Kirsi Tikkanen, 39, on vaasalainen tiedottaja. Perheeseen kuuluvat puoliso ja 5- ja 7-vuotiaat lapset. Katja Kumpulainen, 39, on projektityöntekijä ja asuu Nokialla. Perheeseen kuuluvat puoliso ja 7- ja 9-vuotiaat lapset.
Kirsi Tikkanen, 39, on vaasalainen tiedottaja. Perheeseen kuuluvat puoliso ja 5- ja 7-vuotiaat lapset. Katja Kumpulainen, 39, on projektityöntekijä ja asuu Nokialla. Perheeseen kuuluvat puoliso ja 7- ja 9-vuotiaat lapset.

Kirsi ja Katja kokevat, että kaksosena oleminen tuo elämään turvaa. Minkään asian kanssa ei tarvitse olla yksin, koska toinen ymmärtää aina.

Ostin uudet verhot, mitä tykkäät? Sain valmiiksi sen työprojektin, huh. Esikoinen lähti diskoon, nyyh, nytkö se jo alkaa!

Kirsi ja Katja viestittelevät ja soittelevat toisilleen monta kertaa päivässä. Kun tapahtuu jotain, suurta tai pientä, asia tekee mieli jakaa sen kanssa, joka parhaiten ymmärtää.

Puoliso tai tuttava saattaa tokaista ennen työhön liittyvää esiintymistä, että kyllä se siitä, älä ota liian vakavasti. Sisko sen sijaan tuntee sisällään saman jännityksen, eikä koskaan käske reipastumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joku, joka ei patista

Lapsena ja nuorena Katjaa ja Kirsiä jännitti vähän kaikki. Unikonsiemenet päiväkodin sämpylöissä, samalla koulukyydillä kulkevat suuret seitsemäsluokkalaiset ilman talvipipoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onhan teitä kaksi, rohkaisivat vanhemmat. Menette ja teette.

”Mutta jos on kaksi pelkääjää, eihän pelko pienene”, Katja sanoo.

Tarvitaan joku, joka ei patista, vaan elää mukana. Ymmärtää sanoitta, mikä jännittää ja mietityttää. Silloin lopulta uskaltaakin.

Siskonmies tottui siihen, että pakettiin kuuluu kaksi.

Alle kouluikäisenä Kirsi kömpi usein Katjan sänkyyn nukkumaan. Opiskeluaikoina hän jäi usein mieluummin siskon luo yökylään kuin lähti omaan kotiin.

”Siskon mies totesi häissä joutuneensa tottumaan siihen, että pakettiin kuuluu kaksi”, Kirsi sanoo ja nauraa.

”Meillä ei ole koskaan ollut tarvetta eriytyä. Vain se ärsyttää, jos muut kuvittelevat, että olemme yksi ja sama ihminen”, Katja jatkaa.

Joku, jolle voi sanoa suoraan

Siskon kanssa uskaltaa myös riidellä. Saapahan sanottua kaiken suoraan, harvalle aikuisena kehtaa.

Viime jouluna Katja tuli kylään Kirsin luo ja halusi heti jumppaan, elokuviin ja teatteriin. Kirsin mielestä sellaiset menot pitää suunnitella huolellisesti. Katja lähti ovet paukkuen.

”Sitten toinen laittaa viestin, että no anteeks, ja elämä jatkuu. Näin läheistä ihmissuhdetta ei kannata turhista hajottaa.”

Kaksosena oleminen on Kirsistä ja Katjasta ennen kaikkea turvallista. Sellaista, ettei minkään asian kanssa tarvitse koskaan elämässä olla aivan yksin.

Katjan vatsaan koski, kun Kirsin esikoinen syntyi.

Joskus se on myös vähän mystistä.

”Olemme aika rationaalisia ihmisiä. Siksi tuntuu oudolta, jos toinen soittaa Marimekon pukukopista kysyäkseen mielipidettä uudesta mekosta ja toinen on kilometrien päässä Marimekon pukukopissa pähkäilemässä saman vaatteen kanssa.”

Eräänä yönä Katja sai pahoja vatsakipuja ja pohti, olisiko aihetta lähteä lääkäriin. Kivut loppuivat kello 3.55.

Sillä hetkellä Kirsin esikoinen syntyi maailmaan.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 3/2016.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla