Kodin Kuvalehti selvitti kyselyssään, mikä puolison rahankäytössä ottaa eniten päähän. Naisten ja miesten vastauksissa oli eroa

Naisten mielestä miehet eivät ole oikein jyvällä siitä, paljonko rahaa kuluu.

Miehiä potuttavat naisten harkitsemattomat ostokset.

Molempia ottaa päähän, jos kumppani kovin saita tai tuhlaavainen.

Kodin Kuvalehti kysyi nettisivuillaan perheiden rahankäytöstä. Vastaajia kertyi 648. Näin he vastasivat kysymykseen, mikä puolison rahankäytössä ärsyttää. 

Naista ärsyttää miehen rahankäytössä

1 Mies ei ymmärrä, mihin kaikkeen kodin arjessa kuluu rahaa.

2 Mies kuluttaa rahojaan autoon ja muihin vempeleisiin.

3 Mies saitailee, kun pitäisi ostaa jotain lapsille.

Näin naiset vastasivat:

"Hän ei osta yhtään ylimääräistä kaupasta. Hän ei huomioi millään tavoin lahjoin esim. syntymäpäivänä tai jouluna minua. Häntä pitää patistaa ostamaan yhteisiä asioita, kuten wc-paperia tai maitoa."

"Kaikenlaisten koneiden ja värkkien ostelu. Ei riitä naula ja vasara, täytyy olla naulauskone, ei riitä maali ja pensseli, pitää olla maaliruisku."

"Hän saattaa ostaa pelejä tai autoon jotain, kun minun listallani on aina ensin lasten tarpeet. Itse jään aina viimeiseksi."

"Joka syksy jaksaa yllättyä siitä, että lapset tarvitsevat uusia vk- ja talvivaatteita edellisten jäätyä pieneksi. Mieltää nämä ja muutakin ns. yllättäviksi ja ylimääräisiksi menoiksi, vaikka ne toistuvat joka vuosi!"

Miestä ärsyttää naisen rahankäytössä

1 Ei mikään.

2 Heräteostokset.

3 Turhat ostokset.

Näin miehet vastasivat:

"Järkyttävä määrä erilaisia purkkeja ympäri kämppää."

"Ostetaan asioita, joita ei oikeasti tarvita."

Molempia hiertää

1 Puolison erilainen suhtautuminen rahaan.

2 Saituus.

3 Tuhlailu.

Näin vastattiin:

"Mitään ylimääräistä ei laiteta yhteiseen hyvään, vaan hän käyttää kaikki itseensä. Esim. veronpalautuksista hän osti moottoripyörän, minä hellan."

"Hän on hyvin pihi ja tarkka rahastaan. Hän tekee sijoitusjuttuja lopuilla, vaikka sille rahalle olisi joinakin kuukausina ja palavastikin käyttöä, esimerkiksi lapsen ulkovaatteet tai muu yllättävän iso rahanmeno."

"Impulsiivisesti tehdyt kalliit hankinnat. Minä mietin ja vertaan hintoja, enkä välttämättä sittenkään päädy ostamaan jotain. Lainarahalla hankittu uusi auto ärsytti myös, kun entinenkin olisi kelvannut mielestäni hyvin."

Mikä sinut ja kumppanisi saa riitelemään raha-asioista? Kerro keskustelukentässä.

Kun arki on niin kiireistä, ettei kukaan perheestä ehdi kauppaan, vessapaperi vaihtuu servietteihin.

 1. Lapsesi syö paahtoleipänsä pursotettavalla valmiskermavaahdolla, koska kukaan ei taaskaan ole ehtinyt käydä kaupassa ostamassa voita.
 2. Vessapaperi on loppu, joten käytätte vessapaperina talouspaperia. Kun sekin loppuu, turvaudutte synttärikutsuilta jääneisiin servietteihin.
 3. Tänään syötte samaisilta kutsuilta jääneistä kertakäyttöastioista, sillä kukaan ei ole ehtinyt täyttää tiskikonetta.
 4. Lapsesi syö spagettia pelkällä ketsupilla ja kehuu, että kerrankin kotona on hyvää ruokaa. Alat uskotella itsellesi, että oikeastaan ketsuppi on vihannes. Siten kestät paremmin sen, että kasvikset ovat taas loppu.
 5. Puhelimestasi löytyy yhteystietoja nimellä "Ainon (baletti) äiti" ja "Veetin 3B isä".
 6. Tuoretta leipää ei ole, joten siirrytte näkkileipään ja kaapin perältä löytyneisiin suolakekseihin.
 7. Kun kerrankin kokkaat kotiruokaa, olet niin hajamielinen, että unohdat kattilan yöksi jääkaapin viereen. 
 8. Maito on loppu, joten juot aamukahvisi ruokakermalla. Lapsesi taas syö muronsa kuivina (onneksi ne ovat hänestä parempia niin).
 9. Et ehdi koskaan kampaajalle, joten totut leikkaamaan otsatukkasi lasten askartelusaksilla. Kun ne ovat hukassa ja otsatukka kutittaa nenää, turvaudut lapsesi Hello Kitty -nipsuihin.
 10. Eräänä räntäisenä aamuna havahdut siihen, että lapsesi kyllä pukeutuvat veden-, lumen- ja jäänpitäviin erikoispinnoitteisiin supertec-asuihin (mikä tuuri, että unohdit nostaa ne toukokuussa varastoon, ja onneksi ne yhä melkein peittävät lasten nilkatkin), mutta oma tuulitakkisi on jostain viime vuosikymmenen alkupuolelta.
 11. Talvisin käytät vain Kuoma-kenkiä, ovat ne vaan niin helpot ja kätevät, sitä paitsi ne matsaavat kivasti toppahousujesi kanssa. Kuljet Kuomissa kaikkialle, myös kauppakeskuksiin ja ravintoloihin.   
 12. Aina kun törmäät sattumalta ystävääsi, käytte saman vuoropuhelun: "Pitäis nähdä!" "No niin pitäis!"
 13. Kun ystävä viimein tupsahtaa kotiisi, tajuat, ettei sinulla ole mitään tarjottavaa kahvipöytään. Kaivat hätäpäissäsi esiin viime joululta jääneet konvehtirasiat. Karaiset itsesi ja laitat tarjolle ne hirveimmät liköörikonvehdit, jotka eivät ole vuoden aikana kelvanneet kenellekään. Ymmärtäväinen ystäväsi syö ja kiittää. 

Entiset kiusatut kertovat, mitä ovat aikuisena ymmärtäneet. Ensimmäinen ajatus kuuluu: minä en ollut vääränlainen, väärässä olivat kiusaajat.

Nämä lauseet jokaisen kiusatun pitäisi kuulla jo lapsena, mutta niitä ei ole myöhäistä sanoa itselleen aikuisenakaan.

 1. Kiusaaminen ei johtunut siitä, että olisin ollut vääränlainen tai toiminut väärin. Väärässä olivat kiusaajat.
 2. Aikuisten olisi pitänyt puuttua kiusaamiseeni. En saa syyttää itseäni, vaikken olisikaan uskaltanut kertoa tilanteesta. Aikuisten vastuulla oli huomata.
 3. Minun ei tarvitse muuttaa niitä ominaisuuksia, joiden vuoksi minua kiusattiin. Oikeastaan suuri osa niistä on arvokkaita, kun niitä katsoo aikuisen perspektiivistä. En ole liian hiljainen, vaan hyvä kuuntelemaan. En ole outo, vaan oma persoonani.
 4. Myös yksin jättäminen, selän takana kuiskuttelu ja tietyt katseet olivat kiusaamista. En ole vainoharhainen tai liioittelija, koska se tuntui minusta pahalta.
 5. Saan olla surullinen. Minulta vietiin lapsuus, jossa ei tarvitse pelätä seuraavaa päivää ja viikkoa.
 6. Voin antaa anteeksi, jos minusta tuntuu siltä. Voin olla antamatta, jos en pysty. Kumpikaan ei välttämättä riipu siitä, pyytääkö joku minulta anteeksi vai ei.
 7. Minun ei tarvitse unohtaa, kuinka surullinen olin kiusattuna. Voin kuitenkin päästää irti ja ajatella, että se on nyt mennyt osa elämääni.
 8. Olen erilainen kuin olisi ollut ilman kiusaamista. Kiusaaminen muutti minut herkemmäksi, vahvemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua oppimaan tällä tavalla.
 9. Voin muuttaa maailmaa osaltani. Minun vuokseni kukaan ei joudu pelkäämään. Se on asia, josta kannattaa olla ylpeä.
 10. Olen arvokas ja ainutlaatuinen. Juuri minä, juuri nyt, juuri tällaisena.