FB-ryhmien ylläpitäjät saavat aika harvoin kiitosta vapaaehtoistyöstään. Palkaksikin riittää se, että itselleen tärkeää aihetta saa seurata aitiopaikalta.
FB-ryhmien ylläpitäjät saavat aika harvoin kiitosta vapaaehtoistyöstään. Palkaksikin riittää se, että itselleen tärkeää aihetta saa seurata aitiopaikalta.

KonMari Suomi, Mutsit vs. Faijat, Suomen Sieniseura... Facebookin suosituimmissa keskusteluryhmissä voi olla jopa kymmeniätuhansia jäseniä. Kun kahakka syntyy, erotuomariksi rientää ylläpitäjä. Palkatta ja työtunteja laskematta.

"Olen saanut muutaman yksityisviesteillä pommittavan vihaajan"

"Some on omaa aikaani, kun lapset ovat jo aikuisia ja puolisolla on omat harrastuksensa", Mira sanoo.
"Some on omaa aikaani, kun lapset ovat jo aikuisia ja puolisolla on omat harrastuksensa", Mira sanoo.

KonMari Suomi (54 613 jäsentä)
Mira Ahjoniemi:

”Hyväksyn uusia jäseniä noin kerran tunnissa, joskus jopa sata kerrallaan. En ikinä osannut aavistaa, kuinka suureksi KonMari-ryhmä paisuu, kun perustin sen toisessa keskusteluryhmässä tapaamani Saaran kanssa. Halusimme oman suljetun alueen japanilaisesta KonMari -kirjasta ja -metodista keskustelulle."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miksi jotkut tulevat ryhmiin vain ilmoittamaan, kuinka typeriä kaikki ryhmäläiset ovat?

Tämä saa tekemään palkatonta työtä: "Olisin aika yksinäinen ilman sitä seuraa, mikä on FB:ssä. Ikäiseni naiset eivät juurikaan ehdi tavata ystäviä kasvotusten, koska useimmilla ovat perheen ruuhkavuodet menossa. Illalla myöhään kaikki ovat linjoilla. Tykkään vaihtaa ajatuksia, kun aihe kiinnostaa aidosti."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä saa hetken miettimään, onko hommassa järkeä: "En ärsyynny kovin helposti, mutta ihmettelen, miksi jotkut tulevat ryhmiin vain ilmoittamaan, kuinka typeriä kaikki ryhmäläiset ovat. Olen saanut muutaman tulikivenkatkuisia yksityisviestejä lähettävän vihaajankin. Kun en reagoinut, he eivät jaksaneet paria viikkoa pidempään."

Tästä syntyy kahakka: "Eniten syntyy vääntöä, kun joku ilmoittaa ”ryhtyneensä marittamaan” maustekaappia tai eteistä lukematta Marie Kondon Konmari-kirjaa. Ryhmä on kuitenkin perustettu kirjan ympärille vähän kuin lukupiiri, eikä KonMari ole siivoamista. Yritän selittää asiaa esimerkillä, ”et kai menisi koiraryhmäänkään puhumaan kissoista tai norsuista”.

 

"Tärkeilijät erottuvat nopeasti joukosta"

Kun joku sattumalta löytää toiselta puolelta Suomea sieniharvinaisuuksia, Outi saa tiedon ensimmäisten joukossa.
Kun joku sattumalta löytää toiselta puolelta Suomea sieniharvinaisuuksia, Outi saa tiedon ensimmäisten joukossa.

Suomen Sieniseura ry. (30 929 jäsentä)
Outi Laakso:

”Joskus ryhmässä tulee vietettyä tunteja illassa, joskus vain vilkaistua pari kertaa viikossa. Aihepiiri kiinnostaa niin paljon, että ryhmää vilkuilee jo sen takia vaikkapa junamatkalla työtapaamiseen. Voisin lopettaa, jos ei kiinnostaisi, mutta on kiinnostanut jo neljä ja puoli vuotta.”

Laitoimme kaiken keskustelun pariksi päiväksi jäähylle, jotta ryhmäläisillä oli aikaa lukea keskustelun säännöt

Tämä saa tekemään palkatonta työtä: "Saan olla aitiopaikalla näkemässä, mitä rakkaan harrastuksen piirissä tapahtuu, ja opin uutta. Kaupan päälle tulee tietoa ihmisten sosiaalisesta toiminnasta isossa ryhmässä. Esiin nousevat nopeasti tietyt ihmistyypit: tiedonjanoiset ja opettajat, maltilliset ja tärkeilijät..."

Tämä saa hetken miettimään, onko hommassa järkeä: "Joidenkin on vaikeaa ymmärtää toimivansa valtavassa ihmisjoukossa. Isossa ryhmässä on oltava säännöt, hyvä henki ja rajoitettu aihepiiri, eikä ylläpito voi käyttää määrättömästi aikaa yhden ihmisen kaitsemiseen tai yksityisviestien käsittelemiseen."

Tästä syntyy kahakka: "Kärkästä palautetta saa, jos julkaisee ainoastaan epäselvän valokuvan ja kysyy, onko sieni syötävä. Sientä ei voi syödä netissä tuntemattomalta saadun lajintunnistuksen perusteella. On piittaamatonta, jos ei ole kiinnostunut sienen lajista. Joku loukkaantuu ojentamisesta, ja seuraavaksi keskustelu rönsyääkin ohi aiheen.  Tällaiset aloitukset poistetaan mahdollisimman pian. Vastikään laitoimme kaiken keskustelun pariksi päiväksi jäähylle, jotta ryhmäläisillä oli aikaa lukea keskustelun säännöt. Levottomimmat sielut jatkoivat ehkä toisaalle." 

"Maahanmuuttokeskustelu ryöstäytyi käsistä"

Kun Nuppu puuttui maahanmuuttokeskusteluun, hän sai kuulla olevansa sensuurin edelläkävijä. Se ei ollut kehu.
Kun Nuppu puuttui maahanmuuttokeskusteluun, hän sai kuulla olevansa sensuurin edelläkävijä. Se ei ollut kehu.

Mutsit vs. Faijat (53 066 jäsentä)
Nuppu Strandberg:

”Kolmisen vuotta sitten ryhmässä etsittiin kurinpitäjää ja ilmeisesti minusta oletettiin, että sellainen homma onnistuu. Päätös oli tehty ennen kuin ehdin hirveästi asiaa pohtia – mutta pestistä voi hypätä pois, jos siltä tuntuu. Kulutan aikaa keskustelujen seuraamiseen tunnin, pari päivässä.”

Riita syntyy aina, kun aiheena on imetysmyönteisyys tai imetysvastaisuus.

Tämä saa tekemään palkatonta työtä: "Sen kun tietäisi! Eihän tämä palkitse millään tavalla. Lähinnä saa haukkuja ja yksityisviesteillä kerrotaan, mitä teen väärin. Mutta harrastuksena tämä on loistavaa ajankulua. Monen sisäpiirijutuksi muodostuneen keskustelun huikeus ei aukea selittämällä."

Tämä saa hetken miettimään, onko hommassa järkeä: "Tyhmät ihmiset ärsyttävät aina. Välillä tekee mieli hakata päätä näyttöön. Rajakki-suvakki-keskustelujen hurjat ylilyönnit ja kapeakatseisuus saavat karvat pystyyn. Maahanmuuttokeskustelu ryöstäytyi oikeasti käsistä. Lopulta keskitimme kaikki aiheeseen liittyvät keskustelut samoihin viestiketjuihin. Kommentteja kertyi yli 50 000."

Tästä syntyy kahakka: "Pettämiset, jättämiset, humala-avautumiset, rokotuskeskustelut, imetysmyönteisyys, imetysvastaisuus, yksityiselämän revittely, puolestamielensäpahoittajat… Tahallisesta provoamisesta ja trollaamisesta potkitaan pihalle. Alaikäisiä ei ryhmään haluta, joten myös he pääsevät suorinta tietä ulos."

"Jos oma julkaisu katoaa, niin etsi syy säännöistä!"

”Silloin turhauttaa, kun saa vain valitusta omaan messengeriin tai kun joku on ilmiantanut minut feikkinä Facebook-profiilina”, Sanna sanoo.
”Silloin turhauttaa, kun saa vain valitusta omaan messengeriin tai kun joku on ilmiantanut minut feikkinä Facebook-profiilina”, Sanna sanoo.

Moderni ja skandinaavinen sisustus (81 148 jäsentä)
Sanna Kämäräinen:

”Vuosi sitten ryhmässä oli yli puolet vähemmän väkeä, eikä homman kasassa pitäminen aina ole ihan pikku juttu. Aikaa ryhmä vie niin paljon kuin sille antaa, toisinaan useita tunteja päivässä. Käyn viestejä ja keskusteluja läpi aamulla, kun odotan opettajaa luokassa; iltapäivällä, jos tulen hetken ennen lapsia kotiin; illalla sängyssä…”

Naisen sisustama valkoinen koti voi kuulemma olla miehelle järkytys.

Tämä saa tekemään palkatonta työtä: "Sisustaminen on lähellä sydäntä. Se on koulutukseni, ammattini ja harrastukseni, nyt opiskelen artesaaniksi. On mukava katsella toisten koteja ja ideoita. Miksen samalla voisi olla myös ryhmän ylläpitäjä?"

Tämä saa hetken miettimään, onko hommassa järkeä: "Toisten kotien arvostelu ärsyttää. Samoin se, että sääntöjä rikotaan toistuvasti. Jos olen poistanut seinältä myytävän tuotteen, niin se ilmestyy uudelleen. Jos oma julkaisu katoaa, niin etsi ensin syy säännöistä! Samat kysymykset ärsyttävät, mistä on hankittu Linie Designin matto tai Ikean Vitsjö-hylly, yhä uudelleen. Mutta yleensä ei ärsytä mikään."

Tästä syntyy kahakka: "Aika hyvä riita saatiin aikaiseksi, kun joku jäsen kirjoitti, että eivätkö naiset nykyään ota miehiä kotona ollenkaan huomioon. Naisen sisustama valkoinen koti voi olla kuulemma miehelle järkytys, ja sen vuoksi tulee ero."

"Kun myy sukkia kympillä, niin sanomista tulee"

Päivin mielestä ylläpitäjän pestissä on palkitsevinta nähdä uusien käsityöharrastajien töitä.
Päivin mielestä ylläpitäjän pestissä on palkitsevinta nähdä uusien käsityöharrastajien töitä.

Iloinen villasukka- ja neuleryhmä (31 587 jäsentä)
Päivi Kaunisto:

”Avaan tietokoneeni aamulla herätessäni ja suljen nukkumaan mennessä. Jos en jostain syystä pääse koneelle, valvon ryhmää puhelimitse. Katson, että kaikki ovat ystävällisiä toisilleen eikä sellaisia neuleohjeita jaeta, joilla on tekijänoikeus. Aikaa on, mies on vuorotyössä ja itse olen poissa työelämästä MS-taudin takia.”

Neuleryhmän motto kuuluu: Yritetään olla mollaamatta kenenkään töitä, sillä kaikki ovat jossain vaiheessa olleet aloittelijoita.

Tämä saa tekemään palkatonta työtä: "Haluni auttaa on suuri, ja usein ryhmässä on hyvä henki. Meidän mottomme on kirjoitettu ryhmän seinälle: Yritetään vaan olla mollaamatta kenenkään töitä, sillä kaikkihan on jossain vaiheessa aloittelijoita ja kaikkien tekemiset ovat yhtä arvokkaita!

Tämä saa hetken miettimään, onko hommassa järkeä: "En ole mikään tekniikan ihmelapsi, ja usein virus- ja haittaohjelmat aiheuttavat päänvaivaa. Ei meillä ole ylläpidossa mitään atk-tukihenkilöä. Onneksi olen hyvin pitkähermoinen ihminen."

Tästä syntyy kahakka: "Jos joku myy sukkia kympillä pari, niin kyllähän siitä sanomista tulee, että hintoja poljetaan. Ja siitä keskustellaan aika kärkkäästi joskus, että pitääkö myydyistä sukista maksaa veroa."

"Kuka kehtaisi haistatella samalla tavalla livenä?"

Leija neuvoi naistenvaatekirppiksen muita jäseniä kaupoissa jo ennen kuin hänestä tuli ylläpitäjä.
Leija neuvoi naistenvaatekirppiksen muita jäseniä kaupoissa jo ennen kuin hänestä tuli ylläpitäjä.

Naisten vaatekirppis H & M, Lindex, Kappahl ym. (35 412 jäsentä)
Leija Kytölä:

”Olen ollut ylläpitäjänä vajaan vuoden. Aikaa kuluu vaihtelevasti, mutta yleensä avaan Facebookin useita kertoja päivässä. Tsekkaan seinäkuvat ja jäsenpyynnöt ja ratkon ongelmia. Työmatkan aikana ehtii hyvin hoitaa parit jutut, ja lasten mentyä nukkumaan on myös jonkun verran aikaa.”

Jos kaikki ajattelisivat, että en tee ilmaiseksi mitään, Facebookissa ei olisi ainuttakaan kirppisryhmää.

Tämä saa tekemään palkatonta työtä: "Jos kaikki ajattelisivat, että en tee ilmaiseksi mitään, Facebookissa ei olisi ainuttakaan kirppisryhmää. On palkitsevaa, kun joku saa apua pulmaansa. Kun myyjä ei lähetä tuotetta ostajalle, hän saattaakin ryhtyä toimimaan, kun ylläpito ottaa yhteyttä."

Tämä saa hetken miettimään, onko hommassa järkeä: "Eniten ärsyttävät ne sankarit, jotka kuvittelevat voivansa käyttäytyä nettikirppiksillä ihan miten tahtovat. Sääntörikkomuksia toisensa perään, ylläpitäjille haistattelua ja pahimmassa tapauksessa huijaamista. Kuka kehtaisi käyttäytyä samalla tavalla livenä?"

Tästä syntyy kahakka: "Hinnoittelu on aihe, joka herättää riitaa joka päivä. Joku valittaa, että vaatteita myydään liian kalliilla. Ja vastapuoli on sitä mieltä, että ei se ole tyhmä, joka pyytää, vaan se, joka maksaa. Siinäpä sitten jankataan ikuisesti puolin ja toisin."

Sisältö jatkuu mainoksen alla