Syrjitäänkö vanhempia työnhakijoita todella? Miten viisikymppinen voi parantaa työllistymismahdollisuuksiaan? Rekrytoinnin ammattilainen vastaa.
Viisikymppiset työnhakijat kysyivät rekrytoijalta, syrjitäänkö vanhempia työnhakijoita ja miten yli viisikymppinen voi saada töitä. Kysymyksiin vastaa Pia Maria Halttunen, Tulos Helsinki Oy:n operatiivinen johtaja. Hän on työllistänyt asiantuntijatehtäviin mm. 61-vuotiaan.
"Ikäasenteita ei sanota suoraan, mutta ne kuultavat läpi."
Onko ikäsyrjintä totta?
"Valitettavasti on. Tiedän sen lähipiiristänikin. Viisikymppisten on äärimmäisen vaikea päästä edes haastatteluun, kun he hakevat töitä.
Ikäasenteita ei sanota suoraan, mutta ne kuultavat läpi. Kun työnhakuilmoituksissa painotetaan, että ”olemme nuorekas porukka”, se antaa selvän vinkin: vanhemmat älkööt vaivautuko."
Mikä on suurin ennakkoluulo?
"Rekrytoijat ovat usein nuorempia, joten heillä voi olla vääristynyt käsitys viisikymppisistä. He kuvittelevat, ettei sen ikäinen jaksa työelämän hektisyyttä eikä opi uutta.
Kun ihmiset kaksi tai kolme vuosikymmentä sitten juhlivat 50-vuotispäiviään, he olivat tavallaan saavuttaneet sen, mitä työelämässä oli saavutettavissa. Nyt elämme pidempään, terveempinä ja aktiivisempina kuin silloin."
"Viisikymppinen voi tulla jopa halvemmaksi kuin nuorempi työntekijä."
Tuleeko vanhempi työntekijä kalliiksi?
"Työntekijästä tekee kalliin esimerkiksi se, että hänellä on paljon poissaoloja. Poissaolot johtuvat tavallisesti sairauksista, ja niitä on yhtä lailla nuorilla ja vanhoilla. Kun viisikymppinen työllistyy, hän voi tulla jopa halvemmaksi kuin nuorempi, sillä hänellä on usein äärimmäisen kova motivaatio tehdä työnsä hyvin."
Pyytävätkö konkarit liian suurta palkkaa?
"Se on mahdollista. Käsitys sopivasta palkkatoiveesta voi hämärtyä, kun on ollut kauan työelämässä, menestynyt ja sitten yllättäen joutunut työttömäksi. Itse en kuitenkaan ole tällaiseen törmännyt. Rekrytoimani ihmiset ovat olleet perillä siitä, että kilpailu on kovaa ja työllistyminen viisikymppisenä vaikeampaa kuin nuorempana. He eivät ole lähteneet vaatimaan palkkaa, joka heillä oli viimeksi pitkässä työsuhteessa."
"Pelkkiä hakemuksia lähettämällä ei pitkälle pääse."
Miten voin parantaa mahdollisuuksiani työllistyä?
"Asenne ratkaisee paljon. Jos on passiivinen ja perusnegatiivinen, työllistyminen käy vaikeaksi joka iässä. Ohi kiilaavat ne, jotka viestivät innostusta, kunnianhimoa, osaamista ja halua oppia uutta. Realismi on silti syytä pitää matkassa. Jotkut lähettävät hakupaperit, vaikka eivät täytä edes työn perusedellytyksiä. Saan sellaisia hakemuksia kaiken ikäisiltä.
Pelkkiä hakemuksia lähettämällä ei pitkälle pääse. Kun hakija soittaa, laittaa meiliä ja pyytää tapaamista, hänestä jää ihan toisenlainen muistijälki. Kannattaa myös ehdottomasti hankkia suosittelijoita ja mainita heidät hakemuksessa. Erityisen arvokas on entinen esimies."
"Osaamista on kehitettävä jatkuvasti, olipa töissä tai työttömänä."
Miten pidän yllä osaamistani työttömyysaikana?
"Tämä on tärkeää! Osaamista on paitsi pidettävä yllä myös kehitettävä jatkuvasti, olipa töissä tai työttömänä.
Aktiivisuus vaatii vain internet-yhteyden. Sen avulla voi verkostoitua, seurata yhteisöjä ja ryhmiä, lukea blogeja, kuulla tuoreeltaan alan kehityksestä, hakea tutkimustietoa, osallistua ja oppia. Sieltä saa myös tietoa ilmaisista seminaareista, joissa tapaa alan ihmisiä ja työnantajia."
"Viisikymppisellä on vahva ammattitaito ja iän tuomaa elämänkokemusta."
Missä viisikymppinen on hyvä työnantajan mielestä?
"Hänellä on monipuolinen työhistoria, vahva ammattitaito ja iän tuomaa elämänkokemusta ja suhteellisuudentajua.
Työnantajan näkökulmasta hänen elämänvaiheensa on ihanteellinen: lapset ovat kasvaneet ja työhön riittää aikaa ja kiinnostusta.
Vanhempi työntekijä on myös sitoutunut ja lojaali. Kun hän saa työpaikan, hänellä ei ole kiirettä vaihtaa tehtäviä tai hypätä kilpailijalle, niin kuin työuraa käynnistävä nuori saattaa tehdä."
Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 20/2015.
Miten entinen esimies on hyvä suosittelija, kun tämä on irtisanonut työntekijän? Mikä merkitys tänään on entisellä työpaikalla, kun syy työpaikasta lähtemiseen on moninainen; halunnut lähteä ja etsiä parempaa työpaikkaa, on irtisanottu edellisestä työpaikasta jne.?