Kuvat
Anna Huovinen
Liisa Vainio, 63, on kolmannen polven kalastaja ja asuu Taivassalossa. Työ koostuu suomukalan kalastuksesta verkoilla, kirjolohen kylmäsavustuksesta ja omien kalajalosteiden kuten maustettujen silakoiden, kalapihvien ja munkkitaikinaan leivottujen ahvenpötkösten valmistuksesta ja myynnistä.
Liisa Vainio, 63, on kolmannen polven kalastaja ja asuu Taivassalossa. Työ koostuu suomukalan kalastuksesta verkoilla, kirjolohen kylmäsavustuksesta ja omien kalajalosteiden kuten maustettujen silakoiden, kalapihvien ja munkkitaikinaan leivottujen ahvenpötkösten valmistuksesta ja myynnistä.

Kalastaja Liisa Vainio nostaa yksin kaloja 50 verkosta ja haluaisi kalastaa, kunnes kuolee.

Kalastaja Liisa Vainio, 63, tekee töitä joka päivä. Hän laskee yksin mereen 50 verkkoa samalla kertaa eikä kadu ammatinvalintaansa koskaan, vaikka työ on raskasta ja sillä on vaikea elää.

Kodin Kuvalehden Tässä työssä -nettisarjassa Liisa vastaa muutamaan kysymykseen, joita häneltä usein kysytään. Paljon lisää Liisan kalastajan työstä ja hienosta, ihmeellisestä elämäntarinasta voit lukea Kodin Kuvalehdestä 23/2020. Löydät jutun myös digilehdestä.

Liisa, mitä muut työstäsi eniten kysyvät?

”Eniten minulta kysytään 'Etkö pelkää?' ja 'Käytätkö pelastusliivejä?' En pelkää ja käytän pelastusliivejä melkein aina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Eniten minulta kysytään 'Etkö pelkää?'. En pelkää.”

Teen töitä joka päivä, jos se suinkin on mahdollista. Joskus sää on niin huono, että merelle ei pääse. Merta täytyy kunnioittaa. Kun sitten päätän lähteä, en pelkää, koska luotan kokemukseeni. Toisaalta yksikään kalastaja ei olisi hukkunut, jos se olisi vain kokemuksesta kiinni.”

Mihin harhaluuloihin työstäsi törmäät?

”Ihmisiä hämmentää, että teen kalastajan työtä yksin naisena. 'Kuinka sinä pärjäät?' minulle ihmetellään ja kysytään, kuinka paljon minulla on verkkoja. Kun kerron, että verkkoja on 50 ja että lasken ja nostan ne yksin, taas päivitellään.

Sukupuolesta on se etu, että minulla on paljon kanta-asiakkaita markkinoilla. Ihmiset haluavat ostaa naiskalastajalta.”

Mitä lauseita toistat työssäsi usein?

”En tykkää toistaa jotain tiettyä lausetta, kuten jotkut tekevät. En sano toriasiakkaalle, että hyvää päivän jatkoa enkä varsinkaan, että hyvää kalapäivää. Voin sanoa, että kiitos, kiva kun kävit. Se riittää.”

”Talvikalastus oli aikanaan hienointa, mutta enää sitä ei voi harjoittaa, kun ei ole jäätä.”

Mitkä ovat työsi helmihetkiä?

”Parhaita hetkiä ovat tyvenet, kirkkaat syysaamut, kun linnut laulavat ja on ollut pieni yöpakkanen, ja kun vielä verkoista nousee hyvä saalis. Talvikalastus oli aikanaan hienointa, mutta enää sitä ei voi harjoittaa, kun ei ole jäätä.”

”Joskus olisi mukava, että olisi merellä joku kaverina. Miehet eivät oikein kestä tätä jatkuvaa työntekoa.”
”Joskus olisi mukava, että olisi merellä joku kaverina. Miehet eivät oikein kestä tätä jatkuvaa työntekoa.”

Millaisina hetkinä ajattelet, että olisi työnsä voinut paremminkin valita?

”En luopuisi mistään osasta työtäni. Kalastaa aion niin kauan kuin jaksan ja terveys antaa periksi, tai kunnes kuolen. Ajattelin, että eläkkeellä voisin luopua markkinahommista, mutta eläkkeeni tulee olemaan niin pieni, että tarvitsen nekin eurot.

”Päätin jatkaa äidin ammattia, enkä ole katunut.”

Tämä on katoava ammatti. Suomukalan kalastuksella ei elä, ja nuoret ymmärtävät sen. Välillä olen illalla aivan poikki. Koskaan en silti ole haikaillut muihin töihin. Päätin jatkaa äidin ammattia, enkä ole katunut.”

Mitä muuttaisit työssäsi, jos voisit?

”Hylkeitä voisi olla vähemmän ja meren rehevöityminen pitäisi saada kuriin. Muistan, miten lapsena kaikki rannat olivat uimarantoja, nyt ne ovat lietteessä ja kasvavat kaislaa.

Eniten ikävöin kunnon talvia, jolloin pääsi moottorikelkalla avannolle. Kaipaan sitä tunnetta, kun vedän avannosta jäälle verkon, joka täynnä hopeakylkisiä kimmeltäviä siikoja.”

Mitä Liisa ei kehtaa ostaa kaupasta, vaikka haluaisi? Mihin hetkeen hän on koukussa? Millaisia ovat Liisan kalansaaliit ja kuinka paljon (tai kuinka vähän) kalastaja kilohintana saa? Millaisia kokemuksia Liisalla on ollut, kun hän on yrittänyt saada kumppania rinnalleen?

Lue hieno juttu kalastaja Liisa Vainiosta Kodin Kuvalehdestä 23/2020. Tilaajana voit lukea sen myös digilehdestä täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla