Kartano merkitsee suurtilan päärakennusta, jonka omistaja on aatelinen. Mustion linna Raaseporissa on ollut yösija myös kuninkaallisille vieraille.
Kartano merkitsee suurtilan päärakennusta, jonka omistaja on aatelinen. Mustion linna Raaseporissa on ollut yösija myös kuninkaallisille vieraille.

Eteläisen Suomen kartanot tarjoavat tilaisuuden astua menneeseen aikaan, kuljeksia upeissa puutarhoissa ja nauttia hyvästä ruuasta.

1. Töyrylän kartano, Artjärvi

Muutama vuosi sitten yleisölle avattu Töyrylän kartano on pala suomalaista kulttuurihistoriaa, sillä se on Sibelius-suvun alkukoti. Kartanon puistossa on obeliski suvun muistoksi. Rakennus edustaa uusrenessanssia.

"Kuulemme vierailtamme usein, että tämä on kuin suomalainen Downton Abbey", toteaa kartanon omistaja Jyrki Salolahti.

Kartano on ravintola- ja hotellipalveluineen auki ympäri vuoden. toyrylankartano.fi

2. Tertin kartano, Mikkeli

Vaaleanpunaisessa Tertin kartanossa on tsaarin ajan uusrenessanssimaista romantiikkaa. Mikkelin-visiitti sopii varsinkin ruokaintoilijoille, sillä Tertin kartano on tunnettu ruuastaan ja viineistään. Kartanon maatila tuottaa ruokansa suurilta osin itse.

Kartanon mailla kasvaa yli satavuotias Tertin ruusu, josta myydään kesäisin rajallinen määrä numeroituja taimia.

tertinkartano.fi

Fagervikin kartano sijaitsee luonnonkauniissa ruukkimiljöössä.
Fagervikin kartano sijaitsee luonnonkauniissa ruukkimiljöössä.

3. Fagervikin kartano, Inkoo

Inkoon vanhassa ruukissa eli Fagervikin kartanossa ovat yöpyneet niin Kustaa III kuin Aleksanteri I.

1700-luvun päärakennus ei ole avoinna yleisölle, mutta ruukkialue, museo sekä kahvila tutustuttavat vanhan ajan kartanomiljööseen.

Fagervikin kartanon kirkossa ovat Suomen vanhimmat toimivat urut. Urkuja pääsee kesäisin katsomaan iltahartaudessa joka kuun toinen sunnuntai. Muulloin kirkkoon pääsee vain oppaan kanssa.

fagervik.fi

4. Mustion linna, Raasepori

Mustion linnassa voi tehdä aikamatkan ylellisimpään siivuun Suomen historiaa. Linnan arkkitehtuuri edustaa siirtymävaihetta rokokoosta uusklassismiin, ja sisustus on kustavilaista tyyliä. Myös Mustion linna on ollut aikojen saatossa yösija kuninkaallisille vieraille sekä Ruotsista että Venäjältä.

Kartanoa ympäröi englantilainen puutarha, joka on Suomen suurimpia yksityispuutarhoja.

mustionlinna.fi

Haikon kartanon rantahuvilassa tanssitaan juhannustanssit.
Haikon kartanon rantahuvilassa tanssitaan juhannustanssit.

5. Haikon kartano, Porvoo

Jo 1300-luvulla alkunsa saanut Haikon kartano on nyt hotelli ja kylpylä. Päärakennus on vuodelta 1913. Kylpyläloman lisäksi Haikossa voi tutustua taidehistoriaan, sillä taidemaalari Albert Edelfelt vietti 24 kesää kartanossa. Puistoon onkin merkitty paikkoja, joissa Edelfeltin kuuluisat teokset ovat syntyneet.

haikko.fi

6. Louhisaaren kartano, Askainen

Kauniiden viljapeltojen, omenatarhan ja komeiden, vanhojen puiden keskellä kohoava Louhisaaren linna on tunnettu Carl Gustaf Emil Mannerheimin synnyinpaikkana. Paitsi että 1600-1800-luvun asussa oleva linna on kiinnostava museo, sinne kannattaa ajaa historiallista puutarhaa katsomaan sekä kahvipaussille. Helmeilevä lasillinen mustaherukanlehdistä tehtyä Louhisaaren juomaa maistuu ihanalta hellepäivänä.

louhisaarenkartano.fi

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2017.