Kartano merkitsee suurtilan päärakennusta, jonka omistaja on aatelinen. Mustion linna Raaseporissa on ollut yösija myös kuninkaallisille vieraille.
Kartano merkitsee suurtilan päärakennusta, jonka omistaja on aatelinen. Mustion linna Raaseporissa on ollut yösija myös kuninkaallisille vieraille.

Eteläisen Suomen kartanot tarjoavat tilaisuuden astua menneeseen aikaan, kuljeksia upeissa puutarhoissa ja nauttia hyvästä ruuasta.

1. Töyrylän kartano, Artjärvi

Muutama vuosi sitten yleisölle avattu Töyrylän kartano on pala suomalaista kulttuurihistoriaa, sillä se on Sibelius-suvun alkukoti. Kartanon puistossa on obeliski suvun muistoksi. Rakennus edustaa uusrenessanssia.

"Kuulemme vierailtamme usein, että tämä on kuin suomalainen Downton Abbey", toteaa kartanon omistaja Jyrki Salolahti.

Kartano on ravintola- ja hotellipalveluineen auki ympäri vuoden. toyrylankartano.fi

2. Tertin kartano, Mikkeli

Vaaleanpunaisessa Tertin kartanossa on tsaarin ajan uusrenessanssimaista romantiikkaa. Mikkelin-visiitti sopii varsinkin ruokaintoilijoille, sillä Tertin kartano on tunnettu ruuastaan ja viineistään. Kartanon maatila tuottaa ruokansa suurilta osin itse.

Kartanon mailla kasvaa yli satavuotias Tertin ruusu, josta myydään kesäisin rajallinen määrä numeroituja taimia.

tertinkartano.fi

Fagervikin kartano sijaitsee luonnonkauniissa ruukkimiljöössä.
Fagervikin kartano sijaitsee luonnonkauniissa ruukkimiljöössä.

3. Fagervikin kartano, Inkoo

Inkoon vanhassa ruukissa eli Fagervikin kartanossa ovat yöpyneet niin Kustaa III kuin Aleksanteri I.

1700-luvun päärakennus ei ole avoinna yleisölle, mutta ruukkialue, museo sekä kahvila tutustuttavat vanhan ajan kartanomiljööseen.

Fagervikin kartanon kirkossa ovat Suomen vanhimmat toimivat urut. Urkuja pääsee kesäisin katsomaan iltahartaudessa joka kuun toinen sunnuntai. Muulloin kirkkoon pääsee vain oppaan kanssa.

fagervik.fi

4. Mustion linna, Raasepori

Mustion linnassa voi tehdä aikamatkan ylellisimpään siivuun Suomen historiaa. Linnan arkkitehtuuri edustaa siirtymävaihetta rokokoosta uusklassismiin, ja sisustus on kustavilaista tyyliä. Myös Mustion linna on ollut aikojen saatossa yösija kuninkaallisille vieraille sekä Ruotsista että Venäjältä.

Kartanoa ympäröi englantilainen puutarha, joka on Suomen suurimpia yksityispuutarhoja.

mustionlinna.fi

Haikon kartanon rantahuvilassa tanssitaan juhannustanssit.
Haikon kartanon rantahuvilassa tanssitaan juhannustanssit.

5. Haikon kartano, Porvoo

Jo 1300-luvulla alkunsa saanut Haikon kartano on nyt hotelli ja kylpylä. Päärakennus on vuodelta 1913. Kylpyläloman lisäksi Haikossa voi tutustua taidehistoriaan, sillä taidemaalari Albert Edelfelt vietti 24 kesää kartanossa. Puistoon onkin merkitty paikkoja, joissa Edelfeltin kuuluisat teokset ovat syntyneet.

haikko.fi

6. Louhisaaren kartano, Askainen

Kauniiden viljapeltojen, omenatarhan ja komeiden, vanhojen puiden keskellä kohoava Louhisaaren linna on tunnettu Carl Gustaf Emil Mannerheimin synnyinpaikkana. Paitsi että 1600-1800-luvun asussa oleva linna on kiinnostava museo, sinne kannattaa ajaa historiallista puutarhaa katsomaan sekä kahvipaussille. Helmeilevä lasillinen mustaherukanlehdistä tehtyä Louhisaaren juomaa maistuu ihanalta hellepäivänä.

louhisaarenkartano.fi

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2017.

 

Tanssileirin taidonnäytteitä. Teepä perässä!
Tanssileirin taidonnäytteitä. Teepä perässä!

Nuoret tanssitaiturit päästivät riemun valloilleen Kodin Kuvalehden, Me-säätiön ja kumppaneiden järjestämällä kesäleirillä Helsingissä. Katso huimat muuvit ja tee perässä!

Kodin Kuvalehti oli mukana järjestämässä lasten maksuttomia kesäleirejä eri puolilla maata. Helsingissä leiri järjestettiin Vesalan nuorisotalolla, jossa tanssittiin täysillä.

Katso alla olevalta videolta liikkeet ja kokeile pystytkö samaan!

Katutanssin All Styles Battlessa taitojaan pääsivät näyttämään muun muassa Minttu, 8, Sirkka, 8, Terhi, 14, Kati, 12, Efat, 8, Ilona, 10, Rinat, 10, Arezu, 12, Jamina, 11, Saska, 10, ja Santeri, 8. Jou!

 

Kaverille kannustusta: Sä oot niin hyvä!
Kaverille kannustusta: Sä oot niin hyvä!

 

Maamerilaivaa, tanssistoppia vai kellopeliä? Tanssileiriläiset ehtivät myös ulos pihaleikkeihin. Ohjaaja Hozan innosti.
Maamerilaivaa, tanssistoppia vai kellopeliä? Tanssileiriläiset ehtivät myös ulos pihaleikkeihin. Ohjaaja Hozan innosti.

 

Me-säätiön toinen perustaja Ilkka Paananen lähetti 40-vuotissyntymäpäiväkakkunsa leiriläisten iloksi. Nam, sanoi Arezu.
Me-säätiön toinen perustaja Ilkka Paananen lähetti 40-vuotissyntymäpäiväkakkunsa leiriläisten iloksi. Nam, sanoi Arezu.

Leirit järjestettiin kesäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla osana Kodin Kuvalehden, Me-säätiön, kaupunkien ja muiden yhteistyökumppanien hanketta, jossa kaikkiaan 430 lasta seitsemällä paikkakunnalla ympäri maata sai osallistua maksuttomalle kesäleirille.  Ateriat leiriläisille tarjosivat Arla, Pågen, Kokkikartano, Veikko Laine, HOK ja SOK sekä Chiquita.

Oi perinteinen juhannussää!
Oi perinteinen juhannussää!

Hip hei, juhannus! Luvassa on 12 astetta plussaa, taukoamatonta sadetta ja ennätysmäärä hyttysiä. Sateesta huolimatta kokkoa ei saa maastopalovaaran takia sytyttää. Mitäpä jos viettäisit keskikesän juhlaa tänä vuonna kaupungissa?

Yhdeksän syytä jäädä juhannukseksi ihmisten ilmoille:

1. Turvallisuus, ehdottomasti. Kaupungissa on pienempi riski hukkua, lyödä kirveellä polveen tai saada tikku sormeen. Vältyt myös myyräkuumeelta ja kyykäärmeen puremalta (Vantaalla voit toki törmätä naapurin karanneeseen lemmikkiboaan, kuten uutisista hiljattain luimme). Jos kuitenkin tarvitset ensiapua, kaupungissa saat sitä nopeasti.

2. Vältät juhannusliikenteessä jonottamisen. Ja ne hyttyset. Ja sateenpitelyn 15 neliön kesämökissä kera sukulaisten, joiden kanssa et nyt välttämättä haluaisi olla kylki kyljessä monta päivää putkeen. Hieman pidemmän välimatkan päästä on usein helpompi pitää heistä.

3. Säästyt kuulemasta, kun vastarannan nuoriso luukuttaa mökämusaa täysillä ja peittää luonnon omat, herkät äänet. Kaupungissa naapurin vesiskootterikin häiritsee vähemmän.

4. Nukut paremmin omassa mukavassa sängyssäsi kuin muhkuraisella mökkipatjalla pään alla homeelta haiskahtava, liiskaksi kulunut tyyny. Lisäksi: kaupungissa on todennäköisemmin pimennysverhot, jotka takaavat, ettei yöttömän yön valoisuus pääse häiritsemään untasi kuten pitsiverhoin somistetussa mökissä.

5. Löydät juhannusheilan varmemmin kuin sukumökillä korvessa 80 kilometrin päässä lähimmästä taajamasta.

6. Voit seurata jalkapallon MM-kisoja kunnon ruudusta sen sijaan, että tihrustat pelejä kuvaputkitelevisiosta tai kännykästä nettiyhteyden katketessa tuon tuosta.

7. Säästyt raahaamasta mökille monen päivän ruokatarjoilua, jota varten jonotat ensin supermarketin liha- ja kalatiskillä 45 minuuttia ja toisen mokoman kassalla. Kun olet kokannut hiki päässä ahtaassa mökkikeittiössä, pakkaat ylijääneen ruuan sunnuntai-iltana kylmälaukkuihin ja kuljetat takaisin kaupunkiin.

8. Juhannustaiat saavat kaupungissa aivan uuden säväyksen. On erilaista kirmata nakuna kaupungin hiljaisella pääkadulla tai kieriskellä oman olohuoneen karvamatolla kuin punkkeja kuhisevassa heinäpellossa. Seitsemän erilaisen kukan sijasta voit kerätä pussillisen roskia ja huolehtia samalla ympäristösi siisteydestä. Älä laita tyynyn alle.

9. Säästyt ylimääräiseltä stressiltä, kaikessa. Lue kohdat 1–8.

Rentoa juhannusta!

Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Nyt jos koskaan kannattaa viettää kaupunkijuhannus: 9 syytä olla menemättä mökille

Vierailija kirjoitti: Kiva idea tuo juhannustaika kaupunkilaiselle - roskien kerääminen. Pitäisiköhän itsekin kerätä edes se seitsemän. :D Hei Vierailija, kiitos palautteesta, mekin täällä toimituksessa tykkäsimme erityisesti tuosta ideasta! Se olisi mainio uusi juhannusperinne ainakin niissä paikoissa, joissa roskia tuppaa olemaan. Kivaa juhannusta sinulle, ja kerää toki! :-)
Lue kommentti