Kun työyhteisössä on hyvä henki, siellä pystytään ihmeisiin.
Kun työyhteisössä on hyvä henki, siellä pystytään ihmeisiin.

Työelämän jatkuvat muutokset hirvittävät välillä, mutta niiden hallitsemiseen on yksinkertainen keino.

Kodin Kuvalehti kysyi lukijoilta, mikä auttaa heitä jaksamaan työelämän monien muutosten keskellä. Monia jatkuva uuden opettelu ja kasvava työtaakka uuvuttavat, mutta toisaalta uudet haasteet pitävät myös mielen virkeänä.

Tulos liippaa läheltä Työterveyslaitoksen tutkijan Krista Pahkinin teesiä: Muuttuvat työtehtävät ja uudet tekniikat on paljon helpompi omaksua, kun ei jää odottamaan niitä peloissaan vaan tarttuu toimeen ja kokeilee uutta itsenäisesti.

”Olen opiskellut lisää. Pätevyyttä on kertynyt jo moneen hommaan.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Selvisin muuttuneista työtehtävistä lähtemällä hommiin innolla mukaan.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Työni muuttuu koko ajan. Kaksi vuotta sitten viisi kuudesta työntekijästä vaihtui ja myös esimieskollegat ovat vaihtuneet. Selviytymisessä auttaa oma asenne ja työn luonteen ymmärtäminen.”

Olen sinnikkäästi häirinnyt työkavereita

Kun työyhteisössä on hyvä henki, siellä pystytään ihmeisiin.

"Seuraan vahvasti ammattialani uusia tuulia, keskustelen muutoksista kollegoideni kanssa, vertailemme ja autamme toisiamme. Ammatilliset verkostot ovat kullanarvoisia, samoin hyvät täydennyskoulutukset.”

”Muutokset ovat jatkuvia. Niistä lukee intrasta ja loput kuulee kahvihuoneessa. Olen sinnikkäästi häirinnyt työkavereita, pyytänyt neuvoa ja kiitellyt. Omalla ajalla kotonakin olen jotain opetellut.”

Jotain pitäisi myös lähteä

Työtehtävien muutos ei voi tarkoittaa vain töiden lisääntymistä. Uusien taitojen ja käytäntöjen omaksuminen vie väkisin aikaa.

”Jouduin yt-neuvottelujen jälkeen työttömäksi, mutta sain vastaavaa työtä muualta ensimmäisellä hakemuksella. Ajattelin alkustressistä huolimatta, että pitkän kokemuksen avulla selviän. Sain myös riittävästi aikaa sisäistää työt.”

"Kun jotain uutta tulee lisää, jotakin pitäisi myös lähteä. Meillä töitä yritetään nyt organisoida uudelleen, muutenhan ei kukaan enää jaksa.”

En enää palaa töihin entisenäni

Pääasia muutoksen hyväksymisessä on se, ettei muutosta näe isona mustana peikkona.

”Tein päätöksen, etten lasten aloitettua koulun palaa työelämään entisenäni. Muhimassa on useampiakin tapoja toteuttaa itseäni ja auttaa muitakin hitaammalla, ihmisen kantokyvyn huomioivalla tavalla.”

”Pienet muutokset, uudet asiat ja koulutukset ovat piristäviä. Tylsä rutiini väsyttää enemmän.”

Lähde: Kodin Kuvalehden verkkokysely

Sisältö jatkuu mainoksen alla