomihäiriö. Samanlaista ei ole kenelläkään."

Suvilla todettiin harvinainen kromosomihäiriö, eikä täysin samanlaista ole kenelläkään koko maailmassa. Suvin lapsuutta leimasivat lääkärikäynnit ja leikkaukset, epävarmuus ja pelot. Kuuliaisesti kuljetin lasta tutkimuksiin, sillä toivoin saavani sairaudelle nimen. Vieläkään sitä ei ole.

Lopulta en enää jaksanut kuulla eliniänennusteita. Menettämisen pelko kasvoi liian suureksi. Päätimme vain elää.

SUVI KASVOI ja kehittyi. Hän oli melkein kuin kuka tahansa pikkutyttö, kaunis kuin nukke. Hän oppi kävelemään ja puhumaan, leikki pihalla ja matkusti kanssamme.

Vaikea aika alkoi, kun Suvi meni kouluun. Yhtäkkiä hän ei enää päässytkään pelkotilojensa takia kotoa omatoimisesti ulos. Aamupala jäi syömättä, ja iltapäivisin jouduimme joskus etsimään eksynyttä.

Olin töissä läheisessä päiväkodissa, josta juoksin kesken päivän auttamaan Suvia. Pomoni oli ymmärtäväinen ja työkaverit tukivat, mutta tajusin, etten jaksa sellaista stressiä kauan. Esimieheni ehdotti, että pitäisin vuoden paussia päiväkotityöstä ja ottaisin lapsia perhepäivähoitoon. Samalla voisin huolehtia Suvista.

"Kotiin sidottu elämä on joskus raskasta, mutta kotona Suvin on parasta olla."

Se vuosi on kestänyt viisitoista vuotta. Olemme eläneet Suvin kanssa tiiviisti yhdessä. Kotiin sidottu elämä on joskus raskasta ja taloudellisesti tiukkaa, mutta kotona Suvin on ollut parasta olla.

Äitini auttoi minua paljon Suvin ollessa pieni. Äiti oli minulle läheinen, ja kun hän heikkeni, halusin ottaa hänet meille asumaan. Tyhjensin huoneeni äitiä varten, vein tavarat vuokravarastoon ja odotin, että saan vuorostani pitää huolta hänestä.

Huone jäi tyhjäksi vain kahden päivän jälkeen. Äidin kuolemaa oli vaikea hyväksyä, ja yritin painaa surua pinnan alle. Taisi sitä sinne jäädäkin.

AVIOLIITTONI päättyi 90-luvun alussa. Koin siitä sekä helpotusta että huolta. Liiton oli aika loppua, mutta suretti, ettei isä ollut enää tyttöjen arjessa mukana.

Joskus saan itseni kiinni miettimästä, millaista olisi, jos vierellä olisi kumppani. Jos voisi jakaa huolensa toisen kanssa, jos joku auttaisi. Mitä jos olisi joku, jolle kiukutella?

"Onhan noita, ihailijoita. Eivät ne miehet ymmärrä minun elämääni."

Onhan noita, ihailijoita. Karaokepubissa tulevat juttelemaan ja kyselevät, missä olen ollut, kun ei ole aikoihin näkynyt. Eivät ne miehet ymmärrä minun elämääni. Hyvältä se kuitenkin tuntui, kun yksi sanoi olevansa aina valmis, jos muutan mieleni.

Eron jälkeen minulla on ollut yksi pidempiaikainen suhde, mutta se oli sellaista rävellystä. Jonkin aikaa asuimme yhdessä. Sitten mies alkoi elää ”omaa” elämäänsä. Yritimme uudestaan kimpassa, mutta kuningas alkoholi on sellainen hallitsija, ettei minusta ollut sen valtaa kumoamaan.

Lopulta oli vapauttavaa, kun oli yksi huolehdittava vähemmän.

Tyttöjen yhteinen laivareissu vuonna 1995.
Tyttöjen yhteinen laivareissu vuonna 1995.

HOITOLAPSET, TELETAPPIJENGI, pelmahtaa aamuisin paikalle ennen kahdeksaa, ja iltapäivällä heidät haetaan viiden paikkeilla. Siinä samalla hoidan Suvin ja kodin.

Suvi on nyt 29 ja tarvitsee kokoaikaista huolenpitoa. Häntä pitää auttaa pukemisessa, pesuissa, joskus syömisessäkin. Jos olen hetkenkin pois kotoa, olen jatkuvassa hälytysvalmiudessa. Joskus hätä on suurempi, joskus pienempi. Kerran Suvi soitti minut kotiin halutessaan voileivän.

Usein iltaisin haen keskimmäisen tyttäreni töistä ja autan häntä hänen koiriensa ulkoiluttamisessa. Vietän aikaa lastenlasteni kanssa ja järjestelen kotia. Ennen siivosin kaksikin kertaa päivässä. Nyt yritän jaksaa yhden.

"Huolehdin veljestäni, kun hänen elämänsä luisui alamäkeen."

Huolehdin veljestäni, kun hänen elämänsä luisui alamäkeen. Hän asui lähellä, ja työpäivän jälkeen kiiruhdin hoitamaan hänen kotinsa. Monta kertaa illan päätteeksi hain hänet kuppilasta. Veli kuoli kaksi vuotta sitten. Ikävöin häntä. Menetin jälleen yhden rakkaan.

Ikävöin hoitolapsianikin, kun he lähtevät meiltä jatkamaan elämäänsä muualla. Joidenkin kanssa yhteys on säilynyt. Kun raavas mies pysäyttää kadulla ja kiittää lapsena saamastaan hoidosta, tuntuu, että olen jotain osannut tehdä oikein.

Sisareni on ainoana jäljellä lapsuudenperheestäni. Tytärteni mielestä hoidan hänen asioitaan liikaakin. Mutta tietenkin autan siinä, missä voin. Aika paljossa voin.

RAKASTAN KAIKKIA lapsiani yhtä paljon, mutta Suvin kanssa napanuoraa ei ole tarvinnut venyttää. Hän on aina lähelläni, rakastettavana.

"Laitosjakson jälkeen Suvi makasi masentuneena sängyssä puolitoista vuotta."

Tiedän, etten elä ikuisesti, mutta ei Suvi heitteille jää minunkaan jälkeeni. Hänellä on kaksi siskoa. Yhteenkään laitokseen, jossa Suvi on tilapäishoidossa ollut, en voi kuvitella häntä kokonaan asumaan. Erään laitosjakson jälkeen Suvi makasi masentuneena sängyssään puolitoista vuotta.

Jos Suville löytyisi jokin erityisen hyvä hoitopaikka, kivi vierähtäisi sydämeltäni. Haaveilen, että ehtisin matkustella. Haluaisin nähdä isäni haudan. Rodokselle lähtisin Sadun, Tarun ja lastenlasten kanssa heti, jos joku hoitaisi Suvia sen ajan. Mahtavinta olisi, jos Suvi voisi tulla mukaan.

Odotan eläkkeelle pääsyä, sillä silloin minulla on aikaa myös vapaaehtoistyölle. Voin ulkoiluttaa vanhuksia ja lähteä avustusreissuille mukaan.

Rakastan autoilua edelleen. Tunnetta vapaudesta, siitä, että kaikki tiet ovat edessäni avoinna. Perheen ainoana ajokortillisena olen kuskina mielelläni aina, kun tarvitaan.

Toisaalta olisi myös ihana istahtaa äidin vanhaan nojatuoliin ja lukea kirja, ilman kiirettä tai keskeytyksiä. Eläkkeellä aion opetella polttamaan piippua! Tupruttelen parvekkeella kaikessa rauhassa kuten isäni aikoinaan.

ELÄMÄ ON tuonut eteeni aina uuden hoivattavan. Ehkä osani on pitää huolta muista ja hoitaa. En kysy miksi, enkä koe katkeruutta. Monella on paljon vaikeampaa kuin minulla.

Nukun nykyisin sohvalla, koska annoin sänkyni patjoineen pois. Tuttavani vie avustustavaraa Viroon, ja olen varma, että siellä sängylle on suurempi tarve kuin minulla. Tuhlaustahan tuplapeti yhdellä olisi. Kun luovuin sängystä, makuuhuoneeni vapautui hoitolasten leikkihuoneeksi.

Minulle riittää vähempikin."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2016.

Jyrki Karvo, 47, on reissussa 150 vuorokautta vuodessa. Ilman mukana kulkevia koiria illat olisivat tyhjiä ja hiljaisia.

”Tuossa ne aina ovat, Erin ja Jeze. Ilman niitä en osaisi olla.

Olen työni vuoksi tien päällä 150 vuorokautta vuodessa. Illat hotellihuoneissa ovat pitkiä ja tyhjiä ja hiljaisia.

Ilman koiria tulisi sellainen hotellikuolema: voisi kuvitella olevansa yksin maailmassa, ihan missä tahansa kaupungissa, lakanatkin tuoksuvat aina vieraalta pesuaineelta.

Kun Erin ja Jeze ovat mukana, hotellihuone tuntuu ihan erilaiselta. Siellä on elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.

llalla lähden koirien kanssa lenkille katselemaan vieraita kaupunkeja, ja pysyn kunnossa itsekin. Muuten vain tekisin töitä ja menisin nukkumaan.

Kun aamulla herään, Erin on sänkyni jalkopäässä ja Jezekin jossain lähellä.

”On elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.”

Virallisilta nimiltään koirat ovat Sushin Erin ja Sushin Bessi. Ne ovat länsisiperianlaikoja, eivät mitään pieniä räksyttäjiä, vaan kunnon kokoisia käyttökoiria.

Eerin ja Jeze viihtyvät autossa. Minä ajan, niillä on takana oma osasto, on juomat ja luut ja kaikki.

Jos koirat eivät ole mukanani vaan hoitopaikassa, niin totta tosiaan niitä on ikävä. Koitan olla soittelematta hoitajalle, että miten siellä menee, mutta aika usein soitan kuitenkin.

”Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen.”

Näillä vuodessa ajetuilla kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta. Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen, katsovat ja vaativat rapsutusta.

Tällaisella kulkuriluonteella ystävyyssuhteet jäävät usein pinnallisiksi. Pari ihmistä elämässäni on, mutta kun minulla on koirat, joku on aina kanssani.”

Onnellinen mies

Jyrki, 47: ”Näillä kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta, mutta koirat rakastavat ilman ehtoja”

Täällä myös Jyrki ja 2 kpl Itäsiperianlaikaa -reisumiehen elämää vietetty -vaikeinta on olla erossa näistä karvakamuista . Toki elämässäni hyviä ystävyyssuhteita mutta nää on sydämessä ja mielessä,aina hyvällä päällä ja hyvin vähäänkin tyytyväisiä.Siltikin koirani paremmassa kunnossa kun ne tarha-juoksunarukoirat ..
Lue kommentti

Evaa vähän nolottaa kertoa, millainen rahankäyttäjä hän aikaisemmin oli. ”Haluan muistuttaa, että keskituloinenkin voi joutua vaikeuksiin raha-asioissa – ja onneksi saada ne järjestykseen.”

Säästötilillä oli parikymmentä euroa, se tili oli varattu hätätilanteita varten. Laskuja oli maksettavana reilusti enemmän. Eivätkä ne laskut olleet hätätilanteessa syntyneitä, vaan tavallisessa arjessa.

Ruokakauppa, bensatankkaus, capuccino, lounassalaatti.

Kolme vuotta sitten Eva Haapala, 55, valvoi öisin ja mietti raha-asioitaan.

Eva tiesi: tuleepa rahaa enemmän tai vähemmän, niin kaikki menee.

”Vaikka yritin olla miettimättä, kun en halunnut ajatella sellaisia. Yrittäjän tulot vaihtelivat. Minulla ei ollut selvää käsitystä siitä, paljonko rahaa kuukaudessa tulee, ja kuinka paljon sitä kuluu.”

Oikeastaan Eva tiesi vain yhden asian: Tuleepa enemmän tai vähemmän, niin kaikki menee.

Hävetti ja ahdisti.

”Kuka tahansa voi joutua vaikeuksiin raha-asioidensa kanssa, eivät pelkästään nuoret tai vähävaraiset.”

Eva on keski-ikäinen ja keskipalkkainen kolmen aikuisen lapsen äiti.

En kuitenkaan tajua numeroista mitään

Joskus aikaisemmin Eva oli yrittänyt saada raha-asioitaan järjestykseen.

”Kävin kursseillakin, mutta joku mielen blokki sai aikaan sen, etten ottanut oppeja käyttöön. Ajattelin vain, etten kuitenkaan tajua numeroista mitään enkä ole koskaan tajunnutkaan.”

”Ostin tasaisesti vähän kaikkea arkista, liikaa ja ajattelematta, mutta en mitään isoa ja ylellistä.”

Eva miettii, että yksi syy tilanteeseen oli se, ettei hänelle lapsena tai nuorena koskaan puhuttu talousasioista. Säästämisestä, rahan arvosta ja merkityksestä.

Toinen syy oli se, että kaikki kuitenkin sujui jotenkuten. Laskut saatiin maksettua, vaikka luoton joutui ylittämään ja välillä ottamaan uutta, että pääsi vanhasta eroon. 

Velkaneuvonnat tuntuivat olevan niille, joiden elämä on romahtanut. Tai niille, jotka tuhlaavat holtittomasti, vaikkapa kalliisiin vaatteisiin ja matkoihin.

”Minä ostin tasaisesti vähän kaikkea arkista, liikaa ja ajattelematta, mutta en mitään isoa ja ylellistä.”

 ”Koko ajan tuntui siltä, että on vaikea hengittää, eivätkä asiat ole enää omissa käsissä.”

Voiko kahvilaan mennä näin paljon rahaa?

”Sitten yhtenä päivänä päätin, että nyt pitää saada talous kuntoon. Maksan laskut ja luottokorttivelat pois, eikä ikinä tarvitse enää pelätä, saako niitä maksettua”, Eva sanoo.

Evaa alkaa naurattaa. Saman päätöksen hän oli tehnyt kymmeniä kertoja aikaisemmin.

”Välttelin budjetin tekemistä. Mutta luvut on pakko tietää, että niitä voi alkaa muuttaa.”

Nyt kaksi asiaa oli kuitenkin toisin kuin aikaisemmin.

Päätös ja sitoutuminen.

Lopulta Eva teki ensimmäistä kertaa elämässään budjetin. Hän keräsi kuitit ja selvitti, mihin rahat kuukauden aikana kuluvat. Asumiskulut, lainat, velat, ruoka?

”Ajattelin, ettei enää koskaan tällaista tilannetta.”

”Se oli kamalaa ja pelottavaa.”

”Vähän samalla tavalla kuin ennen laihduttamista välttelee menemästä vaa'alle. Mutta luvut on pakko tietää, että niitä voi alkaa muuttaa.”

Eniten yllätti, miten paljon rahaa kului vaatteisiin, kirjoihin ja kahviloihin.

Nyt kaikki oli luettavissa omin silmin paperilla.

”Taas hävetti. Ajattelin, ettei enää koskaan tällaista tilannetta. Päätin, että tällä kertaa tämä nainen ei anna periksi.”

Haluanko vai tarvitsenko?

Esimerkiksi näitä asioita Eva vähensi:

Kahvilakäynnit. ”Olen enemmän kutsunut ihmisiä kotiini ja keittänyt kahvit kuin lähtenyt Helsingin keskustan kahviloihin.”

Ravintoloissa syöminen. ”Teen enemmän ruokaa kotona kuin tilaan lounaita ravintoloissa.”

”Mietin, mihin asioihin haluan satsata ja mistä voi luopua tai vähentää.”

Uusien huonekalujen ja kodin tavaroiden hankkiminen. ”Käytettyinä löytyy siistejä ja hyväkuntoisia paljon pienemmällä rahalla kuin uutena.”

Vaatteiden ostaminen. ”Kun mietin, haluanko vai tarvitsenko, ostokset harvenevat. Mietin, mihin asioihin haluan satsata ja mistä voin luopua tai vähentää.”

Kalliiden parkkimaksujen pulittaminen. ”Kun googlettaa etukäteen, löytää usein halvemman parkkipaikan – tai voi valita julkisen liikenteen.”

Rahaa ei ole valtavasti, mutta nyt se riittää

Puskurirahasto tuntui Eevasta todella kaukaiselta ajatukselta, vaikka moni oli kannustanut sellaisen perustamiseen.

”Että säästäisin vaikka tuhat euroa hätätilanteita varten samaan aikaan kun rahat eivät riitä nykyiseenkään kulutukseen. Hah!”

Ensin Eva siirsi eri tilille talteen vähän rahaa. Kun kasassa oli satasia, Evasta alkoi tuntua siltä, että tuhatkin olisi mahdollinen.

Sitten hän perusti matkarahaston erilliselle tilille ja ohjasi kaupoista saatavat bonukset suoraan sinne.

”Aloin innostua. Ihan outoa. Mutta jotenkin ilo siitä, että rahaa on säästössä yllättävien menojen varalle oli parempi asia kuin se, että ostelen miettimättä.”

Eva perusti matkarahaston erilliselle tilille ja ohjasi kaupoista saatavat bonukset suoraan sinne.

Evaa vähän nolottaa kertoa omasta rahankäytöstään.

”Haluan kertoa kokemukseni, koska tämä on ehkä tuttua monelle. Se, ettei oikein tiedä, missä mennään. Nyt tiedän. Rahaa ei ole valtavasti, mutta se riittää.”

Viimeksi Eva matkusti säästörahoillaan tapaamaan tytärtään Australiaan. Hiekkarannat olivat upeita.

Aikaisemmin hän maksoi lomansa jälkikäteen. Tuntui ikävältä maksaa lomasta, kun se oli jo ohi.

Öisin Eva nukkuu hyvin.