Kirjailija Sari Järn on entinen anorektikko ja entinen 120-kiloinen, joka päätyi kaksi vuotta sitten lihavuusleikkaukseen. Leikkaus vei 40 kiloa, mutta toi mukanaan myös pienen yllätyksen.

Teinityttönä Sari Järn kärsi anoreksiasta. Skitsofreniaa sairastavalla äidillä ei ollut voimia laittaa ruokaa eikä antaa huomiota, ja Sari alkoi ahmia ahdistukseensa laihdutuslääkkeitä ja liikuntaa.

Ahmimisesta tuli keino selvitä. Kun Sari sai lapsia, hän alkoi ahmia töitä, irtosuhteita ja ruokaa.

Elokuussa 2012 Sari sai tarpeekseen siitä, että ruoka hallitsi hänen elämäänsä. Hän päätti mennä mahalaukun ohitusleikkaukseen eli lihavuusleikkaukseen. Ravinto kulkee nyt pienennetyn mahalaukun kautta ohutsuoleen.

Se tarkoittaa, että Sari pystyy syömään vain pieniä määriä kerrallaan. Jos hän paistaa pihvin ja perunat, hän syö annoksesta kolme kertaa. Hänen on syötävä vähän mutta usein, 2–3 tunnin välein, ja pureskeltava huolellisesti. Muuten iskee pahoinvointi, heikotus ja hikoilu.    

Ruokavalio muuttui koko loppuelämäksi.

”Muutos on sen arvoinen. Pystyn taas hengittämään. Sain lisävuosia elämääni”, Sari sanoo.

Lue uusimmasta Kodin Kuvalehdestä, kuinka Sari kasvoi anorektikkotytöstä viisikymppiseksi ja millainen salaisuus hänen esiäitiensä menneisyydestä paljastui.

Mutta sitä ennen katso allaoleva video! Siinä Sari kertoo yhden asian, jota hän ei lihavuusleikkauksesta etukäteen tiennyt. Leikkauksen jälkeen Sari alkoi nukahdella päiväsaikaan ja hänen muistinsa alkoi katkeilla, mutta arvaapa mikä oli syy?

1297967

Lue artikkeli Sari Järnistä tästä.

Kun puolison mielenterveys järkkyy, parisuhde menee kokonaan uusiksi.
Kun puolison mielenterveys järkkyy, parisuhde menee kokonaan uusiksi.

Ilman Marjo-vaimoaan Juhani Ojalammi ei todennäköisesti olisi enää kertomassa tarinaansa. Juhani kiittää puolisoaan, joka jaksoi taistella heidän molempien puolesta, kun Juhanin mielesterveys järkkyi.

”Sinä yönä, kun vuosituhat vaihtui, ahdistus ja omituiset ajatukset täyttivät mieleni. Tuijotin kotimme nurkkia ja näin niissä hometta. Nyt tajuan, ettei mitään sellaista ollut, mutta silloin näky oli todellinen”, Juhani Ojalammi kertoo.

”Avasin parvekkeen oven, katsoin kaiteen yli viidennestä kerroksesta ja ajattelin, että hyppäämällä pääsen pois kaikesta pahasta. Vaimoni Marjo ehti väliin. Hän tarttui käteeni ja sanoi, että nyt lähdetään.”

Juhani oli tuolloin 38-vuotias.

Näin yön muistaa Juhanin vaimo Marjo Ojalammi:

”En koskaan unohda Millenium-yötä. Katselin ikkunasta raketteja ja ajattelin, että meillä räiskyy sisälläkin. Oli räiskynyt jo monta vuotta.”

”Aistin Juhanin itsetuhoiset ajatukset ja pelkäsin koko ajan, että hän tekee itselleen jotain. Vuosituhannen vaihtuessa hän romahti täydellisesti.”

”Surin, mutta uskoin, että hän toipuu ennalleen, kunhan vain pääsee hoitoon. Pari viikkoa ennen vuodenvaihdetta olimme olleet Juhanin ahdistuksen vuoksi päivystyksessä, mutta silloin meidät käännytettiin takaisin kotiin.”

”Mies, johon rakastuin 17-vuotiaana, oli kadonnut.”

Tuon yön jälkeistä elämää Ojalammit kuvailevat vuoristoradaksi. Lopulta Juhani sai diagnoosin ja lääkityksen – kiitos Marjon taistelutahdon.

”Minulla todettiin kaksisuuntainen mielialahäiriö. Siihen kuuluvat mielialan vaihtelut masennuksesta maniaan”, Juhani kertoo.

Kun puolison mielenterveys järkkyy, koko parisuhde menee uusiksi. Myös Marjo on ollut erittäin kovilla.

”Kiitollinen olen siitä, että saamme olla Marjon kanssa edelleen yhdessä. Marjo halusi taistella vuokseni. Olen onnellinen, ettei Marjo jättänyt minua silloin, kun olin todella hankala. Hän vaaransi vuokseni omankin terveytensä”, Juhani sanoo.

”Mies, johon rakastuin 17-vuotiaana, oli kadonnut. Hän oli muuttunut valoisasta, energisestä miehestä synkäksi ja välillä aggressiiviseksikin”, Marjo kuvailee.

Lue Juhanin ja Marjon koko selviytymistarina Kodin Kuvalehdestä 10/2018. Voit lukea sen myös digilehdestä tai ilmaisena tähtiartikkelina, jos olet tilaaja tai teet kuukausen maksuttoman koetilauksen täällä.

Juhani ja Marjo Ojalammi tutustuivat toisiinsa uudestaan, kun Juhani pääsi sairaalasta.
Juhani ja Marjo Ojalammi tutustuivat toisiinsa uudestaan, kun Juhani pääsi sairaalasta.

Kun puoliso sairastuu kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, koko suhde menee uusiksi. Marjo ja Juhani Ojalammi kertovat, miten he selvisivät.

Juhani Ojalammi:

”Sinä yönä, kun vuosituhat vaihtui, ahdistus ja omituiset ajatukset täyttivät mieleni. Tuijotin kotimme nurkkia ja näin niissä hometta. Nyt tajuan, ettei mitään sellaista ollut, mutta silloin näky oli todellinen.

Avasin parvekkeen oven, katsoin...