Marjaana Toiviainen otti asunnottomat Cristina Cantaragion ja Vasile  Stoikan 35 neliön yksiöönsä. Talven aikana heille kehittyi yhteinen kieli, joka oli sekoitus romaanisia kieliä, latinaa, suomea ja englantia.
Marjaana Toiviainen otti asunnottomat Cristina Cantaragion ja Vasile Stoikan 35 neliön yksiöönsä. Talven aikana heille kehittyi yhteinen kieli, joka oli sekoitus romaanisia kieliä, latinaa, suomea ja englantia.

Jos luulit, ettei yksi ihminen voi muuttaa maailmaa, olit väärässä. Tässä juttusarjassa neljä tavallista ihmistä näyttää, miten se tapahtuu. 

Yhtenä aamuna huhtikuun vaihteessa Marjaana Toiviainen, 29, ja hänen kaksi kämppistään heräsivät varhain. He keräsivät vähät vaatteet, lastenvaunut, tuliaiskeksit ja kahvipaketin. Onko teillä nyt kaikki? Onko puhelinnumero tallessa?

Kyyneleet silmissä Marjaana saatteli Cristina Cantaragion ja Vasile Stoikan autoon, joka ajaisi Helsingistä Roma­niaan. Cristina ja Vasile olivat asuneet Marjaanan yksiössä kaksi ja puoli kuukautta. Sitä ennen heidän asuntonsa Helsingissä oli katu: rautatieaseman ­syvennykset, julkiset vessat, joskus autot.

Kaikki alkoi tammikuun pakkasilla, kun Marjaana luki lehdestä, etteivät Helsingin asunnottomat mahdu yösuojiin. Hän katsoi ikkunasta ulos ja ajatteli, ­miten älytöntä se oli. Ulkona jotkut ­käpertyivät betoniseinää vasten, mutta hänellä oli lämmin koti vain itselleen.

Marjaana alkoi soitella järjestöihin ja etsiä paikkaa, johon voisi levittää patjat lattialle. Hän on sitä tyyppiä, jolle tulee päivässä kymmenen ideaa. Niistä yksi saattaa olla hyvä. Vähitellen kävi ilmi, että tällä kertaa idea oli tyhmä.

”Avaamalla uuden majapaikan olisimme sotkeneet koko järjestelmän”, Marjaana sanoo.

”Sitä paitsi olisimme tarvinneet järjestyksenvalvojia ja paloturvallisuussuunnitelman. Ja mitä, jos kaikki eivät mahtuisi sisälle?”

"Ehkä on helpompi ottaa vieras kotiin, jos on vähemmän pöllittävää."

Marjaana meni kahville paperitto­mien päiväkeskukseen Hirundoon. Samana iltana hän käveli kotiin Cristinan ja Vasilen kanssa.

Samalla hän soitti Kallion kirkkoherralle Teemu Laajasalolle kertoakseen, että idea kaatui, mutta yksi asunnoton pariskunta saisi nukkua hänen luonaan.

”Ei hitto, noinhan sen voi tehdä”, Laajasalo tajusi heti.

Ja niin helmikuussa vietettiin Toisenlainen hiihtoloma -viikkoa. 30 asunnotonta sai majapaikan jonkun kaupunkilaisen luota. Kodittomat olivat enimmäkseen kantasuomalaisia: pitkä­aikaisasunnottomia, avioerossa kotinsa menettäneitä tai opiskelijoita vailla luotto­tietoja. Majoittajia oli 18. He olivat kaikki itsekin vähävaraisia ja asuivat pienissä asunnoissa.

”Ehkä on helpompi ottaa vieras kotiin, jos on vähemmän pöllittävää. Tai sitten köyhyyden autuus on myötätunto: ­tajuaa, että tuo voisin olla minä itse.”

Hiihtolomaviikolla Kallion seurakunnan tiloihin sai tuoda ruokaa ja tavaraa jaettavaksi. Siellä ommeltiin vaatteita ja leikattiin hiuksia.

Marjaana sai viitisensataa sähköpostia ihmisiltä, jotka halusivat kommentoida tai osallistua.

”Tavaraa tuli hirveästi. Joku toi yhden pakasterasian, koska halusi auttaa”, Marjaana sanoo.

 

Marjaanasta tuli Vasilen ja Cristinan tyttären kummi, ja hän suunnittelee matkaa Romaniaan. ”Kadulla asuvat romanit pelkäävät vieraita ihmisiä, ­joten luottamuksen saaminen vei aikaa.”

 

”Auttamisen halu pitäisi kanavoida. En haaveile yhteiskunnasta, joka perustuisi hyväntahtoisuuteen. Valtion pitää  olla järjestelmänä niin hyvä, että vapaaehtoistyötä ei tarvita.”

Jotta siihen päästään, ihmisten tulee nähdä toisensa ja alkaa vaikuttaa. Marjaanasta tärkeintä on kohtaaminen.

”Ehkä jokin ihmisessä muuttuu, kun hän tuntee jonkun kadulla asuvan, jonkun jolla on lapsuusmuistoja ja lempi­musaa. Ehkä ihminen liittyy järjestöön, allekirjoittaa vetoomuksen tai miettii, ketä äänestää eurovaaleissa. Romanithan ovat kaduilla, koska Itä-Euroopan ihmisoikeustilanne on huono.”

Marjaana huomasi itsessäänkin pelon ja epäilyksen. Kun hän oli tuonut Cristinan ja Vasilen kotiinsa, hän soitti kaverilleen ja mietti, miten tässä käy.

”Vaikuttaako pariskunta vaaralli­selta?” kaveri kysyi.

”Ei”, sanoi Marjaana.

”Haittaako, jos arvoesineet ovat ­kadonneet aamulla?”

”No, ei oikeastaan.”

Puhelun aikana Cristina ja Vasile olivat alkaneet tiskata.

Koska Cristina ja Vasile eivät puhuneet suomea tai englantia eikä Mar­jaana mitään romaanista kieltä, kolmikko kuunteli musiikkia ja näytti toisilleen perhekuvia.

Cristinalla ja Vasilella on Roma­niassa 1- ja 3-vuotiaat lapset, joille he ­keräsivät rahaa kerjäämällä ja myymällä Iso ­Numero -lehteä. Lisäksi Vasile esitti kadulla kultaista pat­sasta.

Vähitellen kolmikon välille ­kehittyi luottamus ja sekamelskakieli.

”Tuntui ihanalta, kun Cristina ensimmäisen kerran hyräili keittiössä. Silloin ajattelin, että hän tunsi olevansa kotona”, Marjaana kertoo.

Nyt Cristina ja Vasile asuvat jälleen Romaniassa yhden huoneen sähköttömässä asunnossa.

”Jotkut seurakunnat kyselivät, voi­siko majoitusideamme kopioida. Ehdottomasti ei”, Marjaana sanoo.

”Jos kotimajoituksesta tulee formaatti, ihmiset alkavat käyttää sitä hyväksi. Tällä kertaa idea toimi, koska hyvyys ehti ennen pahuutta.”

Sen sijaan Marjaana toivoo, että kaikki pitäisivät korvat auki ja miettisivät, ­mitä omassa ympäristössä tarvitaan.

”Jos vaikka musiikkiopisto lakkautetaan, soittotaitoiset voisivat jatkaa opettamista.”

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 10/2014. 

Merja ajattelee, että päihderiippuvaiselle vanhemmalle puhuminen on turhaa, mutta lapsen hyväksi voi tehdä paljon. Merja itse päätti jo alakoulussa, ettei hänestä koskaan tule samanlaista kuin äiti ja isä.

Merjan, 33, ensimmäinen joulumuisto on tällainen:

Mummolassa on paljon väkeä, joulupukki on jättänyt lahjasäkin eteiseen. Yhdestä paketista löytyy sähkökitara, toisesta vaaleanpunaiset leikkipuhelimet.

Enot ja tädit ja muut sukulaiset ovat paikalla, mutta äiti ja isä ovat kotona.

Kun Merja joulun jälkeen viedään kotiin, vanhemmat ovat humalassa.

”Halusin kovasti esitellä uusia lahjojani. Isä innostui puhelimesta ja soitteli häirikköpuheluja olohuoneesta minulle. Hain puhelimen pois.”

Joinakin jouluina vanhemmatkin olivat mummolassa. Isä antoi enoille lahjaksi viinapullot, jotka lunasti takaisin, kun omat juomat loppuivat.

Perhe, joka oli erilainen kuin muut

”Jo lapsena ymmärsin, että perheemme on erilainen kuin monen muun. Isä oli alkoholisti ja äiti alkoholin suurkuluttaja”, Merja sanoo.

Tajusin kyllä, ettei äidillä ollut rahaa.

Sosiaalityöntekijät kirjoittivat raportteihin:

Perheen oloihin on pyritty vaikuttamaan sosiaalitoimen keinoin.

Erityisesti lapsen asema on huolenaiheena.

Lastensuojelullisin perustein lapsi on ollut päiväkodissa, mutta nyt sosiaaliviranomaisen yhteys lapseen on katkennut pitkän kuljetusmatkan vuoksi.

Mikään ei muuttunut, tuli häätö ja koulukiusaamista, rahaa oli vähän.

”Kerran sain äidiltä joululahjan. Se oli Lasten Kirjakerhon tilaajalahjaksi saatu reppu. Muistan olleeni kummastunut omituisesta lahjasta. Mutta tajusin kyllä, ettei äidillä ollut rahaa.”

Hoin itselleni: ei tämä ikuisuutta kestä

Koskaan ei voinut olla varma, mitä kotona tapahtuu, milloin vanhemmat alkavat juoda. Koko ajan oli arka ja epävarma olo.

Tuoreen kahvin tuoksu toi mieleen selvin päin olevan äidin.

”Olin jo pienenä itsenäinen ja kehitin rituaaleja, jotka auttavat vaikeissa tilanteissa. Hain turvaa esimerkiksi kahvinkeittimestä, jonka toin keittiöstä lattialle keskelle Barbie-leikkejä.”

Tuoreen kahvin tuoksu toi mieleen selvin päin olevan äidin.

”Tiesin jo lapsena, ettei minusta tule koskaan samanlaista kuin isäni. Uskoin niin kovasti parempaan tulevaisuuteen, että hoin itselleni: jaksa vielä, ei tämä ikuisuutta kestä.”

Merja syntyi vuonna 1983. Isä olisi toivonut poikaa.
Merja syntyi vuonna 1983. Isä olisi toivonut poikaa.

Koska te lopetatte juomisen?

”Murrosikäisenä joulut kotona olivat sitä samaa juomista kuin muulloinkin. Isäni istui sohvalla hädin tuskin tajuissaan ja aivasteli niin, että pitkät räkävanat valuivat rinnuksille ja lattialle.”

Olohuoneen pöydällä lojui kartonkitolkulla venäläistä mahorkkatupakkaa, joka haisi kammottavalta.

Olisin voinut olla viikon kateissa, eivätkä vanhemmat olisi huomanneet mitään.

”Kysyin usein äidiltäni, että joko huomenna lopetatte juomisen. Äiti vastasi krapulaisena, että eiköhän tämä nyt taas lopu, kun ei ole rahaakaan.”

Mikään ei muuttunut.

”Elin kuin irrallisena ihmisenä samassa talossa vanhempieni kanssa. Emme olleet läheisiä, en puhunut heille asioistani. Sain tulla ja mennä kuten halusin, en aina edes kertonut lähteväni jonnekin.”

”Olisin voinut olla viikon kateissa, eivätkä he olisi huomanneet mitään. Kun he joivat, ajantaju katosi. Aamulla kysyttiin, onko ilta ja koko vuorokausi oli ihan sekaisin.”

Sain perinnöksi pelon

Merja muutti kotoa 17-vuotiaana, opiskellessaan lukiossa. Hän opiskeli ensin sihteeriksi ja sitten perhepäivähoitajaksi.

Sosiaaliset tilanteet pelottivat. Merja ei halunnut tavata uusia ihmisiä tai joutua ryhmässä keskipisteeksi.

Ajatuskaruselli pyöri päässä, eikä sitä saanut pysäytettyä:

Teen itsestäni naurunalaisen, minne tahansa menenkin. Tai en tee. Ehkä kukaan muu ei huomaa. Tai kaikki kyllä huomaavat. Kädet hikoavat, kainalot hikoavat. Kompastun jalkoihini. Ärsyttävä minä, koita nyt olla kunnolla. Seuraavalla kerralla jään kotiin. 

Luulin saaneeni lapsuudesta vain pintanaarmuja, mutta olinkin väärässä.

”Kun kuvittelen mokaavani jotakin, mietin asiaa vielä kuukausien kuluttua. Kukaan muu ei muista, mutta itse muistaa ja häpeää, aina uudestaan ja uudestaan.”

Koko lapsuutensa ja nuoruutensa Merja ajatteli, että  kaikki on hyvin, kunhan pääsee kotoa pois, kauas vanhempien vaikutuspiiristä.

”Luulin saaneeni vain pintanaarmuja, mutta olinkin väärässä. On sittenkin tullut muutama syvempi viilto. Niistä sisääni on luikerrellut jotain pahaa ja mustaa häiritsemään aivojeni toimintaa.”

Merja ei antanut periksi.

”En ole käynyt terapiassa, mutta turvallinen ja arkiselta tuntuva parisuhde on eheyttänyt minua. Myös blogin kirjoittaminen ja sen kautta löytynyt vertaistuki ovat auttaneet ymmärtämään itseäni ja olemaan itselleni armollisempi.”

"Olin lapsena paljon yksin. Ajattelin, että kaikilla muilla on tavallinen ja onnellinen perhe", Merja sanoo.
"Olin lapsena paljon yksin. Ajattelin, että kaikilla muilla on tavallinen ja onnellinen perhe", Merja sanoo.

Tämä on turvallinen joulu

Merjan tytär toivoo joululahjaksi Frozen-kampauspöytää ja poika stunttirekkaa, jonka sisällä kulkee autorata. Lapset ovat nyt 3- ja 5-vuotiaita. Merja on naimisissa ja työskentelee yksityisenä perhepäivähoitajana.

”Lahjoja tulee hankittua lapsille aika avokätisesti. Paikkaan vajavaista lapsuuttani antamalla kaikkea sellaista, mitä itse toivoin ja halusin. Minulla ei ollut pienenä nukkekotia, tyttöni sai lahjaksi sellaisen viime jouluna, vaikka ei ollut sitä toivonutkaan.”

Mutta tärkeämpää on olla yhdessä ja rauhassa.

Päihderiippuvaiselle vanhemmalle puhuminen on turhaa, mutta lapsen hyväksi voi tehdä paljon.

”Tänäkin jouluna on lapsia, jotka viettävät joulun turvattoman katon alla. He miettivät, mitä muut tekevät nyt: pelaavatko korttia omien vanhempiensa kanssa, syövätkö yhteisessä pöydässä?”

Merja ajattelee, että päihderiippuvaiselle vanhemmalle puhuminen on turhaa, mutta lapsen hyväksi voi tehdä paljon.

”Jos on mahdollista, ota vieras lapsi mukaan joulun viettoon ja tee kaikkesi, että hän tuntisi olonsa tervetulleeksi ja arvostetuksi. Osallistu keräykseen tai lähde mukaan tukiperhetoimintaan. Älä ummista silmiäsi, vaan välitä ja puutu.”

Saatte anteeksi, äiti ja isä

Merjan perheessä ei syödä jouluna kinkkua, vaan lasagnea, koska kaikki pitävät siitä enemmän. Kuusi on kannettu kauniin hirsikodin olohuoneen nurkkaan. Spotify soittaa joulumusiikkia, Merja ja lapset laulavat ja tanssivat mukana.

”Lapsista paras on Smurffien Mikä joulu, mikä boogie.”

Merjan äiti saapuu samaan joulupöytään, kuten viime vuonnakin. Hän on ollut yli kaksi vuotta raittiina. Isä menehtyi maksakirroosin komplikaatioihin kesällä.

Merjan ikävöi isäänsä.

”Hyväksyin isäni juomisen vuosia sitten. En yrittänyt enää muuttaa häntä. Aloin ymmärtää, että kyse on sairaudesta.”

Lapset saivat halata vaaria puolestani, itse en uskaltanut.

Merja antoi isälle anteeksi, vähitellen.

”Alkoholistin lapsella ei ole velvollisuuksia siihen. Jos ei pysty, ei tarvitse. Jos pystyy, se helpottaa.”

Kun Merjan lapset tapasivat vaariaan, Merja pyysi näitä aina lähdön hetkellä halaamaan.

”Tuskin isä ymmärsi, että minä olisin halunnut halata myös. En vain uskaltanut. Lapset saivat halata puolestani.”

Merja kertoo elämästään myös Hirsitalon emäntä -blogissa.

Neulominen rauhoittaa Antti Holmaa aina, paitsi silloin kun pitää neuloa alfavillasukat. 

Näyttelijä Antti Holma alkoi harrastaa villasukkien neulomista pari vuotta sitten. Perusteet hänelle opetti manageri Sirkka, mutta vaikein eli kantapää oli opeteltava Youtuben neuvokkivideoista.

”Kolmen ensimmäisen sukkaparin kantapäät neuloin tuijottamalla Youtubea. Neljännet, viidennet, kuudennet ja seitsemännet osasin neuloa jo ilman ohjeita”, Antti sanoo.

”Neulon aina samaa perusmallia. Kuvioilla en, perkele, pelleile.”

Antti neuloo kolmosen bambupuikoillaan esimerkiksi lentokoneessa, matkustaessaan kotikaupunkinsa Lontoon ja Helsingin väliä.

Villasukkia syntyy myös leffojen kuvaustauoilla. Yleensä Antti ehtii neuloa leffan kuvaustauoilla kolmet sukat.

Cheekin eli Jare Tiihosen elämästä kertovan Veljeni vartija -leffan kuvauksissa kävi toisin. Tuplapäärooli Jarena ja tämän veljenä Jerenä teki viime kesän kuvausaikataulusta niin tiukan, että ensimmäinenkin sukka jäi puoleenväliin.

Sitä paitsi sillä kertaa Antti erehtyi pelleilemään kuvioilla. Pieleenhän se meni.

"Tein heti aloittelijan virheen. Kun yritin kirjailla kuviota, langat kiristyivät sukan alla ja menivät ihan myttyyn. Alfasukka lensi koriin ja jäi ikuisesti kesken."

”Olin suunnitellut kännykkäsovelluksellani alfa omega -villasukkamallin, jossa mustaan sukkaan kirjaillaan punaisella langalla kreikkalaiset a ja o”, Antti sanoo.

"Mutta näyttelinkin joka kohtauksessa enkä ehtinytkään neuloa. Sitä paitsi tein heti aloittelijan virheen. Kun yritin kirjailla kuviota, langat kiristyivät sukan alla ja menivät ihan myttyyn. Alfasukka lensi koriin ja jäi ikuisesti kesken."

Sillä kertaa neulominen vei hermot, mutta yleensä käy päinvastoin.

”Harrastan raivoneulomista. Kun haluan rauhoittua, alan neuloa. Neulomiskäsialani on hirmu tasaista ja kaunista. Parasta harrastuksessani on se, että villasukat voi antaa lahjaksi läheisille."