Kuvat
RIINA PEUHU
Varpu Hintsasella, 43, ja hänen tyttärellään Senni Raappanalla, 16, on samanlainen luonne. "Olemme molemmat tulisieluja", Varpu sanoo.
Varpu Hintsasella, 43, ja hänen tyttärellään Senni Raappanalla, 16, on samanlainen luonne. "Olemme molemmat tulisieluja", Varpu sanoo.

Kun Varpu Hintsasen Senja-tytär kuoli 8-vuotiaana syöpään, Varpu alkoi pelätä menettävänsä myös esikoisensa Sennin. ”Äiti vahti menemisiäni tarkemmin. Minun piti aina vastata puheluun heti, tai sain perään 15 miljoonaa vihaista viestiä”, Senni kertoo.

”Olen joutunut tekemään itseni kanssa paljon töitä, jotta en takertuisi Senniin liian tiukasti”, 43-vuotias psykiatrinen sairaanhoitaja Varpu Hintsanen sanoo.

Varpu Hintsanen ja Senni Raappana kertovat suhteestaan Kodin Kuvalehden 16/2021 Perhekuvioita-palstalla.

Varpun nuorempi tytär ja Sennin sisko Senja sairastui viisivuotiaana syöpään ja menehtyi kolme vuotta myöhemmin kahdeksanvuotiaana, kesäkuussa 2019.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Minun oli pakko tietää koko ajan, missä tyttö meni.”

”Senjan kuoleman jälkeen halusin pitää Sennistä kynsin ja hampain kiinni. Kun hän pyysi lupaa lähteä kavereiden kanssa johonkin, ensimmäinen reaktioni oli ’ei’. Olin huolesta soikea, kun hän kaasutti mopoautollaan pihasta. Minun oli pakko tietää koko ajan, missä tyttö meni.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lopulta Senni otti asian puheeksi, ja Varpu alkoi tiedostaa, että tukahduttaisi hänet, jos jatkaisi samalla tavalla.

”Kamppailen vieläkin pelon kanssa, mutta olen koko ajan enemmän sinut sen suhteen, että Senni kasvaa ja itsenäistyy. Opettelen luottamaan siihen, että elämä kantaa – sekä minua että tytärtäni.”

Kun Senja sairasti, Varpu oli pitkiä aikoja tämän kanssa sairaalassa. Samalla hän tunsi syyllisyyttä siitä, että kotona oli 11-vuotias tytär, joka olisi niin ikään tarvinnut äitiään.

”Opettelen luottamaan siihen, että elämä kantaa.”

”Kun tulin sairaalasta, minusta ei ollut mihinkään. Olin uupunut ja itkuinen. Onneksi nykyinen puolisoni Sami oli tullut elämäämme ja huolehti siitä, että Sennin elämä jatkui mahdollisimman normaalina.”

”Kun kävi ilmi, että Senjan syöpä on parantumaton, kysyin Senniltä usein, haluaako hän puhua asiasta. Senni ei halunnut käyttää aikaa kuoleman ajattelemiseen siinä vaiheessa, kun oli vielä elämää jäljellä. Teimme yhdessä päätöksen nauttia jokaisesta yhteisestä hetkestä. Sennistä tuli leijonasisko, joka halusi suojella sisartaan.”

Senni Raappana kertoo suhteesta äitiinsä näin:

”Kun pahin suruvaihe Senjan kuoleman jälkeen oli ohi, pystyin juttelemaan äidin kanssa. Hän oli ainoa, joka tiesi tarkalleen, mistä puhuin. Suru teki meistä superläheisiä.

Olen viime vuosina huomannut, kuinka paljon minussa ja äidissä on samaa. Olemme temperamenttisia ja sosiaalisia tyyppejä. Tunnistan itsessäni myös suorittajan piirteitä. Otan paljon paineita etenkin koulumenestyksestä. Minulla on oppimisvaikeuksia ja keskittymishankaluuksia, ja joudun tekemään hirveästi töitä, jotta saisin kokeista hyviä numeroita. Äiti lohduttaa minua kertomalla, että on itse ollut aivan samanlainen.

”Tunnistan itsessäni samoja suorittajan piirteitä kuin äidissä.”

Nykyään äiti on läheisin ihmiseni ja yksi parhaimmista ystävistäni. Pystyn puhumaan hänelle melkein mistä vaan. Hän on rento tyyppi, jonka kanssa voin lähteä vaikka festareille. Teemme juttuja, joista molemmat pitävät. Katsomme leffoja ja sarjoja ja käymme teatterissa. Olen läheinen myös äidin puolison Samin kanssa. Hän on esitellyt minulle teatterimaailman ja innostanut näyttelijän hommiin.

Ihailen sitä, kuinka avoimesti äiti on pystynyt puhumaan Senjasta ja tunteistaan. Sillä tavalla hän on pystynyt auttamaan samassa tilanteessa olevia. Hänelle tapahtui pahin asia, mitä ihmiselle voi käydä, ja silti hän jaksaa tsempata muita. Siitä olen todella ylpeä.”

Miten Senni reagoi siskonsa kuolemaan? Millä tavalla hän kokee olevansa erilainen kuin muut ikäisensä? Mitä Senni ajatteli vanhempiensa avioerosta? Miten Varpu oppi vähentämään suorittamista? Mitä hän miettii tyttärensä tulevasta itsenäistymisestä ja poismuutosta?

Lue koko Perhekuvioita-haastattelu Kodin Kuvalehdestä 16/2021. Voit lukea sen myös digilehdestä täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla