
Suosikkibloggaaja Sari Helin jätti tv-uran ja rakensi Huono Äiti -blogistaan elämäntyön. "Vanhempieni haudalla tajusin, että elämä on lyhyt ja haluan tehdä juuri sitä, mikä minulle on tärkeää."
"Tulit katsomaan bloggaajan arkea, vai? Tämä ei ole bloggaajan arkea… tämä on jotain ihme touhua”, puuskahtaa Sari Helin, 47, räntäisenä perjantai-aamuna.
Seuraa selostus siitä, mitä kaikkea Helin eli Huono Äiti on tänään säätänyt:
Hän etsi autoaan puoli tuntia, koska mies jätti sen edellisenä iltana väärään paikkaan.
Lapset raivosivat, että ihan kohta myöhästytään koulusta.
Helin lähetti miehelleen tekstiviestin, jossa vaati avioeroa.
Lopulta hän pääsi työpaikalleen, Huonon Äidin päämajaan Helsingin Kruununhakaan ja aloitti työt: viestitteli kustantajansa kanssa tulevista kirjoistaan, suunnitteli seuraavaa viikkoa, mietti yhteistyökumppaneita ja kirjoitti päivän ensimmäisen blogipostauksen.
Sitten hän rauhoittui, leppyi ja lähetti miehelleen tekstarin, jossa nöyrähkösti perui vaatimuksen erosta.
Nukahti illalla meikit naamassa
Helin perusti Huono Äiti -bloginsa viisi vuotta sitten. Kaikki alkoi Facebook-päivityksestä, jonka hän lausuu nyt juhlallisesti ääneen:
"Nukahti illalla meikit naamassa ja kännykkä pään päällä, heräsi samasta asennosta klo 5 ja aloitti heti Huonona Äitinä."
Päivitys sai yhdeksän tykkäystä. Kun huono äiti -asiaa alkoi tulla paljon ja entistä pitemmin, Helin huomasi, ettei Facebook enää riittänyt hänelle. Hän perusti blogin ja alkoi siellä kirjoittaa epätäydellisestä vanhemmuudesta ja elämästä.
Nyt Huonon Äidin Facebook-sivuilla on 47 000 tykkääjää ja blogissa noin 40 000 eri kävijää viikossa. Facebookissa Helin tavoittaa joka viikko suunnilleen 250 000 naista.
Helin kertoo mielellään ja useasti työskentelevänsä vähintään 10–11 tuntia päivässä.
Blogista on laajentunut nettisivusto ja yritys, joka tuottaa perustajalleen toimeentulon. Osakeyhtiön hallitukseen kuuluu Helinin perheen lisäksi talousalan ammattilaisia.
"Skarppeja bisnesihmisiä", Helin tähdentää.
Hänen elämänsä olisi vallan toisenlaista, jos hän viisi vuotta sitten olisi sanonut kyllä amerikkalaisen Fox-tv-kanavan työtarjoukselle ja alkanut vetää sen nettiä Suomessa.
Helin sanoi tarjoukselle kiitos ei, koska hänellä oli tunne.
Helinistä tuntui, että oli pakko alkaa kokopäiväiseksi Huonoksi Äidiksi. (Tai kokopäiväinen on vähättelyä, sillä Helin kertoo mielellään ja useasti työskentelevänsä vähintään 10–11 tuntia päivässä, ensin kello 8–16, sitten kello 20–23.)
Kun Ylellä pitkään työskennellyt toimittaja ja uratietoinen, korkeasti koulutettu ihminen alkoi yhtäkkiä bloggaajaksi, kuvio herätti ihmetystä.
Selitys on olemassa.
Elämä on lyhyt, käytä se hyvin
Sari Helin menetti molemmat vanhempansa parin vuoden aikana. Isän kuolemasta on nyt seitsemän vuotta, äidin viisi.
"Kun on saattohoitanut äitiään, elämää ei enää koskaan katsele entisellä tavalla", Helin sanoo.
"Omien vanhempieni sukuhaudalla tajusin, että elämä on lyhyt ja haluan tehdä juuri sitä, mikä minulle on tärkeää."
Vanhemmat olivat sairastuessaan kuusikymppisiä. Kumpikaan ei ollut vielä edes eläkkeellä.
"Jos minulla on saman verran elinaikaa, niin sitähän on enää viitisentoista vuotta. Siksi Huono Äiti tekee töitä hullun lailla eikä pelkää enää mitään."
Ja siksi Helin elää omannäköistään elämää, tekee työkseen sitä, mistä eniten nauttii ja pitää kiinni periaatteistaan. Yksi niistä on, ettei hänen blogissaan ole mainoksia tai "bannerihelvettiä", kuten hän asian ilmaisee.
Mainosten sijaan blogissa on kauppa eli Hyvä Kauppa ja mielipidepalsta Melkein huono ja keittiöaiheinen osio Huono Kokki.
Liikevaihto tulee firmojen kanssa yhteystyössä tehdyistä sisällöistä ja siitä, että Helin auttaa haamukirjoittajana yrityksiä viestimään tehokkaasti sosiaalisessa mediassa.
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/_san4850.jpg?itok=BrZXY0h_)
Miljoonia ihania hakemuksia
Blogia Sari Helin kirjoittaa aina itse, mutta muuta kirjoitustyötä hänen nettisivuilleen tekee pari tuntityöläistä. Parhaillaan Helin hakee lisää henkilökuntaa: hänen halutaan töihin -ilmoituksensa leviää tietysti somessa, haetaanhan siinä sosiaalisen median taitureita.
"Olen saanut miljoonia ihania hakemuksia taitavilta tekijöiltä", Helin sanoo vähän liioittelevaan tyyliinsä.
Ja jatkaa liioittelua. Ehkä:
"Huono Äiti ei ole suuryritys, mutta voi joskus olla."
Ainakin yritys on jo kansainvälistymässä. Osoitteessa Dåligmamma.se näyttää jo lukevan: kommer snart.
Kiellettyä: itsekehu ja länkytys
Suomalaiset näyttävät haluavan lukea parisuhteesta, lapsista, ruuanlaitosta ja elämän jatkuvasta kaaoksesta, sillä Huonosta Äidistä on tullut Suomen luetuin perheblogi. Siellä käydään vilkkaita keskusteluja, mutta nettiraivo tuntuu puuttuvan.
"Valvon itse keskusteluja, ja minulla on nollatoleranssi itsekehun ja muiden haukkumisen suhteen. Länkyttäjän kohtaloksi koituu se, että painan estä tämä käyttäjä -nappia. Yhden varoituksen jälkeen."
Jos omakehu ja haukkuminen ovat kiellettyjä, mikä on sallittua?
Huumori, jalostettu itseironia, tabuille nauraminen, vertaistuki ja toisten äitien armahtaminen, Helin vastaa.
Huonon äidin huumori vetoaa kaikkiin, jotka tuntevat joskus tai usein olevansa huonoja vanhempia.
"Huonon Äidin paras ase on huumori ja kun se ei auta, huutaminen", lukee blogin mainoksessa.
Pikamatkoja, kiitos
Helin kirjoitustyyli on omintakeinen, hyvin tunnistettavissa.
"Olen aina ollut ihmisenä ja kirjoittajana räjähtävä pikamatkojen juoksija, en mikään sitkeä maratoonari. Siksi blogityyppinen kirjoittaminen, eli lyhyet arjen älähdykset, sopii minulle täydellisesti."
Huono Äiti on tyypillinen lifestyle-blogi siinä mielessä, että se on hyväntuulinen. Helin saattaa joskus kirjoittaa vakavastakin aiheesta, vaikkapa lasten huostaanottojen lisääntymisestä, mutta ei ryve maailmantuskassa.
Kuvia itsestään, kodistaan tai tekemisistään Helin ei esittele. Silloin harvoin kun blogissa on kuvia, ne ovat ammattipiirtäjän kynästä. Omakuvat, selfie-kulttuurin ja töröhuuliotokset Helin jättää kaksi-kolmikymppisille verkkokirjoittajille.
"En siitä oman naaman esittelystä ole niin kiinnostunut."
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/_san4915.jpg?itok=3ehpHmsg)
Tehdä hauskaa, tehdä hyvää
Pitää ajatella isosti, sen Helin oppi Amerikan-vuosinaan.
Perhe asui 2000-luvun alussa Washingtonissa, jossa Helinin puoliso Petri Sarvamaa toimi Yleisradion kirjeenvaihtajana. Esikoinen Sisu syntyi Yhdysvalloissa. Jenkeistä on myös peräisin Helinin ihanne kellon ympäri riemukkaasti raatavasta yrittäjästä ja working mom -huumori, joka jalostui Huono Äiti -huumoriksi, ja työteliään, kellon ympäri riemulla raatavan yrittäjän ihanne.
Huono Äiti on paitsi työteliäs myös maailmanparantajatyyppi. Halun tehdä hyväntekeväisyyttä Helin on omaksunut sekä Jenkeistä että vanhemmiltaan. Huono Äiti -yritys on tukenut vammaisten lasten harrastuksia, ja kehitteillä on työharjoitteluohjelma syrjäytymässä oleville pojille.
"Minulle opetettiin kotona, että heikompia pitää auttaa."
Helinistä unelmien työelämään kuuluu, että tehdään pitkää päivää, mutta läppärin avaaminen ei ole koskaan inhottavaa. Sellaisen työelämän hän sai bloginsa avulla.
Tehdä hauskaa, tehdä hyvää, olla Huono Äiti. Niin hän päätti elää, kun katsoi äitinsä saattohoitajana kuolemaa silmiin.
Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 1/2016.
Sari Helinin suosikit verkossa
Kun haluan kauas arjesta, luen amerikkalaisen julkkisstylistin Rachel Zoen tai tosi-tv-tähti Kim Kardashianin saitteja.
Daily Beast on amerikkalainen politiikkaan ja pop-kulttuuriin keskittyvä uutissivusto, jossa on myös blogeja.
Mä en vaan usko tätä ihmistä.
Onko hän se joka tykkää että lapset kyllä voi pyydellä Joulupuu keräyksessä itselleen järkyttävän kalliita lahjoja? No, pyytää saa, mutta olisiko oikea vastaus ollut realistisempi: älä pyydä tuntemattomilta liikaa, voit jäädä ilman. On nimittäin tosi ärsyttävää jos varattoman perheen lapsi loukkaa mahdollista antajaehdokasta siten. Omillekaan lapsille ei anneta kalliita lahjoja. Keräys alkaa tuntua jo ikävältä ettei niitä lappuja enää katsokaan. Blokkaa sinä vaan ja tienaa, itse teen töitä ja elätän sillä Intian lapsiakin. Osaavat olla kiitollisia jokapäiväisestä ruoasta.