Lepo! Sekasotku kotona on muodikasta, sanovat gurut, samoin lokoisat vaatteet. Villasukat ovat kokeneet uusnousun.
Lepo! Sekasotku kotona on muodikasta, sanovat gurut, samoin lokoisat vaatteet. Villasukat ovat kokeneet uusnousun.

Ihana huilaus kotisohvalla, ympärillä arkikaaos. Yllä puristamattomat vaatteet, jalassa villasukat. Jos kuulostaa tutulta, olet muodin aallonharjalla. Asian todistavat nämä viisi ilahduttavaa trendi-ilmiötä.

1. Nyt tulee menocore! Muotia on lähes kaikki, mikä ei purista

Menocore on hieman hankala sana, jolla on vapauttava merkitys. Termi on yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia, eli vaihdevuosia. Ilmiö nousi pinnalle, kun Man Repeller -lehden toimittaja Harling Ross kirjoitti aiheesta.

Käytännössä menocore-villitys tarkoittaa sitä, että muotitietoiset nuoretkin pukeutuvat pitkiin neuletakkeihin, väljiin tunikoihin, mukavin kävelykenkiin ja puuhelmikaulakoruihin.

Heidän mielestään on coolia sonnustautua niin, ettei näytä pukeutuneen ketään muuta kuin itseään varten. Me varttuneemmat saman tyylin jakajat tiedämme, että on ennen kaikkea äärimmäisen käytännöllistä ja mukavaa pukeutua välittämättä siitä, mitä toiset ajattelevat.

2. On tosi ok, että näit viimeksi valomerkin baarissa yli 15 vuotta sitten

Väsyttääkö? Kannattaa levätä hyvällä omallatunnolla. Onko nälkä? Kannattaa syödä ilman syyllisyyttä. Itsensä ja omien tarpeiden kuuntelu on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan ennen.

Myöhään riekkuminen on ajan hermolla olevien mukaan ainoastaan noloa, jos viihtyy parhaiten kotisohvalla. Nyt saa olla ylpeästi, no, vähän tylsä ja ennalta-arvattava.

Hyvinvoinnin megatrendi on myötätunto itseään ja muita kohtaan. Tärkeintä on tykätä itsestään ja tekemisistään, sanoo aiheesta tänä syksynä Sydänjuttu-kirjan kirjoittanut hyvinvointiasiantuntija Anna Taipale. Yksinkertaisesti: kun itseensä suhtautuu lempeästi, voi hyvin.

Hän ei todennäköisesti ole vielä ehtinyt harmaantua luonnollisesti, joten trendikkäänä pysyäkseen hänen täytyy turvautua purkkiväreihin. Varttuneempien ei tarvitse.
Hän ei todennäköisesti ole vielä ehtinyt harmaantua luonnollisesti, joten trendikkäänä pysyäkseen hänen täytyy turvautua purkkiväreihin. Varttuneempien ei tarvitse.

3. Hiukset värjätään harmaiksi, jos hopeaa ei löydy omasta takaa

Neonväriset hiukset on jo niin nähty. Harmaa on hiusten uusi, upea hittiväri, julistavat asian päälle ymmärtävät.  Aiemmin moni on pyrkinyt melko vaaleaan harmaaseen, mutta nyt Instagramissa hehkutetaan myös tummanharmaita hiuksia. Parhaimmillaan sävy on kuulemma luonnollisena.

Hyväksyvää nyökyttelyä muotipiireissä herättävät myös luonnehdinnat "lyhyt tukka" ja "klassinen malli". Tällä todennäköisesti tarkoitetaan juuri sitä kampausta, joka kaunistaa paraikaa sinua.

4. Wabi-sabi: kodin sekasotku on siedettävää, jopa tavoiteltavaa

Hyvästi valkoiset, skandinaaviset kodit ja konmari, tervetuloa wabi-sabi! Wabi-sabi on japania ja tarkoittaa aitoutta sekä epätäydellisyyden ja sekasotkun sietämistä. Wabi-sabin mukaan kauneus kannattaa etsiä ja löytää sieltä, missä sitä ei yleensä ole tottunut näkemään.

Wabi-sabi-kodin kuuluu näyttää siltä, että siellä asutaan ja ihmiset viihtyvät siellä. Eli siltä kuin kenties teilläkin. Aamukiireessä petaamatta jääneet sängyt, mainospinot eteisen pöydällä ja puhdas pyykki, joka ei koskaan löydä tietä kaappiin, ovat nyt trenditietoisuuden – eivät sotkun – merkki. Ihanaa!

Wabi-sabi-trendin mukaan kauneus kannattaa etsiä ja löytää sieltä, missä sitä ei yleensä ole tottunut näkemään. Kotienkin kuuluu nyt näyttää siltä, että niissä asutaan. Tässä kuvassa ollaan jo jäljillä.
Wabi-sabi-trendin mukaan kauneus kannattaa etsiä ja löytää sieltä, missä sitä ei yleensä ole tottunut näkemään. Kotienkin kuuluu nyt näyttää siltä, että niissä asutaan. Tässä kuvassa ollaan jo jäljillä.

5. Villasukat kuuluvat katukuvaan ja neulominen kaikille

Suomi on miljoonien villasukkien maa, mutta nyt sukkia käyttävät myös nuoret ja muotitietoiset. Sukat vedetään jalkaan ylpeästi ja avoimesti, ei ainoastaan kotisohvilla ja saappaiden sisään.

Yläkoulun opettajat raportoivat hämmentyneinä, että oppilaat hiihtelevät villasukissaan pitkin käytäviä. Kaksikymmentä vuotta sitten se olisi ollut äärimmäisen noloa.

Aika tuntuu olevan kypsä sille ymmärrykselle, että villasukat jalassa elämä on yksinkertaisesti parempaa ja lempeämpää.

Entä neulominen sitten! Neuleblogit kukoistavat ja hohtoneulonnassa kisataan Suomen mestaruudesta. Puikkoja helskyttelevät lähes kaikki, lähes missä tahansa.

Villasukkatrendin myötä tulevaisuus näyttää siis melko lupaavalta. Onhan villasukan jokaiseen silmukkaan punottu valtava määrä rakkautta ja kauniita ajatuksia.

Minna

Hei, keski-ikäinen nainen! Tiesitkö, että olet salaa tosi trendikäs juuri nyt? 5 ihanaa ilmiötä todistavat

Tunnistan itseni tästä jutusta! Olen 50 vuotian, kudon villasukkia ja käytän niitä päivin ja öin. Uni ei tule ilman niitä! Ja kotiin tullessani vaihdan työvaatteet kotoiseen asuun. Minulla on myös niitä luonnonharmaita, tässä matta maantien värisissä hiuksissani. Kotikin on välillä sekaisin, mutta ei haittaa! Sehän on minun oma kotini ja rakastan sitä!
Lue kommentti
Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Hei, keski-ikäinen nainen! Tiesitkö, että olet salaa tosi trendikäs juuri nyt? 5 ihanaa ilmiötä todistavat

Minna kirjoitti: Tunnistan itseni tästä jutusta! Olen 50 vuotian, kudon villasukkia ja käytän niitä päivin ja öin. Uni ei tule ilman niitä! Ja kotiin tullessani vaihdan työvaatteet kotoiseen asuun. Minulla on myös niitä luonnonharmaita, tässä matta maantien värisissä hiuksissani. Kotikin on välillä sekaisin, mutta ei haittaa! Sehän on minun oma kotini ja rakastan sitä! Hauska kuulla, Minna! Aika moni meistä varmasti tunnistaa itsensä juuri samanlaisista asioista, ja todellakin mitäpä ne harmaat...
Lue kommentti

Kun maailma muuttuu, siitä katoaa myös tuoksuja ja hajuja. Onneksi ne elävät vahvoina muistoissa.

Kodin Kuvalehden lukijat muistavat vielä nenässään paljon sellaista, mikä kertoo menneestä maailmasta – tuoksuja, jotka ovat jo heidän elämästään kadonneet.

Yksi muistaa, miltä uusi aapinen tuoksui, toinen karjakeittiön piipusta leijailevan savun hajun.

Erityisiä tuoksumuistoja liittyi kesäisiin askareisiin:

”Rannassa leijui savun haju, kun siellä pestiin kesällä pyykkiä”, Anna muistaa vielä.

Toinen KK:n lukija nautti puusavotan tuloksista: ”Kun isä tuli puiden pilkkomisen jälkeen sisälle, sen sahanpurun tuoksun muistan vieläkin.”

”Pellolla tuoksui kuiva heinä.”

Monen lapsuusmuistoissa leijuvat heinäpellon aromit.

”Olimme koko perhe heinätöissä, ja pellolla tuoksui kuiva heinä. Korissa oli äitille ja isälle Airamissa kahvia. Meille lapsille oli piimää ja äitin leipomaa leipää”, Sari kertoo onnellisista päivistä heinäpellolla. Aherruksen jälkeen nautittiin myös korjatun heinän tuoksusta ladossa.

Erja muistaa vanhoista ajoista tervakarkit, joita sai peltirasiassa.

”Pikkutyttönä veneentervaus tuoksui niiltä.”

”Nuuhkin tervan tuoksua, kun isoisä veteli sitä varhain keväällä puuveneensä pintaan. Urakan päätteeksi kylvettiin savusaunassa. Saisinpa takaisin nuo lapsuuteni rakkaat tuoksut ja hetket”, muistelee Maria.

Moni muistelee haikein mielin myös mummon kammaria, jossa tuoksui pistävästi kamferi ja väkevä jalkasalva.

Ja näistä saa nauttia vieläkin...

Tuoksut palauttavat usein jonnekin kauas. Mutta vielä on paljon sellaistakin, josta saa yhä sopivalla hetkellä ja oikeassa paikassa nauttia. Sellaisia ovat etenkin luonnon tuoksut, joita muistetaan jo lapsuudesta: jopa keväinen kuravelli jäi eräälle KK:n lukijalle mieleen hauskana tuoksuna.

Nenää hellivät myös suopursut, mesiangervot ja kesäaamut. Kristiina sanoo, ettei koskaan unohda, miten hyvältä tuoksuivat keväinen, tulviva puro ja saunan lämmityksen savu.

”Kun olin koulusta kesälomalla, heräsin aamulla ikkuna auki. Isä leikkasi takapihalla nurmikkoa. Se vastaleikatun nurmikon tuoksu!” muistelee Marinetta. Erjalle puolestaan sireenin tuoksu tuo mieleen lapsuuden kesät.

”Hellepäivän jälkeen satoi ja asfaltti tuoksui.”

Kaupunkilaisen maailmaan kuului kivikaduille ja merelle ominainen tuoksu.

”Toisen polven stadilaisena mieleen nousee asfaltin tuoksu hellepäivän päättäneen sateen jälkeen. Ja meren suolainen tuoksu. Sen saattoi kokea Hietsun hiekkarannalla ja Suomenlinnassa”, kertoo Anu.

Harvoin pääsee sanomaan näin, mutta nyt sanon: jos katsot tänä vuonna vain yhden dokumenttielokuvan, katso The Wolfpack.

Crystal Mosellen esikoiselokuva The Wolfpack (2015) on vaikuttavin dokumenttielokuva, jonka olen vuosiin nähnyt.

Se kertoo Angulon kuudesta veljeksestä, jotka ovat eläneet koko lapsuutensa kerrostalokotinsa vankeina, keskellä New Yorkin Manhattania.

Veljesten isä on vakuuttunut, että ulkomaailma on lapsille turmioksi eikä päästä heitä ulos. Alistunut, myötäilevä äiti pitää pojilleen kotikoulua.

Kuulostaa painajaiselta, ja onkin. Silti dokumentista välittyy myös paljon kaunista: lasten luja suhde toisiinsa ja heidän käsittämätön kykynsä selviytyä.

Dokumentti järkyttää ja jää päiväkausiksi mieleen pyörimään. Silti siitä jää toiveikas olo: ehkä pojat sittenkin selviytyvät. 

Osa veljeksistä on tosin selvinnyt paremmin, osa huonommin, eikä sitäkään dokumentissa peitellä.

Järjissään kuusikon on pitänyt mielikuvitus. Kaiken mitä he elämästä ja ulkomaailmasta oppineet, he ovat oppineet katsomalla yhdessä elokuvia.

Veljekset osaavat suosikkileffojensa vuorosanat ulkoa. Lempikohtauksiaan he näyttelevät yhdessä, uudelleen ja uudelleen.

Dokumentti järkyttää ja jää päiväkausiksi mieleen pyörimään. Silti siitä jää toiveikas olo: ehkä pojat sittenkin selviytyvät. 

Ainakin he ovat päässeet jo kotoa pois.

The Wolfpack, 17.3. klo 21.30 Yle Teema ja Areena.