Jouluradion musiikkipäällikkö Mikko Harjunpää on pannut tämän joulun laulut järjestykseen.

Viime maaliskuussa tapahtui tällaista: Ensimmäiset kiurut visersivät peltojen yllä. Päivä piteni kuuden minuutin vuorokausivauhtia. Jouluradion uusi musiikkipäällikkö Mikko Harjunpää pani luurit korvilleen ja alkoi kuunnella joululauluja.

Yli 2 000 joululaulua myöhemmin Mikko Harjunpää on valmis sanomaan: ei kyllästytä yhtään."Tuntuu kuin aarrearkun äärellä olisi. Mieti, siellä on klassikoita 1700- ja 1800-luvulta, on Sibeliusta ja Schubertia ja on Saukki ja Pikkuoravat. Meillä saattaa soida viisi eri tulkintaa samasta joulukappaleesta, ja jokainen on levytetty eri vuosikymmenellä", Mikko kertoo.

"Aina kun ihminen avaa Jouluradion, hänelle tulee olo, että maassa on rauha ja ihmisillä hyvä tahto."

Mikko koodasi työryhmineen jokaisen kappaleen sen tunnelman, tempon ja musiikkilajin mukaan. Lajittelu auttaa hallitsemaan kokonaisuutta niin, että musiikki soi koko kuukauden monipuolisena ja sopivassa järjestyksessä. Musiikin on tarkoitus kulkea mukana jouluun valmistautumisessa niin, että aattoiltaa lähestyttäessä sekin rauhoittuu.

"Aina kun ihminen avaa Jouluradion, hänelle tulee olo, että maassa on rauha ja ihmisillä hyvä tahto. Sitä toivon ja siihen pyrin. Siihen lauseeseen kiteytyy joulun viesti."

Jouluradion uusi musiikkipäällikkö Mikko Harjunpää on aikaisemmin työskennellyt 17 vuotta Radio Novan musiikkipäällikkönä.
Jouluradion uusi musiikkipäällikkö Mikko Harjunpää on aikaisemmin työskennellyt 17 vuotta Radio Novan musiikkipäällikkönä.

Yksi Mikkoa itseään koskettavimmista joululauluista ei ole muisto lapsuudesta vaan 1990-luvusta, jolloin hän oli musiikkipäällikkönä Kuopion Oikealla Asemalla. Siellä hän törmäsi ensimmäistä kertaa amerikkalaisen soul-roots-blueslaulajan Aaron Nevillen tulkintaan Schubertin Ave Mariasta.

"Se ääni ja se sovitus. Ne upposivat minuun silloin kuin kuuma veitsi voihin, ja vaikutus on sama joka kerta uudelleen."

Jouluradio starttaa 1. adventtina huippusuositun popartistin versiolla Hoosiannasta. Kenen? Se selviää 3.12. klo 0.00 ja aina tasatunnein sen jälkeen.

Jouluradion kymmenen kanavaa

Jouluradion pääkanavan lisäksi Mikko Harjunpää on lajitellut musiikin yhdeksään nettiradioon erilaisten musiikkilajien mukaan. 

 • Jazz-joulu: jouluista jazzia esimerkiksi Ella Fitzgeraldilta ja suomalaisilta jazzmuusikoilta
 • Klassinen joulu: tuttuja klassisia suosikkeja ja pikantteja erikoisuuksia
 • Rouhea joulu: joululaulujen rock-sovituksia
 • Lasten jouluradio 
 • ruotsinkielinen Julradio 
 • Kauneimmat joululaulut: perinteiden ystävälle 
 • Happy Holiday: amerikkalaisten jouluelokuvien musiikkia
 • R&B Christmas: groovysti soivaa joulumusiikkia
 • Indie-joulu: "Tämä on tarkoitettu joulumusiikkiahdistuksen vertaistukikanavaksi. Se tarjoaa vaihtoehtoista musiikkia niille, joilla on joulusta tai perinteisestä joulumusiikista lähinnä traumaattisia muistoja", Mikko kertoo.

Kaikki kymmenen jouluradiokanavaa löytyvät osoitteesta jouluradio.fi.

Muoviton maaliskuu -kampanja kehottaa vähentämään muovin käyttöä. Idean äiti Heidi Hautala kantaa itsekin kortensa kekoon arkisilla teoillaan.

”Ulkoilin tänä talvena Kaivopuiston rannassa Helsingissä ja huomasin, kun koiranulkoiluttajat noukkivat ahdistuneina muoviroskia rannalta. Aloin miettiä, mitä kaikkea muovijätteiden vähentämiseksi voitaisiin tehdä”, Hautala kertoo.

Muovikeskustelua jo pidempään sosiaalisessa mediassa seurannut Heidi heitti Twitteriin idean muovittomasta maaliskuusta.

”Se tuntui lähtevän heti lentoon. Keräsimme ryhmän, jonka kanssa pistimme pystyyn #MuovitonMaaliskuu -tapahtuman Facebookiin.”

Kertakäyttö on suurin ongelma

Hautala tietää, että ympäristöteot ovat usein käytännössä haastavia. Ongelma on monesti se, ettei vaihtoehtoja ole.

”Ihan kaikessa muovia ei voi välttää, eikä aina tarvitsekaan: suurin ongelma on sen kertakäyttö liian usein ja turhaan.”

Tarkista, ettei hammastahna sisällä mikromuovia.

Vaikka esimerkiksi hammastahnatuubia ei löydy muovittomana, Hautala vinkkaa varmistamaan ainakin sen, ettei itse tahna sisällä mikromuovia.

”Kuluttaja on aikamoisessa viidakossa, kun yrittää välttää muovia ja samalla arvioida, milloin on ekologisempaa valita jokin muu pakkausmateriaali. Siksi tämän ei pitäisi olla vain kuluttajien käsissä. Tärkeää on, että muovin kierrätys tehostuu. Mutta se ei tarkoita, että voimme jatkaa yltiöpäistä muovin kulutusta.”

Hautala on iloinen siitä, kuinka Muoviton maaliskuu -kampanja on saanut ihmiset jakamaan vinkkejä ja kokemuksia. Entä miten hän itse pyrkii vähentämään muovin käyttöä arjessaan?

Heidin 5 konstia muovin välttämiseen

 1. Paperipusseja ja -kasseja on helppo käyttää monta kertaa uudelleen. Käytän niitä sekä paistamani leivän säilytykseen että pientalouden kompostipusseina.
 2. Käytän kaupassa omaa pussia myös hedelmille ja vihanneksille. Ohuen kankaisen pussin voi joko ostaa tai ommella itse, vaikkapa vanhoista valoverhoista. Oma kestokassi kannattaa ottaa mukaan myös matkoille.
 3. Suosin paikallisia tuotteita. Läheltä tulevia tuotteita ei yleensä tarvitse pakata niin paljon. Jos vain mahdollista, kannattaa ostaa elintarvikkeita suoraan tiskiltä.
 4. Pidän mukana omaa kestävää pulloa, jota täytän aina uudelleen, sekä kuumalle että kylmälle juomalle. Samalla säästyy turhilta muovipulloilta ja take away -kupeilta. Kiireiselle suosittelen myös oman haarukan mukana kantamista, mikä helpottaa nopeasti ostettujen eväiden syömistä.
 5. Annan usein palautetta kaupoille ja tuottajille. Niin rohkaisevaa kuin rakentavaa.

Varo myös piilomuovia!

On myös asioita, joissa emme ehkä edes hoksaa käyttävämme muovia.

”Teen ystävänä on pistänyt silmään, että yksittäispakatuissa teepusseissa on usein muovia tai ne on ainakin pakattu muoviin.”

Lintujen asuntomarkkinat alkavat kohta kuumentua. Ole mukana sesongissa ja hanki niille pönttöjä.

Haluaisitko pihapiiriisi pieniä, kauniita seuralaisia ensi kesäksi? Katso pihapuita sillä silmällä, koska kohta linnutkin katsovat. Kolopesijät eivät ainoastaan laula titityytä – nyt ne etsivät myös kiivaasti pesimäpaikkoja.

”Alkukeväällä eli juuri nyt on paras aika pönttöjen ripustamiseen tulevan kevään ja kesän pesintöjä ajatellen”, kertoo Johannes Silvonen Helsingin seudun lintutieteellisestä yhdistyksestä Tringasta.

Kirjosiepolle ehtii laittaa kodin vielä vapun alla.

Myöhemmin saapuvien muuttolintujen, kuten kirjosiepon pöntön ehtii hyvin ripustaa vielä huhtikuun lopullakin, mutta tiaisten ja kottaraisen pöntöt kannattaa ripustaa viimeistään maaliskuussa.

Silvonen lisää, että oikeastaan pönttöjä voi kiinnitellä mihin vuodenaikaan tahansa, haittaa siitä ei ainakaan ole.

Mutta miten ne vanhat pesäainekset pöntöissä? Siivoamiseenkin kannattaa lintujen avuksi osallistua, mutta mieluiten syksyllä.

”Paras ajankohta pönttöjen puhdistamiseen on alkutalvi, kun pakkaset ovat alkaneet. Silloin varhaisimmat pesijät, kuten tiaiset aloittelevat jo sopivien pesäpaikkojen varailemista.”

Pöntön voi tilata myös netistä

Reippaimmat nikkaroivat linnunpönttöjä itse. Jos ei jaksa, Johannes Silvosen mukaan parhaita paikkoja niiden hankkimiseen ovat luontokaupat.

”Esimerkiksi Lintuvarusteessa, joka on lintuharrastajien liike pääkaupunkiseudulla, on iso valikoima pönttöjä. Toki muistakin kaupungeista varmasti löytyy hyviä liikkeitä. Ja yksi suosituimmista nettikaupoista lienee Linnunpontto.com.”

Silvonen kertoo, että omaan nakutteluun ohjeita löytyy Tringan nettisivuilta.

Sydäntä lämmittää jo ajatuskin siitä, että sieltä ne linnut taas liihottavat merten yli tänne kaunista kesäämme odottamaan. Mitkä linnut tulevat ensimmäisinä ja niihin pönttöihin sitten muuttavat?

Ensimmäisinä tulevat kottaraiset, uuttukyyhkyt ja telkät.

Johannes Silvonen kertoo, että näinä päivinä alkaa saapua etelämpänä talvehtineita kottaraisia.

”Muita pöntöissä pesiviä muuttajia, jotka tulevat aikaisin, ovat uuttukyyhky ja vesilinnuista telkkä. Pöntössä pesivistä pikkulinnuista kirjosieppo ja leppälintu saapuvat vasta myöhemmin keväällä, vapun tienoilla ja toukokuun alkupuolella.”

Mutta ihan ensimmäisiä asukkaita pöntöissä saattavat kuitenkin olla tiaiset. Niistä suuri osa on viettänyt täällä talvensa ja iloitsee keväällä uudesta kodista.