Charity Dela Cruz hoitaa vanhuksia Puolangalla ja ikävöi Filippiineillä olevia lapsiaan. Lue juttu, jonka lukijat äänestivät Kodin Kuvalehden 17/2017 parhaaksi.

"Martta, mikä on sun lempiväri?"

Pieni nainen sinisessä työasussa laskee värikyniä ja muutaman värityskuvan pöydän ääressä istuvan vanhuksen eteen.

"En minä sitä muista. Tee sinä, minä katson", Martta Heikkinen, 96, vastaa.

Charity Dela Cruz, 36, nappaa kynän käteensä. Filippiineiltä kotoisin oleva Charity on ollut töissä hoivakoti Tikankontissa Puolangalla pian kolme vuotta. Hän syöttää, pesee, antaa lääkkeet ja pitää seuraa vanhuksille, joista useimmat ovat muistisairaita.

"Hoidan heitä kuin hoitaisin omia isovanhempiani. Nuorempana Filippiineillä hoidinkin", Charity sanoo.

Nyt hän maanittelee Marttaa valitsemaan kuvan ja värittämään. Martta nostaa hänen kasvoilleen pudonneet hiukset korvan taakse.

"Kiitos, Martta", Charity hymyilee ja laittaa päänsä tämän olkapäälle.

"Piirrä sinä minulle", Martta Heikkinen, 96, pyytää Charitylta.
"Piirrä sinä minulle", Martta Heikkinen, 96, pyytää Charitylta.

Filippiinien vientituote

Sairaanhoitajan ammatti on hyvä valinta, teini-ikäinen Charity ajatteli Filippiinien Baguio Cityssä. Ammattia arvostettiin Filippiineillä, eikä vähiten siksi, että sen avulla saattoi päästä ulkomaille.

Charityn isäkin oli ollut sairaanhoitaja ja lähtenyt töihin Saudi-Arabiaan. Isän tuloilla perheelle oli rakennettu kunnon talo kukkulan rinteeseen rauhalliselle omakotitaloalueelle ja Charity oli päässyt hyvään kouluun. Se mahdollisti pääsyn yliopistoon.

Neljän vuoden opiskelun jälkeen Charity valmistui sairaanhoitajaksi. Hän pääsi töihin, löysi miehen ja sai yhtä aikaa pienen tytön ja pienen pojan, Denisen ja Denzlin.

Kun etäisyys lapsiin on yhdeksäntuhatta kilometriä, valokuvat ovat tärkeitä. ”Kaksoseni Denise ja Denzl ovat minulle kaikki kaikessa”, Charity Dela Cruz sanoo.
Kun etäisyys lapsiin on yhdeksäntuhatta kilometriä, valokuvat ovat tärkeitä. ”Kaksoseni Denise ja Denzl ovat minulle kaikki kaikessa”, Charity Dela Cruz sanoo.

Sitten kaikki ei mennytkään kuten Charity oli ajatellut. Tuli ero eikä töitäkään enää riittänyt.

Kun Denise ja Denzl täyttivät kuusi ja alkoivat lähestyä kouluikää, Charity alkoi tosissaan miettiä ulkomaille lähtemistä.

"Olin yksinhuoltaja ja ollut jonkin aikaa työttömänä. Minulla oli hyvä koulutus, mutta töitä oli vaikea saada. Ja vaikka olisin päässyt töihin, palkkani ei olisi riittänyt mihinkään."

Charity joutui ottamaan rahaa elämiseen vanhemmiltaan. Se ei tuntunut oikealta.

"Minulla on velvollisuus huolehtia omista lapsistani. Lisäksi halusin pitää huolta vanhemmistani. He alkoivat jo ikääntyä."

Filippiineillä sairaanhoitajan kuukausipalkka on noin 200 euroa. Maassa koulutetaan hoitajia liikaa, ja saadakseen työkokemusta moni joutuu työskentelemään ilman palkkaa tai jopa maksamaan työharjoittelusta.

"Epävarmat tuloni ja lasten isän maksama elatustuki eivät olisi riittäneet lasten hyvään koulutukseen. Mutta minä halusin mahdollisimman hyvän tulevaisuuden lapsilleni."

Työvoima on jo vuosikymmeniä ollut Filippiinien tärkein vientituote. Siirtolaisten kotimaahansa lähettämät rahat muodostavat 10 prosenttia bruttokansantulosta.

Lääkkeiden annostelu kuuluu lähihoitajan työhön.
Lääkkeiden annostelu kuuluu lähihoitajan työhön.

1970-luvulla diktaattori

Ferdinand Marcosin aikaan maan talous romahti. Samaan aikaan Lähi-idän öljyvaltiot tarvitsivat paljon uusia työntekijöitä.

Työvoiman viennin piti olla väliaikaisratkaisu siihen asti, että maa pääsee jaloilleen. Väliaikaisratkaisusta näyttää kuitenkin tulleen pysyvä tila. Koulutetuillekin ihmisille ulkomaille lähteminen on usein ainoa vaihtoehto elättää perhe.

Ulkomailla työskentelystä tuli Charitynkin unelma. Hänen vanhempansa lupasivat huolehtia kaksosista.

"Ajattelin, että Suomeen lähteminen on suuri uhraus, mutta perheen vuoksi teen sen. Koulusta pitää maksaa, jos haluaa, että lapset varmasti oppivat", Charity sanoo.

"Tietenkin toivon, ettei näin olisi."

Vain syli puuttuu

Charityn kotikaupungissa, 320 000 asukkaan Baguio Cityssä toimi rekrytointiyritys, joka välitti hoitajia Suomeen. Sinne Charitykin päätti yrittää, koska oli kuullut, että Suomeen voisi aikanaan saada perheen mukaan.

Ensin vain oli läpäistävä tiukka seula. 150 hakijan joukosta Charity valittiin siihen 80 hakijan joukkoon, joka pääsi suomen kielikurssille. Kurssi oli ilmainen, mutta materiaalit piti maksaa itse. Kurssin päätteeksi pidettiin kielikoe. 50 parhaiten pärjännyttä sai työsopimuksen hoivapalveluyritys Attendolta.

Sitä mukaa kun uusia työpaikkoja avautui, hoitajia lensi Suomeen. Lentoliput maksettiin itse.

Charity alkoi valmistella lapsiaan.

"Päätös lähteä oli hyvin, hyvin vaikea."

"Olen aina yrittänyt selittää lapsilleni kaiken rehellisesti. Kerroin, että lähden sen takia, että tuloni Filippiineillä eivät riitä hyvään elämään. Koska pienet lapset haluavat aina leluja, sanoin, että voin ostaa heille niitä, jos lähden ulkomaille töihin."

Charity lupasi lapsilleen, ettei hän katoa minnekään.

"Sanoin heille, että voimme puhua puhelimessa joka päivä. Ainoa asia, mitä en voi tehdä, on pitää sylissä."

”Kiitos, mikä sun nimi on”, Denise ja Denzl esittelevät suomen kielen taitojaan. Charlita-mummo odottaa vuoroaan jutella.
”Kiitos, mikä sun nimi on”, Denise ja Denzl esittelevät suomen kielen taitojaan. Charlita-mummo odottaa vuoroaan jutella.

Kun lapset kuulivat äidin lähdöstä, he alkoivat itkeä.

"Ne olivat todella raskaita aikoja. Päätös lähteä oli hyvin, hyvin vaikea."

Vanhat jäävät

Keskellä päivää Puolangan kylänraitti Kainuussa on hiljainen. Moni kulkijoista käyttää rollaattoria, potkukelkkaa tai sähköpyörätuolia.

Pääkadulla on K-market, Erä-Rauta, kukkakauppa, S-market, kierrätyskauppa ja matkamuistomyymälä. Hoivakoti Tikankontti on terveyskeskuksen yhteydessä.

Kunnassa asuu 2741 ihmistä.

Koska vanhuksille ei riitä hoitajia Suomesta, heitä on palkattu ulkomailta.

"Vanhat ovat jääneet Puolangalle, nuoret muuttavat työn ja opiskelun perässä pois", Charity sanoo.

Koska vanhuksille ei riitä hoitajia Suomesta, heitä on palkattu ulkomailta. Vaikka Charity on saanut kotimaassaan sairaanhoitajan koulutuksen, Suomeen hänet on rekrytoitu lähihoitajaksi.

Suomi ei tunnusta filippiiniläistä sairaanhoitajan tutkintoa. Jotta Charity voisi tehdä Suomessa koulutustaan vastaavaa työtä, hänen pitäisi opiskella uudelleen. Siksi hän aloitti hoiva-avustajana ja kouluttautui lähihoitajaksi oppisopimuksella.

"Työni ei ole kovin vaikeaa."

Sopeutumista ovat auttaneet mukavat työkaverit. Suurin haaste on ollut kieli, joka piti oppia nopeasti.

Charity on 149 senttiä pitkä. ”Mutta työkaverit sanovat, että olen vahva!”
Charity on 149 senttiä pitkä. ”Mutta työkaverit sanovat, että olen vahva!”

"Työ tehdään kokonaan suomeksi", Charity sanoo sujuvalla suomella.

Hänellä on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, ja veronsa hän maksaa Suomeen.

"Nyt ajattelen, että pysyn täällä niin kauan kuin töitä riittää."

Tuhat euroa kotiin

Charitylle jää palkastaan verojen jälkeen käteen 1700 euroa kuukaudessa. Siitä tuhat euroa hän lähettää kotiin, perheelleen Filippiineille. Se tarkoittaa, että vuokran ja sähkölaskun jälkeen elämiseen jää ilta- ja ylityölisistä riippuen 200-400 euroa. Menot on suunniteltava huolellisesti.

"Äitinikin ihmettelee, miten pystyn lähettämään kotiin niin paljon rahaa."

Ruuat Charity ostaa Lidlistä tai hakee Oulun aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista. Asunnon hän jakaa yhdessä toisen filippiiniläisen hoitajan kanssa. Charitylle on rajattu sermillä nukkumapaikka kaksion keittiöstä.

"Jos tulee yllättäviä menoja, ystävät auttavat, ja maksan takaisin sitten seuraavasta palkasta."

Säästäväisyytensä ansiosta Charity pystyy hemmottelemaan vähän myös itseään. Elokuussa hän kävi filippiiniläisen ystävänsä kanssa kolmen päivän matkalla Roomassa.

Charity muutti alkuvuodesta pienempään asuntoon, jotta rahaa jäisi säästöön enemmän. Hän jakaa asunnon toisen filippiiniläisen hoitajan kanssa ja nukkuu keittiön nurkassa.
Charity muutti alkuvuodesta pienempään asuntoon, jotta rahaa jäisi säästöön enemmän. Hän jakaa asunnon toisen filippiiniläisen hoitajan kanssa ja nukkuu keittiön nurkassa.

Kaikki hyvin?

Videopuheluyhteys Filippiineille on vapaapäivinä auki koko päivän. Muinakin päivinä Charity soittaa kotiin monta kertaa.

Puhelin hälyttää hetken, sitten Charityn äiti Charlita vastaa. Baguio Cityssä Denise ja Denzl ovat juuri tulleet koulusta. Läheisestä yksityiskoulusta on kotiin lyhyt kävelymatka.

"Denise on luokkansa toiseksi paras ja Denzl omansa kolmanneksi paras oppilas", isoäiti kertoo ylpeänä.

Charityn lapsuudenkodissa tunnelma on mummolamainen. Ikkunoissa on pitsiverhot ja esillä paljon valokuvia. Filippiiniläiseen tapaan keittiöitä on kaksi: sisäkeittiössä säilytetään ja pestään astioita, ulkokeittiössä kokataan. Omassa puutarhassa kasvavat kukat ja hyötykasvit.

Suomi tuntui ensin hiljaiselta ja kylmältä. ”Pitää pysyä positiivisena. Toivon, että saan vielä olla perheeni kanssa.”
Suomi tuntui ensin hiljaiselta ja kylmältä. ”Pitää pysyä positiivisena. Toivon, että saan vielä olla perheeni kanssa.”

Charlitan kuuden makuuhuoneen talo on tyypillinen filippiiniläinen laajennettua perhettä varten rakennettu keskiluokan koti. Keväällä sinne muutti Charlitan toivomuksesta myös Charityn sulhanen Roberto ja tämän kuusivuotias tytär Khyle.

Perhe haluaisi Charityn luo Suomeen. Siitä puhutaan varovaisen toiveikkaasti, vaikka helppoa se ei ole.

Perheen yhdistämisen estävät Suomen laissa määritellyt tulorajat. Tuodakseen kaksi biologista lastaan ja äitinsä Suomeen Charityn olisi tienattava enemmän kuin hän lähihoitajana pystyy. Lisäksi isoäidin saaminen Suomeen on maahanmuuttoviraston mukaan epätodennäköistä.

Denzl haluaisi Suomeen. ”Jotta voisin nähdä äidin ja lunta.”
Denzl haluaisi Suomeen. ”Jotta voisin nähdä äidin ja lunta.”

Jos IT-teknikkona työskentelevä Roberto onnistuisi saamaan työtä Suomesta, pariskunnan yhteenlasketut tulot saattaisivat riittää lasten saamiseen maahan.

"Mutta kuinka äitini pärjäisi, jos ei saisi muuttaa perheen mukana? Nyt kun isäkin on kuollut, hän jäisi yksin", Charity miettii.

Keskity, keskity

Kun Charity soittaa Suomesta kotiin, äiti Charlita puhuu usein hänen kanssaan pidempään kuin lapset, jotka juoksevat omiin menoihinsa.

Molemmat lapset ovat alkaneet kutsua mummoaan tagaloginkielisellä sanalla nanay, äiti.

Charity joutuu etsimään sanoja selittääkseen, miltä se hänestä tuntuu.

Lapset ovat alkaneet kutsua mummoa äidiksi.

"Kadehdin äitiäni siitä. Haluaisin kuulla lasten kutsuvan minua äidiksi, mutta en ole lasteni luona täyttämässä tehtävääni heidän äitinään."

"Kuitenkin samalla olen huojentunut, koska tiedän, että lapsilla on ihminen, johon he voivat luottaa täysin ja joka kasvattaa heidät yhtä hyvin kuin minut on kasvatettu."

Kolmen vuoden aikana Charity on käynyt Filippiineillä kaksi kertaa, isänsä hautajaisissa ja jouluna. Lapsensa hän on saanut syliin harvoin, mutta mielessä he ovat koko ajan.

"Kun näen lastenvaatteita tai leluja kaupoissa, mietin lapsiani. Kun saan palkkani ja voin lähettää sitä kotiin, ajattelen heitä. Tai kun teen ruokia, joita olen tehnyt lapsilleni", Charity sanoo, ja kyyneleet nousevat silmiin.

"Jos olen surullinen, en voi tehdä töitä."

"On vain pakko yrittää keskittyä muihin asioihin. Jos olen surullinen, en voi tehdä työtäni."

Usein Charity tuntee syyllisyyttä. "Hoidan vanhuksia täällä Suomessa, vaikka minun pitäisi auttaa omaa äitiäni ja hoitaa omia lapsiani."

Paras joululahja

Hoivakodin olohuoneessa yksi muistisairaista vanhuksista alkaa huutaa ja kiroilla kovaan ääneen.

"Rauhoitu mummu. Onko kurkku kipeä? Haluatko vettä?" Charity kysyy rauhallisesti.

Hän laittaa cd-soittimesta soimaan tuttuja lauluja. Huoneen täyttävät Maan korvessa, Tein minä pillin pajupuusta, Oi muistatko vielä sen virren, Synnyinmaan laulu. Moni vanhuksista osaa sanat ulkoa.

Viimeksi Charity kävi Filippiineillä jouluna. Silloin hän järjesti perheelleen yllätyksen. Alun perin hänen oli tarkoitus matkustaa vasta joulun jälkeen, mutta esimies järjesti mahdollisuuden viettää joulu kotona.

Roberto, Charlita, Khyle, Denzl ja Denise jakavat kodin ja kaipuun. ”Ikävöin Charitya todella paljon”, Charlita sanoo.
Roberto, Charlita, Khyle, Denzl ja Denise jakavat kodin ja kaipuun. ”Ikävöin Charitya todella paljon”, Charlita sanoo.

"Maksoin perheelleni matkan pääkaupunkiin Manilaan ja sanoin, että heidän pitää käydä hakemassa lentokentältä paketti, jonka työkaverini muka tuo. Kun äitini ja lapset tulivat lentokentälle, siellä olinkin minä."

Kaikki itkivät ilosta.

"Oli ihanaa saada olla yhdessä."

Seuraavan kerran Charity matkustaa Filippiineille ensi jouluna. Silloin pidetään hänen ja Roberton häät.

Juttua varten on haastateltu tutkija Tiina Vaittista, Migrante Internationalin koordinaattoria Laorence Castilloa ja Opteamin Senior HR-konsulttia Päivi Mäenpäätä.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2017.

Moni joutuu etsimään töitä kaukaa 

1800000

1,8 miljoonaa filippiiniläistä lähtee joka vuosi töihin ulkomaille. Lentokentillä on heille omat jonot ja palvelutiskit.

500

Suomessa työskentelee 500 filippiiniläistä lähihoitajaa. Filippiiniläisiä työskentelee täällä myös siivoojina ja kokkeina.

25

Noin 25 % Filippiinien väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella.

Matias syntyi terveenä, sitten hän sairastui Leighin syndroomaan. Lapsesta tuli Mika Ahosen suurin opettaja. "Olen ylpeä Matiaksesta juuri sellaisena kuin hän on."

Matiaksen nelikuukautisneuvolassa paino ja pituus olivat terveydenhoitajan mielestä kohdillaan, mutta vauvan katsekontakti oli kadonnut.

Mika Ahonen oli huomannut sen itsekin.

”Kun pari viikkoa aikaisemmin pidin Matiasta sylissä ja juttelin hänelle, lapsi katsoi suoraan silmiini ja kuunteli, mitä asiaa isällä oli.”

Niin kuin terveet vauvat. Sellaisena Matias oli syntynyt. Nyt lapsi tuntui luisuneen jonnekin kauemmas, omiin maailmoihinsa.

Matias ei jaksanut enää imeä maitoa. Sitten alkoivat epilepsiakohtaukset.

Pari kuukautta myöhemmin neurologi kertoi diagnoosin: Harvinainen, perinnöllinen Leighin oireyhtymä. Etenevä keskushermostosairaus, joka aiheuttaa älyllisten ja liikunnallisten taitojen taantumisen.

Parantavaa hoitoa ei ole. Noin puolet sairastuneista menehtyy kolmeen ikävuoteen mennessä.

Elämä laittoi polvilleen

Suru lapsen sairaudesta ja lähestyvästä kuolemasta on arkista ja suurta.

Sellaista, että ruokakauppaan lähteminen vaatii ylivoimaisia ponnistuksia ja perillä unohtaa, mitä oli tarkoitus ostaa.

Että yrittää puhua pikkuveljen sairaudesta  9- ja 10-vuotiaiden isosisarusten kanssa ja huomaa, etteivät he halua jutella.

Suru on sitä, että keittää muille lapsille spagettia ja annostelee nuorimmalleen ravintoliuosta PEG-letkuun.

Että ymmärtää, ettei kaksivuotiaalle isosiskolle ehkä koskaan jää muistoja pikkuveljestään. Eikä lastenhuoneesta koskaan kuulu heidän pulinaansa illalla, kun pitäisi jo nukkua.

Että valvoo, pelkää ja toivoo. Ja herää aamulla jälleen yhtä sairaalareissua varten.

Että kuulumisten kyselijöille on vaikea vastata, koska itkettää niin paljon.

Että keittää muille lapsille spagettia ja annostelee nuorimmalleen ravintoliuosta PEG-letkuun.

”Elämä laittoi polvilleen”, Mika sanoo.

Kolme sanaa kertoo kaiken. 

"Kun aamulla katson Matiasta, mietin, että siinä on minun poikani, joka herää taistellakseen ja selviytyäkseen taas yhden päivän elämästä. Isän poika."
"Kun aamulla katson Matiasta, mietin, että siinä on minun poikani, joka herää taistellakseen ja selviytyäkseen taas yhden päivän elämästä. Isän poika."

Minun piti opettaa poikani luistelemaan

Ensimmäisten kuukausien aikana Mika ajatteli usein Matiaksen diagnoosista kertoneen neurologin sanoja. Ne olivat Mikan mielestä viisaat.

”Hän puhui äideistä, jotka ovat usein lapsen nykyhetkessä kiinni ja isistä, jotka miettivät jo lapsen tulevaisuutta ja sitä, mitä kaikkea haluavat antaa lapselleen.”

Mikakin oli kuvitellut kaikenlaista.

Matiaksen kanssa voisi istua illalla saunanlauteilla vierekkäin. Ehkä hän innostuisi jääkiekosta, kuten isoveljensä. Joskus voisi tehdä miesten reissun ihan kahdestaan, mennä vaikka hotelliin yhdeksi yöksi. 

”Diagnoosipäivänä menetin ne toiveet ja unelmat. Kaikki muuttuikin eloonjäämistaisteluksi.”

Kun ensimmäinen vuosi tuli täyteen, se oli jotenkin yllätys. Kaikki selvisivät.

Päivät kuluivat. Mika katsoi Matiasta ja ajatteli: pienet ovat minun murheeni, kun vierestä seuraa, mitä oma poika käy läpi.

”Kun ensimmäinen vuosi tuli täyteen, se oli jotenkin yllätys. Kaikki selvisivät. Jokainen vuosi sen jälkeen on ollut samanlainen yllätys”, Mika sanoo.

Jossain vaiheessa arjesta tuli aika tavallista, vaikka se ei ollutkaan sellaista kuin oli suunnitellut tai toivonut.

Tunnen itseni pieneksi Matiaksen rinnalla

Matias on nyt neljävuotias. Häntä voi kuvailla monella tavalla, Mika sanoo. Niin kuin ihmisiä ja asioita yleensäkin.

Voi kertoa, ettei Matias osaa istua, ei kannattele päätään eikä pysty lainkaan liikkumaan. Matiasta on käsiteltävä kuin vastasyntynyttä. Hän ei osaa puhua eikä juurikaan osaa näyttää tunteitaan.

Jotenkin näen sairauden taakse ja uskon, että jos Matias olisi terve, hän olisi äärimmäisen kiltti ja reipas poika.

Tai voi kertoa, että Matias on kiltti ja reipas lapsi.

”Jonkun mielestä se voi olla oudosti sanottu, koska Matias on vakavasti sairas. Mutta jotenkin näen sairauden taakse ja uskon, että jos Matias olisi terve, hän olisi äärimmäisen kiltti ja reipas poika.”

Tai voi puhua rakkaudesta.

”Olen ylpeä Matiaksesta juuri sellaisena kuin hän on. Itse asiassa näen Matiaksessa jotain niin suurta, että tunnen itseni aika pieneksi ihmiseksi hänen rinnallaan.”

"Matiaksella on sydän, jota rakastan."
"Matiaksella on sydän, jota rakastan."

Jokainen ihminen on erityinen

”Minun elämäni on nyt tällaista. Siihen kuuluu neljä erityistä lasta, joista Matias on vain vähän eri tavalla erityinen”, Mika sanoo.

”Vaikka eihän arki aina niin helppoa ole. Ei se ole kenelläkään.”

Matias tarvitsee hoivaa vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Lääkitystä, kateterointia, vaippoja, valvontaa. Elämä pitää suunnitella.

”Olen aika pedantti monessa asiassa. Illalla laitan kaiken mahdollisen aamua varten valmiiksi. Lasten vaatteet, Matiaksen tarvikkeet ja asunnon siihen kuntoon, että on kiva herätä.”

Astiat tiskataan heti syömisen jälkeen. Pyykit laitetaan pyykkikoriin aina, mitään ei jätetä lattialle.

”Jotenkin koen, että minun täytyy toimia näin, että hallitsen arkea. Ehkä sekin on jotain itsensä kasassa pitämistä.”

Välillä kyllä nauran mielessäni, että ollaan mekin melkoinen porukka.

Arjen suunnittelu ei kuitenkaan tarkoita, että arki kutistuisi neljän seinän sisään.

Se laajenee leikkipuistoon ja Hoplopiin, ystävien luokse ja uimarannalle, Ti-Ti Nallen Taloon ja pulkkamäkeen.

”Jos olemme julkisella paikalla, ei minua haittaa viritellä Matiaksen ruokaletkua PEG-nappiin. En häpeä, jos Matias saa ison epilepsiakohtauksen, tai ihmiset tuijottavat.”

Ylpeys on vahvempi tunne.

”Välillä kyllä nauran mielessäni, että ollaan mekin melkoinen porukka.”

Lastaan ei voi suojella, vaikka haluaisi

Vaikeinta on kokea voimattomuutta. Ettei omaa lastaan voi suojella pahimmalta, vaikka haluaisi. 

”Kun olen kaupassa, huomaan tuijottavani pieniä lapsia ja ihmettelen, miten noin pienet osaavat hymyillä. Tai jos vuoden ikäinen kävelee, se tuntuu jotenkin todella hämmentävältä.”

Mika miettii hetken.

”Ylipäätään lasten iloisuus ja energisyys saa aikaan tunteita, joita on vaikea käsitellä. Olen iloinen, että muilla on terveitä lapsia, mutta samalla jollain tavalla katkera elämälle.”

Pystynkö antamaan kaiken sen, mitä lapseni tarvitsevat siihen, että ovat onnellisia?

Toiseksi vaikein on riittämättömyyden tunne. Matiaksen isosisaruksista kaksi vanhinta on teini-iässä ja nuorinkin jo eskarilainen.

Riitänkö kylliksi kaikille, Mika pohtii. Pystynkö antamaan kaiken sen, mitä lapseni tarvitsevat siihen, että ovat onnellisia?

”En tarkoita materiaa, vaan elämänohjeita, välittämistä ja turvallisuuden tunnetta. Tällaiset asiathan kuuluvat isyyteen.”

Mutta kotona on paljon iloa.

”Nauramme lasten kanssa tosi usein jollekin Matiaksen hassulle ilmeelle tai muulle jutulle. Samalla nauramme Matiaksen kanssa. Kukaan ei ajattele häntä erityislapsena.”

Rakastaminen vaatii uskallusta

Mika ja hänen entinen vaimonsa Kirsi, Matiaksen äiti, hoitavat Matiasta vuoroviikoin. Toisinaan Matias käy lyhyillä hoitojaksoilla sairaalassa, mutta muuten vanhemmista tuntuu tärkeältä ja oikealta hoitaa lapsensa itse.

”Meillä on kuitenkin paras tuntemus ja parhaat tiedot.”

Joskus väsyttää. Aika usein väsyttää.

Musiikki lohduttaa ja rauhoittaa. Jenni Vartiainen, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Juha Tapio.

”Kun Matias on huonossa kunnossa ja esimerkiksi oikein limainen, tuntuu, etten pääse metriä kauemmaksi pojasta, kun hän jo tarvitsee huomiotani. Välillä huomaan, että saatan tiuskaista Matiakselle, että yritäs nyt hetken olla rauhallisesti.”

Silloin musiikki lohduttaa ja rauhoittaa, Mika sanoo. Jenni Vartiainen, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Juha Tapio.

”Matiaksen myötä olen löytänyt koskettavia ja toisaalta kivuliaita sanoituksia.”

Juha Tapion Ohikiitävää-kappaleen lopussa lauletaan: kaikki aikanaan, kun turha riisutaan, saitko rakastaa?

Sen kuullessaan Mikaa usein itkettää. Hän ajattelee, että rakastaminen vaatii uskallusta. 

Aika usein Mika sanoo Matiakselle: "Joskus me vielä leikimme kaikki ne leikit, joita nyt et pysty leikkimään."
Aika usein Mika sanoo Matiakselle: "Joskus me vielä leikimme kaikki ne leikit, joita nyt et pysty leikkimään."

Olisipa jäljellä paljon päiviä ja kuukausia

Olisipa Matiaksella jäljellä vielä paljon päiviä ja kuukausia, vuosiakin. Niin Mika toivoo.

Se toive on erilainen kuin terveiden lasten vanhemmilla.

”Minulla on kuolemansairas poika, enkä pelkää sanoa sitä ääneen.”

”En mieti kuolemaa joka päivä, mutta ajatukset ovat koko ajan ihon alla. Välillä käy niin, että kun Matias menee äidilleen ja jään yksin, tunteet saavat vallan. Silloin saatan hetken vain itkeä voimattomana.”

Olen rakastanut Matiasta ensimmäisestä päivästä lähtien, en ole luovuttanut, enkä aio ikinä luovuttaa.

Mikalla on muutama toive.

Hän haluaisi pitää Matiasta sylissä viimeisillä hetkillä.

Hän ei halua, että Matias kärsii tai että hänet kytketään hengityskoneeseen.

Hän haluaisi saattaa Matiaksen hautaan itse.

”Kun olen kantanut häntä tähänkin asti, haluaisin kantaa loppuun asti.”

Mika ei ole koskaan toivonut, ettei Matias olisi syntynyt.

”Olen rakastanut Matiasta ensimmäisestä päivästä lähtien, en ole luovuttanut, enkä aio ikinä luovuttaa.”

Meidän Matias -blogi löytyy täältä.

Kun Marko Kilpi pukee ylleen virkapuvun, hänelle tulee varma ja rauhallinen olo. "Poliisin virkapuku on taikaviitta. Se päällä tuntuu, ettei voi tapahtua mitään pahaa."
Kun Marko Kilpi pukee ylleen virkapuvun, hänelle tulee varma ja rauhallinen olo. "Poliisin virkapuku on taikaviitta. Se päällä tuntuu, ettei voi tapahtua mitään pahaa."

Marko Kilpi luuli tietävänsä kuolemasta kaiken. Sitten kuoli äiti. ”Tajusin, etten tiennytkään kuolemasta yhtään mitään.”

Jo vuosia Marko Kilpi oli pitänyt itseään kuoleman ammattilaisena.

Poliisin työssään hän oli tottunut välittämään omaisille kuolinviestejä, pyörimään ruumishuoneella ja käsittelemään vainajia.

Toisessa ammatissaan, dekkarikirjailijana, hän pohti kuolemaa, tappamista ja murhaajan mielensyövereitä.

”Kuvittelin, että jos jotain tässä elämässä hallitsen, niin kuoleman.”

"Tajusin, etten tiennytkään kuolemasta yhtään mitään."

Sitten, viime joulukuussa, Markon äiti kuoli.

”Tajusin, etten tiennytkään kuolemasta yhtään mitään. Tunsin itseni pohjattoman avuttomaksi. Ammatistani ei ollut mitään hyötyä”, Marko sanoo.

”Pikkupoika sisälläni huusi äidille: miten sinä pystyt minulle näin tekemään? Sinä, jonka piti suojella minua? Hädän hetkellä ensimmäisenä mielessä on äiti. Aikuisellakin. Kun ollaan sodassa tai poliisin hommissa ja henki on vaarassa, on ihan tavallista, että isotkin miehet huutavat äitiä.”

"Minulla on jatkuva hallinnan tarve."

Avuttomuus on tunne, jota Markon on pitänyt harjoitella hyväksymään.

”Olen tyypillinen poliisi, sillä minulla on jatkuva hallinnan tarve. Siksi on ollut vaikea kestää sekin, etten pystynyt aikoinaan suojelemaan omaa lastani koulukiusaamiselta. Vaikka tein kaikkeni, kiusaaminen kesti vuosia.”

Lue uudesta Kodin Kuvalehdestä 6/2018, mitä Marko Kilpi kertoo kuoleman hyväksymisestä, poliisin kuudennesta vaistosta ja avuttomuuden tunteesta, joka valtaa, kun ei pystykään suojelemaan omaa lastaan.