Todennäköisesti sisälläsi läikähtää, kun näet pakkaspäivänä punaposkisen vauvan vaunuissaan. Todennäköisesti sinäkin olet nukkunut päiväunesi ulkona yhtä tyytyväisenä, samoin omat lapsesi. Pienissä äitiyspakkaushaalareissaan.
Todennäköisesti sisälläsi läikähtää, kun näet pakkaspäivänä punaposkisen vauvan vaunuissaan. Todennäköisesti sinäkin olet nukkunut päiväunesi ulkona yhtä tyytyväisenä, samoin omat lapsesi. Pienissä äitiyspakkaushaalareissaan.

Suomalaiset jakavat ainakin yhden muiston: sen, miltä lumipaakut maistuivat, kun niitä lapsena imeskeli jäätyneiden lapasten kärjistä.

Yhteiset muistot sijaitsevat jossain suomalaisuuden ytimessä. Niitä on vaikea pukea sanoiksi, mutta ne liikuttavat meitä kaikkia. Todennäköisesti sisälläsi läikähtää, kun...

 1. Näet pakkaspäivänä punaposkisen vauvan vaunuissaan. Sinäkin olet nukkunut päiväunesi ulkona, myös talvella, tyytyväisenä. Ja nukuttanut ulkona pienessä toppapuvussaan myös omat lapsesi.
 2. Kävelet saunasta uimaan ja huomaat, että märistä jaloistasi jää jäljet laiturille.
 3. Kuulet kadulta lumiauran kolahduksen aikaisin aamulla, kun ulkona on vielä pimeää ja makaat lämpimässä peiton alla, juuri heränneenä.
 4. Katselet elokuisena aamuna ekaluokkalaisia matkalla kouluun, suuret reput hennoilla harteillaan. Muistat yhä ensimmäisen oman opettajasi nimen ja sen, miltä liikuntasalissa tuoksui.
 5. Lumi narskuu kenkien alla. Sinulla on myös väkevä muisto siitä, miltä lumipaakut maistuivat, kun lapsena imeskelit niitä jäätyneiden lapasten kärjistä.
 6. Haistat korvapuustin tai vasta leikatun nurmikon tuoksun.
 7. Palaat ulkomailta ja katsot lentokoneen ikkunasta, kun Helsinki-Vantaan kenttä lähestyy. Näet paljon vihreää.
 8. Märät koivun- ja vaahteranlehdet tarttuvat kumisaappaiden kärkiin.
 9. Koululaiset laulavat Suvivirttä tai ylioppilaat Gaudamus Igituria. Mieleen tulvahtaa sata tunnetta ja muistoa, kesä on alkamassa.
 10. Kodin ikkunoista loistaa pimeänä iltana lämmin valo, kun tulet töistä.
 11. Huomaat ihmisten odottavan mieluummin bussia räntäsateessa kuin pysäkin katoksen alla, koska silloin ei tarvitse jutella eikä olla liian lähellä vieraita. Et välttämättä toimi itse samoin, mutta jotenkin ymmärrät heitä.
 12. Kuulet käen kukkuvan.
 13. Luet Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -kirjasta Koskelan Akselin rakkaudentunnustuksen. Akseli on tuomittu kuolemaan ja hän kirjoittaa kirjeessä vaimolleen Elinalle: "Sinulle minun ei tarvitte sanoo mitään, kun me tiemme toisemme. On turha puhua semmosta, mikä ei sanomisesta muutu. Kyllä kai niissä kymmenessä vuodessa minun puoleltani oli paljon pahaakin, mutta minä uskon sinun tietävän minun oikeen luontoni." Näissä sanoissa on kaikki!
 14. Vedät talven jälkeen ensimmäistä kertaa kevätkengät jalkaan. Ne tuntuvat niin kevyiltä, että jalka nousee ilmaan melkein itsestään.
 15. Poimit mustikoita ja saat ämpärin pohjan peittoon, sormet muuttuvat sinisiksi, hyttyset inisevät ja metsässä on vähän viileää.
 16. Radiossa luetaan illalla säätiedotus merenkulkijoille: odotettavissa huomiseen iltapäivään asti osaksi selkeää tai puolipilvistä ja poutaa, idässä enimmäkseen pilvistä ja paikoin heikkoa lumisadetta...
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Asuttiin saaressa, isä kalastaja, äiti möi saaliit torilla. Säätiedotuksen kuuntelu oli päivittäinen rituaali, sitä kuunneltiin hartaasti. Sen lisäksi tuli viiden vuorokauden ennuste, sitä ei saatu unohtaa. Kalaonni on kiinni tuulen suunnasta, ja talvikalastus pakkasen kovuudesta ja lumen määrästä. Kuljin isän mukana pienestä pitäen, ja kai pulkassa istuessani talvipakkasella imeskelin jääkimpaleita.

 • ylös 17
 • alas 4
Vierailija

Tai kun lauantai-iltana klo 20:00 näet läheisellä hiekkakentällä miehen jäädyttävän letkulla kenttää❤️ Näidenkin hyvien asioiden vuoksi niitä veroja maksaa mielellään. Kiitos sinulle Helsingin kaupungin työmies Mellunmäen hiekkakentällä! Näiden juttujen vuoksi niitä veroja mielellään maksaa. Kiitos.

 • ylös 14
 • alas 6
Sisältö jatkuu mainoksen alla