Retki metsään vähentää stressiä. Selviät metsässä paremmin, kun muistat ottaa mukaan oikeat varusteet. Tässä tärkeimmät! 

1. Mukavat kengät

Jos kengät hiertävät, retki on pilalla. Pue aina jalkineet, jotka ovat jo mukautuneet jalkoihisi. Markettien edulliset retki- tai vaelluskengät toimivat mainiosti lyhyillä reissuilla. Kumpparit ovat hyvä valinta, kunhan varot liukkaita juuria ja kallioita. Lenkkarit käyvät, ellei sada ja reitti kulkee kuivia polkuja.

Vinkki: Rakkoja tulee vähemmän, kun vedät jalkoihisi kahdet sukat päällekkäin.

Pro-vinkki: Markettien myymät Vikingit ovat hintaansa nähden laadukkaat, mutta tarkista, että lesti sopii juuri sinulle.

2. Kolme kerrosta

Vedä yllesi kolme kerrosta vaatetta, jotta sinulla on vähentämisen ja lisäämisen varaa. Pue alimmaksi keinokuituinen urheilukerrasto. Puuvillainen kastuu hiestä ja on sen jälkeen kylmä. Välikerrokseksi sopii esimerkiksi fleece, joka sekä lämmittää että siirtää hikeä ulospäin. Päällimmäisen kerroksen tehtävä on suojata kosteudelta ja tuulelta. 

Hienosäädä lämpötilaa pukemalla ja riisumalla kaulahuivia, päähinettä ja käsineitä. Sadevarusteeksi riittää kertakäyttöinen sadetakki.

Vinkki: Syksyisessä metsässä liikkuu myös metsästäjiä. Pukeudu värikkäästi!

Pro-vinkki: Satsaus merinovillaiseen aluskerrastoon kannattaa. Se on pehmeä eikä haise monenkaan hikoilun jälkeen.

3. Turvajoukot

Pakkaa vähänkin pidemmälle reissulle ensiavuksi haavalaastaria, rakkolaastaria, haavapyyhkeitä, joustosiderulla, pinsetit, särkylääkettä ja lämpimällä säällä kyypakkaus. Muista ottaa mukaan täyteen ladattu puhelin ja vähintään litra vettä retkeilijää kohden. Kerro aina jollekulle kotiin jäävälle, minne lähdet ja milloin aiot palata.

Vinkki: Pidä taskussasi suklaata, kuivahedelmiä tai muuta makeaa. Saat niistä pikaenergiaa, jos alkaa väsyttää tai harmittaa.

Pro-vinkki: GPS-paikannin auttaa sinut varmasti pois metsästä. Siihen on sitä paitsi kätevä tallettaa löytämäsi suppilovahveroapajan sijainti.

4. Peruspakkaus

Perusvälineitä kaikille retkille ovat kartta, puukko, tulitikut, sytytyspalat, vessapaperi ja kello.

Vinkki: Ota mukaan kompassi, vaikket aikoisikaan suunnistaa. Jos vaistosi sanoo, että olet menossa pohjoiseen mutta kompassin neula näyttää etelään, kompassi on oikeassa.

Pro-vinkki: Syttis-pallolla tunarikin sytyttää nuotion sateessa.

5. Reppu reissaajalle

Päiväretken reppu saa olla millainen tahansa, kunhan siihen mahtuvat eväät, vesipullo sekä tulenteko- ja ensiapuvälineet.

Vinkki: Vähän koulureppua isompi 20–40 litran vetoinen reppu riittää päiväreissulle.

Pro-vinkki: Jos retkeilet paljon tai helteessä, hanki ilmastoitu malli. Se jättää repun ja selän väliin tuuletustilaa.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2014.