Jos kerran hyppää, kannattaa miettiä, kenen kädestä pitää kiinni.
Jos kerran hyppää, kannattaa miettiä, kenen kädestä pitää kiinni.

Työkaverit tuntevat vahvuutesi, heikkoutesi ja pienet omituiset tapasi. Huomaatko, miten läheisiä oikeastaan olette?

1. Työkavereiden kanssa vietät aikaa enemmän kuin kenenkään muun.

Jos olet juuri nyt töissä, katso ympärillesi. Siinä ne ovat, sinun ihmisesi.

Jos tunnet heitä katsoessasi edes pientä lämpöä, voit olla tyytyväinen. Työkaverit ovat nimittäin ne ihmiset, joiden kanssa elämästäsi eniten aikaa vietät.

Vietätte yhdessä kahdeksan tuntia joka arkipäivä, ehkä enemmänkin. Saatatte paiskia töitä rinnakkain läpi vuorokauden, yövuorosta ja vuosikymmenestä toiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On työpäiviä, jolloin ette ehdi vaihtaa sanaakaan. Silti tiedät, että siinä he ovat, vieressäsi tänäänkin, kuten olivat eilen ja ovat huomennakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jaatte arjen ja elämänne on solmittu yhteen, vaikka ette ikinä juttelisi tai tapaisi toisianne vapaa-ajalla. 

2. Työkaverit näkevät parhaat puolesi.

Työpaikalla tsemppaat. Käyttäydyt hiukan paremmin kuin kotona, harkitset, mitä suustasi päästät, et laahusta revenneissä verkkareissa etkä rasvaisessa tukassa (ainakaan kovin usein). Työtehtävissä yrität parhaasi, usein jopa ylität itsesi.

Työkaverisi näkevät sinut siis parhaimmillasi, eräänlaisena juhlaversiona itsestäsi. He näkevät sinut ammatissasi, tekemässä asioita, joissa olet hyvä ja jotka kiinnostavat sinua.

Heidän silmissään olet ihminen, joka osaa. Sellainen katse saa olosi vahvaksi.

Mikä mahtavinta, työkaverin ei tarvitse olla kanssasi naimisissa. Siksi hän jaksaa ärsyttävätkin puolesi keskimääräistä paremmin.

3. Työkaverit sietävät heikkoutesi.

Kuinka ollakaan, työkaverisi tietävät myös, mitä et osaa. Mitä pidempään he ovat kanssasi työskennelleet, sitä yksityiskohtaisemmin he pystyvät luettelemaan, mikä sinulle on vaikeaa ja mistä hermostut.

Se ei kuitenkaan haittaa, sillä jos työkaverisi on vähänkään fiksu, hän tuntee yhtä tarkasti myös omat huonot puolensa. Niinpä hän hyväksyy teidän molempien heikkoudet ajatellen, että niitä nyt vaan on. Kaikilla omansa, jokaisella jotain.

Mikä mahtavinta, työkaverin ei tarvitse olla kanssasi naimisissa. Hänen ei tarvitse kestää sinua minuuttiakaan töiden jälkeen, joten hän jaksaa ärsyttävätkin puolesi keskimääräistä paremmin.  

4. Työkaverit tuntevat pienet hassut tapasi.

Työkaverit tietävät, mitä haluat lounaaksi, otatko salaattiisi tomaatteja vai et, jätätkö aina osan ruuasta syömättä, valitsetko jälkiruuaksi banaanin vai kääretortun.

He tietävät, miten sinulla on tapana keinuttaa päätäsi naputtaessasi tietokonetta ja millainen on äänensävysi, kun vastaat töissä tärkeään puheluun ja yrität kuulostaa viralliselta.

Työkaverit huomaavat kaikki pienet, omituiset tapasi, joista suurin osa sukulaisistasi ei tiedä mitään. Niitä ei voi olla huomaamatta, kun elää rinnallasi kolmasosan vuorokaudesta.  

5. Työkaverit huomaavat heti, jos mieltäsi painaa murhe.

Koska työkaverisi viettävät kanssasi niin paljon aikaa, he huomaavat heti, jos olemuksesi on tänään vähän erilainen kuin eilen.

He osaavat lukea kasvoiltasi sydänsurun tai huonosti nukutun yön. Joku työkavereistasi on ehkä luottoystävä, jolle voit uskoutua, mutta aina sanojakaan ei tarvita.

Joskus eniten auttaa se, että työpaikalla kotimurheista ei tarvitse puhua. Töissä niistä on hetken vapaa. Työyhteisöstä voi saada voimaa ja lohtua, vaikka kaikkia yksityisasioitaan ei sen kanssa jakaisikaan.

6. Työkaverit ovat laumasi. 

Työyhteisössä tunnet olevasi tarpeellinen. Sinulla ja työkavereillasi on sama päämäärä, jopa yhteiset pelot ja unelmat – toisin kuin vaikkapa yllättävän monella avioparilla.

Koska olette hakeutuneet samalle alalle, teitä kiinnostavat todennäköisesti samantyyppiset asiat. Juteltavaa riittää, tylsistytte harvoin.

Teitä yhdistää myös samanlainen huumorintaju. Koska työelämä on nykyään niin vaativaa, selviätte siitä vain mustan huumorin voimalla.

Ja sitähän teillä riittää. Nauratte paljon ja usein, silloinkin kun kaikki menee pieleen, ja varsinkin silloin.

Hyvä työkaveri kestää murheesi, mutta paras työkaveri kestää myös onnistumisesi. Molemmista kannattaa pitää kiinni.  

 

Perhe on paras!

Olen eri mieltä. Elämäni tärkeimmät ihmiset ovat oman perheen jäsenet - siis omat lapset ja puoliso. Vierastan ajatusta, että työpaikka olisi kuin joku terapiakeskus ja työajalla harrastettaisiin terapiaistuntoja. Käyn töissä ansaitakseni rahaa perheemme menoihin. En mene töihin seuratakseni työkavereitteni lasten ja lastenlasten elämää. En mene töihin suremaan työkavereitten läheisten kuolemia, ostamaan työkavereille syntymäpäivälahjoja, häälahjoja ja surunvalittelukukkia. Surutyötä varten on päteviä ammattiauttajia muun muassa terveyskeskuksessa, seurakunnan diakoniatyössä ja tarvittaessa mielenterveystoimistossa.

Kenenkään ei pitäisi viedä työpaikalle ihmissuhdeongelmiaan tai hakea työkavereilta parisuhde- ja perheterapiaa. Jos et tule toimeen anoppisi kanssa, se ei ole työkaverisi vika. Puhu suoraan anopille ja kerro, miksi ihmissuhde hänen kanssa ei toimi. Työpaikoilla on liikaa juoruamista, selkään puukottamista, ilkeilyä ja työpaikkakiusaamista. Palkallista työaikaa käytetään juoruamiseen, myöhästelyyn, taukojen ja ruokatunnin venyttämiseen, töitten välttelyyn ja turhilla sairauslomilla oleskeluun. Pahimpia työyhteisöjä ovat naisvaltaiset työpaikat: Hoitoala, opetusala, asiakaspalvelu, kaupat, keittiöt, toimistot, kotihoito, vanhustenhoito, terveyskeskukset ja sairaalat. Joukosta löytyy aina pari pahanpuhujaa ja juoruilijaa, jotka myrkyttävät koko työyhteisön ilmapiirin.

Jos työ vie leijonanosan elämästä, henkilö on tyhjän päällä jäädessään työttömäksi tai eläkkeelle. Ei ole ihmissuhteita ja monella ei ole perhettäkään. Olisin huolestunut, jos työ ja työkaverit menisivät oman perheen edelle!

  • ylös 27
  • alas 11
Vierailija

Ei todellakaan ole ikävä, ei ketään. Joka päivä näen tarpeeksi monta tuntia, katson kelloa ja toivon pääseväni pois. Ainaista kiirettä, hetkeäkään et voi istahtaa tai ihmetellä. Juoksukahvit on se mitä voit ehkä saada. Ja aina saa hermoilla että mistä tulee sanomista, teit mitä vaan.

  • ylös 23
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla