Ylva on virkannut isoäidinneliöistä muun muassa torkkupeittoja, neuletakkeja ja pipon. Kuvassa päällä on virkattu kesämekko.
Ylva on virkannut isoäidinneliöistä muun muassa torkkupeittoja, neuletakkeja ja pipon. Kuvassa päällä on virkattu kesämekko.

Ylva Krokfors oppi isoäidinneliöiden virkkaamisen mummiltaan. Taito piti pään kasassa silloinkin, kun Ylvan pieni tytär sairastui syöpään.

Ensimmäisestä neliöstä tuli barbin peitto. Seuraavista neljästä nuken peitto. Sitten torkkupeitto, laukku, kotitossut. Neuletakki, mekko, liivi, pipo.

Ei ole monta asiaa, jota Ylva Krokfors ei olisi isoäidinneliöistä virkannut.

”Isoäidinneliöiden tekeminen on koukuttavaa, suorastaan meditatiivista. Malli on jo syvällä hermostossa. Niin paljon olen niitä virkannut”, Ylva sanoo.

Neliössä häntä viehättää sen rytmikäs muoto ja loputon muunneltavuus.

”Olen musikaalinen ihminen. Neliö on rytmikäs tehdä.”

”Mummi varta vasten opetteli, miten vasenkätiset virkkaavat.”

Ylva oppi isoäidinneliöiden tekemisen lapsena Eeva-mummiltaan. Virkkauksen opettelu yhdisti kaksi sukupolvea ja oli luonteva tapa olla yhdessä.

”Olin vasenkätinen, joten mummo varta vasten opetteli, miten vasenkätiset virkkaavat. Opettelin silti virkkaamaan oikealla kädellä, koska se tuntui helpommalta”, Ylva kertoo.

”1970-luvulla isoäidinneliöt olivat todella suosittuja. Melkein jokaisessa kodissa oli kammottavan värinen nahkasohva ja isoäidinneliöistä tehty torkkupeitto sen päällä.”

Kun Ylva oli nuori, parasta virkkausmusiikkia oli Hanoi Rocksin Up Around the Bend -kappale. ”Sen tahdissa sai virkattua nopeasti.”
Kun Ylva oli nuori, parasta virkkausmusiikkia oli Hanoi Rocksin Up Around the Bend -kappale. ”Sen tahdissa sai virkattua nopeasti.”

Ensimmäisten neliöiden tekeminen oli vaikeaa, mutta kun Ylva pääsi virkkaamisen makuun, vanhemmat joutuivat usein patistamaan virkkuukoukun varresta ulos tai nukkumaan. Ihaninta oli valita värit ja suunnitella, millä sävyllä ruudut yhdistäisi toisiinsa.

Kun mummi kuoli, kaikille oli itsestään selvää, että Ylva perisi hänen käsityökorinsa ja lankansa.

Sekaan neulottu suru

Ylva on virkannut isoäidinneliöitä koko elämänsä. Kun koulun matikantunneilla oli tylsää, Ylva piirteli vihkoon seuraavien neliöiden värisuunnitelmaa. Kun lukiossa oli tarvetta lisätienestille, Ylva suunnitteli ja neuloi villapuseroita tilauksesta kavereille.

Kun omat lapset olivat pieniä, Ylva teki neliöitä leikkipuiston laidalla. Kun eteen tuli avioero, Ylva virkkasi iltaisin television ääressä.

”Kun kaikki muu oli epäselvää ja hallitsematonta, virkkausta pystyin hallitsemaan.”

Ja kun tytär joutui viisivuotiaana syöpähoitojen vuoksi sairaalaan, Ylva virkkasi sängyn vieressä ja odotti. Se tuntui terapeuttiselta, toi lohtua.

”Tämä harrastus pelasti minut”, Ylva sanoo.

”Kun kaikki muu oli epäselvää ja hallitsematonta, virkkausta pystyin hallitsemaan. Millaisen neliön teen, miten lopetan? Sain käsille tekemistä.”

Monisairas tytär oli joutunut viettämään sairaalassa jo kaksi ensimmäistä elinvuottaan. Syöpähoidot kestivät seitsemän kuukautta, mutta niistä pääsi yöksi kotiin.

Lapsi nukkui paljon, ja Ylvan piti usein vain istua ja odottaa. Virkkaus auttoi kestämään epätietoisuutta, toi tarmoa toimettomuuteen.

Eniten Ylva pelkäsi, kun rankat sytostaattihoidot alkoivat. Lapsen hiukset lähtivät, ja hän nukkui perussairautensa vuoksi yöt hengityskoneessa.

Ylvan käsissä syntyi neuletakki. Hän lahjoitti sen kierrätykseen.

”En voinut pitää sitä tai katsoa sitä. Mukaan oli neulottu niin paljon surua ja pelkoa.”

Isoäidinneliöihin uppoaa hyvin jämälankoja. ”Niiden virkkaaminen piristää, rauhoittaa tai innostaa, riippuen tilanteesta ja langan väristä”, Ylva sanoo.
Isoäidinneliöihin uppoaa hyvin jämälankoja. ”Niiden virkkaaminen piristää, rauhoittaa tai innostaa, riippuen tilanteesta ja langan väristä”, Ylva sanoo.

Ylva on virkannut isoäidinneliöitä lapsesta saakka. ”Uskoisin voivani tehdä niitä vaikka silmät sidottuina”, Ylva sanoo.
Ylva on virkannut isoäidinneliöitä lapsesta saakka. ”Uskoisin voivani tehdä niitä vaikka silmät sidottuina”, Ylva sanoo.

Virkatessa kukaan ei vaadi mitään

Nykyään saattaa mennä kaksi tai kolmekin päivää, ettei Ylva virkkaa ollenkaan. Koska oikea käsi on alkanut kipeytyä, neliöiden virkkausta on pitänyt rajoittaa.

Tytär voi jo hyvin, mutta käsitöiden terapeuttinen vaikutus ei ole kadonnut mihinkään.

”Teen raskasta työtä sosiaalialalla, mutta virkatessa saan tehdä niin kuin itse haluan. Kukaan ei sano, mitä pitäisi tehdä tai vaadi minulta mitään.”

Ylva pystyy virkkaamaan näppituntumalla vaikka pimeässä autossa.

Virkkaus on myös tapa toteuttaa luovuuttaan. Inspiraatiota Ylva saa sosiaalisen median käsityöryhmistä, kirjoista ja lehdistä. Suurimpia aarteita ovat 1960–70-luvun käsityölehdet.

”Silloin saatettiin virkata kaikki ylioppilaspukua myöten.”

Ylva on lajitellut langat väreittäin laatikoihin. On joka kerta yhtä ihanaa nostaa ne alas ylähyllyltä, levittää sängylle ja miettiä, mitä sävyjä yhdistäisi.

Isoäidinneliöiden virkkaus tulee nykyään niin selkärangasta, että Ylva pystyy virkkaamaan näppituntumalla vaikka pimeässä autossa.

Hänen rakkain käsityönsä on ohut neuletakki, jonka hän on koonnut virkkaamalla yhteen molempien isoäitien tekemiä lakanapitsejä. Sen pukeminen on aina merkki kesästä.

”Minulle tulee hyvä olo aina, kun laitan sen takin päälle. Kannan mukanani aiempien sukupolvien osaamista.”

Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Ylva virkkasi isoäidinneliöitä selvitäkseen avioerosta ja lapsen syöpähoidoista: ”Tämä harrastus pelasti minut”

positiivista kirjoitti: Tosi kauniita virkkkauksia ja luovaa toimintaa. Hienoa että käsityö on ollut niin terapeuttista ja noihin hienoihin asuihin liittyy varmasti paljon tunteita ja tunnelmia. Ovat muuten aika hienoja! Hei nimimerkki positiivista , meistäkin ne ovat tosi hienoja! :-) Käsityö on varmasti monelle terapiaa, vaikka sitä ei edes itse sellaisena huomaisi ajatella.
Lue kommentti

Jyrki Karvo, 47, on reissussa 150 vuorokautta vuodessa. Ilman mukana kulkevia koiria illat olisivat tyhjiä ja hiljaisia.

”Tuossa ne aina ovat, Erin ja Jeze. Ilman niitä en osaisi olla.

Olen työni vuoksi tien päällä 150 vuorokautta vuodessa. Illat hotellihuoneissa ovat pitkiä ja tyhjiä ja hiljaisia.

Ilman koiria tulisi sellainen hotellikuolema: voisi kuvitella olevansa yksin maailmassa, ihan missä tahansa kaupungissa, lakanatkin tuoksuvat aina vieraalta pesuaineelta.

Kun Erin ja Jeze ovat mukana, hotellihuone tuntuu ihan erilaiselta. Siellä on elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.

llalla lähden koirien kanssa lenkille katselemaan vieraita kaupunkeja, ja pysyn kunnossa itsekin. Muuten vain tekisin töitä ja menisin nukkumaan.

Kun aamulla herään, Erin on sänkyni jalkopäässä ja Jezekin jossain lähellä.

”On elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.”

Virallisilta nimiltään koirat ovat Sushin Erin ja Sushin Bessi. Ne ovat länsisiperianlaikoja, eivät mitään pieniä räksyttäjiä, vaan kunnon kokoisia käyttökoiria.

Eerin ja Jeze viihtyvät autossa. Minä ajan, niillä on takana oma osasto, on juomat ja luut ja kaikki.

Jos koirat eivät ole mukanani vaan hoitopaikassa, niin totta tosiaan niitä on ikävä. Koitan olla soittelematta hoitajalle, että miten siellä menee, mutta aika usein soitan kuitenkin.

”Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen.”

Näillä vuodessa ajetuilla kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta. Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen, katsovat ja vaativat rapsutusta.

Tällaisella kulkuriluonteella ystävyyssuhteet jäävät usein pinnallisiksi. Pari ihmistä elämässäni on, mutta kun minulla on koirat, joku on aina kanssani.”

Onnellinen mies

Jyrki, 47: ”Näillä kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta, mutta koirat rakastavat ilman ehtoja”

Täällä myös Jyrki ja 2 kpl Itäsiperianlaikaa -reisumiehen elämää vietetty -vaikeinta on olla erossa näistä karvakamuista . Toki elämässäni hyviä ystävyyssuhteita mutta nää on sydämessä ja mielessä,aina hyvällä päällä ja hyvin vähäänkin tyytyväisiä.Siltikin koirani paremmassa kunnossa kun ne tarha-juoksunarukoirat ..
Lue kommentti

Evaa vähän nolottaa kertoa, millainen rahankäyttäjä hän aikaisemmin oli. ”Haluan muistuttaa, että keskituloinenkin voi joutua vaikeuksiin raha-asioissa – ja onneksi saada ne järjestykseen.”

Säästötilillä oli parikymmentä euroa, se tili oli varattu hätätilanteita varten. Laskuja oli maksettavana reilusti enemmän. Eivätkä ne laskut olleet hätätilanteessa syntyneitä, vaan tavallisessa arjessa.

Ruokakauppa, bensatankkaus, capuccino, lounassalaatti.

Kolme vuotta sitten Eva Haapala, 55, valvoi öisin ja mietti raha-asioitaan.

Eva tiesi: tuleepa rahaa enemmän tai vähemmän, niin kaikki menee.

”Vaikka yritin olla miettimättä, kun en halunnut ajatella sellaisia. Yrittäjän tulot vaihtelivat. Minulla ei ollut selvää käsitystä siitä, paljonko rahaa kuukaudessa tulee, ja kuinka paljon sitä kuluu.”

Oikeastaan Eva tiesi vain yhden asian: Tuleepa enemmän tai vähemmän, niin kaikki menee.

Hävetti ja ahdisti.

”Kuka tahansa voi joutua vaikeuksiin raha-asioidensa kanssa, eivät pelkästään nuoret tai vähävaraiset.”

Eva on keski-ikäinen ja keskipalkkainen kolmen aikuisen lapsen äiti.

En kuitenkaan tajua numeroista mitään

Joskus aikaisemmin Eva oli yrittänyt saada raha-asioitaan järjestykseen.

”Kävin kursseillakin, mutta joku mielen blokki sai aikaan sen, etten ottanut oppeja käyttöön. Ajattelin vain, etten kuitenkaan tajua numeroista mitään enkä ole koskaan tajunnutkaan.”

”Ostin tasaisesti vähän kaikkea arkista, liikaa ja ajattelematta, mutta en mitään isoa ja ylellistä.”

Eva miettii, että yksi syy tilanteeseen oli se, ettei hänelle lapsena tai nuorena koskaan puhuttu talousasioista. Säästämisestä, rahan arvosta ja merkityksestä.

Toinen syy oli se, että kaikki kuitenkin sujui jotenkuten. Laskut saatiin maksettua, vaikka luoton joutui ylittämään ja välillä ottamaan uutta, että pääsi vanhasta eroon. 

Velkaneuvonnat tuntuivat olevan niille, joiden elämä on romahtanut. Tai niille, jotka tuhlaavat holtittomasti, vaikkapa kalliisiin vaatteisiin ja matkoihin.

”Minä ostin tasaisesti vähän kaikkea arkista, liikaa ja ajattelematta, mutta en mitään isoa ja ylellistä.”

 ”Koko ajan tuntui siltä, että on vaikea hengittää, eivätkä asiat ole enää omissa käsissä.”

Voiko kahvilaan mennä näin paljon rahaa?

”Sitten yhtenä päivänä päätin, että nyt pitää saada talous kuntoon. Maksan laskut ja luottokorttivelat pois, eikä ikinä tarvitse enää pelätä, saako niitä maksettua”, Eva sanoo.

Evaa alkaa naurattaa. Saman päätöksen hän oli tehnyt kymmeniä kertoja aikaisemmin.

”Välttelin budjetin tekemistä. Mutta luvut on pakko tietää, että niitä voi alkaa muuttaa.”

Nyt kaksi asiaa oli kuitenkin toisin kuin aikaisemmin.

Päätös ja sitoutuminen.

Lopulta Eva teki ensimmäistä kertaa elämässään budjetin. Hän keräsi kuitit ja selvitti, mihin rahat kuukauden aikana kuluvat. Asumiskulut, lainat, velat, ruoka?

”Ajattelin, ettei enää koskaan tällaista tilannetta.”

”Se oli kamalaa ja pelottavaa.”

”Vähän samalla tavalla kuin ennen laihduttamista välttelee menemästä vaa'alle. Mutta luvut on pakko tietää, että niitä voi alkaa muuttaa.”

Eniten yllätti, miten paljon rahaa kului vaatteisiin, kirjoihin ja kahviloihin.

Nyt kaikki oli luettavissa omin silmin paperilla.

”Taas hävetti. Ajattelin, ettei enää koskaan tällaista tilannetta. Päätin, että tällä kertaa tämä nainen ei anna periksi.”

Haluanko vai tarvitsenko?

Esimerkiksi näitä asioita Eva vähensi:

Kahvilakäynnit. ”Olen enemmän kutsunut ihmisiä kotiini ja keittänyt kahvit kuin lähtenyt Helsingin keskustan kahviloihin.”

Ravintoloissa syöminen. ”Teen enemmän ruokaa kotona kuin tilaan lounaita ravintoloissa.”

”Mietin, mihin asioihin haluan satsata ja mistä voi luopua tai vähentää.”

Uusien huonekalujen ja kodin tavaroiden hankkiminen. ”Käytettyinä löytyy siistejä ja hyväkuntoisia paljon pienemmällä rahalla kuin uutena.”

Vaatteiden ostaminen. ”Kun mietin, haluanko vai tarvitsenko, ostokset harvenevat. Mietin, mihin asioihin haluan satsata ja mistä voin luopua tai vähentää.”

Kalliiden parkkimaksujen pulittaminen. ”Kun googlettaa etukäteen, löytää usein halvemman parkkipaikan – tai voi valita julkisen liikenteen.”

Rahaa ei ole valtavasti, mutta nyt se riittää

Puskurirahasto tuntui Eevasta todella kaukaiselta ajatukselta, vaikka moni oli kannustanut sellaisen perustamiseen.

”Että säästäisin vaikka tuhat euroa hätätilanteita varten samaan aikaan kun rahat eivät riitä nykyiseenkään kulutukseen. Hah!”

Ensin Eva siirsi eri tilille talteen vähän rahaa. Kun kasassa oli satasia, Evasta alkoi tuntua siltä, että tuhatkin olisi mahdollinen.

Sitten hän perusti matkarahaston erilliselle tilille ja ohjasi kaupoista saatavat bonukset suoraan sinne.

”Aloin innostua. Ihan outoa. Mutta jotenkin ilo siitä, että rahaa on säästössä yllättävien menojen varalle oli parempi asia kuin se, että ostelen miettimättä.”

Eva perusti matkarahaston erilliselle tilille ja ohjasi kaupoista saatavat bonukset suoraan sinne.

Evaa vähän nolottaa kertoa omasta rahankäytöstään.

”Haluan kertoa kokemukseni, koska tämä on ehkä tuttua monelle. Se, ettei oikein tiedä, missä mennään. Nyt tiedän. Rahaa ei ole valtavasti, mutta se riittää.”

Viimeksi Eva matkusti säästörahoillaan tapaamaan tytärtään Australiaan. Hiekkarannat olivat upeita.

Aikaisemmin hän maksoi lomansa jälkikäteen. Tuntui ikävältä maksaa lomasta, kun se oli jo ohi.

Öisin Eva nukkuu hyvin.