Karin Toivola välittää ruokaa suurperheille ja työttömille:

Jos luulit, ettei yksi ihminen voi muuttaa maailmaa, olit väärässä.

Tyypillisenä iltana varttia vaille yhdeksän vaasalainen Karin Toivola, 43, ajaa ruokakaupan pihaan. Takaovelle.

Hän kerää autoonsa ruuan, joka muuten lentäisi roskiin: oransseilla lapuilla merkityt leipäpussit, jogurttipurkit ja ­einespaketit. Sitten hän lähtee ajelulle.

Ruokaa riittää viiteen talouteen, ­hyvinä päivinä useampaankin. Suurperheille, työttömille, yksinhuoltajille, opiskelijoille ja vanhuksille. Ihmisille, jotka ovat pyytäneet apua Vaasan lähimmäisyhdistykseltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Auttamiseen ei mene kuin puoli tuntia illassa."

Karin tai joku hänen ystävistään kiertää jonkin kaupunginosan joka ilta. Yleensä he vain ojentavat kassin ja vaihtavat kuulumiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Auttamiseen ei mene kuin puoli tuntia illassa. Suurempi kysymys on halu tehdä sitä”, Karin sanoo.

”Tämä on tietysti hirveän pientä, mutta kohtaamisista saa valtavasti voimaa. Tämä tekee minut onnelliseksi.”

Karin liikkuu hitaasti ja oli ennen joulua pyörätuolissakin. Hänellä on neurologinen sairaus ja enteitä MS-taudista. Karin on ollut kaksi ja puoli vuotta sairaseläkkeellä. Juuri siksi hän haluaakin tehdä hyvää.

”Olen ollut myyntitehtävissä ja päättänyt isoista asioista. Sitten yhtenä päivänä kynä ei enää pysynyt kädessä. Mietin, mitä minusta enää tulee. Olenko ­aivan hyödytön?”

Ruokapyyntö Facebookissa

Karin on aina halunnut auttaa. Lap­sena matkoillakin hänellä oli kova huoli siitä, että kaikille muistettiin hankkia ­tuliaiset. Ja synttäreilleen hän olisi halunnut kutsua kaikki, vaikka se ei 1970-luvulla ollut tapana.

"Toivon, että toiminnallamme olisi sellainen Anna hyvän kiertää -vaikutus."

Nyt Karin on Vaasassa kylän äiti, jolla on ovet aina auki ja välipalaa lasten ­kavereille. Lastensa kautta Karin on ­tutustunut perheisiin, joissa rahat ovat tiukassa. Niinpä itsenäisyyspäivän tienoilla vuonna 2012 hän kirjoitti Facebookiin, että hänelle voisi tuoda ruokaa, hän jakaisi sen apua tarvitseville.

”Pian eteinen alkoi täyttyä. Kaveri kertoi kuulleensa, että joltain työpaikalta viisikymmentä ihmistä aikoi tuoda minulle ruokaa.”

Karin otti seinästä tukea ja soitti seura­kuntakeskukseen. Keräyspiste siirrettiin seurakuntasaliin.

”Siinä me ihmettelimme, mistä niitä ihmisiä oikein pölähti. Yhdellä oli antaa kaksi tuntia aikaa, toisella ­oli auto. Yritykset toivat muodista menneitä ­leluja ja pelejä.”

Keräyksen nimeksi tuli Joulu­pussi. Se on nyt järjestetty kahtena jouluna, ja pääsiäisinä Pääsiäispussi. Ruokaa ja osallistujia on tullut joka kerta enemmän.

Autetut auttavat

Jokailtainen ruokajakelu taas alkoi tammikuussa, kun Karin sai sovittua lähikaupan kanssa ruokatavaroiden noutamisesta.

Joskus ihmiset, jotka ovat saaneet joulukassin, tulevat avuksi pääsiäis­kassien jakelussa.

”Toimintamme ei ole maailman tehokkainta, mutta tunnelma on erityinen: itketään ja nauretaan ja ihmetellään tavaran määrää”, Karin ­sanoo.

Hän uskoo, että auttajien on helppo osallistua, koska apu ei mene kasvottomalle järjestölle.

”Ajattelen elokuvaa Anna hyvän kiertää. Siinä pieni poika päättää tehdä hyvän teon kolmelle ihmiselle, ja heistä jokainen tekee taas kolmelle. Toivon, että meidän toiminnallamme olisi vähän samanlainen vaikutus.”

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 10/2014. 

KarinVaasa

Kiitos ❤ . Palasin tähän artikkeliin sattumalta, ja luin kommenttisi. Lämmin kiitos, tuntuu vieläkin hyvältä, että työtä arvostetaan.

roys

oikeen kylmät väreet tuli iholle pieni kyynel poskelle et onko vielä näin hyviä auttavia ihmisiä ottakaa mallia muut

Sisältö jatkuu mainoksen alla