Tv:stä tutun kirjailijan Ronja Salmen Onks noloo? -nuortenkirja valittiin Kirjan ja ruusun päivän erikoisteokseksi. KK kysyi kirjailijalta neljä kysymystä

1. Mistä kirjoitat?

Onks noloo kertoo Petjasta, aivan tavallisesta pojasta, joka lukuisten ikäistensä nuorten tavoin pohtii sitä, mikä on noloa, mitä kehtaa tehdä ja mitä kerta kaikkiaan ei voi tehdä. Kirjani tarjoilee ymmärtävää pieruhuumoria, mutta kyllä sisältö myös kasvatuksen puolelle kallistuu.

Vanhemmat joskus vahingossa vähättelevät lastaan vakuuttaessaan hänelle, että tämän ei pidä tuntea itseään noloksi. Onhan lasten maailmassa asioita, jotka ovat oikeasti tosi noloja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Haluan antaa arvon lapsen kokemukselle, mutta samalla kannustaa näkemään, että kaikesta selviää. Nolouteen ei ole vielä koskaan kukaan kuollut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Miksi kirjoitat nuorille?

Ajattelen ennemmin kirjoittavani tyypeille, jotka elävät kiinnostavassa iässä. En koskaan kirjoita pöytälaatikkoon: teksti on elossa vasta kun se saa lukijan. Nuoret lukijat on vaikea vakuuttaa, mutta kun heidät saa messiin, he ovat täysillä mukana.

3. Mitä valinta Kirjan ja ruusun päivän kirjailijaksi merkitsee sinulle?

Olen tästä todella otettu ja ylpeä. Kun sain valinnasta kertovan puhelinsoiton, oli pakko purra nyrkkiä, etten olisi innoissani hihkunut soittajan korvia lukkoon.

Yleensä kunnian on saanut joku vanha konkari, ja on mielettömän hienoa, että nyt tämä mahdollisuus annettiin uudelle tekijälle. Tällä osoitettiin käytännössä, että lasten- ja nuortenkulttuuria arvostetaan.

4. Mitä noloa itsellesi on viimeksi tapahtunut?

Sekoitin kaksi Jennaa. Olin kirjoittanut kalenteriini vain etunimen ja olin väärään aikaan väärässä paikassa tapaamassa väärää Jennaa. Se oli noloa.

Nolostelen samoja pieniä asioita kuin kaikki muutkin; kompastumisia, myöhästymisiä ja möläytyksiä. Jos ei heti, niin seuraavana päivänä niille pitää nauraa, muuten ne kasvavat häpeän möykyksi sisimpään.

Ronja Salmen kirjoittamaa ja Jami Nurmisen kuvittamaa Onks noloo? -nuortenkirjaa jaetaan Kirjan ja ruusun päivänä jaetaan kaupanpäällisenä kirjakaupoissa vain 23. huhtikuuta. Löydät kampanjassa mukana olevat kirjakaupat täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla